Yaratıcı Mutfak: Hatay
Geleneksel Türk mutfağının dünyadaki namını bilmeyen yoktur. Türk sofrasının en lezzetli yemekleri Hatay mutfağından çıkar. Akdeniz’in ağız sulandıran şehri Hatay’da kilo almamak mümkün değil. Hadi sözü uzatmadan bu yöresel mutfağı daha yakından tanıyalım!
Tepsi Kebabı
Yağsız dana eti satırla ince ince kesilerek kıyma haline getirilir. Çeşitli baharatlar, sarımsak, domates, soğan, yeşil biber ile harmanlanarak odun ateşinde fırına verilir. Tabi bu lezzetin sırrının ustalarında olduğunu unutmayın. Tepsi kebabını en lezzetli haliyle Uzun Çarşı’da bulabilirsiniz.
Kâğıt Kebabı
Etler elde kuşbaşı olarak kıyılıyor ve salça, karabiber, kekik ve domates ile süsleniyor. Fırından çıkar çıkmaz sıcacık olarak servis edilen bu lezzeti bayıla bayıla yiyeceğinize garanti veriyoruz. Pöç Kasabı ve Kebap Salonu’nda maharetli ustaların ellerinden, sıcacık servisiyle yemenizi tavsiye ediyoruz.
İskenderun Döneri
Acı severlerin tercihi İskenderun döneri çıtır yufka arasında lezzetli döneriyle ağızda eriyen lezzetiyle, kendine has sosu ve dibinde biriken yağıyla Hatay mutfağının baş tacı olmayı başarıyor. İskenderun dönerinin en meşhur yeri Hatay Sultan Sofrası kaliteli sunumuyla sizleri lezzete davet ediyor.
Künefe
Mutlaka her restoranda adı altın harflerle yazılan meşhur Hatay künefesi işte bu! Hele de dilimlere ayrılırken uzayan peyniri yok mu, insanın tabak tabak yiyesi geliyor.
Muhammara
Evinizde bir sürü bayat ekmek biriktiyse bunları lezzetli bir fırsata dönüştürmenin en iyi örneği olan bu yemek içerisinde salça, baharat, sarımsak ve ceviz bulunduran, bayat ekmek içleriyle hazırlanan mükemmel bir lezzet.
Fellah Köftesi
Hatay’da köfteye köfte değil, Fellah denir. Bulgura bambaşka bir anlam katan bu yemek bol maydanozlu ve çeşitli baharatlarıyla gönüllerde taht kuruyor.
Humus
Yemeğin yanına lezzet dolu bir mezeye ihtiyacınız varsa Hatay usulü yapılan humus tam da size göre. Bu doymak bilmeyeceğiniz lezzetin içerisinde nohut, sarımsak, limon suyu ve zeytinyağı bulunuyor.
Kaytaz Böreği
Yusyuvarlak hamurunun içerisinde bol kıyma, soğan, salça, zeytinyağı ve tereyağı bulunan doyurucu, dillere pelesenk olmuş özel bir börek. Yerel halkın sofralarında sıkça görülen bu yemek özellikle çay ve hoşaf ile tüketiliyor.
Mütebbel
Mütebbel lezzetiyle damakları şenlendiren harika bir meze fakat burada yemek niyetine bile yeniliyor. Tahin, yoğurt, patlıcan ve sarımsak gibi malzemelerden yapılan, ekmeğinizi bana bana yiyeceğiniz bir lezzet.
Ispanaklı Borani
Ispanağın kökleri ve yaprağı özenle ayrılıyor. Ispanak, sarımsak, soğan ve çeşitli baharatlar ile yapılan bu yemek bitmesini hiç istemeyeceğiniz harikulade bir lezzete sahip.
Şişperek / Şiş Börek Çorbası
Yoğurdun ve pirincin harman olduğu çok sağlıklı bir yemek. Kıyma, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatlar kullanılan bu başlangıç yemeği hem pratik hem de kolay yapılıyor.
Biberli Ekmek
Yumuşacık hamurunun içinde soğan, salça, maydanoz, zeytinyağı, ceviz ve çeşitli baharatlardan oluşan bir harç bulunuyor. Bu lezzetli yemeğe asla karşı koyamayacaksınız!
Oruk
Hataylılar bulguru almış, adeta sanata dönüştürmüş! İçli köftenin üstadı Oruk içerisinde kıyma, biber salçası, zeytinyağı, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatlar ile çıtır çıtır bir lezzet. Hatay’a gidecekseniz asla bu lezzeti tatmadan dönmeyin deriz.
Hettüş Salatası
Evde biriken bayat ekmeklerin derdine deva, muhteşem lezzetiyle kasıp kavuran Hettüş Salatası içerisindeki soğan, semizotu, nane, dereotu ve domates gibi malzemeleriyle bir güzel fırınlanıyor. Bu salatayı sabah akşam mutlaka sofranızda bulundurmalısınız.
Kömbe
Hatay adeta bir yemek cenneti! Bayram seyran demeden yapılan bu lezzetli kurabiyeler sofraların olmazsa olmazı. İster cevizli, ister hurmalı, ister zeytinli. Besin değeri oldukça yüksek olan bu lezzet, Hatay turunuzun unutulmazlarından olacak.
Firik Pilavı
Firik, buğdayın sararmaya yakın biçildiği ve daha sonrasında tütsülendiği yöresel bir bulgur çeşidi. Hatay’ın bir diğer geleneksel yemeği firik pilavının içerisinde firik, nohut, pilavlık bulgur, yeşil mercimek, salça, tereyağı ve et bulunuyor.
Aşur
Bu lezzetli yemek kuşbaşı dana eti, biber, domates, buğday ve çeşitli baharatlar ile yapılıyor. Bu yemekte en önemli husus etin uzun süre dövülerek yapılması ve kendine has özel baharatlarla süslenmesidir. Pişirildikten sonra üzerine tereyağı ve ceviz dökülerek sunuluyor.
=> Türkiye'nin her şehrinin kendine has lezzetleri var. Bu lezzetleri yerinde denemek için Gurme Turları sayfamıza bir göz atın.