Karadeniz'de Sonbaharda Gidilebilecek 6 Şehir


Yaz bitti diye üzülmeyin. Daha fazla gezeceğiz, daha fazla keşfedeceğiz. Çünkü sonbahar mevsimi değişim zamanıdır. Oksijeni ciğerlerinize doyasıya çekebileceğiniz, adeta bulutların üstünde dolaşacağımız, ahşaptan yapılmış evlerin havasına kendinizi rahatça bırakacağınız, yeşilin bin bir tonu ile size yaşam enerjisi verecek Karadeniz şehirlerini ve yaylalarını kesinlikle ziyaret etmelisiniz. İşte sizler için hazırladığımız, sonbaharda Karadeniz turunuza renk katacak 6 şehir:


Kastamonu

Kastamonu’nun şirin ilçesi Daday’da bisiklete binme, balık tutma, trekking,  kano gibi pek çok doğa sporunu yapmanız mümkün. Küre ve Ilgaz Dağları arasında yer alan ve gelincik tarlaları ile ün salmış olan bölgede, özellikle mantar zamanı gelince yapılan doğa yürüyüşleri bir hayli popüler. Temiz havaya kelimenin tam anlamıyla doyacağınız Daday ilk bakışta eski bir Anadolu kasabasına benziyor.  Burada etli ekmek yemeden dönerseniz sonra çok pişman olursunuz bizden söylemesi!


Amasra

Amasra, tarih, tabiat ve sükûnetin müthiş bir birleşimi. Yarımada üstünde yerleşmiş olan Bartın’a bağlı bu şirin ve küçük balıkçı beldesi, sonbahar tatili için kaçırılmayacak harika bir fırsat. “Yemeden dönmeyin” listemizin en üstünde üç madde var; 36 farklı malzemeden hazırlanan Amasra salatası, deniz salyangozu ile yol kenarlarındaki tezgâhlardan bile satın alabileceğiniz dağ çileği. Tabii o salata asla tek başına yenmez, yanında kesinlikle birbirinden taze ve lezzetli balığınızın siparişini vermeyi de sakın unutmayın. Konaklama yerlerinin fiyat ortalaması ise bir hayli uygun. Yeşil ve mavinin harika birleşiminde sükûnet ve huzur dolu Amasra tatili için hemen şimdi yola çıkabilirsiniz.


Rize

 “İnsanlardan çok sıkıldım, tabiat ile baş başa kalarak biraz kafa dinlemek istiyorum, buna ihtiyacım var“ diyor ve hele ki daha önce Karadeniz’i gezip ziyaret etmediyseniz, sonbahar tatilinizde hiç unutamayacağınız bir Karadeniz gezisi planlayabilirsiniz. Gitmekten pişmanlık duymayacağınız Çamlıhemşin, dereleri, yaylaları ve evleriyle meşhur. Ayder Yaylası’nda uzun doğa yürüyüşleri yapabilir, tertemiz havada nefes alarak güne enerjik başlayabilirsiniz. Çamlıhemşin için seyahat planı yapanlar sıkı giyinmeyi sakın unutmayın ve yağmurluksuz gitmeyin. Orada bizim için de bir miktar dağ çilekleri toplayabilir ve her sabah güne mıhlama ile başlayabilirsiniz.


Gümüşhane

Zigana Köyü, Gümüşhane ilinin Torul ilçesine bağlı şirin bir yerleşim yeri. Rum dilinde “geçit” manasına gelen Zigana Dağları’nda, 2 km uzunluğu ile ülkemizin en uzun geçidi bulunuyor. Zigana Dağları her sene yaz mevsiminde çok renkli şenliklere ev sahipliği yapıyor. Zigana Dağları’na vardığınızda size ilk önce yapmanızı tavsiye edeceğimiz şey sabah erkenden, gün doğarken kalkmanız ve bu muhteşem manzaranın tadını çıkarmanız. Ağustosun ortasında bile kar görebileceğiniz, aynı anda birkaç mevsimi bir arada yaşayabileceğiniz Zigana Dağları ve bu bölgenin misafirperver halkı, size özlediğiniz huzuru ve mütevazılığı yine hatırlatacak. Yaylalardaki yerel manavlardan alışveriş yapmayı, sebze ve meyvelerin en doğallarından tatmayı sakın unutmayın. Kışın giderseniz de kayak deneyimini yaşayabilirsiniz.


Bartın

Pastırma yazının yakıcı sıcağından bulandığınızda nefes almak isterseniz eğer Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Uluyayla’ya çıkabilirsiniz. Tam bir tabiat harikası olan Uluyayla’da sizi nelerin beklediğinden söz edecek olursak; ilk olarak yaylanın etrafında çiçekler, ağaçlar, pınarlar ve mağaralar orada sizi etkilemek için adeta sıraya girmiş bekliyorlar. Uluyayla’da çadırını alıp kendi imkânları ile konaklayan çok sayıda gezgin görmeniz mümkün. Karacalar ve geyikler gibi şehir merkezinde karşılaşmaya alışık olmadığınız bazı yabani hayvanlar da uzun yürüyüşlerinizde sizi ansızın selamlayabilir, sakın şaşırmayın. Hazır Safranbolu’ya bu kadar yakınken Safranbolu turlarına da katılabilirsiniz.


Artvin

Yaylalar Köyü, Artvin’e bağlı Yusufeli ilçesinin sınırları içerisinde konumlanıyor. 3200 metre rakımdaki Yaylalar Köyü’nde sağlık ocağı, çeşme, elektrik vb. mevcut. Köyde kır kahvesi, bakkal, fırın, lokanta ve kasap da var. Bu köy, Kaçkar Dağı’na tırmanacak doğa tutkunlarının konaklama ihtiyacını karşılıyor. Tırmanıştan önce bu köyden yeme içme için malzemeler satın alabilir, ayrıca yük taşıma için katır da kiralayabilirsiniz. 3328 metre rakımdaki Dilberdüzü, meşhur Kaçkar Dağları üstünde, zirveye en yakın kamp yeri. Sağlıklı ve buz gibi suyu ile de ünlü olan Dilberdüzü’nde altyapı maalesef bulunmuyor.

KATEGORİLER