Güzelliği Dillere Destan: Safranbolu


Karabük’e bağlı bu minik ilçe bugün akıllarımızda ahşap evleriyle yer etmiş olsa da ilk çağ uygarlıklarından Osmanlı’ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir kültür merkezi. Farklı bir havası ve atmosferi olan kentlerden. Adını bir zamanlar bölgede bolca yetişen safrandan almış. İlk adı Zafranbolu imiş ama zamanla Safranbolu’ya dönüşmüş. Fakat bugün safranın kilosu 20.000 liralara ulaştığından safran İran’dan alınıyor. Bunun yanında klasik Osmanlı mimarisini yansıtan ahşap evlerinden ötürü UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınmış. Gittiğinizde mutlaka daha uzun süre kalmak isteyeceğiniz bu şirin kasaba hakkında işinize yarayabilecek bu yazımızı sizler için derledik.


Gezilecek yerler


Hıdırlık Tepesi: Şehri kuşbakışı olarak seyredebileceğiniz bir tepe burası. Girişler ise 1 TL.


Kaymakamlar Gezi Evi: 18. ve 19. yüzyıl Türk kültürünün izlerini hala taptaze koruyan bu ev mutlaka ziyaret edilmesi gereken mekanlardan. Evin içinde 7 ayrı oda bulunuyor ve hepsi o dönem halkının hayatlarından kesitler sunuyor.


Tarihi Cinci Han ve Cinci Hamam: Hamam bugün hala hizmet verebiliyor; içeriye de sadece hamam girmek amacıyla girebiliyorsunuz.


Tokatlı Kanyonu ve Kristal Teras: Fotoğraf makinelerinizin kadrajlarına enfes manzaraların düşeceği bir mekân Tokatlı Kanyonu. Kristal Teras ise yükseklik korkusu olan için biraz ürkütücü olabilir. Terasa çıkamayanlar için etrafta oturup çay içilebilecek kafeler mevcut.


Yörük Köyü: Türkmenlerin yerleşim yerlerinden olan köy 1997 yılından bugüne koruma altında. Köyün içinde de birkaç konakla beraber Bektaşi kültüründen arda kalan izlere rastlamanız da mümkün.


Akçasu Kanyonu: Tokatlı kanyonu kadar bilinmese de Akçasu Kanyonu da görenleri kendine hayran bırakacak bir doğal güzelliğe sahip.


Bulak Mencilis Mağarası: Mağara Türkiye’nin en büyük 4. mağarası. 3 milyon yaşında olan mağarada birçok ilginç sarkıt ve dikitler mevcut. İçinden bir nehir de akan mağara ya aylarında bile oldukça serin. Giriş ücreti 5 TL olan mağaraya girdikten sonra 150 basamaklı bir de merdiven çıkmanız gerekiyor. Mağaranın uzunluğu 6 km ancak yalnızca 400 metrelik bir alanın gezilmesine izin veriliyor.


Yapılacak aktiviteler


Safranbolu küçük bir kasaba olmasına karşın yapabileceğiniz değişik aktiviteleri bünyesinde barındırıyor.


Safranbolu’nun sevimli ve tarih kokan yapılarında konaklayabilirsiniz.

Karadeniz’in yeşiliyle tarihi atmosferin harmanlandığı doğada güzel bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Adrenalin sevenlerdenseniz Microlight uçuşu ile Safranbolu’yu tüm ayrıntılarıyla havadan seyredebilirsiniz.

Kristal Teras’tan yeşilin her tonunu seyrederek gözlerinizi bu eşsiz manzara ile ödüllendirebilirsiniz.

Kristal Teras’ın daha gerisinde bulunan İncekaya Su Kemeri’nde eşsiz fotoğraflar çekebilirsiniz.

Yeme içme


Şehrin en meşhur lezzetlerinden olan kuyu kebabını mutlaka tatmanızı tavsiye ediyoruz. İmren Restoran’da Peruhi, etli yaprak sarma, cevizli yayım gibi yöresel Kastamonu lezzetlerini de tadabilirsiniz. Ayrıca Kristal Teras manzarasına karşı yorgunluk kahvenizi yudumlayabilirsiniz.


Konaklama


Kültür turizminin yoğun olduğu şehirde tarihi evlerden dönüştürülmüş butik otellerde konaklayabilirsiniz. Bunun yanında Havuzlu Asmazlar Konağı, İnci Otel, Ebrulu Konak, Çamlıca Konak şehrin başlıca konaklama mekanlarından.


Alışveriş


Safranbolu’dan alınabilecek başlıca şey meşhur safran lokumu. Ayrıca Safranbolu Demirciler Çarşısı’ndan el emeği birçok hediyelik satın alabilirsiniz. Yemeniciler Arastası da yöresel hediyelikler bulabileceğiniz mekanlardan.


Eğlence ve gece hayatı


Safranbolu’da gündüz gezip yorulduktan sonra gece de kafanızı dinleyip sakin bir akşam geçirebileceğiniz mekanlar mevcut. Şehirde canlı müzik de yapılan birçok mekân bulunuyor. Bunun yanında şehirde her yıl Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali düzenleniyor. Ayrıca Uluyayla Şenlikleri, Çıraklar Köyü Çörek Şenliği, Yörük Köy Şenlikleri şehirde düzenlenen şenliklerin arasında yer alıyor.


Ulaşım


Şehre hava yolu ile ulaşım dolaylı olarak sağlanabiliyor. Havalimanı Kastamonu’da yer alıyor fakat Safranbolu’nun Kastamonu’ya uzaklığı 110 km. Fakat Safranbolu’ya bolca otobüs seferi düzenleniyor. Hatta İstanbul’dan Safranbolu’ya 200 TL gibi bir ücretle seyahat etmek mümkün. Şehre en yoğun sefer düzenleyen firmalardan başı ise Metro Turizm çekiyor.

KATEGORİLER