Ancak yurt dışından aldığınız cep telefonuna sadece ürün bedeli masrafınız olmuyor. Türkiye 'de bu telefonları kullanabilmeniz için de devlete IMEI kayıt ücreti ödemeniz gerekiyor. Bu tutar her yıl değişmektedir. 2022 yılında 2.732 TL olan kayıt ücreti %123 zamlanarak 2023 yılında 6.091 TL 'ye yükselmiştir. Yine de bazı ülkelerden getirilen cep telefonları fiyatları seyahat masrafları ve kayıt ücreti dahil etseniz dahi yurt içinde alınan aynı model cep telefonuna göre daha uygun olabilmektedir.
Ucuz Akıllı Telefon için Hangi Ülkeler Tercih Edilmeli?
Genelde dünya pazarının büyük bir kısmını Iphone ve Samsung kullanıcıları oluşturur. Bu firmalara istinaden sırasıyla; Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Japonya, Hong Kong, Malezya, Kanada, Singapur, Makedonya, Gürcistan, Sırbistan, Filipinler, İsviçre, İngiltere ve Şili diye sıralayabiliriz. Son zamanlarda Balkan ülkelerinden alınan telefonlar daha uyguna gelmektedir. Bu ülkelerinde kendilerine ait KDV sistemine benzer vergi sistemi vardır. Ancak turist vizesiyle beraber seyahat ettiğiniz takdirde bu vergilerin büyük bir çoğunluğunu ödemezsiniz. Bu ülkelerin çoğunda ilgili cep telefonunu aldığınız kuruma giderek "tax refund formu" doldurmalısınız. Bu formu havaalanlarında bulunan tax ofislerinde satın almış olduğunuz telefonun vergi miktarının iadesini alabilirsiniz. Yalnız bu listenin en başında yer alan Amerika Birleşik Devletleri için geçerli değildir. Delaware, Oregon, Alaska, Montana ve New Hamspire gibi ABD eyaletlerinde satış vergisi yoktur. Ayrıca bu eyaletlerde ilgili telefonlar kampanyalar sayesinde çok daha ucuza satılmaktadır.
Dünyanın En Pahalı Telefonu Türkiye'de
Ne yazık ki dünyanın en pahalı cep telefonları Türkiye’de satılmaktadır. Türkiye’den sonra ise Brezilya ve Rusya gelmektedir.
Yurtdışından Getirilebilecek Telefon Sayısı
Yurtdışından getirilebilecek telefon sayısı ülkemizde son üç yıl içerisinde 1 adettir. Bu durum 3 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe girmiş olan Gümrük Kanununun 235/3. Maddesi uyarınca. Birden fazla getirilen her telefon için telefon başı normal vergilerin iki katı vergi ödemek zorundadır. İkinci telefon getirildiği takdirde gümrük görevlileri bu telefonun IMEI numarasını Bilgi Teknolojileri Kurumu'na (BTK) bildirmek zorundadır.
Yurtdışından Getirilen Telefonların Kaydı Nasıl Yapılır?
Yurtdışından getirilen her telefon için ilk olarak telefon pasaport kaydı yaptırmalısınız. 6.091 TL ( 2023 ) tutarındaki telefon harcını ödemelisiniz. Telefon pasaport kaydı için süre ülkeye giriş tarihinden itibaren 120 gündür. Bu süreyi geçiren kimseler pasaportlarına telefon kayıt ettirme işlemini gerçekleştiremez. Temmuz 2019 düzenlemesiyle her pasaporta 3 senede 1 adet telefon kayıt ettirebilme şansınız var. Bu telefonu kullanacağınız hat kendi adınıza olmalıdır.
6.091 TL'lik harç bedeli vergi daireleri başta olmak üzere devletin anlaştığı TC Ziraat Bankası, Şekerbank, ING Bank, Vakıfbank, HSCBC Bank, Denizbank, İş Bankası, Halkbank gibi bankalar aracılığıyla cep telefonunun kaydedileceği pasaport sahibinin adına yatırılmalıdır. Daha sonraki süreçte ise '#06#' sorgulaması ile kaydettirilecek telefon sorgulatarak IMEI(seri numarası) alın. Bu numara her telefona has olup sadece ilgili telefona ait kimlik numarasıdır. E-devlet üzerinden kimlik numaranızla beraber IMEI numaranızı kaydettirebilirsiniz.