Tahran Seyahat Rehberi
İran İslam Cumhuriyeti’nde en büyük başkenttir. Tahran 'da İran'ın en hareketli ve kalabalık şehridir. Tahran görkemli sarayları ile nadide müzeleri ile çok sayıda bahçeleri ile hem kültür hem sanat açısından yine de eksik noktaları çok olan bir şehirdir. Genel olarak mahalle tarzı evler hâkimdir. Geleneksel anlamda bir İran mimarisi hâkim olup köklü geçmişi ile de fark yaratır. Şehrin gelişimi açısından kuşkusuz petrol kaynakları en önemli etkendir. Petrol rafinerisi sayesinde çimento ve dokuma gibi sanayi ürünleri de bulunmaktadır. Tahran'ın ismi Farsça ‘da sıcak yer anlamına gelmektedir.
Tahran'a Ne Zaman Gidilir?
Tahran'da kış mevsimi çok soğuk geçer. Bu nedenle yaz aylarında gidilmesi her zaman önerilendir. Özellikle ilkbahar ve sonbahar gezip görülmesi yerler açısından en uygun zamandır.
Tahran yıl içerisinde sayısızca festivale ev sahipliği yapar. Tahran insanının her zaman kendine özgü eğlence seçenekleri vardır. Tahran gezisi düşünen biri için festival tarihleri dikkate alınmalıdır. Zira Tahran festivalleri eğlencedir. Uluslararası Film Festivali, Kitap fuarı, Tiyatro Festivali, Sinema Festivali bunlardan bazılarıdır. Tahran hem İran hem Fas kültürünün izlerini ve özelliklerini taşır. Tahran her zaman köklü tarihi ile dikkat çekici bir şehir olmuştur. Ayrıca kendine özgü doğası da gelen misafirlerine keyif katacak niteliktedir.
Tahran'da Gezilecek Yerler
Azadi Kulesi şehrin simgesidir. Dünyanın en zengin müzesi olan Ulusal Hazine Müzesi mücevher ve değerli taşların koleksiyonunu kapsar. Ulusal Botanik Bahçesi geniş bir alanda yer alan çok sayıda bitki türünü barındıran yemyeşil bir alandır. Burası her yıl ziyaretçi akınına uğrar. Niavaran Sarayı İran'a özgü el dokuması halıları ile dikkatleri üzerine çeker. Buranın iç tasarımı çok ihtişamlı ve göze şık gelmektedir.
Tahran'da İran ve Fas mutfağının en lezzetli yemekleri tadılır. Şehrin en işlek ve daha lüks restoranları Tajrish caddesinde olup; kebap çeşitleri, uzak doğu yemekleri, deniz mahsulleri, Hint yemekleri, Dünya mutfağı olarak kategorilere ayrılabilir. Pirinç ve turşu çok kullanılır. Tahran renkli alışveriş kültürü ile de özellikle turistler açısından ilgi odağıdır. Alışveriş merkezleri dışında çarşıları, semt pazarları bulunur. Tahran Büyük Çarşı görülmezse olmaz özelliğindedir. Her zaman hareketli, her zaman kalabalıktır. El emeği ürünler, kilim ve halılar, antika eşyalar bulunur.
Tahran'da Gece Hayatı
Tahran'da gece eğlenceli sınırlıdır. Sadece bazı lüks restoranlarda gece eğlenceleri olabilir. Tahran'da gece hayatı sadece geleneksel İran müziğinde bir yemek yemek şeklindedir. Eğlencede sınıra rağmen ev partileri hâkimiyeti de vardır.
Tahran'a gitmeden önce bilinmesi gerekenler; kadın ve erkekler için ayrı ayrı oturma yerleri vardır. Buna dikkat edilmesi gereklidir. Tahran'da alkol kullanımı yasaktır. Ancak şarapları da oldukça meşhur olduğundan evde tüketim söz konusudur. Resmi dil Farsça olup genç nüfusun bir kısmı İngilizce bilir. Sonuç itibariyle Tahran, hem dinsel kuralları hem geleneksel yaşamı ile modern yaşamın izlerini de taşımaya çalışan bir zıtlıklar şehridir.