İsimsiz Yıldız Parlıyor: Arhavi
Artvin’in güzide ilçelerinden bir tanesi olan Arhavi, Kamilet ve Derecik vadileri üzerinde eşsiz bir konuma sahip. Arhavi’de deniz oldukça temiz olmasına rağmen düzenli sahil veya plaj bulunmadığı için çok turistik bir yer olduğunu söylemek doğru olmaz. Ayrıca tarihi eserlere ve ören yerlerine ulaşım sorunlarının çözüme kavuşturulmaması, ilçenin turizmini olumsuz etkileyen durumlar arasında. Atmaca Avcılığı, Arhavi’de sıkça karşılaşılan bir durum. Ağustos ayında açılan av sezonunda yakalandıktan sonra evcilleştirilen atmacalar bıldırcın avı için kullanılıyor. Ekim ayında av sezonunun bitmesiyle beraber atmacalar tekrardan doğaya salınıyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen doğanın bir mucizesi gibi farklı doğal güzellikleri bizlerle buluşturan Arhavi, hayatta herkesin bir kereliğine de olsa mutlaka görmesi gereken bir yer.
Gezilecek Yerler
1757 senesinde inşa edilen Ortacalar Merkez Camii, yeşilin tam ortasında, huzura yakın bir konumda bulunuyor. İnce işlemelere sahip ahşap tavanı ve minberiyle dikkatleri üzerine çeken cami halen daha hizmete ve ziyarete açık. Arhavi’nin hatta Artvin’in görülmesi gereken en güzel doğal güzelliklerinden bir tanesi olan Mençuna Şelalesi, 100 metre yüksekliğinde olup Karadeniz bölgesinin en büyük ve yüksek şelalesi olma özelliğini taşıyor. Şelalenin döküldüğü alanda ufak bir göl bulunuyor ve gölde kırmızı alabalıklar yaşıyor. 250 senelik geçmişi ve estetik mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken Ortacalar Çifte Kemer Köprüsü, birbirlerine dik konumlanacak şekilde iki ayrı köprüden meydana geliyor. İlçede görülmesi gereken diğer yerler ise Özgürlük Anıtı, Metruk Kilise, Ciha Dağı ve Kalesi.
Yapılacak Aktiviteler
Arhavi ilçesi doğal güzelliklerin bir araya geldiği, Türkiye’nin en güzide ilçelerinden bir tanesi. Arhavi’de şelale yanında piknik yapabilir, tertemiz sularında denize girebilirsiniz. Bunun dışında Ciha dağında doğanın kucağında muhteşem bir yürüyüş yapabilirsiniz. Arhavi’nin birbirinden güzel tarihi ve doğal güzelliklerini yakından görmek için hemen şimdi tatilinizi planlamaya başlayabilirsiniz.
Yeme İçme
Çorbadan salataya, hamur işinden, sebzeye kadar Karadeniz mutfağına özgü lezzetleri bulabileceğiniz Artvin, yemekleriyle ünlü bir şehir. Dağ pancarı, gımı, kuş yemeği ve yaban semizotu gibi otları yemeklerde kullanarak keşkek, gendima, herisa ve şilav gibi sebze yemeklerini başarıyla hazırlayan halk, hamur işine de oldukça meraklı. Artvin’in ilçelerinde az ama öz tabirinin cuk diye oturduğu harika restoranlar bulunuyor. Bu restoranlarda Karadeniz mutfağına özgü tatları tadımlayabilirsiniz. Artvin’in en popüler restoranları arasında Sevgi Sofrası, Klaskurelebi ve Meroli bulunuyor.
Konaklama
Oldukça uygun fiyatlara konaklama seçenekleri bulabileceğiniz Arhavi’de köy evleri, konaklar, oteller ve pansiyonlar hizmet veriyor. Kurdoğlu Hotel ve Özay Otel, geceliği ortalama 70 TL’ye konaklayabileceğiniz mekanlar arasında yer alıyor. Dilerseniz, Mençuna Şelalesi’nin yanı başında bulunan Mençuna Konakları’nda da kalabilirsiniz. Fiyatlar yoğunluğa göre değişirken iki kişilik bir odanın gecelik fiyatı ortalama 350 TL civarında oluyor.
Alışveriş
Alışveriş için en iyi seçenek, el sanatlarıyla uğraşan yöre halkının yaptığı hediyelik eşyaların satıldığı çarşılara gitmek. El dokuması kilimlerden ağaç oyması hediyelik eşyalara, işlemeli yemenilerden, bakır ve topraktan yapılan çanak ve çömleklere kadar Artvin’e özgü pek çok ürünü satın alabilirsiniz. Yiyecek – içecek alışverişleriniz için semt pazarlarını tercih edebilirsiniz. Burada her ürünün en tazesine ulaşmanız mümkün. Şehirde bulunan tek alışveriş merkezi ise Hopa’daki İstanbul Bazaar Alışveriş Merkezi.
Eğlence ve Gece Hayatı
Artvin’in gece hayatı genellikle Hopa bölgesinde daha hareketli yaşanıyor. Kıyı şeridinde çok sayıda kafe, pub ve bar var. Canlı müzik eşliğinde Karadeniz’in sakin sularını izlemek insana büyük keyif veriyor. Şehir merkezinde tercih edebileceğiniz mekanlar ise Limit Pub, Xlarge Cafe & Bar, Teros Resto Bar ve Gökkuşağı Bar. Artvin, gece hayatının sakin geçtiği bir şehir olsa da pek çok festivale ev sahipliği yapıyor. İlkbahar ve yaz aylarında yoğun geçen festival döneminde hem yöre halkı hem de şehri ziyaret edenler doyasıya eğleniyor. Hopa Kültür ve Sanat Festivali, Boğa Güreşleri ve Salikvan Yayla Şenlikleri katılımın en yüksek olduğu festivaller.
Ulaşım
Artvin’e karadan ve havadan ulaşım sağlayabilirsiniz. Dilerseniz Rize – Artvin Havaalanı’na uçakla gelebilir, buradan otobüsle şehir merkezine geçebilirsiniz. Dilerseniz de Türkiye’nin neredeyse her yerinden çeşitli otobüs firmalarının Artvin’e düzenlediği seferlere katılabilirsiniz. Artvin’de şehir içi ulaşım genellikle otobüs ve minibüslerle sağlanıyor. Toplam 5 tane taksi durağı bulunan Artvin’de duraklar genelde şehir merkezinde bulunuyor.