Rize Mutfağına Özgü Lezzetler


Taş köprülerle bezeli, yaylalarla sarılı cennetten bir köşe mi arıyorsunuz? Yaylalarında hayatınızın en huzurlu günlerini geçirirken horon ve tulumlar eşliğinde uykuya dalmak istemez misiniz? O zaman Karadeniz’in heyecanlı çocuğu Rize’ye doğru gidelim. Her bir köşesinde ayrı nimetler barındıran Rize’yi arşınlarken, sahip olduğu enfes yemeklere inanamayacaksınız. Gezisini gastronomik bir tura dönüştürmek isteyenler için Rize’nin en lezzetli yemeklerini araştırdık.


Korkoto Çorbası


Herkesin çok bilmediği Korkoto çorbası, aslında Rizelilerin vazgeçilmez çorbalarından. Ana maddesi mısır olan bu çorba,  yoğurt çorbasıyla benzer özellikler gösteriyor. İkisini ayıran en temel özellik ise Korkoto çorbasında tereyağı kullanılması. Bazen de salça ekleyenlere denk gelebilirsiniz. Rize’de Korkoto çorbasını yapma konusunda Osmanlı Restoran bir hayli iddialı.


Hamsikoli


Rizelinin pastası tabiriyle bildiğimiz Hamsikoli, en az bir yıllık ayıklanmış salamura hamsiden yapılıyor. Uğruna yazılmış bir dörtlük bile var:


“Ah hamsinun tavası


Helanda ızgarası


Hamsikoli yedun mi?


Rizeli’nun pastası”


Rize’deki tüm restoranlarda tadabileceğiniz hamsikoli sayesinde yerel halk normal ekmeğin tadını unutmuş gibi.


Hamsili Pilav


Hamsiyi bu kadar anmışken hamsili pilavı es geçmek olmaz elbette. Aslında hamsili pilav, Trabzon mutfağında da rastlayabileceğiniz bir lezzet. Özenle kaba yerleştirilen hamsiler içerisinde mis gibi pilavla karşılaşınca, şimdiye kadar bu lezzetle tanışmadığınız için çok pişman olacaksınız. Hamsili pilavı Rize’de bulmanız, herhâlde yapacağınız en kolay iş. Ama en iyisini merak ediyorsanız o zaman Sarı Köşk Restoran’a gitmelisiniz. 


Hamsi Çığırtası


Karadeniz’in vazgeçilmez balığı hamsinin envaiçeşidiyle tanışmak için Rize tam bir cennet. Aklınıza gelebilecek her yemeğin hamsiyle yapıldığına tanıklık ediyorsunuz. Hamsi çığırtası da bunlardan biri. Köfteyi andıran hamsi çığırtası, krep gibi tavaya dökülerek hazırlanıyor. İçerisine de kıyma yerine hamsi konuluyor. Kızarmaya başladığı andan itibaren yayılan koku etrafınızı sarıveriyor ve hamsi çığırtasına teslim oluyorsunuz. Dağmaran Restoran’da yiyebileceğiniz bu enfes lezzetin tadına doyamayacaksınız.


Turşu Kavurma


Evet, yanlış okumadınız; turşu kavurma. Fasulye turşusunun bir gün önceden suda bekletilerek tuzunun çekmesi sağlanıyor ve soğan ile zeytinyağı eşliğinde kavruluyor. Sıcak sıcak servis edildiğinde de parmaklarınızı da birlikte yiyorsunuz. Turşu kavurmasının yaveri de meşhur mısır ekmeği. Rize’de müthiş ikili olarak adlandırılan bu lezzetlerin, birbirlerine ne kadar yakıştıklarını, ancak yedikten sonra anlayabiliyorsunuz. Bu ikiliye Rize’nin her yerinde kolaylıkla ulaşabilirsiniz ama Şahin Tepesi Restoran’da yediğiniz turşu kavurma ile mısır ekmeği bir başka güzel.


Pekmezli Kabak


Pekmezli kabak için bildiğiniz kabak tatlısının bir üst versiyonu diyebiliriz. Aslında kabağa pekmezin yakışması konusunda kafada soru işaretleri olsa da yediğiniz anda tüm endişeleriniz kayboluyor. Hafif ekşi tadıyla birlikte dilinizde yeni bir tat alanı oluşuyor. Konak’ta bu yeni kabak tatlısına bir şans verebilirsiniz.


Çumur / Çimur


Çumur aslında, Karadeniz’in en meşhur lezzetlerinden mısır ekmeğinin farklı bir yorumlaması sayılıyor. Bilinen mısır ekmeğinin içine çökelek katılarak tekrar pişirilmesiyle elde edilen çumur, özellikle 5 çayları için vazgeçilmez bir tat. Olmazsa olması ise yanında servis edilen tereyağı ve peyniri. Gideceğiniz tüm restoranlarda çumur istediğinizi söylerseniz, hiçbir Rizeli bu isteğinizi geri çevirmeyecek.


Pepeçura


Kokulu siyah üzümü hiç tatlı olarak denediniz mi? Rizelilerin mutfak kültüründe ayrı önemi olan pepeçura, kokulu siyah üzümlerin ezilmesiyle elde ediliyor. Özellikle Ramazan aylarında iftar sofralarını süslerken, bayramlarda da çocukların gözdesi oluyor. Evvel Zaman Yöresel Yemek ve Kültür Evi’nde bu yöresel tatlının en naif haliyle tanışacaksınız.


Kabak Sütlacı


Rizeliler klasik olmayı pek sevmiyor. Her şeyin kendilerine has, özgün olmasını tercih ediyor. Bu yüzden de var olan tatlıları kendilerince yeniden yorumluyor. Kabak sütlacı da bu yorumlamadan nasibi alanlardan. Ama iyi ki de böyle bir lezzeti hayatımıza sokmuşlar. Normal sütlaçtan farkı; siyah kabaktan yapılıyor olması. Üstelik 10 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanarak tatlı krizlerinize çözüm oluyor.


Kocakarı Gerdanı


Rize mutfağında fındıksız tatlı olur mu hiç? Şerbetle fındığın buluşmasıyla ortaya çıkan kocakarı gerdanı, bayram sofralarının mihenk taşlarından. Yanına da bir bardak ayran isteyin, ağzınızda nasıl bir tat oluştuğuna çok şaşıracaksınız.

KATEGORİLER