Türkiye’nin En Fotojenik Köyü: Adatepe


Edremit Körfezi’ne doğru Kaz Dağları’nın zirvesine kurulu olan Adatepe Köyü, Çanakkale’nin ilçesi olan Küçükkuyu’ya bağlı şirin bir yerleşim bölgesi. Tarihi taş evlerinin oluşturduğu, zeytin ağaçlarıyla bezeli nefis bir atmosfere sahip bir köy. Dünyada en fazla oksijene sahip ikinci yer olma unvanını taşıyan Kaz Dağları’nın zirvesindeki Adatepe Köyü, aynı zamanda Türkiye’nin en fotojenik köyü. Eskiden bir Rum köyü olmasına karşın, günümüzde şehir yaşamından kaçan kişilerin yerleştiği, Rumlarla Türklerin bir arada yaşadığı tam bir doğa harikası.


Tarihçesi

Adatepe’nin en yüksek tepesinde bulunan Zeus Altarı, şüphesiz Adatepe gezinizin unutulmazlarından olacak.  İşte bu tepeden Homeros’un İlyada Destanı’nda şöyle bahsediliyor;


Ama o Zeus’u da görüyordu


çok pınarlı İda’nın en yüksek doruğunda,


görünce de korku kaplıyordu yüreğini.


Hera dosdoğru yürüdü Gargaros doruğuna,


İda’nın en yüksek tepesiydi bu.


Köydeki ilk Türk yerleşiminin tarihi ise Selçuklu dönemine kadar uzanıyor. Orta Anadolu’dan gelen Türklerin yerleştiği bu köyde sonra Midilli Adası’ndan getirilen Rumlar ile 1924 Nüfus Mübadelesi’ne kadar birlikte yaşamaya devam etmişler. Bu tarihte Rumların Yunanistan’a gitmesiyle Midilli ve Girit’ten getirilen Türkler bölgeye yerleştirilmiş. Sonra nüfus 1950’lerde iyice azalarak 1960’larda neredeyse hayalet ve harabe bir köy haline gelmiş. Sonrasında ise 80’li yıllarda şehir hayatından kaçan bir grup tarafından keşfedilerek deyim yerindeyse köyün kaderi değişmiş.


Adatepe’de Gezilecek Yerler

Öncelikle adıyla ünlenmiş Zeus Altarı denilen yeri görmeden Adatepe turunuzu sonlandırmayın. Çok Tanrılı dinlerin zamanında Zeus ve Hera’nın aşkına şahitlik ettiği söylenen bu tepe muhteşem bir ambiyansa sahip bir yer. Zeus’un ünlü Truva Savaşları’nı buradan izlediğine dair de bir söylenti var. Tepenin zirvesinde Edremit Körfez’inin panoramik manzarasına ve eski çağlardan kalma, eski yıkık bir zindan ve su sarnıcına hayran kalacaksınız. Bu zirveyi görebilmek için 1 km kadar orman içinden toprak bir yolda yürümeniz gerekiyor. Yaya olarak tırmanmak istemiyorsanız eğer köyden bisiklet de kiralayabilirsiniz. Harabe şeklindeki zindanın tepesine çıkarak muhteşem manzarayı seyredebilirsiniz. Ayrıca yine bu tepede Çanakkale Savaşı’na katılmış Erdem Dede’nin de yatırı da bulunuyor.


Köyün sonradan restore edilerek her biri muhteşem bir sanat eserine dönüşmüş taş evleri de kelimenin tam anlamıyla görsel şölen sunuyor. Bu evlerde eski Rum mimarisini yakından görüp keşfedebilirsiniz. Bu evlerden bazıları ufak butik otel haline getirilmiş, ziyaretçilere konaklamalı hizmet veriyor.


Ayrıca 1947-1985 yılları arasında hizmet veren taş mektep de bu şirin köyün en değerli varlıklarından biridir. 1985 yılında öğrenci azlığından dolayı kapatılmış olan bu okul, sonradan Adatepe’yi keşfedenler tarafından valilikten kiralanmış, restore edilerek felsefeyi, sanatı, tarihi, edebiyatı barındıran bir düşünce ve atölye merkezine çevrilmiş. Amacı okulu uluslararası bir konuma getirmek olan bu mektebin kurucuları arasında akademisyenlerden sanatçılara kadar birçok ünlü isim yer alıyor. Okul daha çok yazın faaliyet gösterdiğinden dolayı diğer zamanlarda içeriyi görme şansınız pek bulunmuyor.


Köyün en büyük geçim kaynağı olan zeytinyağının ve gereçlerinin sergilendiği bir de müzesi var. Gezilmesi gereken yerlerinden biri olan bu müze zeytinyağı ile ilgili fikirler edinebileceğiniz değişik bir yer. Burası küçük bir müze olmakla birlikte en yakın ilçe merkezi olan Küçükkuyu’da daha büyük bir zeytinyağı müzesi bulunuyor. Fazlasıyla bilgi edinebileceğiniz bu müzeyi mutlaka ziyaret etmenizi öneriyoruz.


Adatepe’de Alışveriş ve Yeme İçme

Köyde çok sayıda üretilen yiyeceklerin satıldığı dükkanlar mevcut. Özellikle yöreye özgü üretilmiş zeytinyağlarından almanızı tavsiye ederiz. Yine köylü halkın yaptığı zeytinlerin de kesinlikle tatmalısınız. Kaz Dağları’na özgü bu lezzetli yiyeceklerden hediyelik olarak da alabilirisiniz. Yöresel yemekleri tattıktan sonra tatlı atıştırmalık isteyenler özellikle otlu dondurmayı mutlaka tatmalı. Oldukça değişik bir tat olan bu dondurma çeşitli otlardan yapılmış gerçekten özel bir tatlı.


Adatepe’ye Nasıl Gidilir

Çanakkale’ye 105 km uzaklıktaki bu köye Ayvacık’ı geçtikten sonra yol ayrımına girerek varabilirsiniz. Ayvacık’a 35 km mesafesi bulunan Adatepe Köyü’ne yol ayrımından sonra 1-2 km daha giderek varabiliyorsunuz. İzmir’e mesafesi ise 230 km olup, Küçükkuyu’yu geçince yol ayrımından dönerek yine ulaşmanız mümkün. Küçükkuyu’nun içinden de yine tabelaları takip ederek kolaylıkla Adatepe’ye ulaşabilirsiniz. Adatepe pansiyonları arasında en çok tercih edilenlere de göz atmayı unutmayın.

KATEGORİLER