Güney Kore Vizesi


GÜNEY KORE Vizesi

Nüfusu                                :51,25 milyon

Yüzölçümü                         :100.210 km²

Para Birimi                         : Güney Kore Wonu

Resmi Dil                            : Korece

Telefon Kodu                    : +82 

Saat Farkı                           : (GMT+9) 6 saat fark. Türkiye saati Güney Kore saatinden 6 saat geridir.

Konsolosluk Bilgileri      : Seul Büyükelçiliği görev bölgesindedir.

Kıta                                       : Asya

Vize Durumu                     : Vizesiz/ 90 gün. Ancak Güney Kore öğrenciler için vize istemektedir.

Güney Kore Hakkında

Güney Kore, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ABD’nin ve Sovyetler Birliği’nin işgallerinden kurtulmuştur. Sonrasında da Kuzey Kore ve Güney Kore olmak üzere ikiye bölünmüştür. Güney Kore, 1948 senesinde ikinci bir demokrasi ülkesi olarak kurulmuştur. Ülke, başkanlık sistemine göre yönetilir. Bir cumhuriyet devleti olan Güney Kore, 16 idari bölüm içerir. Güney Kore gelişmiş bir ülkedir ve ülkedeki yaşam standartları oldukça iyidir.

Güney Kore; Birleşmiş Milletler, OECD, Dünya Ticaret Örgütü ve G20 kurullarına üyedir. Ülke bunların yanında Doğu Asya Zirvesi’nin ve APEC’in kurucu üyelerindendir. Resmi dili Korece’dir. Korece, Uzakdoğu dilleri arasında okunuş ve yazım açısından en kolay olandır ve sondan eklemeli bir dildir. Ülkede kırk yaş altı nesil eğitim açısından İngilizce bilir ve konuşur. Eski neslin çoğu da Japonca konuşabilir.

Güney Kore’nin başkenti Saul’dur ve Saul 60 kilometrelik bir alanda 10,2 milyonluk bir nüfus barındırır. Saul bu yönüyle dünyanın en kalabalık şehirlerindendir. Busan ise ülkenin ikinci büyük şehri ve mühim bir liman kentidir. Gwangju ise yönetim ve ekonomi alanında oldukça gelişmiş bir şehirdir.

Güney Kore, Kuzeydoğu Asya’da yer alır. Ülke, Kore Yarımadası’nın yüzde kırk beşini kapsar ve yarımadanın güney bölümünü oluşturur. Ülke kuzey tarafta Çin ve Kuzey Kore, batı tarafta Sarı Deniz, doğu tarafta Doğu Deniz’i ve ötede ise Japonya ile komşudur. Ülkenin kara sınırı sadece Kuzey Kore ile bulunur.

Ülkenin varlığı M.Ö 3000’lere ulaşır. Güney Kore uzun süreler boyunca savaşlara ve işgallere maruz kalmıştır. Yarımada İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD ve Sovyetler Birliği işgalinden kurtularak ikiye bölünmüştür. 1950 yılında Güney Kore, Kuzey Kore askerleri tarafından işgal edildi. İki Kore arasında oluşan bu savaş ateşkesle sonuçlandı. Bu ateşkes ile iki ülkenin günümüz sınırları belirlendi. İşgal ve savaş sonrasında Güney Kore ekonomisi büyük oranda gelişme gösterdi. Güney Kore günümüzde Doğu Asya’nın bölgesel gücü olan ülkedir.

Güney Kore’de Şehir içi Ulaşım

Ülke genelinde şehir içi ulaşım oldukça rahattır. Ülkenin tüm kentlerine oldukça uygun fiyatlarda olan otobüsler bulunabilir. Büyükşehirlerde yaygın olan ulaşım alternatiflerinden biri de metrodur. Ülkedeki pek çok kent geniş bir metro ağına sahip durumdadır. Ayrıca şehir içi ulaşımda otobüsler de oldukça rahattır.

Ülke genelinde taksiler günün yirmi dört saatinde çalışırlar. Ancak taksi fiyatları bazı kıstaslara göre değişebilir. Yani taksiyi çağırmak fazladan ücrete neden olabilir. Ya da iki kilometre için standart olan ücret sonrasında artış göstermeye başlayabilir. Bu nedenle taksi kullanımında gerekli olanları konuşmak bütçe açısından fayda sağlar. Ayrıca Seul’da yer alan siyah taksiler diğer taksilere nazaran yüzde otuz daha pahalıdır. Bunun dışında ülkede araba kiralayarak da gezmek mümkündür. En kolay araba kiralama hizmetine havaalanlarından ulaşılabilir.

Güney Kore’ye Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Güney Kore’de dört mevsim de güzeldir. Bu nedenle yılın hangi zamanı ülkeye gidilirse gidilsin olağanüstü bir durum yaşanmaz. Ülkede yaz sezonunda sıcaklık ve yağış biraz daha fazladır. Bu da nemin artmasına ve rahatsız olunmasına yol açabilir. Ülkede en rahat edilecek zaman nisan-haziran ayları arasındaki bahar dönemidir. Toz pembe kiraz ağaçları, rengarenk çiçekler ve muhteşem bir hava bu dönemde ziyaretçilerini bekler.

Ülkede eylül-ekim ayları da ziyaret açısından oldukça ideal zamanlardır. Bu aylarda sıcaklıklar hafiften düşer ve festivallerde yoğunluk olur. Ayrıca bu aylarda yağışlar da azdır. Ülkede kış aylarının oldukça soğuk ve uzun olduğunu da unutmamak gerekir.

Güney Kore, ülkemiz vatandaşlarından vize talep etmez. Ayrıca ülkemizden Güney Kore’ye aktarmasız uçuşlar da bulunur. Bu şartlar altında Güney Kore’ye gitmek oldukça kolay ve avantajlı bir hale gelir.

Güney Kore’de Nerede Kalınır?

Ülkede konaklama yapılabilecek pek çok seçenek vardır. Oteller bu seçeneklerin arasında en cazip ve bilindik olanlardır. Genel olarak her zevke ve bütçeye hitap eden oteller ülkede mevcuttur. Ayrıca konaklama yapabilmek için ev kiralamak da bir seçenektir. Özellikle kalabalık yapılan seyahatlerde ev kiralama daha avantajlı ve eğlenceli bir hale gelebilir. Ayrıca Hasukjip isimli evler de konaklama için geleneksel ve farklı bir seçenektir. Bu evler evli ve yaşlı kadınlar tarafından işletilir ve kahvaltı ile akşam yemeği de bu kadınlar tarafından yapılır.

Güney Kore’de Gezilecek Yerler

 

Sambuyeon Şelalesi, Gangwon şehrinde bulunur ve ülkede görülmesi gereken yerlerdendir. Şelale masallardan fırlamış gibidir. Ayrıca şelale ile ilgili birçok destan vardır. Şelale bölgesinin havası, şelalenin muhteşem güzelliği ve şelale destanlarıyla burada vakit geçirmek oldukça güzel bir deneyim olur. Ayrıca bölgede turistleri ağırlayacak pek çok mekân da bulunur. Tarihi mekanları sevenler içinse Güney Kore’nin en önemli tarihi yerlerinden biri olan Namhansanseong Kilisesi mutlaka görülmelidir. Kilisenin temelleri 1621 senesinde atılmıştır. Ayrıca 2000 yılından evvel de buraya yürüyüş parkurları açılmıştır. Yürüyüş parkurlarından geçerek kiliseye ulaşmak büyüleyicidir.

Sareung, Joseon Krallığı zamanında Kraliçe Jeongsun adına yaptırılmış olan bir mezardır. Burası UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alır. Tarihçiler ve öğrenciler için akademik inceleme sahası şeklinde kullanıma açılmıştır. UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan diğer bir mezar da Seonjeongneung’dur. Joseon Hanedanlığının kralı, karısı ve oğlu için oluşturulmuştur. Seul-Gangnam’da bulunan mezarlar pazartesi hariç her haftanın diğer günlerinde ziyaretçilere açıktır. Gyeongsag eyaletinde de 180 mezar bulunur ve buradaki mistik görünümlü mezarların çoğu 5.-6. yüzyıllarda oluşmuştur.

Kuzey Gyeongsag eyaletinde bir kalenin yıkılmasıyla oluşturulan Anapji Göleti görülmeye değer yerler arasındadır. Bu muhteşem yer 674 senesinde Silla Hanedanlığı zamanında inşa edilmiştir. Ülkenin en görkemli tarihi yerlerinden birisi de Geunjeongjeon Sarayı’dır. Saray, Joseon Hanedanlığı zamanında inşa edilmiştir. Bu hanedanlığa hizmet eden diğer bir saray da Changgyeonggung’dur. Kral Sejong tarafından 1483 senesinde inşa edilmiştir ve saray içinde pek çok iç alan vardır. Muhteşem bir yapıdır ve mutlaka görülmeye değerdir.

Ingwansang, 338 metre yüksekliğinde bir dağdır ve Seul’un muhteşem manzarasına ev sahipliği yapar. Bu dağ, işgallerden korunmak için oldukça ideal bir yer olmuştur. Kore Devlet Başkanı’nın evi, Seul Kalesi dağ üzerinden görülebilir. Ayrıca burada yürüyüş parkurları da inşa edilmiştir ve bu sayede dağ kullanıma açık hale gelmiştir. Tarih öncesi dönemlerden kalan Gochang Dolmen, bir mezar taşıdır. İnsanın bu yapı karşısında büyülenmemesi imkansızdır. Aynı zamanda müze olarak kullanılan bu taş UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde de yer alır. M.Ö 18-M. S 660 döneminde inşa edilen ve beş katlı olan muhteşem mimari örneği Wanggugri, Seul’u işgalden korumak için inşa edilen Seul Seonggwak Kale Duvarı, en popüler ve turistik mekanlardan olan, içinde müze, okul ve keşfedilecek pek çok yer barındıran Gangneung Anbandeok-gil ve eşsiz güzellikte olan Soyang Gölü de ülkede görülmesi gereken yerlerdendir.

Ateş böcekleriyle ünlü olan ve koruma altında bulunan Upo Sulama Yerleri, teraslı çeltik tarlaları Hapcheon Daraknon, 676 yılında inşa edilen ve ahşap olan Buseok Tapınağı, Guemsan Boriam Tapınağı, ülkenin en eski köprülerinden olan Dolsan Köprüsü, Kore kültürünün buram buram yaşandığı Andong Hahoe Köyü ve iki sevgilinin ayrı yaşamaya zorlandığı aşk hikayesinin yeri olan Ojakgyo Köprüsü gezilmesi gereken yerler arasında bulunur. Ülkede gidilmesi gereken diğer yerler arasında Biynagdo Adası, en uzun köprülerden olan Gwangalli Asma Köprüsü, şair ve ressam mekânı olan Samhwasa Tapınağı, Kolza çiçekleri ve sahili ile ünlü olan Hamdeok, ünlü gezginlerin listesinde yer alan Hyeupjae Sahili, Marado, Yonghwa Denizi, Sehwa-ri, Cheonjiyeon, 5000 yıllık volkanik krater görüntülerinin yer aldığı ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Seongsan Ilchungbong vardır. 4000 çeşit hayvan türüyle Halla Dağı da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.

Güney Kore’de Yemek kültürü

Ülkede her damak zevkine hitap edebilecek yemekler bulunur. Fasulye, arpa ve pirinç kullanılan malzemelerin başında gelir. Ülkenin konumu gereğiyle, ülkede balık ve su ürünleri de sıklıkla tüketilir. Genelde sokakta satılan Dak Kkochi isimli tavuk şiş, Eomuk isimli balıklı hamur işi, Kimchi isimli lahana turşusuna benzeyen yemek, sebze ve pirinçle yapılan Bibimbap ülkenin başlıca yemeklerindendir.

Ülkede yapılan tapınak yemeklerinde yeşil soğan, sarımsak, pırasa ve zencefil kullanılmaz. Bu ülkeye özgü karakteristik bir durumdur. Ayrıca ülkede çorba kültürü de oldukça gelişmiştir ve ülkede her çeşit deniz ürünü deneme olanağı bulunur.

Batıdan gelen turistler için en popüler yemek Kore Barbeküsü olur. Kore Barbeküsü ’nde kişiler etlerini kendileri seçerler ve zevklerine göre hazırlatabilirler. Ülkede vejetaryenler için yemek bulmak zordur. Çünkü hemen hemen her yemekte et kullanılır.

Soju, ülkenin ulusal içkisidir. Votkaya benzer ve alkollüdür. Çoğu içecekten de ucuzdur. Ülkedeki diğer popüler içkilerse sikhy, gingseng, sujeonggwa ve pirinç şarabıdır. Ülkede çay ve kahve kültürü de oldukça gelişmiştir. Özellikle yeşil çay oldukça sık tüketilir.

Güney Kore’de Eğlence ve Festivaller

Ülkede Seul kentinde eğlenmek için oldukça fazla mekân vardır. Şarkı söylemeyi sevenler için karaoke barlar oldukça güzeldir. Türkçe şarkı bulmak zor olsa da istenilen İngilizce şarkı kolaylıkla bulunabilir. Daha aktif bir eğlence hayatı isteyenler ise bu semtte tarzlarına göre pek çok mekân bulabilirler. Seul’da yer alan It’aewon-Dongeğlence dünyasının ve gece hayatının kalbi diye bilinir. Ülkede yapılan festivaller de oldukça ilginçtir. Ülke kültürünü yakından tanımak isteyenler için festivaller mükemmel deneyimler olur.

Güney Kore’de düzenlenen festivaller;

  1. Nisan
  • Daegaya Festivali/ Festival Gaya Krallığı’nı tanıtır. Krallığın tarihi, savaş stratejileri ve sanatsal faaliyetleri bu festivalde yer alır. Festival dört gün sürer.
  1. Mayıs
  • Sancheong Şifalı Bitkiler Festivali/ Kore tarihinde şifacı olarak bilinen Heo Jun’un kendi üretimi olan yağ, koku ve ilaçların tedavi edici yönleri öğrenilir. Festival 10 gün sürer.
  • Yeon Deung Heo Festivali/ Seul’da yapılan festival Buda’nın doğum günü kutlaması için düzenlenir. Festival oldukça eğlenceli ve farklıdır. Yüzden fazla etkinlik yer alır. Ayrıca merhamet ve ışık simgeleri olan yüzbinlerce fener sokakları aydınlatır.
  • Merhaba Seul/ Hem Kore halkı için hem de turistler için mükemmel bir festivaldir.
  1. Eylül
  • Andong Uluslararası Maskeli Dans Festivali/ Andong Hahoe kasabasında gerçekleşen festival on gün sürer. Festival tarih süresince var olan birçok hanedanın kültürel mirasına dikkat çeker.
  1. Ekim
  • Jarasum Uluslararası Jazz Festivali/ Farklı ülkelerden gelen Jazz sanatçılarıyla mükemmel bir festival oluşuyor.
  1. Ağustos
  • Bonghwa Eun-uh Ayu Balığı Festivali/ Bonghwa Ayu balıklarıyla ünlüdür. Burada yapılan festivalde balık tutma yarışmaları düzenlenir ve balıklarla yapılan yemekler oldukça lezzetlidir.
  1. Temmuz
  • Boryeong Çamur Festivali

Güney Kore’de Alışveriş

Güney Kore, LG ve Samsung gibi şirketlerin anavatanıdır. Ülkeden oldukça uygun fiyatlara elektronik eşyalar alabilirsiniz.

Korelilerin Ginseng isimli yaşam iksirleri oldukça şifalı ve değişik bir ürün olabilir. Ayrıca yerel bir kıyafet olan Hanbok farklı bir hediye alternatifidir. Ülkeden alınan hediyelik eşyalar arasında ulusal içki olan soju da bulunur. Güzellik ürünleri ve çoraplar da Güney Kore seyahatinden dönüşte alınacak ürünler arasındadır.

Gwangjang Pazar’ı, geleneksel ürünlerin yer aldığı bir alışveriş yeridir. Oldukça ilginç ürünler bulunabilir. Bunun dışında oldukça kaliteli ürünlerin yer aldığı Dongdaemun Pazar’ı da sıklıkla ziyaret edilen alışveriş yeri olur. Burada ünlü markaların kalitesiyle eş olan ürünler bulunabilir. Myeondong Sokağı da tatlı esnaflarla tanışmak ve alışveriş yapmak için oldukça idealdir.

Güney Kore’de Bilmeniz Gerekenler

Güney Kore halkının büyük bir çoğunluğu Budizm’i benimsemiş durumdadırlar. Budizm, hayattaki ızdırap, acı ve tatminsizliklerin kaynaklarını açıklamak ve bunları giderecek yıllar arama inancıdır. Budizm’den sonra Hristiyanlık dini gelir. Geri kalan kısımda ise Konfüçyüsçülük ve Şamanizm dinleri mevcuttur. Halkın yaşam tarzı genel itibariyle sekülerdir.

Ülke ekonomisi, Asya’nın en büyük dördüncü ekonomisidir.  Ekonomi büyük oranda ihracata dayalıdır. Endüstri, elektronik, gemi yapımı, makine ve otomotiv endüstrisi ve petrokimya gibi alanlarda en iyi olmayı hedeflerler. Güney Kore 1953 senesinden bu yana ekonomi alanında oldukça büyük gelişmeler göstermiştir. Güney Kore halkı bu duruma Han Nehri Mucizesi adını vermiştir.

Güney Kore müziğe ve sanata fazlasıyla önem verir. Ülke bu alanda kendini oldukça geliştirmiştir ve ülkenin dizi, film sektörü kendi sınırlarını aşıp dünya çapında bir hayran kitlesi oluşturmuştur. Ayrıca Güney Kore savaş teknikleri konusunda da oldukça bilgilidir. Bunun en önemli nedeni de geçmişten gelen hanedanlık kültürleridir.

Güney Kore halkında ilginç inanışlar söz konusu olabilir. Mesela evlenecek kişilerin arasında beş yaş varsa, o evliliğin kötü olacağına inanılır. Ya da aşı yapılacağı gün duş almanın tehlikeli olabileceği düşünülür. Halk karşılaşmalarda birbirlerine selam veriler ve bu selamı eğilerek verirler. Ayrıca bir kimseye herhangi bir şey uzatırken, bu şeyi tek elle uzatmak saygısızlık sayılır. Aynı şekilde kendi içkini doldurmak da saygısızlık sayılan bir davranıştır. Evlerde ve yerel restoranlarda ayakkabı çıkartmaksa bir saygı belirtisidir.

Ülkede yemek masanın ortasına konulur ve oradan yenilir. Yemekler çok sessiz geçer, çünkü özellikle çocuklara yemek yerken konuşmanın ayıp olduğu öğretilir. En büyük yemeğe başlamadan kimse başlamaz ve yemek devam ederken sofradan tabak kaldırılmaz.

Ülkede ilginç olan bir nokta da restoranların gruplara ayrılmış olmasıdır. Ülke restoranları beş kategoridedir. Bunsik restoranlar atıştırmalık ve ucuz yemeklerin olduğu yerlerdir. Gogijip, et yemekleri için tercih edilir. Balık ürünleri içinse Hoejip’ler vardır. Hansik restoranlar da tüm geleneksel yemeklerin yenilebileceği yerlerdir. Tüm bunların bir arada bulunabileceği restoran merkezleri de vardır.

Güney Kore’deki önemli günler ve tatiller;

1 Ocak Yeni Yıl Tatili/ 7-10 Şubat Ay Yeni Yıl Tatili/ 1 Mart Bağımsızlık Hareketi Günü/ 1 Mayıs İşçi Bayramı/ 5 Mayıs Çocuklar Günü/ 14 Mayıs Buda’nın Doğum Günü/ 6 Haziran Anma Günü /14-16 Eylül Chuseok/ 9 Ekim Kore Dili Günü/ 25 Aralık Noel Tatilidir.

 

 

 
 
KATEGORİLER