Türkiye’nin Yükselen Yıldızı Çıldır Gölü
Bugüne kadar sadece coğrafya kitaplarında yer alan Çıldır Gölü son zamanların en popüler ziyaret yerleri arasında hızla yükselişe geçti. Ne oldu da birden patlama yaşadı derseniz Kars Doğu Ekspresi’nin bunda payı yadsınamayacak kadar fazla. Gençlerin yeni trendi olan bu tren yolculuğu sayesinde doğunun gizli hazineleri bir bir gün yüzüne çıkıyor. Sizde bu şahane güzelliklerden biri olan Çıldır Gölü’nü görmek isterseniz size rehber olacak bir yazı derledik.
Konumu ve ulaşım
Kars’a yaklaşık 2 saat mesafede bulunan göl, Çıldır ilçesi ve Ardahan arasında kalan, Van Gölü’nden sonra ikinci büyük göl olan ve doğunun en büyük tatlı su gölü olma özelliğini taşıyor. En derin noktası 42 metre olan göle farklı illerden ulaşmak için genelde karayolu tercih ediliyor. Son zamanlarda Doğu Ekspresi ile de gidilebilen göle uçak ile Kars’a veya karayolu ile Ardahan’a ulaşmalısınız. Dört mevsim balıkçılık yapılabilen Çıldır Gölü hakkında ortalarda dolaşan efsane de buranın ilgi çekici olmasını sağlıyor. Efsaneye göre gölün olduğu yerde bir bir şehir varmış ve şehir beyinin oğlu avda iken kaybolur, bir şekilde geri dönen beyin oğlu atıyla şehre girince 40 musluklu çeşme başındaki halk sevinçten muslukları açık unutur ve Çıldır Gölü oluşur. Aslında lav akıntısı ile oluşan gölün efsanesini en çok da yerli turistler seviyor.
Çevresinde gezilecek yerler
Akçakale; Çıldır Gölü’nün kenarında bulunan bu şahane köye mutlaka uğramalısınız. Şahane doğası insanı şaşkına çeviriyor. Özellikle doğa âşıklarının saatlerce dolanacağı bir yer. Gölün içinde bulunan köye toprak bir yol sayesince ulaşılıyor yani burası bir ada köyü.
Şeytan Kalesi; Çıldır ilçesine 2 km uzaklıkta ortaçağdan kalma bir kale bu. Hakkında değişik efsaneler dolanan kaleyi gezdikten sonra yerli halk ile bu efsaneler hakkında konuşabilirsiniz.
Taş Köprü Kitabeleri; Çıldır’a 30 km uzaklıkta bulunan bu eserler Taşköprü isimli köyün hemen sınırında bulunuyor ve kral 2. Sardus tarafından yazdırıldığı biliniyor.
Boğatepe Köyü; meşhur gravyer peyniri işte burada kurulan tesiste yapılıyor. Burası Türkiye’de kurulan ilk peynircilik müzesi. Mutlaka görmelisiniz.
Kars; yaklaşık 2 saatlik bir mesafeden sonra Kars merkeze ulaşabilir, buradaki tarihi yerleri gezebilir ve yöresel lezzetleri de tadabilirsiniz.
Yapılacak aktiviteler
O kadar yoldan sonra burada yapılabilecek en iyi aktiviteler;
Buz tutan Çıldır Gölü’nde mutlaka balık avlayın. Yaşayacağınız bu değişik tecrübe çok hoşunuza gidecek.
Tüm gölü araçla gezmenin keyfine varın. Korkmayın bunu hep yapıyorlar kırılma olmayacak.
Ardahan Halk Oyunları gösterisini izlemeden şehirden ayrılmayın.
Atlı kızak turlarına katılmayı ihmal etmeyin.
Göl kenarında muhteşem sazan balığı ziyafetini Atalay’ın Yeri’nde tadın.
Şubat ayına denk gelirseniz Altın At Uluslararası Festivali’ne katılmadan şehirden ayrılmak yok.
Uğurlu Dağı’nda bulunan kayak merkezine kayak için gidebilir ve bembeyaz örtü üzerinde saatlerce eğlenebilirsiniz.
Yeme içme
Burada ilk denenecek lezzet elbette ki gölden çıkarılan tazecik balıkların tadına bakmak olacak. Özellikle sadece burada bulunan sarı sazan balığını denemeyi ihmal etmeyin. Çünkü bildiğiniz yerli tereyağı ile yapılıyor ve misler gibi kokuyor. Bunun dışında kaz eti, tandır kebap, etli hangel, kesme aşı, kaçguç ve katmerde denenecek lezzetler arasında.
Alışveriş
Buradan hatıra alınabilecek veya sevdiklerinizi şaşırtacak hediyeler ile dönmek çok kolay çünkü çok fazla seçenek karşınıza çıkıyor. Özellikle dokuma halı ve kilimleri ile kendinden bahsettiren Ardahan merkeze mutlaka uğramalısınız. Aynı zamanda kaşar peyniri ve Kafkas balı ile minik bir hediye paketi hazırlatabilirsiniz. Kış döneminde giderseniz kaz etinden de alabilirsiniz. Ancak favori hediye seçiminiz Damal bebekleri olmalı, 1996’da bu yöresel kıyafetli bebekler dünya birincisi olup adımızı bir kez daha dünyaya duyuruyor. Aynı zamanda burada gümüş işlemeciliği de oldukça gelişmiş o nedenle daha özel bir hediye arayanlar bunları tercih edebilir.