Geçmişe Meydan Okuyan Şehir: Şanlıurfa
Ülkemizin en büyük 7. şehri ve peygamberler diyarı olan Şanlıurfa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Kurtuluş Savaşı zamanında Urfa halkının gösterdiği başarıdan dolayı Şanlı unvanını aldı. Nuh tufanından sonra kurulan ilk şehirlerden biri olan Şanlıurfa, verimli arazileriyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan bir müze kent olma özelliğine sahip. Cumhuriyet’in ilanından sonra 1924’te il olan bu harika şehre, gelin yakından bakalım.
Gezilecek Yerler
Balıklıgöl: Rivayete göre, dönemin zalim hükümdarı Nemrut ve halkın taptığı putlarla mücadele eden İbrahim Peygamber, ateşe atılmış. Sonra bir mucize gerçekleşmiş ve odunlar balığa, ateş ise suya dönüşmüş. Günümüzde bu balıklar kesinlikle yenilmez ve saygı gösterilir.
Halfeti: Yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken bölgelerden Halfeti, Kayıp Şehir olarak da biliniyor. Bilecik Barajı yapılırken ilçenin büyük bir çoğunluğu sular altında kalmış. Aynı zamanda da Uluslararası Koordinasyon Komitesi tarafından Sakin Şehir (Cittaslow) unvanını aldı.
Göbeklitepe: Dünyanın en eski arkeolojik tapınağı olan Göbeklitepe’nin tarihi, 12 bin yıl öncesine dayanıyor. İnsanlığın ilk defa Neolitik Çağ’da avcılık ve toplayıcılıkla beraber tarım yapmaya başladığı, buradaki arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkmış.
Fırfırlı Cami: Kilise olarak hizmet vermesi için inşa ettirilen On İki Havari Kilisesi, Hristiyanlık için oldukça önemli olan Varak Haçı’nı da içinde bulunduruyor. 1956 yılından sonra camiye dönüştürülmüş ve taş bezemelerinden dolayı günümüzde Fırfırlı Cami olarak anılıyor.
Yapılacak Aktiviteler
Şanlıurfa gezinizde güne Gümrük Han’da muhteşem bir kahvaltıyla başlayabilirsiniz. Daha sonra merkezde bulunan Urfa Kalesi’ne çıkarak şehrin göz alıcı manzarasını izleyebilirsiniz. Harput ve Viranşehir ilçelerinde bulunan mağaraları ve tarihi yerleri gezip bol bol fotoğraf çekin. Ayrıca çiğköfte yemeden Şanlıurfa’dan dönerseniz geziniz yarım kalmış olur. Bu yöreye özgü bir acı kahve olan mırrayı mutlaka denemenizi öneriyoruz. Her yıl festivalleri yapılan ve soyu tükenmekte olan kelaynak kuşlarını da görmeden dönmeyin.
Yeme İçme
Şanlıurfa mutfağı kalabalık halinde yemeklerin yendiği, Halil İbrahim sofralarının kurulduğu ve kişi sayısı arttıkça bereketinin de arttığı düşünüldüğü için misafir ağırlamaya önem verilen köklü bir kültürün parçası. Yaz mevsiminde domatesli ve patlıcanlı kebap gibi fırın yemekleri, diğer mevsimlerde ise çiğköfte, yumurtalı ve mercimekli köfte gibi yemekler tercih ediliyor. Cevahir Han, Aziz Usta ve Gülhan, bostana, dolmalı köfte ve sonrasında tatlı olarak şıllık, kadayıf ve katmeri yiyebileceğiniz en popüler restoranlardan sadece birkaçı.
Konaklama
Şehirde bulunan birbirinden güzel oteller, misafirhane ve konukevleri sayesinde konaklama açısından hiçbir problem yaşamayacaksınız. Şehir merkezinde bulunan otellerden gezi güzergâhınıza ve bütçenize uygun birini seçtikten sonra geceyi keyifle geçirebilirsiniz. Manici Hotel, Nevali Hotel ve Hotel Arte sundukları hizmet ve konfordan dolayı en çok tercih edilen tesisler arasında.
Alışveriş
Alışveriş merkezlerinden ziyade şehirde bulunan tarihi çarşı ve pazarları ziyaret ederseniz hem otantik bir deneyim yaşayabilir hem de sevdiklerinizi mutlu edecek yöresel hediyeler alabilirsiniz. Kilim, dokuma halı, nargile ve gereçleri bu şehre gelip almadan dönerseniz pişman olacağınız eşyalardan. Bedestenden yöreye özgü ehram ve yaşmak, Hüseyniye Çarşıları’ndan bakır eşyalar, Sipahi Pazarı’ndan ise halı ve kilimlerin en iyilerini bulabilirsiniz.
Eğlence ve Gece Hayatı
Mayıs ayında düzenlenen Kelaynak ve Çevre Festivali, Halil İbrahim Buluşmaları ve Eyyübnebi Sabır Günü etkinliklerinden birine denk gelecek olursanız, festival programının güncel halini internetten bulabilirsiniz. Şanlıurfa’nın kendine özgü eğlence kültürünü yansıtan Urfa sıra geceleri, müzisyenlerin çaldığı türküler eşliğinde arkadaşlarınızla veya ailenizle unutulmaz bir tecrübe yaşama imkânı sunuyor. Sıra gecesi düzenleyen mekânların en ünlüsü olan Yıldız Sarayı Konukevi’nde harika vakit geçirebilirsiniz.
Ulaşım
Şehre uçakla gelmek isteyenler için Şanlıurfa GAP Havaalanı’na direkt veya aktarmalı uçuşlar mevcut. Tren, otobüs veya kendi aracınızla da şehre ulaşım sağlamanız oldukça kolay. Gezilebilecek yerler şehir merkezinde bulunduğu için yürüyerek de birçok yere ulaşmanız mümkün. Satış noktalarından Urfa Kart temin ederek şehirde istediğiniz yere otobüsle gitmeyi de tercih edebilirsiniz.