Son zamanlarda İtalya seyahatlerinin vazgeçilmez rotaları arasında yer alan Floransa Arno Nehri’nin kıyısında, eşsiz doğa ve tarihi zenginlikleri ile misafirlerine kapılarını açıyor. Rönesans’ın başkenti bu şehrin tepeden tırnağa sanatla bezenmiş sokaklarında, meydanlarında gezerken Michalengelo, Leonardo da Vinci, Boticelli’nin eşsiz dokunuşları ile şehre hayat veren müzeleri ve sanat evlerini de yakından görme fırsatı bulacaksınız. Şimdi; Ortaçağ Avrupası’ndan günümüz medeniyetine ışık tutan bu eşsiz mimari örneği yapıları ve mekânlardan bazılarını yakından tanıyalım.
Basilica di Santa Croce
Floransa’ya gelen her turistin uğrak yeri bu kutsal mekân özellikle eşsiz süslemeleri ve renkli cam vitraylarıyla göz dolduruyor. 13. yüzyılda Fransiskanların ibadet mekânı olarak için inşa edilen kilise içerisinde Michelangelo, Dante ve Machiavelli’nin anıt mezarlarının yanı sıra o dönemden kalma kutsal eşyaların ve heykellerin sergilendiği bir sergi salonu bulunuyor. Haftanın 7 günü açık olan bazilikaya giriş ücretleri öğrenciler için 4 avro iken yetişkinler içinse 6 avro.
Palazzo Pitti
60’tan fazla müzenin yer aldığı Floransa’nın en büyük ve ihtişamlı yapılarından biri olan müze; davet salonlarında sergilenen saray kıyafetleri, sofra ve yemek takımları ve hazine bölümünde yer alan kıymetli mücevherleri ile 18. yüzyılın gösterişli saray yaşantısını ziyaretçilerine ilk günkü canlılığıyla sunuyor. Sarayın resim galerisi bölümünde ise Rönesans’ın mimarlarından Rafael’in ve Boticelli’nin yanı sıra pek çok İtalyan ressamın eserlerini de görmeniz mümkün. Palazzo Pitti’ye giriş ücretleri sezonuna göre değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 13 avro.
Galleria degli Uffizi
1550’li yıllarda inşa edilen Uffizi İtalyanca “ofis” anlamına geliyor. Kurulduğu dönemde yöneticilere tahsis edilen bu muhteşem bina Rafael, Michalengo, Leonardo da Vinci gibi çok sayıda sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan dünyanın ilk müzesi olma özelliğini taşıyor. Uffizi Sanat Galerisi’ne girişler 12 avro olmakla birlikte ayın ilk pazar günü ücretsiz olarak misafirlerine kapılarını açıyor.
Museo Galileo
İlk olarak kapılarını 1927 yılında açan Galileo Müzesi; Sanat Tarihi Müzesi ve Enstitüsü olarak da biliniyor. Tarihi 15. yüzyıla kadar uzanan, keşif ve araştırmalara ışık tutan müzede Galileo’nun Jüpiter gezegenini gözlemlemek için kullandığı teleskoplar, modern denizciliğin ve haritacılığın temelini oluşturan pusulalar, açı ölçme ve hesaplama araçları, yerküre maketleri ve insanın anne karnındaki oluşumunu inceleyen eskizler meraklılarına bilimsel bir şölen sunuyor. Haftanın her günü ziyarete açık olan müze 9 avro ödeyerek ziyaret edilebilir.
Museo dell'Opera del Duomo
Kubbeli çatısı, göz alıcı beyaz mermer salonları ve ahşap nakışlı kapıları ile Floransa’nın mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri de Museo dell'Opera del Duomo. Müze içerisinde başta Michalengo’nun meşhur Pieta adlı eseri olmak üzere Donatelo’nun gerçek boyutlardaki insan figürleri, dönemin pek çok İtalyan sanatçısının heykel ve resim çalışmaları ile Floransa’nın en geniş heykel koleksiyonuna sahip. Müze sahip olduğu geniş toplantı ve sergi salonlarının yanı sıra modern yapısıyla konferans ve çeşitli etkinliklerle de ilgi görüyor. Her ayın ilk salı günü kapalı olan müze, diğer günlerde 18 avro gibi bir giriş ücreti talep ediyor.
Museum of San Marco Florence
Bir manastırın tam ortasına inşa edilen müze 15. yüzyıl ortalarında ünlü İtalyan mimar Michalezzo tarafından tasarlanmış. İçerisinde Rönesans döneminin ünlü ressam ve heykeltıraşları olan Fra Bartolomeo, Domenico Ghirlandaio ve Alesso Baldovinetti'nin pek çok heykel ve freskleri ile ziyaretçilerin ilgisini çeken müzeyi 4 avro ödeyerek gezebilirsiniz.
The Loggia of Bigallo
14’üncü yüzyılda hastane olarak inşa edilen Bigallo Müzesi uzun yıllar hastane olarak kullanılmasının ardından 1904 yılında müzeye çevrilerek ziyarete açılmış. İçerisinde pek çok dini motifli resim ve heykel barındıran müzede meşhur İtalyan ressam Bernardo Daddi’nin “Master of Bigallo” adlı eseri müze koleksiyonunun en önemli parçasını oluşturuyor. Haftanın her günü açık olan müzeye giriş ücreti ise 6 avro.