İran Turları

Çıkış Tarihi
İRAN TURLARI LİSTELENİYOR


KATEGORİLER
SÜRE
TOPLAM FİYAT

İran Turu ve Gezi Fiyatları 2024

İran, önyargıları kırmanın zamanı çoktan gelen ülke… Pek çoğunuzun okurken bile tereddütte kalacağı aslında görüldüğü gibi olmayacak bir seyahate hazır mısınız? ‘’Yıllardır gizlenen bu güzelliği’’ hep birlikte keşfetmeye ne dersiniz? Bugün sizler için şahane bir İran gezisi planlıyoruz. Nereye gitmek lazım, hangi lezzetleri tatmak nelere dikkat etmek gerek. Gelin, hep birlikte inceleyelim.

Gezilebilecek Yerler

İran’ın özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında gidilmesi gereken bir ülke olduğunu bilmenizde fayda var. Bunun dışındaki zamanlarda ya çok sıcaklardan bunalacak ya da soğuk havaların esiri olarak hiçbir aktiviteyi yapamadan geri dönmek zorunda kalacaksınız.

  • Başkent Tahran: Tarihi sarayları, çarşıları ve buram buram kültür kokan yapısı ile kendine hayran bırakacak Tahran ile seyahatinize başlamak en doğrusu olacak. Çöl kokan bu şehirde mutlaka Bazar-ı Bozurg isimli kapalı çarşıya uğramalısınız. Tüm İran ve dokularını gözler önüne serebilecek ve istediğiniz her şeyi bulabileceksiniz. Özellikle nargile ve çay içilebilecek yerler de mevcut. Aynı zamanda başkentte birçok müze de bulunuyor. Seyahat sürenize göre buraları da gezmenizi öneriyoruz. Aynı zamanda dini mabetlerinden biri olan Kum Quam’da gezilebilir.
  • Tebriz: Türkçe konuşabileceğiniz çok fazla insanla karşılaşabileceğiniz Tebriz’in önemli tarihi yapılarından biri olan Arg-e Tabriz Kalesi’ni gezerek turunuza başlayabilirsiniz. Söylentilere göre bu kaleye idam mahkûmları asılırmış ne kadar doğrudur orasını bilemiyoruz tabi ki. Bir sonraki durağınız Bazaar isimli çarşı olmalı. Sıcakkanlı esnafı ile muhabbet edip ülke hakkında konuşma fırsatı yakalayabilirsiniz. Daha sonraki durağınız da depremler nedeni ile hasar görüp yeniden restore edilen Mescid-i Kabud isimli cami olmalı. Buradaki çini işlemelerine hayranlık duyacaksınız.
  • İsfahan: İran ülkesinin en gelişmiş şehirlerinden biri olan İsfahan’da çok fazla sanat eseri satılıyor ve sanat şehri olarak ün yapmış bir kent. En çok ilginizi çekecek yer olan Munar Junban (Sallanan Minareler) ile seyahatinize başlamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Bir mimari hatanın insanların hoşuna gideceği düşünülmez ancak buradaki durum tam tersi. Yeterli kişi sayısı sağlandığında minareleri kurdukları düzenekle sallamaya başlıyorlar ve görülmeye değer bir manzara ile karşılaşıyorsunuz. Meydan-ı İmam ise, dünyanın en büyük meydanı unvanına sahip. Burayı da görmeden İsfahan’dan ayrılmayın.

Yeme içme

İran’a kadar gitmişken bize değişik gelecek yemek kültürlerini görmeden ayrılmak olmaz. Özellikle ‘’moka’’ diye isimlendirdikleri nargileyi içmeden hiç olmaz. İşin garip tarafı da bu nargile bizdeki gibi tüketilmiyor. Hem yemekle beraber hem de yemek sonrasında tercih edilebiliyor ama bizce siz yemek sonrası tercih edin. Yemeklerinden safranı eksik etmeyen İranlılar, yağsız safranlı pilava da bayılıyor. Yağ isteyenler için yanında ekstradan tereyağı sunumu da mevcut. Et yemeklerinden tutun da aklınıza gelebilecek her şeye safran katıldığını söyleyebiliriz. Belki ilk başlarda bu değişik kokuya alışmak zor gelebilir ancak değişik tadı hoşunuza da gidebilir. Yemeklerin yanında hemen kuruyemişler ve taze meyveler de geliyor. Öyle bizdeki gibi ara sıra tüketilen şeyler değil. Taze ceviz, incir ve karadut çok fazla tüketiliyor bu ülkede. Meyveler eşliğinde bitirilen yemekten sonra hemen ‘’nebatlı çay’’ servisi başlıyor. Bu çay da oldukça meşhur olan ve sıklıkla tüketilen bir içecek. Nebat alında bir tür şeker ancak içerisinde şifalı bitkiler bulunuyor ve mideye oldukça faydalı.

Alışveriş

İran’dan sevdiklerinize götürebileceğiniz ilk hediyelik eşya, İran halısı olabilir. Ancak bütçeniz buna yeterli değilse tavla ve satrancın doğuş memleketi olduğu için şahane işlemeleri ile göz kamaştıran bir oyun seti alabilirsiniz. Aynı zamanda baharatları ve kuruyemişleri ile ünlü ülkeden azar azar bir hediye paketi yaptırabilirsiniz. Meşhur safran çiçeği de düşünülebilecek diğer hediyeliklerden biri olabilir. Ya da çok masraf yapmadan mini magnetler ile İran’ı tanıtan resimlerden de alma şansınız var.

Tavsiyeler

  • Üzerinizde nakit para bulundurmanızda fayda var çünkü kredi kartı geçen yerler bulma olasılığınız çok düşük.
  • Özellikle kadın gezginleriniz için bir başörtüsü şart. Takmadığınız zaman uyarı alabiliyorsunuz.
  • Çok profesyonel makineler ile çekim yapmayın. Özellikle yayın içerikli video çekmek gibi durumlar ülke genelinde yasak. Çekim yapmak istediğiniz durumlarda gerekli kişilerden izin almak zor durumda kalmanızı önleyebilir.
  • İnsanları gerçekten çok sıcakkanlı, onlara soru sormaktan korkmayın.
  • Mutlaka pazarlık yaparak alışveriş yapın.

Ulaşım

Türkiye’den İran’a ulaşmak için birden fazla seçeneğiniz bulunuyor. İster aktarmalı uçuşlar ile Tahran, İsfahan, Tebriz, Meşhed veya Kirmanşah şehirlerine ulaşın. İsterseniz de İstanbul-Tahran arasındaki TCDD treni ile 60 saat süren bir yolculuğa çıkın. Otobüs seçeneğiniz de bulunuyor. İstanbul Tahran arası yaklaşık 38 saatlik bir yolculuk sizi bekliyor.