Tiflis


Tiflis

12.08.2024

Sanki Türkiye’deki bir şehre gider gibi vize ve pasaport derdi olmadan gidilen bir ülke var dense sanırım kimse inanmaz. Ama bu bir gerçek. Gürcistan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından ne vize ne de pasaport talep etmektedir. Sadece nüfus cüzdanı ile ülkeye giriş yapılabilmektedir. Zengin tarihi, leziz yemekleri ve muhteşem doğası için bu güzel ülke bir haftasonu tatili için bulunmaz bir nimet. Hem Atatürk Havalimanından hem de Sabiha Gökçen Havalimanından uygun fiyatlarla başkent Tiflis’e direkt uçuşlar bulunmaktadır.

Şehrin Gürcüce adı Tbilisi. Rivayete göre şehrin kurucusu olarak kabul edilen Kral Vakhtang Gorgasali günlerden bir gün sülün avına çıkar ve yanında olan atmacasını gözüne kestirdiği bir sülünün üzerine doğru salar. Aradan epey zaman geçmesine rağmen ne sülün ne de atmaca ortada yoktur. Onları aramaya başlayan kral ikisini de sıcak suya düşmüş halde bulur. Burayı çok seven kral burada bir kent kurulmasını emreder. Kente bu nedenle tbili yani ılık kelimesinden dolayı Tbilisi adı verilmiş.

Tiflis’te görülmesi gereken önemli tarihi ve turistik yerler, Kura Nehri kenarında kurulmuş olan eski şehir (old town) diye anılan bölgededir. Burada çok sayıda tarihi kilise vardır ve hemen hemen hepsi gün boyunca doludur. Görülmesi gereken önemli kiliseler dünyanın en büyüklerinden olan Sameba Holy Trinity Kilisesi, Metekhi Kilisesi ve Sioni Katedrali’dir. Modern yapısıyla Kura Nehri’nin süsleyen Barış Köprüsü’nden kalkan teleferik ile şehri tepeden izleyebileceğiniz Narikala Kalesi’ne çıkabilirsiniz. Burada ayrıca bir elinde, dost olarak gelenlere şarap sunmak için büyük bir kâse, diğer elinde, düşman olarak gelenlere karşı kullanmak üzere bir kılıç olan Kartlis Deda heykeli bulunmaktadır.

Kaleden aşağı indiğinizde Sülfür hamamlarının bulunduğu turistik bir bölge olan Abanotubani Bölgesi’ne gelmiş oluyorsunuz. Burada ister masaj yaptırabilir isterseniz de çevrede bulunan café ve restoranlarda vakit geçirebilirisiniz. Bu bölge ayrıca şehirdeki tek cami olan ve hala aktif olarak kullanılan Tiflis Camii de barındırmaktadır.

Şehrin en hareketli ve modern bölgesi şık binaların sıralandığı, müzelerin, café-restoranların, resmi binaların ve lüks otellerin olduğu Rustavelli Caddesi ve hemen yanındaki Özgürlük Meydanı’dır. Burası ayrıca otobüs, dolmuş ve metro duraklarının ana merkezidir.

Tiflis’te ne yenir ne içilir sorusuna gelirsek Gürcülerin geleneksel yemeklerinden bir çeşit mantı olan yumruk büyüklüğündeki hinkal ( Khinkali ) ve pideye benzeyen haçapuri ( Khachapuri ), etli, pirinçli ve kişnişli bir çorba olan Harço ( Kharsho ) sayılabilir. Porsiyonlar büyük olduğu için iki kişi rahatlıkla doyabiliyor ve fiyatları Türkiye ile kıyaslandığında çok makul. Tiflis gerçekten çok ucuz bir şehir. Konaklama, yeme-içme, ulaşım Türkiye ile kıyaslandığında bedava gibidir. Hem Türkiye’ye yakınlığı, hem uygun fiyatları hem de gereksiz pasaport ve vize prosedürleri ile uğraşmayacağınız haftasonu gezileri için güzel bir alternatif.

KATEGORİLER