Gökçeada’da Gezilecek Yerler
El değmemiş denizi, tertemiz doğası, bir arada yaşayan farklı kültürleriyle mutlaka uğranılması gereken yerlerden biri Gökçeada. Yüzlerce yıldır Rum vatandaşlarının çoğunlukta olduğu adaya 60’lardan sonra devlet eliyle Türk vatandaşlar yerleştirilmiş. Fakat bugün adada yaşayan yoğun bir nüfus yok. Ada dalış, rüzgâr sörfü, uçurtma sörfü gibi birçok su sporunu yapmak için oldukça elverişli. Fakat Bozcaada kadar popüler değil. Bu sebepten ötürü Gökçeada kafanızı dinlemek ve ruhunuzu dinlendirmek için birebir.
Rum Köyleri
Gökçeada yüzlerce yıldır Rum nüfusunun yoğun olduğu bölgelerden. Hatta Rumlar o kadar yoğunmuş ki 1960’larda adadaki Rum sayısı 5487 iken Türk sayısı 300 bile değilmiş. Bu nüfus yoğunluğu ise geriye renkli bir kültür mozaiği bırakmış. Dereköy, Bademli, Zeytinli, Tepeköy gibi Rum köyleri bugün sit alanı olarak koruma altında. Fakat bugün bölgedeki Rum sayısı 280 civarında. Bu köyleri gezerken farklı kültürlerin izlerine yakından tanık olabilir, kendinizi farklı bir atmosferde bulabilirsiniz.
Gökçeada Tuz Gölü
Yağmurdan beslenen bu göl iki plajın arasında olağanüstü güzelliğiyle boylu boyunca uzanıyor. Yaz aylarında ise sularının buharlaşmasıyla bembeyaz bir görünüme bürünüyor. Bunun yanında gölden çıkartılan siyah renkteki çamur yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Çamurun içerisinde bolca bulunan kükürtün sedef, egzama gibi birçok hastalığı da iyi geldiği söyleniyor. Yaz gecelerinde Gökçeada Tuz Gölü’nde dolunay eşliğinde yürüyüşler düzenleniyor ve bu yürüyüşler esnasında fotoğraf severleri fazlasıyla mutlu edecek kareler yakalanıyor. Ayrıca sonbahara doğru gölde flamingoları da görme şansınız epey fazla.
Sualtı Milli Parkı
Türkiye’nin ilk sualtı parkı olmasıyla ayrı bir konumda olan parkta sualtı dalışlarına katılma imkânı bulabilirsiniz. Adeta doğal bir akvaryum olan sualtı parkında farklı birçok deniz canlısının yanı sıra deniz mağaralarını da yakından görme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Tepeköy Çınaraltı
6 asırlık bir çınara sırtınızı yaslayıp püfür püfür bir havanın yarenliğiyle çayınızı yudumlamak isterseniz burası tam size göre. Burada yer alan çınar Gökçeada’nın en yaşlı ağacı aynı zamanda. Çınarın yanındaki çay bahçesinden enfes bir ada manzarasını seyredebilirsiniz. Aynı zamanda burada piknik yapma alternatifiniz de mevcut.
Peynir Kayalıkları
Peynir Kayalıkları’nı görebilmek için önce bir tekne yolculuğu yapmanız gerekiyor. Mekân tekne ile Kaleköy Limanı’na 15, Kuzu Limanı’na ise 5 dakikalık uzaklıkta bulunuyor. Kayalıklar doğal bir şekilde kendiliğinden oluşmuş. Peynire benzer bir yapıda olmalarından ötürü de Peynir Kayalıkları olarak anılıyor. Fakat kayalıklar hakkında bir efsane de mevcut. Rivayet odur ki zamanın birinde cimriliğiyle ünlü bir kadın cennete gidebilmenin yollarını aramaya koyulmuş. Daha sonra peynirleri üst üste koyarak gökyüzünde doğru bir basamak yapmayı ve bu basamakla cennete ulaşmayı planlamış. Bu ilginç fikre kızan Tanrı ise kadının üst üste koyduğu peynirleri taşa çevirmiş.
Kaya Mezarı
Kaya mezarları bulunduğu konum itibariyle kolay bulunamayacak mekanlardan. Yola çıkmadan evvel konumlarını iyice öğrenmekte fayda var. Yolu kısaca tarif etmek gerekirse Aydıncık plajından çıkıp Uğurlu Köyü istikametinde ilerlerken sağda kalıyor. İki kaya mezarın yer aldığı mekânda tabela ya da herhangi bilgi verici bir nesne bulunmuyor. Fakat yolunuz düşerse bu mezarları ziyaret edebilirsiniz.
Gökçeada Plajları
Adada farklı aktiviteleri gerçekleştirebileceğiniz birçok plaj yer alıyor. En ünlüleri; Yaz Koyu, Yıldız Koy, Kuzu Limanı, Marmaros, Aydıncık, Gizli Liman, Laz Koyu, Yuvalı. Bu koylardan Yıldız Koy Sualtı Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Sualtı Parkının karadan denizle buluşabileceğiniz tek noktası bu koy. Fakat oldukça rüzgârlı. Ayrıca Yıldız Koy’un yakınlarında kamp yapabileceğiniz bir noktada bulunuyor. Gizli Liman ise Gökçeada otelleri ve Uğurlu Köyü’ne yürüme mesafesinde olduğundan oldukça tercih ediliyor. Bunun yanında gece bu plajda kalma imkânınız da mevcut. Bir uyku tulumu işinizi görecektir.
En uygun Ege Turları için sayfamızı inceleyebilirsiniz.