Mardin’de Lezzet Yolculuğu


Güneydoğu Anadolu’nun en merak edilen şehirlerinden Mardin, ayak bastığınız ilk andan itibaren sizi içine alıveriyor. Kendine has mimarisiyle hayran bırakırken, bunca mirası muhafaza etmesiyle de hayranlık uyandırıyor. Tüm bunlar bir yana asıl mesele, Mardin’e giderken kilo alacağınızı unutmamanız gerektiği... Namı değer hoşgörü kenti Mardin, tarihinin yanı sıra zengin mutfağıyla hem gönlünüzü hem de midenizi doyuruyor. Mardin’e gidip de bu lezzetleri deneyimlememek olmaz. Medeniyetler beşiği kentin 10 enfes lezzetini sizler için derledik: 


Accin


Mardin mutfağının yapı taşı diyebileceğimiz accin; bulgur, kıyma, kişniş ve yumurtanın bir araya gelişinin en güzel örneği aslında. Aynı zamanda tam bir görsel şölen sunmasıyla da biliniyor. Accinle tanışmak isteyenler mutlaka Cercis Murat Konağı’na gitmeli.


Soğan Kebabı


Soğanın içine girdiği yemeği güzelleştirme gibi bir özelliği var. Peki bu sefer ana yemek sadece soğandan oluşuyorsa? Kokusunu aldığımızda bile tok karnı acıktıran soğan, Mardin’de ana yemek olarak kullanılıyor. Kıyma ile doldurulan soğanlardan oluşturulan bu kebap, adeta bağımlılık yaratıyor. Bağdadi Restoran’da yiyeceğiniz soğan kebabından sonra Mardin’e bir kez daha aşık olacaksınız.


Dobo


Etin her haline bir yemek çeşidi üreten Mardin’de, dobo ile bunu kanıtlamak istiyor gibi. En yöresel lezzetlerden biri olarak kabul edilen dobo, kuzunun kolundan yapılan bir ana yemek çeşidi. Sadece bir tanesiyle bile 3 kişi rahatça doyabiliyor. Bağdadi Restonran, doboyu en iyi servis eden adreslerden biri, uğramadan dönmeyin deriz.


İrok


İrok, içli köftenin Mardin versiyonu aslında. Diğer içli köftelerden ayıran en belirgin özelliğinin baharatlarının olduğunu unutmamak gerek. Köfteye bütün lezzeti veren bu baharatlar. Kızartılarak hazırlanan bu içli köftelere şehrin her yerinde rastlayabiliyorsunuz. 


İkbebet


İçli köftenin, kızarmışı kadar haşlamasının da ayrı bir önemi var Mardin’de. Şimdiye kadar yediğiniz tüm içli köfteleri unutun. Haşlama içli köfte olan ikbebet, hayatınızda yediğiniz en güzeli olmaya aday. Kardeşi irok gibi ikbebeti de Mardin’de kolaylıkla bulabiliyorsunuz.


Kaburga Dolması


Bazı yemekler vardır acıktığın için yersin ve hazırlaması da çok uzun sürmez. Ama bazı yemekler de var ki yapması neredeyse 1 gün sürer. Hazırlaması kadar sunumu da bir o kadar meşakkatlidir. Sofraya geldiğinde sırf emekler yok olacak diye ilk lokmayı alana kadar bile düşünürsün. İşte kaburga dolması tam da bu yemeklerden. Yapması da sunması da ayrı bir marifet gerektiriyor. Pirinç, dana eti ve baharatlarla doldurulan devasa bir kaburga, içinde kuş üzümden maydanoza türlü malzemeyle yapılmış süslü bir pilav... Kaç kişi olduğunuzun önemi yok, bu porsiyon herkesi doyuruyor. Bu şölene tanıklık etmek için Mardin Kaburga Sofrası’nı bulmalısınız.


Sembusek


Mardinlilerin kendi yorumlarıyla ortaya kapalı bir pide çıkıyor ve adına da sembusek deniyor. Diğer tüm pidelerden farkı, tabi ki içerisindeki etin tazeliği ve hamurun açtığı eller. Sac üzerinde evde bile yapılabilen sembusekleri, Mardin’deki tüm fırınlarda görmeniz mümkün.


Kiliçe


Mardin çöreğinin diğer ismidir Kiliçe. Onu normal çöreklerden ayıran en belirgin özelliği mahlep, tarçın, anason, rezene gibi farklı tatları da içerisinde barındırması diyebiliriz. İlk ısırıkla ağzınızda patlayan o lezzetin ne olduğunu denemeden anlayamayabilirsiniz. Mardin’deki tüm pastanelerde bulabileceğiniz kiliçeyi paket olarak da alabilirsiniz. Mardin yolculuğundan hoş bir hediye ile dönmek isteyenlerin aklında bulunsun.


Harire Tatlısı


Harire tatlısının yapımı çok kolay, malzemeleriyle de göz dolduruyor. Pekmez, un ve tarçın gibi birbirine çok yakışan malzemelerle yapılan bu tatlı, Mardin’e özgü geleneksel kaselerde servis ediliyor. Ama bir tane yiyen, ikinciyi istemeden geri dönmüyor. Teras Cafe&Restoran’da harire tatlınızı yerken Mardin’in eşsiz manzarasını seyre dalabilirsiniz. 


Zingil


Lokma çeşidinden sayılan zingil, hamurun yağda kızartılması ve ardından da enfes şerbetiyle buluşmasıyla oluşuyor. Hamur tatlıları arasında en hafifi denilebilir. Mardin’in her sokağında  karşınıza çıkacağı için bulmakta zorlanmayacağınıza emin olabilirsiniz.


Mırra


Eğer sabahları ancak ve ancak sert bir kahveyle ayılanlardansanız, Mardin’e gittiğinizde mutlaka mırrayı denemelisiniz. Kahvenin birkaç kere demlenmesinden sonra servis edilen mırra, Türk kahvesi fincanından bile küçük bardaklarda ikram ediliyor. Mardin’deki tüm çay bahçelerinde deneyebileceğiniz mırrayı, hediye olarak da alabilirsiniz.

KATEGORİLER