Nüfusu : 9,762 milyon
Yüzölçümü : 86.600 km²
Para Birimi : Azerbaycan Manatı
Resmi Dil : Azerice
Telefon Kodu : +994
Saat Farkı : (GMT+4) 1 saat fark. Türkiye’nin saati Azerbaycan saatinden 1 saat geridir.
Konsolosluk Bilgileri : Bakü Büyükelçilik, Gence Başkonsolosluk ve Nahçıvan Başkonsolosluk görev bölgelerindedir.
Kıta : Avrupa
Vize Durumu : Sadece Haydar Aliyev Bakü Havalimanı’ndan ve 30 Günlük sınırda vize alınabiliyor. Eğer deniz veya kara yoluyla gidilecekse de Azerbaycan Konsolosluğu’ndan vize almak gerekiyor.
Azerbaycan Hakkında
Azerbaycan, keşişim noktası olan Kafkasya Bölgesi’nde yer alır. Ülke, Güney Kafkasya’nın yüzölçümü bakımından en büyük ülkesidir. Yaklaşık olarak 87.000 metrekare yüzölçümüne sahip olan Azerbaycan’ın doğusunda Hazar Denizi, kuzeybatı tarafında Gürcistan, batı tarafında Ermenistan, kuzey tarafında Rusya ve güney tarafında ise İran yer alır.
Azerbaycan uzun seneler boyunca farklı imparatorlukların hükmünde kalmıştır. 1918 senesinde ise demokratik bir cumhuriyet olmuş ve bağımsız bir devlet haline gelmiştir. Bu durum iki yıl sürmüş, 1920 senesinde Sovyet Rusya ülkeyi işgal etmiştir. Bu işgalle beraber Azerbaycan Sovyetler Birliği topraklarına katılmıştır. Sovyetler Birliği 1991 senesinde dağılmıştır ve ülke bağımsızlığını tekrar geri kazanmıştır.
Azerbaycan’da Şehir İçi Ulaşım
Ülkede genel olarak kara yolu, deniz yolu, hava ve demir yolu ulaşımlarının hepsi mevcuttur. Şehir içi ulaşımda tercih edilenler otobüs, metro, taksi ve minibüsler olur. Aslında şehir içi ulaşımları ülkemizle çok benzerlik gösterir. Sadece taksilerde taksimetre yer almaz. Bu nedenle şehir içinde taksi kullanılacaksa mutlaka fiyat konusunda anlaşmaya varmak gerekir.
Şehir içinde otobüsle yolculuk etmek de oldukça kolaydır. Hemen hemen her yere otobüsle ulaşım mevcuttur. Ayrıca metro da tercih edilebilir. Metro ile ulaşım sağlamak otobüse göre daha ucuzdur. Genel anlamda bakıldığında şehir içi ulaşımda sıkıntı yaşanmaz. Kişiler kendi zevklerine ve gidecekleri güzergaha göre pek çok seçeneğe ulaşabilir.
Azerbaycan’a Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?
Azerbaycan kara iklimi etkisi altında bulunuyor. Bu nedenle ülkeye gitmek için en uygun zamanlar bahar, yaz ve sonbahar dönemleri oluyor. Ancak burada hava sıcaklıklarının yüksek eğilimde olabileceği de gözden kaçırılmamalıdır. Özellikle de mayıs ile eylül ayları arasında hava sıcaklıkları yüksek eğilimlerde olur.
Azerbaycan için en sık tercih edilen ulaşım şekli hava yoludur. İstanbul ve Ankara’dan neredeyse haftanın her günü ülkeye uçuşlar vardır. Bu uçuşlar direk olabildiği gibi aktarmalı da olabilir. Bakü, Ganja ve Nahçıvan’a uçuş yapılabilir. Azerbaycan’a kara yolu ile gitmek de mümkündür. Pek çok büyük otobüs terminalinden ülkeye sefer yapan otobüsler de bulunabilir. Ama maliyet açısından da vize açısından da mantıklı olan yol hava yolu olur.
Azerbaycan’da Nerede Kalınır?
Azerbaycan’da en fazla Bakü’de kalmak tercih edilir. Elbette ülkede gidilecek olan yer önemlidir. Gidilecek olan yere göre konaklama seçenekleri belirlenir. Ancak Bakü bu konuda en fazla tercih edilen şehirdir. Çünkü hem ülkenin başkentidir hem de en popüler olan şehirdir. Burada her bütçeye göre otel bulmak mümkündür. İsteyen 3 yıldızlı otelde kalabilir isteyen daha lüks otelleri tercih edebilir. Sizler de ülkede en uygun otelleri bulmak ve rezervasyon yaptırmak için tur operatörlerimizle iletişime geçebilirsiniz. Bu sayede hem seyahat programlaması yapmış olursunuz hem de erken rezervasyon avantajlarından faydalanabilirsiniz.
Azerbaycan’da Gezilecek Yerler
Azerbaycan oldukça büyük bir ülkedir. Gezilip görülmesi gereken pek çok yer vardır. Bunlardan ilki elbette başkent olan Bakü’dür. Bakü, Kafkasların en büyük kenti olma özelliği taşıyan bir şehirdir. 2 milyonun üzerinde nüfusu olan Bakü, tarihi yerler bakımından da modern yaşam bakımından da oldukça etkileyicidir. Bakü’de oldukça güzel ve büyük parklar vardır. Bu nedenle şehirde yürüyüş yapmak, tarihi yerleri görmek ve bu parklarda dinlenmek oldukça keyifli olur. 15. Yüzyılda yapılmış Şirvan Şah sarayı, havuzlu meydan ve şehirde yer alan müzeler gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır. Şehirde El Yazmaları Müzesi, Nizami Azerbaycan Edebiyat Müzesi, Nariman Narimanov Evi Müzesi gibi pek çok müze vardır.
Gence, ülkenin ikinci büyük kentidir. Bu kentte kervansaraylar, camiler, kiliseler ve daha pek çok muazzam yapı vardır. Ermeni Kilisesi, Rus Ortodoks Kilisesi, Şah Abbas Kervansarayı, Juma Cami gezilecek yerlerden bazılarıdır. Bunun dışında Şeki Kasabası oldukça samimi bir yerdir. Tarihi yapısı derin ve kervansaraylar bakımından oldukça zengin bir bölgedir.
Gobustan (Qobustan) Milli Parkı, ülkede oldukça sık ziyaret edilen yerlerden biridir. Burada antik mağaralar, çamur volkanları ve kaya oluşumları vardır. Bölgede yer alan pek çok devlet koruması altındadır. Burası UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Burada tarih öncesi dönemlere tanıklık etmek, duvardaki resim oymalarını incelemek, geçmişe dair olan izleri görmek oldukça farklı ve güzel bir deneyimdir. Petrol spaları için gidilen ve sağlık turizminde merkez olan Naftalan, birbirinden güzel ormanları ve kumsallarıyla ülkenin turistik yeri olan Haçmaz da ülkede gezilecek yerler arasındadır. Haçmaz ’da kumsalların ve ormanların dışında, oldukça eski tarihlerden kalma olan kaleler, cami ve medreseler de bulmak mümkündür. Demir kapı ulaşılmazlığı ile oldukça ünlü olan Derbent Kalesi de ülkede gezilip görülmesi gereken yerler arasındadır.
Azerbaycan’da Yemek Kültürü
Ülke tarih boyunca pek çok imparatorluğun hükmünde kaldığından dolayı, ülke mutfağı da pek çok kültürden etkilenmiştir. Ülke mutfağında özellikle İran, Türk ve Rus mutfaklarının etkisi büyüktür. Hatta Ermeni mutfağı ile Azeri mutfağı birbirine oldukça benzer.
Azeri yemekleri genel anlamda hamur işlerinden, etli ve sebzeli yemeklerden, sütlü yemeklerden, çorba ve pilavlardan oluşur. Azeri mutfağından zeytinyağlı yemek çok bulunmaz. Azeri mutfağının en büyük özelliklerinden biri, aynı tür yemeklerin çok fazla çeşitlerinin olmasıdır. Yani Azeri mutfağında belki de otuzdan fazla dolma-sarma türü ya da yüzden fazla pilav çeşidi vardır. Bu durum çorba, salata gibi aslında her yemek türü için geçerlidir. Yaprak ve lahana sarması, patlıcan dolması, kebap, doğrama denilen soğuk çorba, duşbara isimli kıymalı mantı yemeği, tavuk dolması olan Lavangi ve Lüle Kebap ülkenin meşhur yemekleri arasındadır.
Azerbaycan’da Eğlence ve Festivaller
Ülkede eğlence kültürü iyi durumdadır. Özellikle başkentte çok fazla pub türü yerler bulunabilir. Ayrıca langırt, bilardo gibi oyun alanları da mevcuttur. Canlı müzik dinlenebilir, daha hareketli gece eğlencelerine gidilebilir ya da sakin bir mekânda sohbet edilebilir. Ülkede herkese uygun olan bir seçenek vardır. Ülkede dini ve milli bayramlar mevcuttur. Bu bayramların yanı sıra ülkede pek çok müzik festivali de gerçekleşir.
Azerbaycan’da kutlanan festivaller;
- Aralık
- Mstislav Rostropovich Festivali / Uluslararası müzik festivalidir. Festivalde pek çok müzisyen ve sanatçı ülkeye gelir.
- Eylül
- Üzeyir Hacıbeyov Müzik Festivali/ Festivalde Azerbaycan müzisyenleri yer aldığı gibi diğer ülkelerden de müzisyenler bu festival için ülkeye gelir.
- Temmuz
- İpek Yolu Uluslararası Müzik Festivali
- Mart
- Muğam Dünyası Uluslararası Müzik Festivali
- Temmuz-Ağustos
- Gebele Müzik Festivali
Azerbaycan’da Alışveriş
Azerbaycan’da pek çok yerden alışveriş yapmak mümkündür. Şehirler bu anlamda oldukça gelişmiştir. Ülkeden alınabilecek hediyelik eşyalar Türkiye ile benzerlik gösterir. Ülkenin Türkiye ile kültürü oldukça benzerdir. Yine de ülkenin geleneksel el sanatları oldukça sık tercih edilir. Ayrıca el dokuması kilimler, bakır işleme olan kaplar ve ibrikler oldukça meşhur hediyelik ürünlerdir.
Azerbaycan’da Bilmeniz Gerekenler
Ülkenin dili gibi kültürü de Türkiye ile oldukça benzerdir. Ülke halkı Türkiye’yi oldukça sever. Geleneklerimiz oldukça ortaktır. Hatta Azerbaycan ile olan dostluk için ‘’tek millet iki devlet’’ ifadesi sıklıkla kullanılır. Ülke verimli tarım arazilerine, petrol ve demir kaynaklarına ve doğal gaz kaynaklarına sahiptir. Ülke ılıman bir kara iklimine sahiptir. Kışlar serin ve yağışlı, yazlar ise sıcak ve kuraktır. Ancak yüksek kesimlerde ve dağlarda kışlar soğuk ve karlı, yazlar ise serin geçer.
Ülkede resmi bir din yoktur. Nüfusun çoğunluğunu Şii Müslümanlar oluşturur. Ülkede belli bir azınlıksa Ortodoks Hristiyan’dır. Bu azınlık durumunda Rus nüfusun etkisi vardır. Ülke çok büyük oranda Azerice konuşur. Ancak konuşulan diğer bir dil de Rusça’dır. Ülkenin oldukça zengin bir kültürel mirası vardır. Tiyatro, opera gibi sahne sanatları konusunda oldukça iyilerdir. Ülke genel anlamda sosyal ve ekonomik anlamda gelişmiştir. Ayrıca ülkede okuryazarlık seviyesi de oldukça iyi durumdadır.
Azerbaycan’ın önemli günleri ve tatilleri;
1-4 Ocak Yeni Yıl/ 20 Ocak Şehitler Günü/ 8 Mart Kadınlar Günü/ 20-26 Mart Nevruz/ 28 Mayıs Cumhuriyet Bayramı/ 15 Haziran Ulusal Kurtuluş Günü/ 26-27 Haziran Silahlı Kuvvetler Günü/ Ramazan ve Kurban Bayramı/ 18 Ekim Ulusal Bağımsızlık Günü/ 9 Kasım Ulusal Bayrak Günü/ 12 Kasım Anayasa Günü/ 7 Kasım Ulusal Yeniden Doğuş Günü/ 31 Aralık Azerbaycanlılar Dayanışma Günü’dür