Ruhu Dinlendiren Kent: Mostar


Bosna Hersek’in en büyük şehirlerinden birisi olan ve ülkedeki iç savaş zamanında büyük tahribata uğrayan Mostar, 2005’ten sonra UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş muhteşem bir kent. Şehrin adını aldığı Mostar Köprüsü, Hırvatlar tarafından yıkıldı ve daha sonra eski yapısına uygun bir şekilde tekrar inşa edildi. Birbirinden güzel gezilecek yerleri ve leziz yemekleriyle Mostar’ı yakından tanıyalım.


Gezilecek Yerler   


Mostar Köprüsü: Kanuni Sultan Süleyman döneminde ve Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından yapılan Mostar Köprüsü, etkileyici bir hikâyeye sahip. Aynı zamanda da çok sayıda turistin akınına uğrayan bir yapı.


Köprü Müzesi: Savaş zamanında yıkılan köprünün parçalarının ve köprünün yeniden inşası sırasındaki çekilen fotoğrafların sergilendiği farklı bir müze. 


Koski Mehmed Paşa Camii: Nehir kıyısındaki kayaların üzerine yapılan cami, tımar defterdarı olan Koski Mehmed Paşa’nın adını taşıyor.


Ruznameci İbrahim Efendi Camii: Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eserinde de bahsi geçen İbrahim Efendi, günlük olayların not edildiği defter anlamına gelen ruznameyi, IV. Murad döneminde yazan kişi.      


Bišćevića Evi: Yaklaşık 400 yıl önce inşa edilen Türk evi, zarar görmeden sapasağlam yerinde duruyor. Evin girişindeki küçük dükkânın sahibi, ev hakkında enteresan bilgiler veriyor.


Yapılacak Aktiviteler


Mostar gezinize, Hrvatskih Branitelja Bulvarı’ndan başlayarak, hüzünlü bir yürüyüş yapmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü savaş zamanında Boşnaklar ve Hırvatlar arasındaki cephe sınırını belirleyen bu bölge, hâlâ savaşın izlerini taşıyor. Şehirde göreceğiniz neredeyse bütün parklar savaştan sonra mezar haline getirilmiş. Bol bol fotoğraf çekip, Mostar gezinizi ölümsüzleştirin. Ayrıca, isimleri oldukça tanıdık gelecek Mostar mutfağının lezzetlerini denemeden dönerseniz pişman olabilirsiniz.


Yeme İçme


Et, sebze ve soğanla pişirilen yemekler, yöre halkının en çok tükettiği lezzetler arasında yer alıyor. En meşhur lezzetlerinden olan cevapi köftesi, begova çorbası, Boşnak böreği ve pleskavitsa; doğal malzemeler kullanılarak yapılıyor. Restoran Divan, yerel lezzetleri oldukça uygun fiyata deneyebileceğiniz, nehir kıyısında bulunan bir restoran. Şehir merkezinden biraz uzak, vejetaryen ve farklı ülkelerin lezzetlerini de bünyesinde barındıran Megi Restaurant, deneyebileceğiniz diğer bir seçenek.


Konaklama


Mostar’a gelen turistler, çoğunlukla günübirlik bir gezi planıyla şehri gezdikten sonra, ülkenin farklı şehirlerinde konaklamayı tercih ediyorlar. Eğer Mostar’da konaklamak istiyorsanız, beklentilerinizi karşılayabilecek çok sayıda farklı otel imkânına sahipsiniz. Ortalama fiyatlar 100-250 TL arasında olduğu için, bütçenize de bir sorun yaratmayacak. Şehrin en lüks oteli kabul edilen Hotel Pellegrino, gezilecek yerlere yakın olduğu için değerlendirebileceğiniz bir tesis.


Alışveriş


Küçük bir şehir olmasına rağmen Mostar, hatıra kalması veya sevdiklerinizi mutlu etmek için birbirinden güzel ve orijinal eşyalar alabileceğiniz dükkânlarıyla, eğlenceli bir alışveriş imkânı sunuyor. 18. yüzyıldan bu yana hizmet veren ve terzi, kuyumcu, berber, fırıncı gibi birçok zanaat dalının mevcut olduğu Eski Pazar, alışveriş yapabileceğiniz dükkânlarıyla ziyaretçilerini bekliyor. Bakır ve altın işletmeciliği ön planda olduğu için bu malzemelerden üretilmiş eşyalardan almanızı öneriyoruz.           


Eğlence ve Gece Hayatı


Turistler genellikle eylül, kasım, nisan ve temmuz aylarında düzenlenen Mostar Yaz Festivali, Geleneksel Koyun Peyniri Festivali, Ticaret Fuarı ve Blues Festivali gibi etkinlikleri kaçırmamak için bu aylarda Mostar’a gitmeyi tercih ediyorlar. Kalabalık bir nüfusa sahip olmayan Mostar’ın eğlence mekânları, şehir merkezinde bulunuyor. Genellikle bunlar, içkinizi içerken sohbet edebileceğiniz sakin mekânlar olma özelliği taşıyor. Black Dog Pub, Shankly’s Pub ve Caffe Duradzik; gecenizi keyifle geçirebileceğiniz yerler arasında.


Ulaşım


Şehirde uluslararası bir havaalanı bulunmasına rağmen, ülkemizden direkt uçuş mevcut değil. Öncelikle Saraybosna’ya gidip, oradan da otobüs veya tren yolculuğuyla Mostar’a ulaşmanız mümkün. Fakat tren seferlerinin uzun zaman aralıklarıyla düzenlendiğini de göz önünde bulundurmanızda yarar var. Şehir merkezine geldikten sonra istediğiniz her yere şehir içi otobüsleriyle ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca şehrin yapısı, yürüyerek veya bisiklet kiralayarak gezmeye oldukça elverişli.


=> En uygun Bosna Hersek Turları için bakınız.

KATEGORİLER