Erzurum’da Gezilecek Yerler
Doğu Anadolu’nun yüzölçümü bakımından en büyük illerinden olan Erzurum, aynı zamanda kış sporlarının gözde şehirlerinden bir tanesi olarak gösterilebilir. Yaz kış, yerli ve yabancı pek çok turisti ağırlamaya devam eden şehrin tarihi dokuları görülmeye değer niteliklere sahip. Yolum düşer de Erzurum’a gidersem nereleri görmeliyim diyenlerin pek çok sorusuna cevap bulacağı yazımızda şehrin en güzel yerlerini keşfetmeye hazırsanız başlayalım.
Çift Minareli Medrese
Selçuklu dönemine ait olup, kim tarafından yapıldığı bilinmeyen bu medresenin oldukça ilgi çekici bir hikayesi bulunuyor. Gerçek mi yoksa sadece bir söylentiden mi ibaret bilinmeyen bu hikâyeden kısaca bahsedecek olursak; usta ve çırak medrese yapımına koyulur. Bir tarafını çırak, diğer tarafını da usta yaparak ilerler ancak belli bir noktaya geldikten sonra usta, çırağın yaptığı bölümün daha güzel olduğunu görür ve bu durumu kaldıramaz. Kendisini minareden aşağı atarak intihar eden ustanın ardından çırak bu duruma sebebiyet verdiği için utancına yenik düşer ve o da kendini aşağı bırakır. Doğruluğu hakkında bir netlik yok fakat bu yapıyı görmeye giden herkes iki minare arasındaki gözle görülür farkın nedenini merak ediyor. Her ne kadar üzücü bir hikâyeye dayanıyor olsa da Erzurum’a gelip de ünü kendini aşan medreseyi görmeyen şehirden ayrılmamalısınız.
Üç Kümbetler
3 farklı kümbetten oluşan bu yapılardan sekizgen şekilde inşa edileni Selçuklu dönemine ait ve Emir Saltuk için mezar anıtı olarak yapılmış. İkinci kümbet de bir mezar anıtı fakat kime yapıldığı bilinmiyor. Üçüncü yapı ise bir mezar anıtı değil ve o dönemde ne amaç için inşa edildiği hakkında bir bilgi bulmak oldukça zor. Bu üç kümbetinde alt bölümdeki süslemeleri Orta Asya Türk takvimlerinde yer alan yılan, kartal ve yarasa figürleriyle zenginleştirilmiş. Süslemelerindeki zenginlik sebebiyle Anadolu’da yer alan en güzel anıt mezarlar olarak kabul edilen yapıları görmeden Erzurum’dan ayrılmayın.
Yakutiye Medresesi
Selçuklu mimarisiyle inşa edilen görkemli medrese kapalı bir avlu ile çevrilmiş ve Anadolu’da bulunan en büyük medrese olarak kabul ediliyor. 1310 yılında İlhanlı hükümdarı Sultan Olcayto döneminde yapılan medrese, kapı ve minarelerindeki eşsiz çini süslemeleriyle fazlasıyla dikkat çekiyor. Geçen yıllar içerisinde bazı bölümlerinde yıkılmalar ve bozulmaların meydana geldiği Anadolu’nun en büyük medresesi olan Yakutiye, 1994 yılından beri müze olarak kullanılıyor. Türk-İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak hizmet veren medreseyi belli bir giriş ücreti ödeyerek gezebilirsiniz.
Rüstem Paşa Kervansarayı
Şimdilerde ‘’Taşhan’’ ismiyle de anılan bu bina 1561 yılında inşa ediliyor. O dönemlerde İpekyolu üzerinde bulunan şehre bir kervansaray olarak yapılıyor ve ticaret amaçlı sürekli seyahat edenlerin mola vermek için kullandığı bir han amacı güdüyor. Daha sonraları içerisine barınak, ahır ve alışveriş için gerekli alanların eklemesiyle daha da büyüyen han günümüzde Erzurum’un meşhur Oltu taşının imalat ve satış noktası olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Yıllardır devam ettirdikleri bu geleneği birebir görebildiğiniz Taşhan’da birbirinden güzel Oltu taşı eşyalardan hediyelik veya hatıra amaçlı sevdiklerinize alabilir, ustalarla işçilikleri hakkında detaylı sohbetler yapabilirsiniz.
Erzurum Kongre Binası
1. Dünya Savaşı’nda oldukça kritik noktalardan biri olan Erzurum, İtilaf Devletleri tarafından ‘’Ermeni Vilayeti’’ olarak görülüyor ve herhangi bir karışıklıkta burası da dahil beş şehre saldıracaklarını ilan ediyorlardı. O günlerde Samsun’da bulunan Mustafa Kemal, 3 Temmuz 1919’da hemen Erzurum’a gelip, 9 Temmuz’da askerlikten istifa ederek vatan seferberliğine ilk adımı burada atar. Kurulan Doğu İlleri Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’ne Kongre Başkanı seçilir ve asla unutulmayacak iki maddeye imza atar:‘’ Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, ayrılık kabul edilemez.’’ , ‘’Manda ve himaye kabul edilemez.’’ İşte o gün o binada başlayan bu mücadele, kararlı ve azimli Erzurum halkı sayesinde de dimdik ayakta kalan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin önemli noktalarından biri olan Kongre Binası’nı mutlaka gezmelisiniz.