Makedonya Yeme İçme Rehberi


Yıllarca Osmanlı toprakları içerisinde yer alan Makedonya, gerek kültürü gerekse mutfağı açısından bizimkilere oldukça benzer lezzetler içeriyor. Özellikle Trakya bölgesinde, hemen hemen her sokakta Makedonya göçmeni birilerini bulmak mümkün. Hal böyle olunca, yıllarca beraber yaşadığımız ve hâlâ yaşıyor olduğumuz Makedonların mutfaklarına da epey aşinayız. İsterseniz gelin, Makedonya gezinizde neler yiyebileceğinize bir göz gezdirelim.


Tavche Gravche


En popüler Makedon yemeklerinden biri olan bu lezzet, iki farklı şekilde pişirilen fasulyeler ile hazırlanıyor. Taze biber, sarımsak, soğan ve çeşitli baharatlarla lezzetlendirilen Tavche Gravche, damağınızda bir bayram havası yaşatmak için kırmızı etle taçlandırılıyor. Genelde cuma günleri hazırlanan bu yemeği, eğer imkânınız olursa bir eve misafir olup denemenizi öneriyoruz. Zira Makedonların iddiası en güzelini büyükannelerin yaptığı yönünde.


Sarma ve Dolma


Bizlerin yakından tanıdığı bu lezzetlerin yapılışından tutun da isimlerine kadar her şeyi aynı. Makedonlar bu lezzeti, Osmanlı idaresi altında kaldıkları dönemde benimsemiş ve yıllardır yapılmaya devam ediyor. En çok tercih edilen ev yemeklerinden olan sarma ve dolma, geleneksel olarak Noel ve Paskalya dönemlerinde etsiz olarak sunuluyor.


Ohrid Alabalığı


Makedonya’da yiyebileceğiniz en iyi balık unvanına sahip olan Ohrid Alabalığı, Ohrid Gölü’nün imzası haline gelmiş durumda. Gölün çevresindeki onlarca balık restoranından herhangi birinde, lezzetinden tereddüt etmeden yiyebileceğiniz alabalık, fiyatı bakımından biraz yüksek olsa da tadı ile bu açığı kesinlikle kapatıyor.


Selsko Meso


Olur da domuz eti yemeye karar verirseniz, bu yöresel yemeği denemenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz. Domuz etinin baharat, soğan, sarımsak, biber ve domatesle iki aşamalı pişirme işleminden sonra sofranıza geldiği bu lezzetin tadı damağınızda kalacak. Siz sipariş verirken içerisinde hangi baharatların olmasını istediğinizi sormaları da cabası!


Musaka


Pişmiş patates, kıyılmış et, yumurta ve baharatlarla hazırlanan oryantal bir yemektir Musaka. Sadece geleneksel restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzet, denediğinize pişman etmeyecek türden. Genellikle kahvaltı olarak tüketilmesine rağmen, diğer öğünlerde de tüketilen bu lezzet, doyuruculuğu ile ön planda yer alıyor.


Pljeskavica


Hamburger eti ile satır et arasında bir yere konumlandırabileceğimiz bu lezzet, eritilmiş peynir, kajmak adı verilen bir tür kaymak, pastırma ve patates kızartmasının, isteğe bağlı olarak ekmek arasına konulmasıyla veya porsiyonlar şeklinde tabaklara yerleştirilmesiyle servis ediliyor. Yediğinize pişman olmayacağınız, yine bizim kebaplarımıza benzeyen Pljeskavica’yı denemenizi kesinlikle tavsiye ediyoruz.


Burek


Ekmekten sonra ülkede en çok tüketilen yiyecek olan Burek, farklı iç harçlarla süslenerek soframıza geliyor. Özel hamurun içerisine et, peynir, ıspanak, patates gibi farklı iç harçlar konulmak suretiyle hazırlanan bu lezzeti ister tek başına çayın yanında, ister ekmek niyetine yemeklerinizin yanında tüketebilirsiniz. Ama siz siz olun, adı dünyaca bilinen bu lezzeti denemeden dönmeyin.


Gevrek


Bildiğiniz simit. Gerek şekliyle, gerek pişirme tarzıyla, gerekse malzemeleriyle bizim simitlerin birebir aynısı olan bu atıştırmalık, satın alabileceğiniz en ucuz yiyecek olarak karşımıza çıkıyor. Olur da yanınıza cüzdanınızı almazsanız ve cebinizde birkaç teklik varsa, rahatlıkla karnınızı doyurabilirsiniz.


Mekici


Sadece ev yapımı hamurla üretilen bu lezzet, Makedonya’daki çoğu yiyeceğin aksine yağda kızartılarak yapılıyor. Reçel, şeker, incir gibi tatlı dolgularla kombine edilebileceği gibi peynir, yoğurt gibi tuzlu dolgularla da kombine ediliyor. Mekici’yi diğer yöresel lezzetlerden ayıran nokta ise genellikle yeni doğan bebeklerin annelerinin, kutlama amacıyla ziyarete gelen arkadaşlarına ve ailelerine yapıyor olması.


Ajvar


Zimnica döneminde yapılmaya başlanan ve o günden itibaren en popüler besin olma unvanını elinde bulunduran Ajvar, o kadar yaygın üretiliyor ve tüketiliyor ki, aynı zamanda ulusal gıda olarak da kabul ediliyor. Sadece tatlı ya da acı ve tatlı kırmızıbiberlerin karışımı ile elde ediliyor. Yer yer patlıcan ve sarımsak ile de yapılan Ajvar, nispeten ucuz olması sebebiyle bütün öğrenci evlerinde bulunan bir lezzet. Genellikle bir dilim beyaz peynir ve ekmek ile tüketilen bu yöresel lezzeti kesinlikle denemelisiniz.

KATEGORİLER