Türkiye’nin En Ünlü Bağ Bozumu Festivalleri


Bağ bozumunun temelleri Yunan mitolojisine dayanıyor. Rivayete göre Dionysos, çocukluğunda Titanlar tarafından kaçırılır ve parçalanarak kazanlarda kaynatılır. Ancak, Dionysos’un büyükannesi Rhea parçaları birleştirir ve böylece Dionysos’un iki kez doğduğu kabul edilir. Sembolü asma ağacı olan Dionysos, bağ bozumu tanrısı olarak kabul edilir. Bağ bozumu festivallerinin temeli de Dionysos adına yapılan şenliklere dayanır. Bağ bozumu şenliklerinde o yılın hasatı, mutlulukla toplanır, eğlenceler düzenlenir, yemekler hazırlanır. Toplanan mahsullerle şarap, pekmez gibi ürünler yapılır. Kısacası bağ bozumu demek, mutluluk demek, şenlik demektir.


Bozcaada Bağ Bozumu Festivali, Bozcaada, Çanakkale


Arnavut kaldırımlı sokakları, tertemiz suları ve içinize çekmeye doyamayacağınız temiz havasıyla Bozcaada’da Türkiye’nin en ünlü bağ bozumu festivallerinden biri düzenleniyor. Genellikle eylül ayının ilk haftalarında başlayan şenliklerde mahsul toplanır, çiftlikler gezilir ve dalından koparılan üzümlerin tadına bakılır. Festivale katılmak isteyenlerin daha önceden rezervasyon yapması gerekir. Nedeni ise yılın bu döneminde adanın büyük bir çoğunluğunun dolu olması.


Trakya Bağ Bozumu, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Trakya Bölgesi


Trakya Bölgesi, Türkiye’nin üzüm üretimi bakımından en zengin bölgeleri arasında bulunuyor. Her yıl düzenli olarak şenliklerle kutlanan bağ bozumları birden fazla ilde gerçekleşiyor. Bu geniş coğrafyada bulunan Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ’da gerçekleştirilen bağ bozumları son derece eğlenceli geçiyor. Özellikle Tekirdağ’da bulunan Şarköy Mürefte’de bağ bozumu coşkuyla kutlanır. Eğer bir gün olur da yolunuz Şarköy Mürefte’ye düşerse, Türkiye’nin ilk şarap müzesine uğramayı unutmayın.


Urla Uluslararası Bağ Bozumu Festivali, Urla, İzmir


Urla’da 2600 yıllık bir tarihe sahip olan bağ bozumu şenlikleri her yıl Ağustos ayının sonları ve Eylül ayının başlarına doğru kutlanıyor. Urla Belediyesi’nin düzenlediği şenliklerde her yıl çeşitli etkinliklerle birlikte yerli ve ulusal sanatçılar sahne alıyor. Düzenlenen bu etkinlikler sayesinde bağ bozumu festivaline katılımı arttırmak hedefleniyor. Siz de İzmir’in saklı güzelliklerinden bir tanesi olan Urla’da düzenlenen bağ bozumu festivalinde, tarihle iç içe geçmiş topraklarda yetişen taptaze üzümlerin keyfini çıkarabilir, etkinliklerle eğlenceye doyabilirsiniz.


Elazığ Bağ Bozumu Festivali, Aydıncık, Elazığ


Türkiye’nin en iri taneli üzümünün Elazığ’da yetiştiğini biliyor muydunuz? Öküzgözü adı verilen bu tür Elazığ’ın yerel bitkilerinden sadece biri. Trakya ve Ege Bölgeleri’nde de bulunan öküzgözünün en lezzetlisinin ise Elazığ’da olduğu söyleniyor. Üstelik Elazığ’da bir adet şarap fabrikası da bulunuyor. Festival kapsamında içmelere doyamayacağınız Buzbağ şarabının adını aldığı Buzluk Mağaraları’nı ziyaret edebilir, ellerinizle üzüm toplayabilir ve fıçılama işlemine tanıklık edebilirsiniz. Eylül ayının sonlarına doğru gerçekleşen festival turuna katılmak isteyenlerin ortalama 1500 TL civarında bir ödeme yapması gerekiyor.


Uluslararası Ürgüp Bağ Bozumu Festivali, Ürgüp, Nevşehir


Nevşehir’in doğal güzellikleriyle göz kamaştıran ilçelerinden olan Ürgüp’te üzümün tarihi, 4 bin yıl öncesine dayanıyor. Bu nedenle de yerel halk için üzüm çok değerli. Ürgüp’ün girişinde bulunan Üç Güzeller Köyü’nde gerçekleştirilen festival genellikle eylül ayının ortalarına doğru başlıyor. Kültürel etkinliklerin yanı sıra müzisyenlerin de sahne aldığı festivalde çiftçilerle konuşabilir, toplanan üzümlerin tadına bakabilir, Ürgüp’ün harika doğasının tadını çıkarabilirsiniz.


Gelibolu Suvla Bağ Bozumu, Gelibolu, Çanakkale


Gelibolu bağ bozumu, diğer festivallere oranla daha sönük kalsa da tarihi, havası, doğası ve insanıyla ziyaretçilerin bir kez gidip bir daha akıllarından çıkaramayacağı bir deneyim fırsatı sunuyor. Festival kapsamında çeşit çeşit üzümleri toplayabilir, tadına bakabilir, şarap yapım aşamalarına tanıklık edebilirsiniz.


Denizli Çal Bağ Bozumu Şenlikleri, Çal, Denizli


Türkiye’nin en büyük bağ bozumu festivallerinden biri olan Denizli Çal Bağ Bozumu Şenlikleri, her yıl, Eylül ayının ilk veya ikinci haftasında kutlanıyor. Denizli halkına ve festivale katılanlara bayram tadından birkaç gün yaşatan şenliklerde çeşitli kültürel etkinliklerin yanı sıra konserler ve yarışmalar da düzenleniyor. Geçtiğimiz yıl, Türkiye’de yaşanan olaylar sebebiyle iptal edilen festivalin, en yakın zamanda kutlanması bekleniyor.

KATEGORİLER