İzmir’in Bütçe Dostu Tatil Yeri: Seferihisar


Türkiye’nin ilk ‘Sakin Şehri’ olan Seferihisar’ın tarihi Milattan Önce 2000 yılına dayanıyor. Üzüm bağlarının ve eğlencenin tanrısı Dionysos’un memleketi, 12 İyon kentinden bir tanesi olan Seferihisar, 2009 yılında ‘Cittaslow’ unvanını kazanmış bir belde. İtalyanca ‘citta’ ve İngilizce ‘slow’ kelimelerinin birleşimiyle oluşmuş Cittaslow, ‘Sakin Şehir’ anlamı taşıyor. 1999 senesinde İtalya’da küreselleşmenin kentleri sıradanlaştırmasına karşı başlatılan bir hareket olan Cittaslow, daha çok yerel kültürü ve doğal zenginlikleri korumak isteyen bölgelerin katıldığı bir birlik.


Gezilecek Yerler


Persler ve Likyalıların yerleşim yeri olarak bilinen Teos Antik Kent, Seferihisar’ın en eski yerleşim yerlerinden biri. Milattan Önce 1000 yılında Akalardan kaçan Giritlilerin inşa ettiği antik kentin en eski yapılarının başında Dionysos Tapınağı geliyor. Seferihisar’a 6 km uzaklıkta bulunan Sığacık, Türkiye’nin en şirin kasabalarından bir tanesi. Tarihi Selçuklulara kadar dayandığı iddia edilen Sığacık Kalesi de kasabanın önemli yapılarından. Üç kapısı olan Sığacık Kalesi, camisi ve hamamıyla da tek kelimeyle gözleri kamaştırıyor. Huzurlu bir tatilin adresi olan Seferihisar’da görülmesi gereken diğer yerler ise Büyük Akkum Plajı, Ürkmez Plajı, Seferihisar Doğa Okulu, Seferihisar Anı Evi ve Teos Marina.


Yapılacak Aktiviteler


Bir zaman sonra sokaklarında kaybolacağınız Seferihisar, doğanın insana üstünlüğünü kabul ettirdiği ve güzelliğiyle dört bir yanı cennete çevirdiği ender kasabalardan bir tanesi. Bölgede bulunan tarihi yapılar, meraklılarının ilgisini çekerken, denizin, kumun ve güneşin tadını çıkarmak isteyenler de el değmemiş plajlara yöneliyor. Bunların dışında bölgede sörf yapabilir, organik pazarları gezebilir, mandalina festivaline katılabilirsiniz.


Yeme İçme


Oğlak dolması, yuvalaça, mandalina tatlısı, oklavadan sıyırma, nohutlu mantı gibi yemeklerin meşhur olduğu bölgede her damak tadına uygun lezzeti bulabilmek mümkün. Seferihisar’a gitmişken Armola peynirini denemeyi de unutmayın. Yemeklerin en güzelini ve meyve sebzenin en tazesinin müşterilerine sunmayı hedefleyen restoranlar hizmet konusunda da birbirleriyle yarışıyor adeta. Milos Restoran, Angora Restoran ve Mammamia, sizler için seçtiğimiz mekanlar olsa da çoğu restoranda yemeklerde aradığınız tadı yakalayabilirsiniz.


Konaklama


‘Cittaslow’ unvanını kazanmasıyla birlikte Seferihisar, önemli bir turistik yerleşim yeri olma yolunda sağlam adımlarla ilerliyor. Özellikle yerli turistin sıklıkla ziyaret ettiği bölgede konaklama fiyatları rezervasyon tarihine göre değişkenlik gösteriyor. Düşük fiyatla kaliteli hizmet sunan mekanlar arasında en çok tercih edilenler Orion Konuk Evi, Selis Otel ve Serin Butik Otel. Oda fiyatları ise ilkbahar aylarında daha uygun fiyatlar arasında değişiyor. Daha iyi hizmet almak isteyenler içinse geceliği bütçenizi biraz daha yüksek tutarak  konaklama hizmeti sunan Teos Lodge Pansiyon & Restoran, Mandalin Pansiyon & Cafe ve Maya Bistro Hotel Beach öneriliyor.


Alışveriş


Kasabada alışveriş merkezi bulunmasa da sokaklarına kurulan butik dükkanlardan ve atölyelerden dilediğiniz ürünü bulabiliyorsunuz. El emeği göz nuru hediyelik eşyaların satıldığı Zet, samimi ortamıyla insanı içerisine alıyor. Sığacık Pazarı, bölgenin en çok ziyaret edilen pazarı olarak kabul ediliyor. Yalnızca meyve ve sebzenin satılmadığı pazarda sarmalardan böreklere, mercimekli köftelerden karadut sularına kadar pek çok ürünü bulma imkanınız var.


Eğlence ve Gece Hayatı


Alaçatı ve Çeşme’nin yanında biraz sönük kalsa da Seferihisar’ın gece hayatı gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor. Bölgenin en çok tercih edilen mekanları, Teos Marina’da yeni açılan Ayaküstü Bira’zz ve canlı müzik performanslarının olduğu Onbeer. Özellikle sonbahar ve yaz mevsiminde düzenlenen festivaller büyük ilgi görüyor. Haziran ayında düzenlenen Mis Kokulu Festival ve kasım ayında gerçekleşen Mandalina Festivali, Seferihisar’daki en coşkulu geçen etkinlikler arasında yer alıyor.


Ulaşım


Seferihisar’a yapacağınız yolculukta kara yolu veya hava yolunu tercih edebilirsiniz. Otobüsle yolculuk yapacaklar, Türkiye’nin neredeyse her yerinden İzmir’e düzenlenen seferlerle şehre ulaşabilir. Daha sonra otobüs veya dolmuşla Seferihisar’a geçebilirsiniz. Uçakla gelmek isteyenler için de aynı yöntem geçerli. Uçak ve otobüs bileti fiyatları rezervasyon tarihinize ve Seferihisar’a gidiş tarihinize göre değişirken, firmaların özel kampanyalarından yararlanarak ucuza bilet de alabilirsiniz.

KATEGORİLER