Tiran Turları ve Tur Fiyatları
Tiran, Arnavutluk'un başkenti ve en büyük şehridir. Lane Nehri şehrin içinden geçmektedir. Şehirde bulunan çok sayıdaki kamu kurumları ve üniversiteler dolayısıyla ülkenin ekonomik ve kültürel yaşam merkezi sayılmaktadır. Kültür turizmi kapsamında ziyaret edilen Tiran’ da doğa sporlarına yönelik etkinliklerde ilgi çekmektedir. Şehirde görülen iklim nemli ılıman iklimdir. İklim koşulları gereği de Tiran seyahatlerinizde en uygun mevsim ilkbahar ve yaz meviminin son aylarıdır.
Tiran'da Gezilecek Yerler
Arnavutluk'un başkenti olan Tiran, aynı zamanda ülkenin en büyük şehri olma özelliğini taşıyor. Siyasal, ekonomik ve kültürel alanlarda Avrupa'nın önde gelen şehirlerinden bir tanesi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Tiran, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulması nedeniyle 2. Dünya Savaşı sırasında en fazla zarar gören şehirlerden biri. Özellikle Osmanlı mimarisinin en başarılı örneklerini görebileceğiniz şehirde ilk olarak cami, hamam ve medreseler inşa edilmiş. Son yıllarda ziyaretçi sayısında yaşanan artışla beraber şehrin turizm gelirleri de gün geçtikçe yükseliyor.
Tiran’da gezilecek yerler arasında Arnavutluk’un halk kahramanı İskender Bey’in heykelinin bulunduğu İskender Bey Meydanı, Osmanlı Devleti zamanında yapılan Enver Hoca döneminde 1966’da ibadete kapatılarak müze haline getirilen 1990’da tekrar ibadete açılan Ethem Efendi Camii, Ethem Bey Camii’sinin hemen arkasında bulunan şehri seyredebileceğiniz Saat Kulesi bulunmaktadır. Yaz festivallerinin yapıldığı Rinia Park, Skandenberg Meydanı, çeşitli müzik ve dans etkinliklerine ev sahipliği yapan Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu, Kaplan Paşa Türbesi ve şehri tepeden görebileceğiniz en iyi yer olan Dajti Milli Parkı Tiran’da gezebileceğiniz yerler arasında bulunmaktadır.
Sheshi Skënderbej (İskender Bey Heykeli)
Şehrin tam merkezinde bulunan Sheshi Skënderbej, Türkçe adıyla İskender Bey, Tiran’ın kurucusu ve halk tarafından oldukça seviliyor. İskender Bey'in at üstündeki heykeli şehrin tam kalbinde ziyaretçilerini bekliyor. 40.000 metrekarelik alanın tam ortasında yükselen heykel sebebiyle bulunduğu alan, İskender Bey Meydanı olarak adlandırılmış. İlk olarak halk arasında bu adla anılan bölge, 1968 senesinde resmi olarak İskender Bey Meydanı olarak kayıtlara geçmiş.
Sheshi Skënderbej'in çevresinde Ulusal Tarih Müzesi, Tiran Kültür Sarayı ve Tiran Uluslararası Oteli yer alıyor. Meydana ulaşım da oldukça rahat. Ancak meydana uzak bir otelde konaklıyorsanız, civardan geçen toplu taşıma araçları ile meydana ulaşabilirsiniz.
Muzeu Historik Kombëtar (Ulusal Tarih Müzesi)
Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Muzeu Historik Kombëtar, şehrin simgelerinden biri olarak kabul ediliyor. İhtişamlı binası ve bünyesinde barındırdığı değerli koleksiyon ile şehrin tarihine ışık tutan müze, 1981 yılında hizmete açılmış. 3 binden fazla eserin yer aldığı Muzeu Historik Kombëtar, İlk Çağ, Orta Çağ, Rönesans, Bağımsızlık, Heykel, 2. Dünya Savaşı, Komünizm Dönemi ve Rahibe Terasa olmak üzere 8 farklı bölüme ayrılıyor. İlk Çağ bölümünde sergilenen eserler 4. ve 8. yüzyıllardan kalma 585 parçadan oluşuyor.
Muzeu Historik Kombëtar'ın en çok ilgi çeken bölümü ise Osmanlı Dönemi eserlerinin sergilendiği bölüm. Bölümde en fazla el yazması eserler ve haritalar görücüye çıkıyor. “Bağımsızlık” kısmında ise çok sayıda fotoğraf ve eski gazete koleksiyonu bulunuyor. Sheshi Skënderbej'e yalnızca 5 dakika yürüme mesafesinde bulunan Muzeu Historik Kombëtar, salı ve cumartesi günleri 10.00 ile 17.00, pazar günleri ise 09.00 ile 14.00 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilere açıyor.
Xhamia Et'hem Bey (Edhem Bey Camii)
Osmanlı İmparatorluğu'ndan miras kalan Xhamia Et'hem Bey, 18. yüzyılda günümüzün Tiran topraklarında yaşamış olan ünlü siyasetçi ve kültür insanı Ethem Bey tarafından inşa ettirilmiş. Osmanlı Dönemi'nde Tiran'da yaptırılan 8 camiden yalnızca Xhamia Et'hem Bey günümüze kadar ulaşmayı başarmış. 1793 senesinde inşaatına başlanan cami, hizmete girdikten kısa bir süre sonra yeniden imara girmiş. Bu süreçte kalem işi süslemeleriyle zenginleştirilen camiinin inşaatı 1823 senesinde tamamlanmış.
Xhamia Et'hem Bey'in tavan ve duvarlarında bulunan işlemeler farklı sanatçıların dokunuşlarıyla son halini almış. Ağaç ve çiçek motiflerinin ağırlıkta olduğu camide renkler, canlılığını korumayı başarmış. Xhamia Et'hem Bey, günümüze güzelliğini korumayı başararak ulaşmış ender güzelliklerden bir diğeri.
Kulla e Sahatit (Saat Kulesi)
Tiran'ın en yüksek yapısı olma özelliğine sahip olan Kulla e Sahatit, tam tamına 35 metre yüksekliğe sahip. Kulla e Sahatit, Ethem Bey’in emriyle Xhamia Et'hem Bey'in inşaatı tamamlandıktan sonra inşa ettirilmiş. 1822 senesinde tamamlanan yapının içerisinde 90 basamaklı bir merdiven de bulunuyor. Ziyaretçiler bu merdivenlerle kulenin tepesine çıkarak Tiran'ın nefes kesen manzarasına tanıklık edebiliyor.
Kulla e Sahatit tamamlandığında Venedik'ten getirtilen bir saat takılmış. Her saat başı çalan saat 1921 senesinde değiştirilmiş. Yeni saat, Tiran belediyesi tarafından Almanya'dan getirtilmiş. Bu saat de 2. Dünya Savaşı sırasında zarar görmüş. Savaşın sona ermesiyle restore edilen kuleye bu kez de 1970 senesinde Çinliler tarafından yapılan bir saat monte edilmiş. Günümüzde de Kulla e Sahatit'de bu saat yer alıyor. Saat dışında kule, 1981 ve 1999 senelerinde restore edilmiş. Sheshi Skënderbej'de bulunan Kulla e Sahatit'e merkezden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Tiran da Ne Yenir ?
Tiran uzun yıllar Osmanlı Devleti egemenliğinde olmasından dolayı yemek kültürü Türk mutfağının geleneksel yemekleri ile benzerlik göstermektedir. Tiran’a ait geleneksel lezzetleri arasında ise kemikli kuzu eti ve yoğurtlu sos ile hazırlanan Elbasan Tava, yağda kızartılmış pul biber ile harmanlanmış Tiran Ciğeri, karışık et ve kestane ile yapılan Kestaneli Et, bir çeşit krep olan Pita, kavrulmuş pırasa ve etin fırında pişirilmesiyle oluşan Fırında Pırasa ve Tarator bulunmaktadır. Tatlı olarak krem karamel deneyebileceğiniz lezzetler arasında yer almaktadır. İçecek olarak tercihinize göre Tiran’a özel ev yapımı rakı ve boza (ziyaretinizi kış aylarında yapıyorsanız) deneyebileceğiniz lezzetler arasında yer almaktadır.
Tiran da Ulaşım
Tiran’da ulaşım otobüs ve taksilerle yapılmaktadır. 2011 yılında başlatılan Ecovolis bisiklet paylaşım sistemi ile alternatif ulaşım ağı oluşturulmuştur. Ayrıca Dajti Milli Parkı'na teleferik hattı ile ulaşılabilmektedir. Tiran’ a şehirlerarası ulaşımda ise araç kiralama, otobüs ve tren seçenekleri bulunmaktadır. Bu hatları kullanarak Durres, Vlore, Shkodra, Elbasan ve Librazhd’a seyahat edebilmeniz mümkün olmaktadır. Kara yollarında hizmet evren otobüs firmaları, tren seferleri aracılığıyla demir yolları ve hava yoluyla Tiran’a seyahat edebilirsiniz.
Tiran Havalimanı
Tiran Uluslararası Havalimanı şehrin 11 kilometre kuzeybatısında yer almaktadır. 1955 yılında inşa edilen havalimanı ilk başta ticari havalimanı olarak hizmet vermekteydi. Günümüzde sürekli ve mevsimsel uçuşlar yapan 20’nin üzerinde hava yolu firması uçuş gerçekleştirmektedir.
Tiran Havalimanı’na gerçekleştirilen uçuşlara ait sefer bilgileri ve Tiran uçak bileti fiyatları hakkında ayrıntılı bilgiye Modatatil.com web sitesinden Tiran uçak bileti sorgulaması yaparak ulaşabilirsiniz. Uçak bileti sorgulama işleminden sonra seçtiğiniz Tiran ucuz uçak biletini kredi kartınızla satın alabilirsiniz.
Tiran Uçuş Gerçekleştirilen Hava Yolları
Tiran uçuş gerçekleştiren hava yolları arasında İstanbul ve Antalya’dan sürekli ve mevsimsel uçuşlar gerçekleştiren Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları başta olmak üzere Adria Airways, Aegean Airlines, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Ellinair, Lufthansa Regional, Pegasus Airlines, Transavia France, Volotea hava yolu firmaları da uçuşlar gerçekleştirmektedir.