Mihrimah Sultan Camii Hakkında Bilgiler
Mimar Sinan , sevdiği kadın için yaptığı eşsiz mimari özelliklere sahip olan Mihrimah Sultan Camii, Kanuni Sultan Süleyman’ın ay gibi parlak olan Kızını adına yaptırılan Mihrimah Sultan Camii ,Mimar Sinan tarafından Üsküdar’da yapılan camidir. Camii Mihrimah Sultan tarafından bizzat yaptırılmış ve tüm masrafları kendi hazinesi tarafından ödenmiştir. Gelin yapımının hikayesine yakından bakalım.
Mihrimah Sultan Camii Hikayesi
Kanuni Sultan Süleyman’ın en sevdiği kızı olan Mihrimah Sultan , annesi öldükten sonra babasının devlet işlerinde danışmanlık yaptığı, bir nevi valide sultan rolünü üstlendiği söylenir. Daha sonradan Kanuni’nin ölümünden sonra kardeşlerinin başa geçmesi ile hala Sultan rolünü üstlenir.
Zaman çok çabuk geçmiş ve Mihrimah Sultan büyümüş. 17 yaşına gelmiştir ki o zamanlar için evlendirilmesi uygun olan bir yaştadır. İzdivacı için iki iki kişi talip olur Bu kişilerden biri Diyarbakır Valisi Rüstem Paşa’dır, diğeri ise sarayın baş mimarı Mimar Sinandır.
Padişah, biricik kızını Rüstem Paşa ile evlendirir.Daha sonradan ise Sinan evlenir ve artık 50 yaşındadır ama bilinen odur ki. Mihrimah Sultan’a hala çok sevmektedir. Mimar Sinan derin duygular beslediği Mihrimah Sultan’a kavuşamamıştır fakat ona olan aşkını, sanatında belli etmektedir.
Yaptığı iyilikler ve hayırları ile bilinen Mihrimah Sultan, özel olarak camisinin Mimar Sinan tarafından yaptırılmasını istemiştir. Yerinin seçimi dahil her konuda kararı Mimar Sinan’a bıraktığı cami, Mimar Sinan’ın en zarif eserleri arasında yer almaktadır.
Mihrimah ismin anlamı Farsça’da Güneş ve Ay anlamına gelmektedir.1540 yılında inşası başlanılan cami 1548 yılında tamamlar. Caminin mimarisi sanki eteklerini giymiş kadın silueti bulunmaktadır. Sinan, aşkını öyle sihirli eserlerde saklamıştır ki, bu sırra şaşırmamak, o sevdaya özenmemek elde değildir. Mimar Sinan Usta’nın aşkının belgesidir sanki iki caminin de yeri özenle seçilmiştir. Güneşin doğum ve batım yerleri tespit edilerek yapılmış camilerdir. Gün batımında Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camii’nin de yılın sadece bir gününde, 21 Mart gece ile günün birbirine eşit olarak kavuştuğu gündür. En ilginci ise bugün Mihrimah Sultan’ın doğum günüdür. Bu camiler arasında görebileceğiniz en harika manzara Edirnekapı Camii’nin tek minaresinin arkasından güneş batarken, Üsküdar’daki caminin minareleri arasından ay doğmaktadır. Mimar Sinan’ın aşkı sayesinde neler yaptığını göstermektedir.
Mihrimah Sultan Camii Yapımı
Mimar Sinan’ın en önemli projelerinden olan bu caminin yapımı 8 yıl sürmüştür. 1540-1548 yılları arasında tamamlanan cami Dikdörtgen formda planlanan caminin külliyesinde medrese, türbe ve hamam bulunur. 37 metreyi bulan kubbe yüksekliği camide üç ana kemer, ikişer sütün ve her iki tarafta 3 kubbe ve mahfel bulunmaktadır. Mihrabı ve minberi dönemin en iyi taş ustaları tarafından taş işleme ile yapılmıştır. Caminin içinde bulunan çiniler dönemin en iyi çini ustalarına yaptırılmıştır.Her iki yapı da o dönemin adetlerine uygun olarak külliye ile çevrelenmiş.
Mihrimah Sultan Camii Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan için yaptırdığı iki adet cami bulunmaktadır.Ancak bunlardan en popüleri Üsküdar’da olanıdır.Diğer ise Edirnekapı’da yer alıyor.Üsküdar’da bulunan camiye ulaşım sağlayacaksınız.Avrupa Yakası üzerinden vapur,deniz otobüsü ve Marmarayı kullanabilirsiniz. Anadolu Yakasında iseniz minibüs ve otobüsleri tercih ederek rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz.
Edirnekapı’da bulunan camiye ise metrobüs ve otobüs ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca tramvay ile Edirnekapı’nın mimarisi ile öne çıkan yapısını gezebilirsiniz.
Mihrimah Sultan Camii Ziyaret Saatleri ve Günleri
Cami namaz vakti ve cenaze namazında hariç her gün ziyaret edilebilir. Ziyaret için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Hikayeyi bilerek burayı gezerseniz Mimar Sinanın aşkı için neler yaptığını göreceksiniz.