Karadağ, köklü tarihi ve kültürü ile her ziyaretçisini büyüleyen bir ülke. İtalya, Bizans, Macaristan ve Türk kültürü ile harmanlanan ülkenin yemeklerinden tutun da gelenek göreneklerine kadar pek çok konuda benzerlik göstermesinden dolayı ülkeyi ziyaret edince hiç yabancılık çekmeyeceğinizi söyleyebiliriz. Karadağ’a gittiğinizde mutlaka denemeniz gereken başlıca lezzetleri sizler için sıraladık:
Rastan
Karadağ’ın en meşhur yemeği olan rastan, bilhassa yerli halk tarafından sıklıkla tüketiliyor. Çeşitli baharat ve soslar ile sunuma hazırlanan rastan yemeği, Türk mutfağındaki sebzeli güveç görünümünde bir lezzet. Özellikle etli yemekleri tercih eden Karadağ halkı, bu meşhur yemeği de koyu renkte bulunan lahana yapraklarını koyun eti, ev yapımı sosis veya diğer et çeşitlerinden büyük parçalar harmanlayarak yapıyor.
Kacamak
Patates ve peynirden elde edilen kacamak yemeği, ülkenin diğer meşhur yerel lezzetlerinden bir diğeri. Haşlanmış patates ve peynirin harmanlanması ile hazırlanan bu yemek, Karadeniz yöremize ait lezzet olan kuymağa benziyor olsa da içerisine koydukları baharatlar ve peynirin farklı olması nedeni ile daha değişik bir tat oluşturuyor.
Midye ve İstiridye
Her zaman birbirine karıştırılan bu iki lezzet, Karadağ yöresinde oldukça meşhur. Görünüş olarak birbirine çok yakın olan midye ve istiridye arasındaki en önemli fark, istiridyenin daha dolgun ve etli olmasından kaynaklanıyor. Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bu ülkede deniz ürünleri yaygın olarak tüketiliyor. Bu nedenle her türlü deniz mahsulünün farklı pişirme ve sunumları ile göz dolduran tatlarına Karadağ’da ulaşmak mümkün.
Tütsülenmiş Jambon
Genellikle ülkenin dağlık bölgelerinde krema eşliğinde tüketilen tütsülenmiş jambon, zaman zaman krema yerine yoğurt eşliğinde de hazırlanarak sunulabiliyor. Karadağ mutfağı çeşitli ve zengin bir mutfak olmasıyla ön plana çıkıyor. Sunumlarına da bir o kadar önem veren halk, ülkeyi ziyaret edenlerin unutamayacakları lezzetlerle buluşmasını sağlıyor.
Mantiye
Mantiye, Türkiye’de genellikle beş çaylarının olmazsa olmazlarından kol böreğinin tadına benzer bir lezzet. Ispanak, peynir veya patatesli olarak hazırlanıp pişirilen böreğin bizimkinden tek farkı ise şekli. Kahvaltı saatlerinde denenebilecek çıtır çıtır bir lezzet olmasına rağmen, yoğurtlu soslar eşliğinde öğle ve akşam yemeklerinde de aperatif olarak tüketilebiliyor.
Burek ( Börek)
Karadağ’da halk arasında pite ya da pita olarak adlandırılan burek, ülkemizde yapılan el açması börekler gibi yapılıyor. Yapımı çok zahmetli ve zor olan burek, zamanın kısıtlı olmadığı durumlarda tercih ediliyor ve içine koyulan malzemeye göre çeşitlilik gösteriyor.
Elbasan Tava
Farklı kültürlerin etkisiyle harmanlanan Karadağ mutfağının baş tacı elbasan tava yemeğini komşusu olan Arnavutluk’tan etkilenerek yapılmaya başlanmış. Et tüketiminin yaygın olduğu Karadağ’da elbasan tava yemeği kuzu etinin budundan ya da kol etinden yapıyor. Sarımsak ve yoğurtlu sos ile buluştuktan ve fırınladıktan sonra sunuma hazır hale gelen elbasan tava yemeğini denemeden Karadağ turunuzu sonlandırmamalısınız.
Popara
Ekmek ve peynir karıştırılarak, genellikle kahvaltılarda tüketilen ve hafif bir atıştırmalık olan popara, ülkemizde genellikle Trakya yöresinde, çok benzer şekilde hazırlanan ve ismi papara olan kahvaltılığın farklı bir türü. Halkın savaşlar nedeniyle fakirlik yaşadığı dönemlerde yapılmaya başlanan ve ana malzemesi kuru ekmek olan papara, daha sonraları da bayatlayan ekmeklerini ziyan etmek istemeyen kişiler tarafından yapılmaya devam eden leziz bir atıştırmalık.
Paşticada
Et sever Karadağ halkının bir başka lezzeti olan paşticada yemeği, biftek ile yapılan leziz bir yemek türü. Diğer biftekli yemeklerden farkı da içerisine kurutulmuş incir ve erik konularak pişirilmesinden kaynaklanıyor. Farklı bir tat oluşturması nedeniyle beğeni kazanan paşticada özel günlerde yapılan yemeklerin başında geliyor.
Pljeskavica (Balkan Hamburgeri)
Balkan ülkelerinde fazlaca tüketilen bir lezzet olan pljeskavica, yağlı etin satır kullanarak çekilmesinden sonra hazırlanıyor. Diğer bir adıyla Balkan hamburgeri, içerisinde kullanılan etin çeşidi ve hazırlanışı nedeniyle diğer hamburgerlerden tamamen farklı. Üzerine ajvar denilen ve kırmızıbiberle sarımsağın harmanlanarak hazırlandığı sos eşliğinde servis edildiğinden dolayı öğle yemekleri için gayet ideal bir seçenek.
Yerel içkiler
Üzüm bağlarının varlığı ile tanınan Karadağ’ın yerel üzümlerimden yapılan en meşhur içkisi Rakija. Yine bu bölgede üretilen Krstac ve Wranac isimli kesinlikle denemesi gereken iki şahane şarap çeşidi de genellikle et yemeklerinin yanında sunuluyor.