Özbekistan Turu ve Gezi Fiyatları 2024
Başkenti
|
Nüfusu
|
Yüzölçümü
|
Para Birimi
|
Saat Farkı
|
Kıta
|
Resmi Dil
|
Vize
|
Taşkent
|
31,85 milyon
|
448.978 km²
|
Özbekistan Somu
|
-2 Saat
|
Asya
|
Özbekçe
|
Vize alınmalıdır.
|
Modatatil ile Özbekistan Turları size hayalinizdeki seyahati vaad ediyor. Hem çok uygun fiyatlarla ata yurtlarını ziyaret edip hem de sevdikleriniz için güzel anılar biriktirebilirsiniz. Üstelik anlaşmalı banka kredi kartı ile Modatatil.com üzerinden rezervasyon yapacağınız Özbekistan Turu için vade farksız 3 taksit ödeme seçeneği de mevcut.
Özbekistan Hakkında
İpek Yolu’nun en mühim noktalarından olan Özbekistan, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın (TÜRKSOY) azasıdır. Orta Asya devleti olan Özbekistan, günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletlerinden biridir. Taşkent, ülkenin başkentidir. Taşkent, aynı zamanda nüfus bakımından da en büyük olan yerken, Orta Asya’nın da en büyük başkenti olma özelliğine sahiptir. Ülkenin denize kıyısı bulunmaz. En önemli nehirlerse; Sirderya ve Amuderya’dır. Aral, ülkenin en büyük gölüyken aynı zamanda dünyadaki dördüncü en büyük göl olma özelliğine sahiptir. Ayrıca ülkenin batısında Karakalpakistan Cumhuriyeti adıyla, Özbekistan’a bağlı olan özerk bir cumhuriyet vardır.
Ülkenin komşuları; güney taraf için Afganistan ve Türkmenistan, doğu taraf için Kırgızistan ve Tacikistan, batı ve kuzey taraf içinse Kazakistan’dır. Açık denize kıyısı bulunmayan ülkenin kuzeyinin ve kuzeybatı tarafının Aral Gölü’ne kıyısı vardır. Özbekçe, ülkedeki resmi dildir. Aynı zamanda kimi bölgelerde Karakalpakça konuşulur. Ülke genelinde yaygın bir şekilde konuşulan bir diğer dilse Rusçadır.
Orta Asya’da, 16. Yüzyılda Özbek hakimiyeti başlamıştır. Bu tarihlerde Özbek hakimiyetinin başlaması, Muhammed Şeybani Han’ın, Maveraünnehir’de kendi devletini kurmasıyla ve Semerkant’ta bulunan son Timur hanedanını yenmesiyle başlamıştır. Kurulan bu hakimiyet, on sekizinci yüzyıla dek devam etmiştir. Sonrasındaysa bölgede Hive ve Hokand Hanlıkları ile Buhara Emirliği’nin hakimiyeti olmuştur. 1867 senesine gelindiğinde Türkistan Genel Valiliği (merkezi Taşkent) oluşturulmuştur. Bölgedeki ilk Çarlık Rusya hakimiyeti de bu şekilde başlamıştır. Hokand Hanlığının son kalan toprakları da on yıllık bir zaman zarfında ele geçirilmiştir ve hakimiyet tam manasıyla sağlanmıştır.
1 Kasım 1917 tarihine gelindiğinde Taşkent’e Bolşevikler girmiştir ve burada egemenliklerini ilan etmişlerdir. 1924 yılında ise bölgede Özbekistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuştur. Sovyetler Birliği dağılınca Özbekistan, 31 Ağustos 1991 tarihinde Aliy Meclisi Müstakilliğinin ilanını onaylamıştır. Özbekistan’ın bağımsızlık tarihi de 1 Eylül 1991 tarihi olmuştur.
Özbekistan’a Ne zaman ve Nasıl Gidilir?
Karasal bir iklimin hâkim olduğu Özbekistan’da yaz mevsimi çok sıcak kış mevsimi de oldukça soğuk geçer. Bu nedenle her iki mevsim de ülke seyahati için pek uygun değildir. Özbekistan gezisi için en uygun aylar nisan-mayıs ayları ya da eylül- ekim ayları olur.
İstanbul’dan Özbekistan’ın başkenti olan Taşkent’e çok fazla uçuş bulunur. Uçuşlar direkt olabildiği gibi aktarmalı şekilde de olabilir. Bu uçuşlar ortalama olarak 4-5 saat arası sürer. Eğer ülkeye aktarmalı gidilecekse, Türkiye’nin pek çok yerinden birçok hava yolu ile ulaşım sağlanabilir. Ancak aktarmasız gitmek isteyenler İstanbul’dan yapılan uçuş seferlerini tercih etmelidirler.
Özbekistan da Gezilecek Yerler
Özbekistan kültürüyle, geçmişiyle, şehirleriyle, tarihi ve doğal güzellikleriyle pek çok ziyaretçinin ilgi odağıdır. Minor Camii, ülkede gezilecek yerlerden biridir. Başkent Taşkent’te yer alır. Bu cami aslında ülkenin en modern camisidir ve 2015 senesinde inşa edilmiştir. Camiyi farklı kılan bir özellikse, caminin üst düzeyde teknolojiyle inşa edilmiş olmasıdır. Dikkat çeken mimarisiyle turistlerin ilgi odağı olan bir yerdir. Ayrıca başkentte yer alan Bağımsızlık Meydanı da mutlaka görülmelidir. Meydan üzerinde ağaçlar, yeşil alanlar, heykeller, havuzlar ve büyük binalar yer alır. Ayrıca meydanda bisiklet ve yürüme yolları, cafe ve restoran, alışveriş merkezleri de bulunur. Burası, başkentin kalbidir.
Başkentte yer alan Emir Timur Müzesi de gezilecek yerler arasındadır. Bu müze, Türk tarihindeki en büyük komutanlardan olan Timur’un anısına yapılmıştır ve içerisinde Timur ile Türk Tarihine ait olan pek çok bilgi bulunur. Ülkedeki en önemli dinlenme alanıysa Japon Bahçesi’dir. Birçok bitki türünün olduğu bahçede manzara bir harikadır. Bahçe içerisinde bir dere de yer alır ve dere içinde ördeklerle balıklar yaşar. Şehr-i Sebz, Orta Asya’daki en eski şehirlerdendir. Semerkand’ ın 50 km güney mesafesinde bulunur. Bu şehrin 2700 yıllık bir tarihi vardır. Türk dünyası açısından oldukça önemli olan bu şehir aynı zamanda Türk dünyasına dair pek çok yapıya da ev sahipliği yapar. 2000 senesinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne eklenen bu şehir mutlaka ziyaret edilmelidir.
Nemengan, ülkedeki en büyük ikinci kenttir. Şehirde yer alan tarihi yapılar ve doğal güzellikler görülebilir. Ayrıca Buhara da oldukça önemli bir şehirdir. Burası, Orta Asya’daki en eski yerleşimlerdendir. Yaklaşık olarak 2500 yıllık bir tarihe sahip olan şehir, pek çok tarihi yapıyı bünyesinde bulundurur. Bu yapılar UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Ülkedeki en kalabalık üçüncü şehir olan Semerkant, MÖ 8. Yüzyıla uzanan tarihiyle çok önemlidir. Şehir içinde çok sayıda müze, cami, anıt, medrese ve tarihi bina yer alır. Ayrıca bu yapıların çoğu günümüze sağlam bir şekilde ulaşmıştır. Yapılar aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir. Hive şehriyse otantik görüntüsü ve Zerdüştlük din merkezi olmasıyla ünlüdür. Bu şehirde yer alan pek çok tarihi yapıda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir.
Başkentte gezilecek yerler arasında Abdül Kasım Medresesi yer alır. İnşa edildiği tarih tam olarak bilinmez ancak yapılan kazılar on dokuzuncu yüzyılda yapıldığını gösterir. Medresenin mimarisi, Taşkent mimarisinin en güzel örneğidir. Şeyh Hanedanlığı tarafından yaptırılan Kukeldaş Medresesi de görülmeye değerdir. 1570 senesinde inşa edilen medrese oldukça güzel bir mimariye sahiptir. Başkentin simge yapılarından olan Barak Han Medresesi de görülmeye değerdir. Bu medrese başkentteki en büyük medresedir. Ayrıca medrese farklı zamanlarda inşa edilmiştir. Şöyle ki, ilk kısım 15. Yüzyılda, ikinci kısım 16. Yüzyıl ilk zamanlarında ve üçüncü kısımsa 16. Yüzyıl ortalarında yapılmıştır. Sanat eserleri sevenlerse Uygulamalı Sanatlar Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelidir.
Taşkent Televizyon Kulesi, Orta Asya’daki en yüksek yapıdır. 365 metre yüksekliğe sahip olan kulenin inşaatına 1978 senesinde başlanmıştır. Bu kule aynı zamanda 1985-1991 tarihleri arasında dünyadaki en yüksek üçüncü kule olma özelliğine sahip olmuştur. Yapılan kule, dokuz şiddetindeki bir depreme dayanabilecek güçtedir. Kuledeki 220 metre yükseklikteki bölgede televizyon ve uydu yayını yapılır. Kulenin üst katlarına asansörle çıkılabilir. 100 metre yüksekliğindeki bölgede her yer camdır ve burası seyir bölgesidir. Yükseklikten korkmayanlar kulenin en üst noktasına da çıkabilir. Bunun için fazladan ücret ödemek gerekir. En üst yerse camlarla kaplı değildir, burası açık bir teras şeklindedir. Prens Romanov Sarayı ve Ali Şir Nevai Edebiyat Müzesi de başkentte görülecek yerler arasındadır.
Özbekistan Yemek Kültürü
Ülke mutfağında en önemli olan şeylerden biri pilavdır. Ülkede pilavın çok fazla çeşidi yapılır ve bölgeye göre de özgün şekilleri vardır. Ayrıca pilavın yaz-kış pilavı, bayram pilavı ya da düğün pilavı gibi farklı grupları da vardır. Mesela ayvalı pilav yapılan pilav türlerinden biridir. Hazırlanan etler ve ayvalar pilavın üzerine konularak servis edilir.
Ülkede sebze-meyve de ağırlıklı bir biçimde kullanılır. Geleneksel yemeklerden biri Maş Horda’dır. Maş (bir çeşit börülce), parça et ve çeşitli sebzelerden yapılır. Yapılan yemeklerin ismi, içlerine konan malzemeye göre değişir. Kabakla yapılan yemek, maş kabak diye anılırken uğra isimli erişteyle yapılan yemekse maş uğra diye anılır. Sümelek isimli yemekse, ülkedeki en meşhur yemektir. Bu yemek aynı zamanda törenlerdeki en önemli ikramlardandır. Sıvı yağ, un ve buğdaydan hazırlanır. Ülkede baharat, meyve ve süt ürünleri de sık kullanılır. Çay ve yeşil çay, ayran (katık) ve nar şerbeti ülkede en çok tüketilen içeceklerdir.
Özbek geleneklerinde yemek evvelinde tatlı ikramı yapılır. Ayrıca neredeyse her yemek çayla başlar ve çayla biter. Özbek mutfağında garnitür ve sos kullanımı neredeyse yoktur. Yemekler genelde kızartma şeklinde ya da kendi suyunda pişirilerek hazırlanır.
Özbekistan’da Eğlence ve Festivaller
Özbekistan, bir Orta Asya ülkesidir. Bu sebeple ülkede gece kulübü ya da bar gibi mekanların çok yoğun olduğu akla gelmez. Ancak başkentte bir Orta Asya ülkesi olması göz önüne alındığında çok sayıda gece mekânı olduğu görülür. Canlı müzik mekanları ya da gece kulüpleri ile aktif bir gece hayatı yaşanabilir.
Özbekistan’da düzenlenen festivaller;
- Nisan
- Taşkent Pilav Festivali / Milli yemeklerden olan pilavın tanıtılması amacıyla düzenlenir.
- Mayıs
- Dünya Halkları Mutfağı Festivali / Farklı ülkelerden katılım vardır ve yemeğin yanı sıra ülkelerin dansları ile halk oyunları da sergilenir.
- İpek ve Baharat Uluslararası Kültür Festivali / Buhara şehrinde düzenlenir ve oldukça önemli bir festivaldir. Baharat ve ipek çeşitlerinin sergilendiği festival, turizme katkı amaçlıdır.
- Haziran
- Ağustos- Eylül
- Şark Teraneleri Müzik Festivali / Festivale dünyanın dört bir yanından müzisyenle gelir.
Özbekistan da Alışveriş Yerleri Nereleridir?
Ülkeden alınabilecek ürünlerden biri geleneksel kıyafetlerdir. Takkeler(Dobbi), başlıklar(karakul), el yapımı olan ayakkabılar ve terlikler ile kalpaklar en ilginç olanlardır. Özbekistan meyve konusunda da iyidir. Özellikle kuru meyvelerden alınabilir. Taşkent’te bulunan Puşkin Caddesi, alışveriş konusunda ünlüdür. Ayrıca ülkede farklı yerlerde kurulan semt pazarlarında da ilginç ve güzel ürünler vardır. Buralardan ahşap oyma işler, seramik tabaklar, testiler ve şifalı otlar alınabilir. Ülkede ipek halılar ve Buhara’nın aksesuar bıçakları da oldukça meşhurdur.
Özbekistan’da Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?
Ülkedeki Kızıl Kum Çölü’nde yer alan Muruntau altın madeni, dünya üzerinde en geniş alana yayılmış olan madendir. Özbekistan, dünyadaki dördüncü büyük altın üreticisidir. Ayrıca dünyadaki en büyük 7. uranyum yatağına sahiptir. Bunlarla beraber ülke, dünya pamuk üreticilerinin arasında beşinci sırada bulunur. Ülkede yüzün üstünde pamuk türü vardır.
Orta Asya ülkelerinin arasında ilk metroya sahip olan ülke Özbekistan’dır. Ülkedeki Semerkant ve Buhara kentleri de her zaman kültür ve ilim merkezi olarak bilinmiştir. Bu topraklarda oldukça önemli zatlar yetişmiştir. Ali Şir Nevai, Biruni, Kadızade-i Rumi, Necmeddin-i Kübra, Gıyaseddin Cemşid Kaşi eş-Şirazi ve Ubeydullah-ı Ahrar bu kişilere örnektir.
Ülke halkı yüzde 96 oranında Müslümandır. Yüzde iki Ortodoks Hristiyan olan nüfusta yüzde iki oranında da diğer dinlere inananlar vardır. Özbekistan’da din ve inanç özgülüğü vardır ve bu durum anayasayla güvencededir. Ekonomi, tarım ve hayvancılık ağırlıklıdır. Ayrıca ülke zengin yer altı kaynaklarıyla da oldukça ünlüdür. Altın üretimi ve rezervi konusunda başarıya ulaşmış sayılı ülkelerdendir.
Ülke halkı Türk turistlere kardeş gibi bakar. Ülke insanının çoğunda Doppi isimli başlıktan görülür. Bu başlık erkekler içindir ancak günümüzde kadınlar da bu başlıktan kullanır. Bu başlıkla ilgili olan bir diğer ilginç durumsa, her şehrin farklı bir Doppisi olduğudur. Ayrıca bir erkeğin başlığının düşmesi ayıp karşılanan bir durumdur. Özbekistan’da farklı cinsler el sıkışmazlar. Bu konuya çok dikkat edilir. Erkekler kadınları, ellerini kalplerinin üstüne koyarak selamlarlar. Erkekler kendi aralarında tokalaşırken de sağ ellerini kullanırlar. Sol eli kullanmak, hakaret manasındadır. Ayrıca Özbekistan’da ekmek çok kutsaldır. Ters konulmaz. Genç kızlığa geçmenin ilk koşulu da tandır ekmek yapmaktan geçer. Ülke, geleneklerine çok bağlıdır. Mesela eve misafir geldiğinde pilavı erkek pişirir. Ya da eve gelen misafir, girişten en uzak yere oturtulur.
Özbekistan’daki önemli günler ve tatiller;
Yeni Yıl, 1 Ocak / Kadınlar Günü, 8 Mart / Nevruz, 21 Mart / Anma Günü, 9 Mayıs / Bağımsızlık Günü, 1 Eylül / Öğretmenler Günü, 1 Ekim / Anayasa Günü, 8 Aralık / Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’dır.
Özbekistan’da Şehir içi Ulaşım Nasıldır?
Ülke genelinde ulaşım araçlarının sefer sıklıkları, bulunulan şehirlere göre değişiklik gösterir. Şehir içi ulaşımda en çok tercih edilen toplu taşıma araçları metro ve otobüslerdir. Metro, şehir içi trafikte rahatlama sağlayan bir ulaşım şeklidir. Ucuz ve hızlı olması da bir avantajdır. Bunun dışında otobüslerle de rahat ve keyifli bir yolculuk yapılabilir. Ancak otobüsler metrolara göre daha yavaş hareket eden araçlardır.
Pek çok ülkede olduğu gibi turistler tarafından sık tercih edilen ulaşım araçlarından biri de taksilerdir. Şehir içi ulaşımda tercih edilebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta, taksiye binişte pazarlık yapılmasıdır. Çoğu taksi şoförü Rusça ya da Türkçe bildiğinden pazarlık konusunda çok zorluk yaşanmaz. Ülkede ulaşımı sağlamak için tercih edilebilecek bir diğer seçenek de araç kiralamaktır. Ülke genelinde araç kiralanabilecek pek çok nokta vardır. Kişiler zevklerine veya bütçelerine göre diledikleri aracı kiralayabilirler.
Özbekistan’da Nerede Kalınır?
Özbekistan, farklı konaklama deneyimlerinin yapılabileceği bir ülkedir. Mesela otel yerine bir medresede ya da konakta kalmak hayli ilginç olur. Özbekistan’da bu durum mümkündür. On sekizinci yüzyıldan kalma olan konaklarda veya medreselerde konaklamak hem farklı bir deneyim olur hem de tarihin dolu dolu yaşanmasını sağlar. Ayrıca böyle yerlerde kalmanın bir diğer avantajı da konaklamanı ekonomik olmasıdır. Bunun dışında ülkede standart olarak pek çok otel vardır. Kişiler hangi bölgede olacaklarsa o bölgeye göre ve bütçelerine göre bir otel tercih edebilirler.