Kosova Turları ve Fiyatları 2025
Kosova turları ile Kosova'nın zengin tarihi ve doğal güzelliklerini keşfederken aynı zamanda yerel halkın yaşam tarzlarını ve mutfak kültürüne şahitlik edeceğiz. Kosova turu size ummadığınız kadar sıcak gelecek ve ömrünüz boyunca unutamayacağınız anılar biriktirebileceksiniz. Vizesiz olarak düzenlenen Kosova turları ülkemiz vatandaşları tarafından çok talep edilmektedir. Otobüslü Kosova turları ve uçaklı Kosova turları şeklinde iki farklı ulaşım aracıyla düzenlenebilmektedir.
Kosova Tur Fiyatları
Kosova tur fiyatları özellikle çokca rağbet edilen dönem olan bahar ve yaz aylarında diğer sezonlara göre yükselebilmektedir. En uygun Kosova turu için rezervasyonunuzu erken kayıt döneminde yaptırmalısınız. Erken rezervasyon döneminde alacağınız Kosava turu %30 - 40 civarı size fiyat avantajı sağlayacaktır. Genel olarak Kosova turu fiyatları belirlenirken uçak bileti, otel konaklama seçeneği, turun gün sayısı ve tura dahil olan hizmetler etken oluşturmaktadır. Bu etkenleri inceleyerek turunuza karar verebilirsiniz.
Kosova Hakkında
Nüfus |
Yüzölçümü |
Para Birimi |
Resmi Dil |
Telefon Kodu |
Saat Farkı |
Konsolosluk Bilgileri |
Kıta |
Vize Durumu |
1.816 milyon |
10.908 km² |
Euro |
Arnavutça, Sırpça |
+383 |
(GMT+1) 2 saat fark. Türkiye saati Kosova saatten 2 saat ileridir. |
Priştine Büyükelçiliği, Prizren Başkonsolosluğu görev bölgesindedir. |
Avrupa |
Vizesiz / 90 gün |
Kosova, Avrupa'nın güneydoğu tarafında ve Balkanlar'ın tam merkezinde yer alır. Ülke, Sırbistan ile yaptığı büyük savaşın ardından 2008'de bağımsızlığını ilan etti. Kosova'nın Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ve Arnavutluk eyaletleri ile sınırı bulunur.Ülke açısından idari tek yapı değildir. Kosova Cumhuriyeti 2008 senesinde tek aralıklarla aralıklar vardır. Ülkede NATO'nun bölge yönetiminin kabul edilerek yapılanma (UNMIK-Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu) ile hala hak iddia eden Sırbistan Cumhuriyeti'ne ait yapılanma vardır. Ülkede kendi yapılanmasıyla birlikte toplam üç adet yapılanma söz konusudur.Ülkedeki ilk şehir hem başkent olan hem de en kalabalık şehir olan Priştine'dir. Prizren şehri ise en kalabalık ikinci şehirdir ve bu şehir dördüncü yüzyılda Sırbistan İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur. Prizren aynı zamanda Kosova'nın en tarihi kentidir. Bir diğer şehir Yakova ise Kosova Savaşı'nda en çok hasar alan şehirdir. Ülkedeki diğer şehirler de İpek, Gilan, Ferizovik, Mitroviça, Poduyeva ve Vıçıtırın'dır.Ülkenin resmi dilleri Arnavutça ve Sırpçadır. Ülke sınırları içinde Türkçe, Romanca, Boşnakça da konuşulur. Konuşulan bu diller de resmi dil olarak kabul görür. Bugün Mamuşa, Prizren, Mitroviça, Priştine, Gilan ve Vıçıtırın belediyelerinince Türkçe resmi dil ile kabul edilir.Kosova tarih boyunca Bulgar, Avar, Hun, Uz, Peçenek gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölge Roma İmparatorluğu zamanında, Dardanların yaşadığı 'Dardania' yasağı kapsıyordu. Kosova 1444 yılında Arnavutluk ve Karadağ ile Osmanlı'ya karşı olmuş ve uzun süreler boyunca Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Ülke, 1389 senesinde Osmanlı topraklarına katılıp 1912 senesindeki I. Balkan Savaşı'nda Sırbistan'ın eline geçen dek Osmanlı topraklarında kaldı.Daha sonra II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'ya bağlı eyalet uygulamalarına geçti. Ülke, Yugoslavya'nın parçalanma süresinde askeri müdahaleler ve Sırp baskısı nedeniyle bağımsızlığına kavuşamadı. 1999 yılında Sırbistan idaresinden NATO yardımıyla kurtarıldı. NATO, AB VE ABD Kosova'nın bağımsızlığını tanıma konusunda hemfikirdi. Ülkenin bağımsızlığına karşı çıkan ülkeler arasında Yunanistan, Rusya, Sırbistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Azerbaycan ve İspanya vardı. Ülkenin bağımsızlığı ancak 17 Şubat 2008'de ilan edildi. Kosova çok genç bir ülkedir ve oldukça fazla siyasi mücadeleyi atlattığından dolayı çok zengin değildir.
Kosova'da Şehir İçi Ulaşım
Ülkenin genç bir ülkedir ve ulaşım alanının yapılanması da bununla ilgili doğru orantılıdır. Geçirdiği siyasi mücadeleler önemli bir darbe indirdi. Ülke genelinde sıklıkla karşılaşılan pek çok şehir içi otobüs hattı vardır. Şehri dolaşmak için bu otobüsler ideal olur. Aynı zamanda pek çok şehir içi bisiklet kullanmak da oldukça keyiflidir. Saat başı olmadan olan bisikletler kiralanabilir ve ulaşım daha eğlenceli hale getirilebilir. Tabi gezilebilir ya da gezilmesi ayrıca önerilir. Uygun olan şehirler arasında tren yolculukları yapılır. Trenle yapılan yolculuklar biraz daha uzun sürer. Diğer bir ulaşım seçeneği taksilerdir ve fiyatlar çok yüksek değildir.
Kosova'ya Ne zaman ve Nasıl Gidilir?
Ilıman karasal iklimin hakimi olduğu Kosova'ya, mayıs ve eylül ayları arsında gitmek oldukça doğru bir tercih olur. Ülkede kışlar soğuk ve karlı yazlar ise sıcak geçer.Ülkeye pek çok hava aracıyla direkt uçuş yapmak mümkündür. Kosova uçuşları Priştine, Prizren ya da Mitroviça havaalanlarına yapılıyor.
Kosova'da Nerede Kalınır?
Kosova'da konaklama için mevcut olan seçenekler oldukça uygun fiyatlıdır. Elbette tercih edilenler fiyatlara göre değişir. Ancak onun bütçesinden kişiler konaklama için uygun alternatifler gösterebilirler. Otelin yanı sıra tercih edilebilecek bir diğer alternatif de pansiyonlardır. Geceliği 30 lira olan pansiyon bile bulunabilir. Kısacası ülke genelinde lüks, orta ya da düşük bütçeli, hepsine uygun konaklama seçenekleri mevcut.
Kosova'da Gezilecek Yerler
Kosova muhteşem güzellikleri, kısa süreli yükselişi, tarih ve kültür ile oldukça dikkat çeken bir ülkedir. Özellikle Türkiye'den gidenler için ayrı bir yeri vardır. Çünkü Türkiye'den gidenler evlerinde gibilerler. Kosova'nın Priştine şehri başkentidir. Eğitim, ekonomi, sanat ve kültür ile yoğrulmuştur. Kosovalılığın bağımsızlığını kazandıktan sonra bu şehir oldukça hızlı bir yükselişe geçmiştir. Bu bölgedeki gezilecek yerler arasında Kosova'nın en büyük camisi olan Fatih Sultan Mehmet Camii bulunur. Cami, 1460-61 yıllarında Fatih Sultan Mehmet Han tarafından inşa ettirilmiştir. Kendi döneminin oldukça başarılı ve eşine rastlanılmayan bir mimariye sahiptir. Priştine Müzesi, Büyük Hamam, Sultan Murad Türbesi, 62 kilometrelik bir alan kaplayan Germia Parkı ve Nene Teresa Caddesi şehirde görülebilecek diğer yerlerdir. Nene Teresa Caddesi, bizim için İstiklal Caddesi ne demekse onlar için de öyle olan bir caddedir ve bu caddeye mutlaka uğranmalıdır.Prizren, en önemli şehirlerdendir. Hatta çoğu zaman ayrılmasının ayrılmasını başlatırken Priştine 'den daha fazla çeker. Şehirde Osmanlı izlerine sıklıkla rastlanır ve burada Türkçe konuşanlar oldukça yaygındır. Fatih'in açık hava camii şeklinde yaptırdığı namazgah, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde oldukça gösterişli bir yapı bulunan Cuma Camii, Terzi Baba Türbesi, Osmanlı Türk dini eserlerinden biri olan Halveti Takkesi, şehrin merkezi olan Şadırvan Bölgesi, Arnavutluk Müzesi ve Sinan Paşa Camii mutlaka devam edendir.Visoki Decani, Deçan Kasabası'nda yer alır ve Sırp Ortodoks Hıristiyan manastırıdır. Manastır 1327 senesinde yapılmış ve 2004 senesinden bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunmaktadır. Kosova'nın tarihi ve turistik yerlerinden biridir. İpek Patrikhanesi ise Sırp-Ortodoks manastırıdır. Tarihi manastır, üçüncü ve dördüncü yüzyıllarda inşa edilerek ibadete açılmıştır. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 'Kosova dolaylı Anıtları'ndan biri olarak girmiştir. Mükemmel bir mimariye sahiptir. 6. yüzyılda kalma bir bazilika üzerine 1321 senesinde inşa edilen GracanicaManastırı ise UNESCO Tehlikeli Altındaki Dünya Mirasları Listesi'ndedir. Bu önemli yapı mutlaka görülmeli.Temiz hava ve güzel manzara sevenler için Miruşa Şelaleleri mükemmel bir yer. Şelalelerin aktıkları bölgedeki kanyonlar ve mağaralar oluşur. Şelaleler 12 kademeden oluşur ve en yüksek kademesinin 22 metredir. Doğa harikası bir nehir kanyonu olan RugovaKanyonu da görülmesi gereken noktalardır. Kimi yerde 1000 metrelik bulan derinliği vardır ve 25 kilometrelik uzunluk ile Avrupa'nın en derin ve uzun kanyonları arasında yer alır. 1985 senesinde ulusal doğal miras ilan edilen kanyon mutlaka izlenmesi gereken yerler arasında bulunur.
Kosova'da Yemek Kültürü
Ülkede Arnavutluk, Sırbistan, Türkiye ve Yunan mutfağından esintiler görülür. Ülkede yer alan restoranların en iyileri genel olarak şehirlerin bulunduğu köylerdir. Kosova mutfağında et yemekleri ve deniz ürünleri oldukça yoğundur. Levrek, alabalık ve somon ülkelerinde oldukça popülerdir. Kosova mutfağında oldukça fazla börek çeşidi vardır. Ülkede yaprak sarma ve ayran gibi Türk mutfağından lezzetler de bulunmaktadır. Hemen hemen her yerde bulunan fli kayıtlı hamur işlerini bulmak mümkündür.Ülkede daha çok ev yemeği türü yemekler bulunur. Salatanın içinde salatalık, biber ve yeşil domates bulunur. Geleneksel lezzetlerin arasında ise raznjici isimli şişe harcanmış ve cevapcici isimli kömürde yer almış ve baharatlarla tatlandırılmış ve yemeği adı verilmesi gereken tatlardır.Ülkenin en bilinen içecekleri arasında erik konyağı olan slivovica ve daha çok Priştine'de yetişen üzümlerden elde edilen vranac şarabı vardır. Ayrıca boza, Türk kahvesi ve rakıya benzeyen rakıja da ülkelerde oldukça sık tüketilir.
Kosova'da Eğlence ve Festivaller
Kosova'da günümüz gece hayatı oldukça aktiftir. Gece hayatı için ziyaret edilen en popüler şehirler Priştine ve Prizren'dir. Hatta Prizren şehri Priştine şehrine göre çok daha aktif bir yerde. Şadırvan'a ait bölge bar ve gece kulüplerinin yoğun olarak yer aldığı bölgedir. Özel yaz mevsiminde eğlence sokaklarına kadar taşar. Ülkede aynı zamanda oldukça fazla kültür sanat festivali ürünleri. Festivalin genel amacı Balkan sanatçılarının tanınması ve Balkan kültürünün ilişkilendirilmesidir. Bunlardan ilki Priştine'de yapılan Gençlik Festivalidir. Festival Uluslararası Balkan Dernekleri tarafından sunulan ürünler. Bu festival Balkanlarda bulunan pek çok ülkede bir araya gelir. Geleneksel drama oyunları, yöresel müzikler, halk oyunları ve daha pek çok etkinliğin sergilendiği festival oldukça keyiflidir.Kosova'da düzenlenen festivaller;AğustosDokufest / Ülkede düzenlenen film festivalleri arasında en geniş kapsamlı olanıdır. Belgesel festivalidir ve festivalde açık havada sinema gösterimleri, sergiler ve konserler düzenlenir. Her yılın başkenti sokaklarını renklendiren festivale ilgi büyüktür.Animasyon Film Festivali / Peja'da düzenlenen festival, özellikle genç yetenekler için büyük bir fırsattır.OcakKosova Uluslararası Film Festivali / Yerli, yabancı pek çok filmle buluşur.MayısSanatla Uyanmak Festivali / Balkan ressamların buluştuğu oldukça keyifli bir festivaldir.
Kosova'da Alışveriş
Ülkede alışveriş yapmak için en çok seçeneğin bulunduğu şehirler İpek, Yakova ve Priştine'dir. Kosova'da el işçiliği oldukça kalabalıktı. Ülkeden alınabilecek hediyelerin başında metal işler gelir. Aynı zamanda ülkelerde tel işlemeciliği de sıklıkla yapılır. Pirinç, bakır ve gümüşten yapılmış pek çok hediye alternatifi bulmak mümkündür. Ahşap oymaları ve müzik enstrümanları familyasından alınabilecek en popüler ürünlerdir. Yerel ürünler arasında nakış ve örgü işleri oldukça meşhurdur.
Kosova'da Bilmeniz Gerekenler
Ülkelerin büyük çoğunluğunu Müslümanlar oluşturur. Nüfusun yüzde doksan beşlik bir kesim Müslümandır. Ülkenin resmi bir dini yoktur. Bektaşilik ve Sufizm oldukça yaygındır. Nüfusun geri kalan kesiminde dört oranında Hıristiyanlar yaşar. Hıristiyanların büyük bir kısmı Sırbistan Ortodoks Kilisesi'ne bağlıdır. Bunun yanı sıra Hıristiyan nüfusu içinde Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı olanlar da bulunur.Avrupa'daki işsizliğin en yüksek olduğu ülke Kosova'dır. Kosova bu sorunu aşabilmek için kendini Amerikalı ve Avrupalı olarak öğrenebilmiş açmış. Ülke son senede bir araya geldiğinde bir büyüme gösterdi ancak ülkelerin enerji kaynaklarıyla ilgili sürdürülebilirlik sorunu, alt yapı yetersizlikleri gibi sorunlar hala söz konusu olur. Ülke metal işleme, basit makine üretimi, deri ve ağaç işlemeciliği gibi sektörlerde faaliyet göstermektedir. Kosova 2009 yılında IMF ve Dünya Bankası'na üye olmuştur.Ülkedeki politik sorunların konuşulması genellikle tansiyonu yükseltir. Ülke halkının genel olarak kültürleriyle ve misafirperverlikleriyle gurur duyarız. Ayrıca ülkelerdeki yaşlılara saygı göstermek oldukça önemli bir tanesidir. Ülkedeki genç nüfus oldukça dayanıklı. Nüfusun neredeyse yüzde yetmişi, otuz beş yaş altıdır. Kosova, Avrupa'daki gençliğin en yoğun olduğu yerdedir. Ülkede askeri tesisin fotoğrafını çekmek çok hoş karşılanmaz. Bununla birlikte evin fotoğrafı çekilmek istendiğinde de tepki alınıyor.Kosova'daki önemli günler ve tatiller;1 Ocak Yeni Yıl / 7 Ocak Ortodoks Noel Günü / 17 Şubat Bağımsızlık Günü / Pazartesi Paskalyası (Martın Son Pazartesi Günü) / 9 Nisan Anayasa Günü / 1 Mayıs İşçi Günü / 2 Mayıs Ortodoks Pazartesi Günü / 9 Mayıs Avrupa Günü / Ramazan Bayramı / Kurban Bayramı / 25 Aralık Noel Günü'dür.