Bosna-Hersek Turları

Çıkış Tarihi
BOSNA-HERSEK TURLARI LİSTELENİYOR


KATEGORİLER
SÜRE
TOPLAM FİYAT

Bosna Hersek Turları ve Fiyatları

Başkent

Nüfus

Yüzölçümü

Para Birimi

Resmi Dil

Saat Farkı

Vize Durumu

Saraybosna

3,517 milyon 51.197 km²

Bosna-Hersek Değiştirilebilir Markı

Boşnakça, Sırpça, Hırvatça

+2 saat fark bulunur.

Vizesiz/ 90 gün

Bosna-Hersek Hakkında

Bosna Hersek Güneydoğu Avrupa’da yer alır. Ülke kuzey ve batı taraftan Hırvatistan, doğu taraftan Sırbistan, güney taraftansa Karadağ ile çevrili durumdadır. Ülkenin Adriyatik Denizi’ne 20 kilometrelik bir kıyısı bulunur ve ülkenin başkenti Saraybosna’dır.

Bosna-Hersek üç etnik gruba ayrılmış durumdadır. Bu etnik gruplar; Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlardır. Ülkenin kendi içerisinde Bosnalı ve Hersekli olarak ikiye ayrılma durumu da vardır. Ülkenin kuzey bölgesi Bosna, güney bölgesiyse Hersek’tir. Ülkede savaşın izleri hala gözle görünür derecede yer alır. Çünkü sokaklardaki savaş izleri, duvarlardaki mermi izleri hala duruyor. Bunun amacıysa yeni doğanların yani genç neslin tarihi unutmaması olarak belirtiliyor.

Ülkedeki resmi diller Boşnakça, Hırvatça ve Sırpçadır. Zaten ülkede Boşnak, Sırp ve Hırvat olarak üç etnik gruba ayrılmış durumdadır. Ayrıca Bosna-Hersek’te neredeyse ikinci dil olarak sayılan İngilizce de konuşulur. Bunun sebebiyse Bosna-Hersek’in uluslararası bir toplum olmasıdır.

Ülke, tarih sayfasına Roma İmparatorluğu hakimiyetinde girmiştir. İmparatorluk çöktükten sonra bir süre Macarlar ve Sırplarla savaşılmış sonrasındaysa 1463 senesinde Osmanlı idaresine girilmiştir. Ülkenin İslam dinini benimsemesi de bu sayede olmuştur. 1986-1992 seneleri arasında yaşanan iç savaşlar Yugoslavya’nın parçalanmasına neden olmuştur. Sonrasında da Slobadon Miloşaviç, ‘’Büyük Sırbistan’’ kurma amacıyla oldukça büyük bir katliam gerçekleştirmiştir. Katliam denilen şey aslında bir soykırımdır ve pek çok masum, sivil insan bu katliamda ölmüştür. Birleşmiş Milletler de bu duruma sessiz kalmıştır. 1990 senesinde Aliya izzet Begoviç, yapılan seçimler sonucunda devlet başkanı olmuştur ve 1992 senesinde yapılan referandum sonucunda Bosna-Hersek’in bağımsızlığı ilan edilmiştir.

Bosna-Hersek’te Şehir içi Ulaşım

Ülkede genelinde ve özellikle de başkentte ulaşım en çok otobüsler ve tramvaylarla gerçekleşir. Özellikle de başkent Saraybosna’da pek çok tramvay hizmet verir. Kullanılan biletler tek defalıktır ve aktarma yaparken yeni bir bilet almak gerekir. Ülke genelinde toplu taşımadan yararlanılabileceği gibi taksilerden de fayda sağlamak mümkündür. Tüm bunların yanı sıra ülke seyahatlerinde araç kiralamak da uygun bir ulaşım seçeneği olabilir.

Bosna-Hersek’e Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Ülkede dört mevsim de yaşanıyor. Kış aylarında oldukça soğuk zamanlar, yaz aylarındaysa oldukça sıcak dönemler olabiliyor. Bu nedenle Bosna-Hersek’te rahatça gezebilmek için en ideal olan zamanlar ilkbahar ve sonbahar oluyor.

Eğer ülkede kayak yapılması planlanıyorsa o zaman ülkeye gitmek için ocak-mart ayları arası tercih edilebilir. Bu dönemlerde ülkede pek çok dağ kayak için uygun olur. Ağustos ayında ise Banja Luka’da, Banja Luka Yaz Oyunları yapılır ve bu oyunlar için pek çok farklı ülkeden Bosna-Hersek’e ziyaretçi gelir. Banja Luka Yaz Oyunları konserler, eğlenceler, şiir etkinlikleri ve daha pek çok aktivite ile oldukça eğlenceli geçer.

Ülkeye gitmek için kara yolu, demir yolu ve hava yolu tercih edilebilir. Ülkeye hava yolu ile gidilecekse, İstanbul’dan Mostar ve Saraybosna’ya olan direkt uçuşlardan faydalanılabilir. Ayrıca Saraybosna ve Banja Luka’ya aktarmalı uçuşlar da bulunur.

Tren yolculuğu ortalama olarak 20 saat sürer. Bu yolculuk Belgrad ve Zagreb aktarmalıdır. Eğer ülkeye kara yolu ile gidilecekse, Bulgaristan sınırından transit vize alınması gerekir.

Bosna-Hersek’te Nerede Kalınır?

Ülkede her bütçeye ve zevke hitap eden oteller bulunur. Ayrıca apart evler ve misafirhaneler de Bosna-Hersek’te konaklama yapılabilecek yerlerdir. Avrupa’ya genel olarak bakıldığında Bosna-Hersek otelleri çok daha pahalı değildir. 4 ya da beş yıldızlı otellerde uygun fiyatlara konaklayabilmek mümkündür. Otel fiyatları kapasiteye, otelin durumuna, şehrin merkezine uzaklığına ve daha pek çok kıstasa göre değişebilir.

Bosna-Hersek’te Gezilecek Yerler

Bosna Hersek’te savaş izleri hala sokaklarda yer alır. Başkent Saraybosna’da ‘’Sönmeyen Ateş Anıtı’’ savaşı her daim hatırlatan bir yapıdır. Ülkeye yapılan seyahatlerde gece- gündüz hep yanan bu anıt mutlaka görülmelidir. Sönmeyen Ateş Anıtı, İkinci Dünya Savaşı’nı simgeler. Ülkede yer alan Viyeçnitsa Kütüphanesi de görülmesi gereken yerler arasındadır. Bu kütüphane 1992 senesinde yapılan iç savaşta, Sırp milliyetçileri tarafından yakılmıştır. Kütüphane daha sonra restore edilmiş ve halka açılmıştır ve ülkenin en mühim ulusal arşivine sahiptir.

Ülkede görülmesi gereken yerlerden birisi de Latin Köprüsü’dür. Bu köprü Birinci Dünya Savaşı’nın başlama nedeni olan köprüdür ve burası Avusturya-Macaristan veliahdı Prens Ferdiand ile onun hamile eşi Sofia’nın suikaste kurban edildiği yerdir. Bosna Tünel, diğer bir adıyla Umut Tüneli de ülkede mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Burası Sırp kuşatmasında silah ve yardımların getirildiği ve insanların kaçma fırsatı buldukları tek yerdir. Tünel ortalama altı aylık bir sürede 960 metre kadar kazılmıştır. Şu an sadece 20 metresi sağlamdır.

Kış sporu düşünenler için Igman Dağları, 1753 senesinde yapılmış olan Başçarşı Sebili,Bosna-Hersek simgelerinden olan Mostar Köprüsü, Moriça Han, tarihi bir yerleşim olan Poçitel Köyü, milli bir sembol haline gelmiş olan ve Bosna halkının kırılmaz inadını simgeleyen İnat Kuca Evi, Saraybosna Katedrali (İsa’nın Kalbi Katedrali), tertemiz olan Kravitse Şelaleleri de Bosna-Hersek’te görülmesi gereken yerlerdendir.

Bosna-Hersek’te Yemek kültürü

Ülke mutfağı Bizans, Batı Avrupa ve Osmanlı etkilerini harmanlamış durumadır. Bu durum da Bosna-Hersek mutfağını oldukça güzel bir hale getirir. Saraybosna usulü yapılan köfte Cevapi, hamur türü olan Pita, Boşnak Böreği, mantıya benzeyen Klepe, yerel bir lezzet olan Bey Çorbası Bosna Hersek mutfağında oldukça meşhur olan yiyeceklerdir.

Ayrıca etten ve farklı sebzelerden yapılan, içine beyaz şarap da koyulan Bosanski Lonac Bosna-Hersek mutfağında oldukça öne çıkar. Ayrıca ülke mutfağında ekmek çok önemlidir. Süt ürünleri ve sebze Bosna-Hersek mutfağında oldukça sık kullanılır. Ayrıca ülkede Boşnak Kahvesi de oldukça ünlüdür. Bu kahvenin pişirilmesi ve servis şekli Türk Kahvesi’ne benzer.

Bosna-Hersek’te Eğlence ve Festivaller

Bosna-Hersek’te gece hayatı oldukça aktiftir. Saraybosna ve Mostar bu konuda oldukça ideal şehirlerdir. Özellikle Mostar yaz mevsiminde her an hareketlidir. Ülkede tarihi ve turistik yerler de farklı bir eğlence ve aktivite kültürünün oluşmasını sağlamıştır. Bosna-Hersek’te yaşayan farklı halklar, bu ülkede festival kültürünü de oldukça geliştirmiştir.

Bosna-Hersek’te kutlanan festivaller

Temmuz-Ağustos

Saraybosna Film Festivali/ 1995 senesinde başlamıştır ve yaşanan savaşa tepki niteliğindedir. Bu festival, ülkenin en meşhur festivallerinden biridir.

Banja Luka Yaz Oyunları/ ağustos ayında, Kastel Kalesi’nde düzenlenir. Festivalde şiir geceleri düzenlenir, konserler verilir ve pek çok aktivite düzenlenir.

Kozaro Etno Festivali/ Temmuz başlarında düzenlenir ve 2 gün sürer.

Kasım

Saraybosna Caz Festivali/ 1997 senesinden bu yana düzenlenir ve uluslararası bir festivaldir. Farklı milletlerden pek çok sanatçı festivale katılır ve bu festivalde yeni yetenekler de keşfedilir.

Haziran

Çocuk Festivali/ Festival haziran ayında düzenlenir ancak düzenleme zamanında yıllara göre değişiklikler de olabilir. 2004 senesinden bu yana düzenlenen festivale 40 bine yakın çocuk katılır. Bu festival Güneydoğu Avrupa’nın en kapsamlı çocuk festivali özelliğindedir. Eğlenceler, eğitim atölyeleri, danslar, oyunlar ve daha pek çok aktivite bu festivalde yer alır.

Sonbahar

Uluslararası Tiyatro Festivali Mess/ Her sene sonbahar döneminde düzenlenir. Güneydoğu Avrupa’nın en kaliteli tiyatro festivalidir.

Bosna-Hersek’te Alışveriş

Ülkede alışveriş denilince ilk akla gelen yer, Saraybosna’daki Başçarşı’dır. Burada gümüş ve bakır işlemecileri oldukça meşhurdur. Bu işlemecileri izleyebilir, ürünlerden de satın alabilirsiniz. Telali Pazarı, gıda alışverişinde oldukça ideal bir yerdir. Sirano Pazarı da müzik eşyaları, kıyafet gibi ihtiyaçlar için en uygun seçenektir.

Saraybosna’da yer alan Ciglane Pazarı ikinci el ürünlerin de bulunabildiği ve hemen hemen her ihtiyacın karşılanabildiği en büyük pazarlardan biridir. Mostar’da yer alan Eski Pazar ayakkabıcı, kuyumcu, terzi, gümüş ve bakır işlemecileri gibi pek çok kategoriye ev sahipliği yapar. Ülkeden alınabilecek en ilginç hediyeler Bosna Kahvesi, tahta kaşıklar ve kanaviçe olabilir. Bunlar Bosna-Hersek özgünlüğüne sahip ürünlerdir.

Bosna-Hersek’te Bilmeniz Gerekenler

Ülke ekonomisi yüksek ölçüde hizmet alanındaki faaliyetlere dayanır. Bunun yanı sıra tarım ve sanayi de ülke ekonomisinde önemlidir. Ülke kültüründe farklı etnik grupların etkisi vardır. Ülke kültürünü başta Boşnaklar sonrasında da Sırplar ve Hırvatlar oluşturur.

Boşnaklar geleneklerine oldukça bağlıdırlar. Kendine has özellikleri vardır ve bu özellikler kolay kolay değişmez. Kahveyi lokumsuz içmemeleri, misafirliğe giderlerken kesme şeker götürmeleri bu duruma birkaç örnektir. Akordeon onlar için çok mühimdir ve Boşnaklar inatlarıyla oldukça ünlüdür. Sırpların en önemli özelliği ise milliyetçilikleridir.

Ülkede Osmanlı izlerine sık rastlanır. Özellikle Saraybosna ve Mostar bu alanda başta gelen yerlerdir. Ülkenin sembolü altın zambaktır ve Bosna Hersek kahve tüketimi yüksekliği bakımından dünyadaki onuncu ülkedir.

Bosna-Hersek’in önemli günleri ve tatilleri

1 Mart Bağımsızlık Günü/ 1 Mayıs İşçi Bayramı/ 25 Kasım Devlet Günü/ Ramazan ve Kurban Bayramı’dır.