Kültürüyle, doğasıyla, tarihi güzellikleriyle ön plana çıkan Makedonya, turistlerin her zaman gözde adresi olmuştur. Makedonya vizesi 90 günden fazla ülkede kalmak isteyen kişilerin ihtiyaç duyduğu bir vize türüdür. Eğer ki Makedonya’ya gidecekseniz ve 90 günden az bir süre kalacaksanız vize işlemlerine ihtiyacınız bulunmuyor. Vizesiz seyahat etme hakkına sahipsiniz. Fakat burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus yolculuğunuzun türüdür.
Havayoluyla Makedonya’ya yolculuk yapacaksınız vizesiz şekilde rahatlıkla ülkeye girebilirsiniz. Fakat karayoluyla ülkeye giriş yapmak istiyorsanız Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden giriş yapmanız gerekecektir. Dolayısıyla Schengen vizesi almanız karayolu ulaşımında gerekli olan faktörler arasında bulunmaktadır. Makedonya vizesi alım süreci ise oldukça kolay ve pratiktir.
Makedonya Vizesi Gerekli Mi?
Makedonya vizesi kısa süreli seyahatlerde gerekli olmayan bir vize türüdür. Seyahatiniz kısa süreli olarak gerçekleşecekse vize almaya ihtiyacınız yok. Ancak seyahatiniz 90 günlük süreden daha uzun bir süre gerçekleşecekse vize alımına tabii tutulursunuz. Elbette ki bunu çözmenin daha farklı yolları da bulunmaktadır. Ülkeye giriş çıkış yaparak vize sorununun önüne geçebilirsiniz.
Ancak illaki vize almak istiyorsanız, genellikle vizeler oturum amaçlı alınmaktadır. Oturum amaçlı vize alacaksanız konsolosluk binalarından işlemlerinizi hızlı bir şekilde halledebilirsiniz. Bunun için gerekli olan evraklar şu şekilde sıralanabilir;
- Banka hesapları dokümanı,
- T.C. kimlik kartı fotokopisi,
- Adres bilgileri,
- Makedonya’da hangi amaçla kalacağınıza dair belge,
Yukarıdaki evraklar vize alımı için yeterli olacaktır.
Makedonya Vizesi Ücretli Midir?
Son günlerde en çok gündeme gelen konu başlıklarından birisi de Makedonya vizesinin ücretidir. Makedonya vizesi karşılığında konsolosluk binaları sizden belli bir ücret talebinde bulunabilmektedir. Fakat bu ücret her geçen sene farklılık göstermektedir. Dolayısıyla net bir fiyat bilgisinden söz etmek pek de mümkün değildir.
Makedonya vizesi ücretleri dolar kuru üzerinden veya Euro kuru üzerinden gerçekleşmektedir. Vize başvurusu aşamasında ücreti ödemeniz gerekir. Eğer ki başvurunuz olumsuz olarak değerlendirilirse vize başvuru ücretiniz yanacaktır. Dolayısıyla işlemlerinizi yaptırırken bu sürece dikkat etmenizde fayda var. Siz de Makedonya vizesi alarak fırsatlardan yararlanma deneyimine erişebilir ve mutluluğu yaşayabilirsiniz.
MAKEDONYA CUMHURİYETİ
Nüfusu :2,081 milyon
Yüzölçümü : 25.713 km²
Para Birimi : Makedon Denarı
Resmi Dil : Makedonca
Telefon Kodu : +389
Saat Farkı : (GMT+1) 2 saat fark. Türkiye saati Makedonya Cumhuriyeti saatinden 2 saat ileridir.
Konsolosluk Bilgileri : Üsküp Büyükelçiliği görev bölgesindedir.
Kıta : Avrupa
Vize Durumu : Vizesiz / 90 gün
Makedonya Cumhuriyeti Hakkında
Makedonya Cumhuriyeti, Güney Avrupa’da yer alan bir Balkan ülkesidir. 1991 senesinde Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden ayrılmış ve bağımsızlığını kazanmıştır. Makedonya, kuzey tarafta Sırbistan ve Kosova, batı tarafta Arnavutluk, güney tarafta Yunanistan ve doğu tarafta da Bulgaristan ile komşudur.
Ülke stratejik konumundan dolayı tarih boyunca farklı medeniyetlerin geçiş noktası haline gelmiştir. Akdeniz’e yakın olmasından dolayı burada kurulmuş olan uygarlıklardan da etkilenmiştir. Milattan önce ve sonra dönemlerde Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetinde olmuştur. Sonraki dönemlerde ise Bizans İmparatorluğu’nun bir parçası haline gelmiştir. Makedonya’da Roma ve Bizans dönemine ait pek çok esere rastlanır. Osmanlı İmparatorluğu ise Bizans’tan sonra yaklaşık olarak 542 yıl süresince bölgeye hâkim olmuştur. Uzun süreli olan Osmanlı hakimiyeti ülke kültürüne pek çok iz ve eser bırakmıştır.
Makedonya’nın başkenti Üsküp’tür. Üsküp, Makedonca ’da Skopje olarak bilinir. Üsküp, Vardar Nehri’nin üzerinde kuruludur ve ülke ekonomisinde de merkez durumdadır. Makedonya’nın diğer popüler şehri ise Ohri’dir. Ohri’de Osmanlı kültürünün izleri hala devam eder. Bitola şehri ise Yunanistan sınırına yakın olan yerdir. Bu şehir İttihat ve Terakki Partisi’nin önemli bir merkezi olmuştur. Ayrıca Atatürk burada eğitiminin bir bölümünü tamamlamıştır. Şehir bu yönüyle de oldukça ünlüdür.
Ülke doğası oldukça zengindir. Dağlar, göller ve bozulmamış ormanlar doğa turizmi açısından mükemmeldir. Ülkede doğasıyla oldukça ünlü olan yer, ülkenin batı tarafında yer alan Mavrovo Kasabası’dır. Burası aynı zamanda kayak tutkunları için de ideal bir yerdir. Ülke Vardar Nehri ve muhteşem dağları ile tanınır. Ayrıca Yunanistan ile kesişen noktalarda yer alan Prespa, Ohri ve Doyran Gölleri ’ne de sahiptir.
Ülkenin resmi dili Makedoncadır. Makedonca Bulgarca ’ya oldukça çok benzer. Ülkede Makedonca dışında azınlık diller de konuşulur. Türkçe, Romanca, Arnavutça, Boşnakça ve Sırpça bu dillerden bazılarıdır. Antik Çağ’a uzanan tarihsel yapısıyla oldukça önemli bir bölgedir. Perslerden Büyük İskender’e, oradan Roma İmparatorluğu’na ve en son da Osmanlı İmparatorluğu’na devrolmuştur. Yirminci yüzyılda ise Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ülkelerinden biri haline gelen ülke 1991 senesinde bağımsızlığını kazanmıştır.
Makedonya Cumhuriyeti’nde Şehir içi Ulaşım
Makedonya’da ulaşım genel olarak kolaydır. Çoğu ilde otobüs ve dolmuş gibi toplu taşıma araçları kullanılır. Ancak bazı bölgelerde ise bu araçlar bulunmaz. Yürüme mesafesinde olan pek çok yere rahatlıkla ulaşılabilir. Ülkede ulaşım aynı zamanda oldukça ucuzdur. Ulaşım için taksiler tercih edildiğinde bile ödenecek tutarlar oldukça az olur.
Ülkede araç kiralamak da ulaşım için tercih edilebilecek bir yoldur. Ancak çok fazla şehir dışına çıkılmayacaksa, uzak mesafe köylere falan gidilmeyecekse araç kiralamaya çok gerek yoktur. Ayrıca başkent Üsküp’te bisiklet kiralamak da oldukça yaygındır ve pek çok noktadan bisiklet kiralanabilir. Bu sayede ulaşım çok daha keyifli bir hale getirilebilir.
Makedonya Cumhuriyeti’ne Ne zaman ve Nasıl Gidilir?
Ülkeyi gezmek için en uygun dönem yaz aylarıdır. Bu dönemde sıcaklıklar yükselmeye başlar. Ayrıca yaz ayları sıcak geçmesinin yanı sıra yağışsız da geçer. Yaz mevsiminde sıcaklık ortalaması 23 derecedir. Temmuz en sıcak aydır ve bu ayda sıcaklığın ulaşacağı en yüksek derece otuz civarı olur. Ülkede kışlar karlı, soğuk ve uzun geçer.
İstanbul ve Antalya’dan ülkenin başkenti olan Üsküp’e aktarmasız uçuşla gitmek mümkündür. Ayrıca pek çok otobüs firması, ülkenin pek çok şehrine İstanbul’dan seyahat imkânı da sunar.
Makedonya Cumhuriyeti’nde Nerede Kalınır?
Ülke genelinde genel olarak konaklama yerleri merkeze yakındır. Konaklama yapmak için tercih edilebilecek pek çok seçenek vardır. İsteyenler lüks otellerde konaklama yapabilirken dileyenler de bütçelerini çok sarsmayacak daha ucuz ancak yine de konforlu olan otellerde konaklama yapabilirler. Bütçe anlamında daha da az miktarlar ödemek isteyenler için hosteller de konaklama yapılabilecek yerlerdir.
Tuvalet ve banyonun odaya dahil olduğu ancak mutfağın ortak olduğu paylaşımlı odalar ya da mutfağın odaya dahil olduğu ancak tuvalet ve banyonun ortak olduğu paylaşımlı odalar da ucuz konaklama yapabilmek için var olan seçeneklerdir. Ayrıca Stan isimli apartman daireleri de kiralanabilir. Ancak bu daireler elbette daha yüksek fiyatlara kiralanır.
Makedonya Cumhuriyeti’nde Gezilecek Yerler
Makedonya Cumhuriyeti’nde gezilecek yerlerin başında elbette başkent Üsküp gelir. Üsküp toprakları Vardan Nehri kıyısında olan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun neredeyse 600 yıla yakın hüküm sürdüğü topraklardır. Kentin simgesi haline gelen 13 kemerli Taş Köprü, gösterişli Büyük İskender Heykeli ve Türk Çarşısı (Old Bazaar) turistlerin en uğrak noktalarından olan yerlerdir. Ayrıca çarşı içinde yer alan Kurşunlu Han, Mustafa Paşa Camii, Davut Paşa Hamamı ve Sulu Han görülmesi gereken yerlerdir. Ayrıca köprünün bağlandığı Makedonya Meydanı da Üsküp’ün kalbidir.
Matka Kanyonu, Üsküp şehir merkezine 16 km mesafede yer alır. Treska ve Varnar nehirlerinin buluştuğu noktada yer alan bu kanyon doğal güzelliği ile var olan ender yerlerdendir. Matka Kanyonu’nda en önemli aktivitelerden biri dağcılıktır. Ancak bununla ilgili güvenlik önlemleri yeni alınmaya başlanmıştır. Burada birkaç kişi hayatını yitirmiştir. Hatta ölenler arasından birinin anıtı bile yapılmıştır. Kanyonda 10 adet mağara bulunur. Bu mağaralardan en önemlisi Vrelo Mağarası’dır. Küçük motorlu kayıklarla hem göl hem de bu mağara gezilebilir. Matka Gölü, 5000 hektar alan üzerindedir ve ülkenin yapay göl olma özelliğini taşır. Vrelo Mağarası oldukça ünlüdür. Bu mağara 2007 senesinde dalgıç Mark Vandermeulen tarafından keşfedilmiştir. Derinliğin 230 metre olduğu ispatlanmıştır. Mağara Balkanların en derin mağarası olma özelliğindeyken aynı zamanda Avrupa’nın ikinci, dünyanın da on dördüncü en derin su altı mağarasıdır.
Tetovo şehri de gezilmesi gereken şehirlerdendir. Kalkandelen şehrin bilinen diğer adıdır. Burası Arnavutların yaşadığı en yoğun yerdir ve aynı zamanda ülkenin üçüncü büyük şehridir. Burasının en tanınmış simgesi Renkli Cami’dir. 1438 senesinde inşa edilen cami 1833 senesinde Abdurrahman Paşa tarafından yenilenmiştir. Makedonya’nın en güzel yerlerinden biri olan başka bir nokta da Mavrova Milli Parkı’dır. Park göl ve ormanlarıyla, muhteşem manzarasıyla harika bir yerdir. 73.000 hektarlık bir alanla ülkenin en büyük milli parkıdır.
Ohrid, Makedonya’ya gidildiğinde mutlaka uğranması gerekilen bir yerdir. Ohrid çevresinde 365 adet kilise yer alır. Ohrid’in yüzde sekseni Hristiyan’dır. Ohrid şehir ve Ohrid Gölü, UNESCO mirası listesinde bulunur. Aziz Naum Kilisesi, Saint Panteleymon Kilisesi ve Ohrid Kaleiçi Bölgesi gezilecek yerlerdendir. Ohrid Gölü’nde katamaran turu yapmak harika bir deneyim olur.
Bitola ya da diğer bir ismiyle Manastır, ülkenin ikinci büyük şehridir. Bu şehrin bizdeki önemi oldukça büyüktür. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk, askeri eğitimini burada görmüştür. (Manastır Askeri İdadisi) Okulun binası restore edilip, yeniden açılmıştır. Bugün müze olarak kullanılır ve içerisinde Atatürk Anı Odası bulunur. Tarihi postane, saat kulesi, Manastır bedesteni, Yemi Cami ve İshakiye Cami ile St Bogorodica ve Heraklea Kiliseleri gezilecek yerler arasındadır.
Kokino Alanı, Kumanovo ise arkeolojik bir alandır. Üsküp’e bir saatlik mesafede bulunur. Kokino, 4000 yıl evvel güneş ve ay hareketlerini incelemek üzere kurulmuş olan tarihi bir gözlem alanıdır. Çevrenin muhteşem güzelliği görülmeye değerdir. 2009 senesinde kurulan Rahibe Terasa Evi de meraklıları için gezilecek yerler arasında bulunur. Evin önünde Rahibe Teresa Heykeli bulunurken, ev içerisinde ise Rahibe Teresa’nın hayatına dair mobilyalar, çeşitli eşyalar ve dokümanlar yer alır. Prespa, ülkenin ikinci büyük gölüdür ve bu gölün ortasında bulunan Golem Grad Doğa Alanı koruma altında olan bir adadır. Bakir doğası ve kuş gözlemi yapılan alanıyla muhteşem bir yerdir. Kiralanan botlarla buraya ulaşım sağlamak mümkündür.
Makedonya Cumhuriyeti’nde Yemek Kültürü
Ülke mutfağı, Balkan bölgesinin tüm tatlarını barındırır. Orta Doğu lezzetlerinden ve Akdeniz mutfağından etkilenmiştir. Yemek kültüründe sebzeler, meyveler ve yeşillikler bolca yer alır. Dağlardan toplanan tazecik otlar pek çok yemekte kullanılır. Rakiya gibi yerel içkiler, süt ve süt ürünleri ile şaraplar da fazlaca tüketilir. Makedonya mutfağı Türk mutfağıyla oldukça benzer tatlara sahiptir. Burek, sarma, musaka gibi isimler asla yabancı değildir. Pek çok börek çeşidi ve cacık aşina olunan lezzetlerdir. Kebapcinja, kebaplara verilen isimdir.
Ajvar, acı ve kırmızı biber, sarımsak gibi besinlerden yapılan bir sostur ve kahvaltılarda sık tüketilir. Domates, salatalık, soğan ve peynirden oluşan salata skopskadır. Pastrmajlija, koyun ya da domuz etinden yapılan pastırmaların kullanıldığı pidedir. Makedonya’nın en meşhur yemeklerinden biri de tavce gravcedir. Soğan, biber, domates ve kuru fasulyeden yapılan bu yemek neredeyse her restoranda vardır.
Makedonya Cumhuriyeti’nde Eğlence ve Festivaller
Farklı kültürlerden gelen bir toplum da eğlence de oldukça renklidir. Özellikle başkent Üsküp’te renkli bir gece hayatı vardır. Yerel müzikler, Jazz ve bunlar dışında her zevke hitap edebilen müzikler gece hayatını oldukça eğlenceli kılar. Herkesin sevebileceği bir eğlence mekânı bulmak zor değildir. Ayrıca ülkede düzenlenen festivaller de oldukça renklidir. Mesela Balkan Folklor Festivali 1962 senesinde Ohri şehrinde düzenlenmeye başlamıştır. Bu festival aynı zamanda UNESCO folklor Sanatı ve Festivalleri Konseyi üyesi durumundadır. Festivalde Balkanlardan ve komşu ülkelerden folklor sanatçıları ve gruplar temsil edilir. Sergi ve seminerlere de ev sahipliği yapan festivale bugüne kadar 42 bin kişilik katılım olmuştur. Uluslararası Antik Tiyatro Festivali, Interfest-Klasik Müzik Festivali, Ustrumca Karnavalı ve Üsküp Caz Festivali Makedonya’daki diğer festivallerdir.
Makedonya’da düzenlenen festivaller;
- Eylül
- Manaki Kardeşler Uluslararası Sinemacılar Film Festivali / Bitova şehrinde düzenlenir. Manaki kardeşler Osmanlı İmparatorluğu ve Balkan coğrafyasına sinemayı getirmişlerdir. Festival de onların anısına düzenlenir ve festivalde sinema ödülleri verilir.
- Temmuz
- Galicnik Düğünü / Geleneksel bir düğün törenidir ve her yıl Aziz Peter Günü’nde düzenlenir. Galicnik Köyü’nde düzenlenen törende üç gün boyunca bayram havasında kutlamalar olur. Çiftler yerel kıyafetlerle dans ederler, şarkı söylerler ve yemek yiyip içki içerler.
- Ohri Yaz Festivali / Her sene 12 Temmuz- 20 Ağustos tarihleri arasında düzenlenir. Ohri şehrinde yapılan festivalde Avrupa’nın ve aynı zamanda dünyanın en önemli koroları ve müzisyenleri ağırlanır. 1961 senesinden beri elliden fazla ülkeden katılımcı ağırlanmıştır.
Makedonya Cumhuriyeti’nde Alışveriş
Ülkede tarihi Osmanlı çarşılarından, pazarlardan ve modern alışveriş merkezlerinden pek çok ihtiyaç karşılanabilir. Ayrıca buralardan oldukça güzel hediyelik eşyalar da alınabilir. Tetova, Üsküp, Bitola ve Ohri şehirleri pazarları ve çarşılarıyla oldukça ünlü şehirlerdir. Ohri aynı zamanda pek çok mücevher mağazasına ev sahipliği yapar. Ülkeden alınabilecek hediyelikler arasında olan Makedon Ortodoks resim sanatının yansıtıldığı tablolar da oldukça ilgi çekicidir.
Makedonya Cumhuriyeti’nde Bilmeniz Gerekenler
Makedonya 1993 senesinde Yunanistan ile isim krizi yaşamıştır. Bu krizden dolayı Makedonya; Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve NATO tarafından Makedonya Eski Yugoslav Cumhuriyeti ismiyle tanınır.
Ülkede yaşayan halkın çoğunluğu Ortodoks Hristiyan’dır. Ortodokslar halkın yüzde 64,7’sini oluştururlar ve Makedonya Ortodoks Kilisesi’ne bağlıdırlar. Yüzde 0,37’lik kısım diğer Hristiyan gruplardan oluşur. Ülkedeki halkın yüzde 33,3’lük kısmı ise Müslümanlardan oluşur. Özellikle Türkler, Arnavutlar ve Romanlar Müslüman nüfusu oluşturan gruplardır. Makedonya’da 580 cami ve 1842 kilise bulunur.
Ülke ekonomisi, Yugoslavya’nın dağılışından sonra bir çöküntüye uğramıştır. Eski Yugoslav devletleri arasında ekonomik alanda en az gelişen ülke Makedonya’dır. Bağımsızlığını kazanan Makedonya alt yapıdaki yetersizlikleri ve Yunanistan’ın ambargosu sebebiyle ekonomik düzende bir denge sağlayamamıştır. Ülkede 2000’li yıllarda bile işsizlik, dış göç ve yoksulluk oranları üst seviyede olmuştur.
Ülke Osmanlı döneminden bugüne dek tarım ülkesi olma özelliğini korumuştur. Ülkedeki en mühim ihracat ürünleri; yiyecek, türün, içecek, kimyasallar, tekstil ürünleri, çelik, demir, enerji, çimento ve ecza ürünleridir. İtalya, Almanya, Bulgaristan, Kosova, Sırbistan ve Yunanistan ise en önemli ihracat partnerleridir. Makedonya otomobil, elektronik cihaz, akaryakıt, gıda ve kimyasal ithal eden bir ülkedir. İthalat yaptığı ülkeler ise Almanya, Birleşik Krallık, Sırbistan, Yunanistan, Çin, İtalya, Türkiye ve Bulgaristan’dır.
Ülkede dini ve etnik çeşitlilik çok fazladır. Farklı imparatorlukların hüküm sürdüğü dönemlerde Hristiyanlar ve Müslümanlar, Arnavutlar, Makedonlar ve Türkler birlikte yaşam sürmüşlerdir. Osmanlı Devleti’nin çöküşünden sonra Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’yle birlikte dini ve etnik çeşitlilikler sorunlara yol açmaya başlamıştır. 2011-2012 yıllarında Müslüman- Arnavut azınlık gruplarıyla Makedon güçleri arasında gerginlikler, çatışmalar yaşanmıştır. Makedonya’da bulunanların siyaset, ekonomi ve etnik yapı hakkında konuşulurken hassasiyet göstermelerinde fayda vardır. Ülkede hala etnik farklar belli alanlarda etki gösterir. Üsküp’ü Vardar Nehri ikiye böler ve nehrin bir yanında ağırlıklı olarak Arnavutlar diğer yanında da Hristiyanlar ve Türkler oturur.
Makedonya’daki önemli günler ve tatiller
7 Ocak Ortodoks Noeli / 1 Mayıs İşçi Bayramı / 1-2 Mayıs Paskalya / 24 Mayıs Slav Eğitimcileri Bayramı / 5 Temmuz Ramazan Bayramı / 2 Ağustos Cumhuriyet Günü / 8 Eylül Bağımsızlık Günü / 11 Ekim Halk Ayaklanması Bayramı / 23-24 Ekim Makedon Devrimi Mücadelesi Bayramı / 8 Aralık Aziz Clement Ohridski Bayramı’dır.