Trakya'da Bir Tatlı Huzur: Şarköy
Eğer yapacağınız tatilde deniz, kum ve güneşin yanında farklı tatlar da arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Rotamızı Trakya’nın güneyine çevirip, Marmara Denizi’nin kıyısındaki küçük bir yerleşim yeri olan Şarköy’e gidiyoruz bu yazımızda. Gerçi küçük dediğimize bakmayın, 60 kilometreden daha uzun, mavi bayraklı sahiliyle sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da sayılı kumsallarından birine sahip Şarköy… Coğrafi olarak incelediğimizde iki nehrin arasına kurulmuş, Trakya’nın küçük Mezopotamya’sı diyebiliriz buraya. Yine bu sebepten dolayı 8000 yıllık tarihi eserler bulunmasına şaşmamalı… İsterseniz gelin bu tarihi dokusunu anlatmakla bitiremeyeceğimiz kasabanın gezilecek yerlerine bir göz atalım. Sizlere harika bir Şarköy gezi rehberi hazırladık:
Mürefte Köyü
Şarköy’ün Mürefte köyü, Türkiye’ye şarap üretimi ve tadı hakkında yön veren en önemli yer. Şarköy’ün merkezine 10 dakika uzaklıkta olan bu köye giderken, eşsiz deniz manzarası sizi asla yalnız bırakmayacak. Öte yandan yolun her iki tarafında da yörenin geçim kaynağını oluşturan üzüm bağları, zeytin ve gündöndü tarlaları da manzaranıza renk katacak. Mürefte’ye geldiğinizi anlamanız içinse havayı koklamanız yeterli. Türkiye’nin belki de en güzel şaraplarının yapıldığı bu küçük yer, mahzenlerindeki meşe fıçılarından gelen şarap kokusuyla karşılayacak sizi. Tadım yapabileceğiniz ve şarabın yapılma sürecini izleyebileceğiniz onlarca şaraphane var burada.
Uçmakdere
Eğer şarabınızı da yanınıza aldıysanız bir sonraki durak olan Uçmakdere’ye geçelim. Yolları kış aylarında genellikle kapalı olan Uçmakdere, yaz aylarında ise tam bir görsel şölene dönüşüyor. Çevredeki en yüksek ve rüzgârlı yer olması sebebiyle yamaç paraşütü yapanların uğrak noktası olan Uçmakdere, uçurumun kenarından gidilen yollarıyla birçok piknik alanına da ev sahipliği yapıyor. Mürefte’den aldığınız şarabı mangal başında yudumlarken, gökyüzünde süzülen onlarca paraşütü izleyebilir, dilediğiniz yerde denize girebilirsiniz.
Saros Körfezi
Bu sefer rotamızı tam tersine çevirip Saros Körfezi’ne gidiyoruz. Her ne kadar Çanakkale il sınırları içerisinde yer alsa da, Şarköy’e yakınlığı sebebiyle sıkça tercih edilen bir nokta Saros. Yarım saatlik bir araba yolculuğu ile Marmara Denizi’nden çıkıp Ege Denizi’ne girme fırsatı sunan Saros Körfezi, öte yandan gökyüzü gözlemciliği yapmak için de parmakla gösterilen bir yer olma özelliğine sahip. Şehirden uzaklaşıp tamamen doğayla iç içe olmak için gidebileceğiniz onlarca koy sunuyor. Yalnız denizkestanelerine dikkat etmeniz konusunda şimdiden uyarıyoruz sizleri.
İğdebağları
Mutlaka görmeniz gereken bir diğer durak ise her ne kadar denizden uzak olsa da, sizlere sunduğu eşsiz deniz manzarasıyla bunu telafi edecek olan İğdebağları. Şarköy’e beş dakika mesafede olan İğdebağları, giderken kullanacağınız yolun çevresindeki iğde ağaçlarından almış ismini. Eski medeniyetler tarafından Marmara Denizi’nin büyük kısmına ve Çanakkale Boğazı’na hâkim olması sebebiyle kurulmuş bu yerleşim yeri, hemen köy girişinde üzüm ve zeytin satan yerel halk ile karşılayacak sizi. Tarihi yapısını korumayı başarmış bu köydeki evlerin çoğu, Rumlardan kalma taş evler. Üzüm bağlarını gezip, kendi üzümünüzü toplayabileceğiniz turlara katılma fırsatı sunan bu köyü görmeden dönmemenizi tavsiye ederiz.
Şarköy’den Ne Alınır?
Şarköy’e gelip de hediyelik eşya almadan olmaz elbette. Yaz aylarında panayır alanına dönen Şarköy sahilinde adım başı hediyelik eşya satan yerler bulunuyor. Ama limanın hemen yanındaki geniş alanda belediye ile işbirliği içerisinde kurulan alan onlarca küçük dükkâna da ev sahipliği yapıyor. Şarköy’den dönerken büyük küçük, ucuz pahalı her şeyi bulabileceğiniz bu alandan sevdiklerinize küçük de olsa bir hatıra almayı unutmayın. Bunun yanı sıra Şarköy’de büyük bir alışveriş merkezi bulunmuyor. Eğer öyle bir beklentiniz varsa şimdiden uyaralım, bunun için bir saatinizi yolda geçirip Tekirdağ’daki Tekira AVM’ye gitmeniz gerekiyor.
Şarköy’e Nasıl Gidilir?
Şarköy yol üzerinde bir yerleşim yeri olmadığı için haritaları incelemeniz gerekebilir. Eğer şahsi arabanız ile seyahat ediyorsanız, İstanbul tarafından Trakya’ya girdiğinizde Tekirdağ’ı geçtikten 50 kilometre sonra Şarköy sapağını göreceksiniz. Bu sapağa döndüğünüzde bol virajlı 30 kilometrelik bir yolun ardından Şarköy’e ulaşıyorsunuz. Çanakkale’den vapurla Gelibolu’ya geçtiğiniz takdirde ise İstanbul istikametinde ilerlerken göreceğiniz Şarköy tabelalarını takip etmeniz yeterli olacaktır. Köylerin içinden geçeceğiniz bu yol da yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda.