Tarihi Hakkında Kısa Bilgi
Sığacık, İzmir’in ilçesi Seferihisar’a bağlı şirin bir sahil kasabası. 2009 yılında “Türkiye’nin ilk Citta Slow (yavaş şehir) Kenti” unvanını alan Sığacık, bu konuda ülkemizde bir ilk! Küreselleşme, şehirleşme kültürünün yaygınlaştığı günümüzde sanki bunların karşısında duran, hatta meydan okuyan nadir yerlerden biri. Zamanında sığınak olarak kullanılmasından dolayı Sığacık ismini alan bu kasaba, tarih anlamında da oldukça zengin bir kültüre sahip. Kasaba sınırları içerisinde bulunan Teos Antik Kenti ve Sığacık Kalesi tarihe tanıklık eden en önemli eserler arasında bulunuyor. Tarihi Milattan Önce 1000’li yıllara dayanan Sığacık, Akalar’dan kaçan Giritliler tarafından kurulmuş ve daha sonra İyonyalıların kenti olmuştur. Buradaki en temel yapı da İyon düzenindeki Dionysos Tapınağı. Bu göz kamaştıran tapınağın dünyada Şarap Tanrısı Dionysos’a adanan en büyük tapınak olduğuna dair bir söylenti de var. Bu antik kentin içerisinde hala günümüzde konserler düzenlenen bir de amfi tiyatro bulunuyor.
Sığacık’ın zeytin ağaçlarının arasına gizlenmiş bir antik kent olması, doğa yürüyüşleri açısından da burayı oldukça elverişli hale getiriyor. Yine belde sınırları içerisinde bulunan Sığacık Kalesi’nin tarihi ise Selçuklular dönemine kadar uzanıyor. Şiddetli sarsıntılarla harap olmuş, Aydınoğulları ve Osmanlılar zamanında da birçok onarım görmüş olan bu antik kalenin tarihte oldukça fazla öneme sahip olduğu görülüyor. Osmanlılar döneminde Kaptan-ı Derya Piri Reis’in önerisiyle Rodos Seferi’ne hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle o zamanın donanma komutanı olan Parlak Mustafa Paşa tarafından 1521-1522 yılları arasında Teos Antik Şehri harabelerinden alınan taşlarla yeniden inşa edilmiş ve deniz üssü olarak kullanılmış. Kalenin Kuşadası, Ayasılık ve Seferihisar adında üç ayrı kapısı var. Kale içindeki evler, birbirine bitişik nizamda ve bazıları tek katlı iken, bazıları ise iki katlı. Evlerin çoğu kerpiçten olup, içyapılar ve kapıları ise ahşap yapıdır.
Sığacık’ta Gezilecek Yerler
Çok önemli tarihi yerlerin yanında belli bir düzene göre restore edilmiş evleri ve sokakları gerçekten de Sığacık gezinizin unutulmazlarından olacak. Ayrıca her hafta pazar günü kurulan halk pazarı ise değerlerini yitirmemiş, tamamıyla belde halkının el emeği ile üretilmiş malzemelerin sunulduğu çok otantik bir yer ve çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu pazarda Sığacık halkı evinde yaptığı yemek ve tatlıları yine kendi evlerinin önünde satıyorlar. Pazarda hem yemek alışverişi yapabilir hem de haftalık sebze ve meyvelerinizi satın alabilirsiniz. Yöre tarım cenneti olmasıyla öne çıktığı için Ege’nin en leziz enginar, zeytin ve narenciyesini burada bulmanız mümkün. Yöre halkının %80’i tarımla uğraşıyor.
Bunun yanında balıkçılık ve turizm sektörlerinden de ciddi gelirler elde ediliyor. Tabii bu arada Sığacık’a yarım saat uzaklıktaki doğa okuluna da uğramadan gelmeyin deriz. Sığacık’a 24 km uzaklıktaki bu okul, Orhanlı Köyü’nün içinde, eski Orhanlı İlkokulu’nun restorasyonu ile oluşturulmuş, Nesin Matematik Köyü, Bademler Tiyatrosu, Tiyatro Medresesi gibi imece usulü oluşmuş bir yapı olması nedeniyle hemen göze ilişiyor. Okul açıldığı günden bu yana, geleneksel tarım, mimari, ekoloji, sözlü kültür, doğa okuryazarlığı, sanat, doğa hukuku ve doğa felsefesi gibi alanlarda yamaklık ve çıraklık kursları veriyor. Sığacık, turistik açıdan önemli olan Çeşme, Urla gibi tatil beldelerine de yakınlığıyla da ön plana çıkıyor. Deyim yerindeyse bir taşla iki kuş vurabileceğiniz bir konumda olan Sığacık’ın en güzel yerlerini rotanıza dahil edebilirsiniz. Özellikle Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla göz dolduran bu şirin kasaba, sakin ve de huzurlu vakit geçirmek isteyenlerin ilk tercihlerinden biri oluyor.
Sığacık’ta Ne Yenir?
Sığacık, yeme içme anlamında fazlasıyla zengin bir yer. Yöresel lezzetlerin bolca bulunduğu Sığacık’ın kıyı şeridinde bulunan kafe ve restoranlarında, bir şeyler atıştırabilir, oldukça leziz yiyeceklerle buluşabilirsiniz. Ege’nin bir kıyı kasabasında, olmazsa olmaz balık kültürünün de fazlasıyla bahsedildiği bir yerdir. Özellikle yöresel yetişen enginarın her çeşit yemeğini tatmanızı öneriyoruz. Hem şifalı hem de oldukça lezzetli yemeklerinin yanında enginarla yapılan börekleri de yöresel pazarlarında bulabilirsiniz.
Sığacık’a Nasıl Gidilir?
Sığacık’a İzmir – Çeşme otobanından Seferihisar yol ayrımından çıktıktan sonra Sığacık veya Teos tabelalarını takip ederek gidebileceğiniz gibi Seferihisar’dan kalkan Sığacık dolmuşlarıyla da buraya kolaylıkla ulaşabilirsiniz. İzmir - Sığacık arası 55 km olup, yaklaşık bir saatte ulaşabileceğiniz bir yerdir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan ise 70 km uzaklıktadır.