Erzincan'da Mutlaka Tatmanız Gereken 6 Lezzet


Doğu Anadolu Bölgesi’nin sessiz sakin güzel şehri Erzincan, lezzetleriyle gönüllere gizlice sızmaya başaran illerin başında geliyor. Dönüp dolaşıp şehrin göbeğinde bulunan ve Erzincan’ın folklorik yapısını yansıtan sürahi heykelinin bulunduğu dörtyola geldiğinizde emin olun aklınıza hep yörenin lezzetleri gelecek. Bu sürahi heykeliyle süslenen havuzun çevresinde bulunan sokaklardaki restoranların her biri kendine has yapısı ve sunumuyla şehrin tatlarını tanıtacak sizlere.


Tava Leblebisi


Leblebiler bilhassa pişiriliş yöntemiyle öne çıkarak Erzincan’da nam salmış ve bu yöntemden ötürü “tava leblebisi” adıyla satılmaya başlanmış. Özellikle leblebicilerin yaygınlaştığı sokağa girdiğinizde burnunuza ulaşan nefis kokusuyla sizi cezbeden Erzincan tava leblebisinin nohuttan gelerek bu ünlü lezzete nasıl kavuştuğunu yörenin satıcılarından dinleyebilirsiniz ama şöyle kısa biz de bahsetmek istiyoruz. Nohutların sulama kanallarında sulandığı gerçeği oldukça ilginç. Daha bu aşamadan doğallığıyla öne çıkan bu lezzetin sonraki aşaması tavlama kazanları sayesinde tadını bulması. Ancak bu aşamadan sonra nohutun leblebi olabilmesi için 1 ay daha beklemesi gerekiyor. Malafak denilen bir tavada leblebi ismine kavuşan bu lezzet 150 derecelik ısıyla kavruluyor. 5 dakika sonra ideal tada kavuşan Erzincan tava leblebisi sıcak sıcak sunuluyor.


Erzincan Tulumu


Erzincan’ın ister merkezine isterseniz de ilçelerine gidin, her noktasında bulabileceğiniz Erzincan tulumu, yedikten sonra ağızda unutulmaz bir tat bırakıyor. Sindirimi açısından kolay olan bu peyniri, Erzincan’daki marketlerden dahi alsanız tat konusunda büyüleneceğinize garanti veriyoruz. Tulum peyniri, buradaki hemen hemen her kahvaltı salonunda servis ediliyor. Zübeyde Hanım Caddesi’nde bulunan Coffee Shewki bu enfes lezzeti tadabileceğiniz en güzel mekanlardan biri.


Erzincan Ekşisu


Erzincan’ın markalaşmış lezzeti ekşisuyunu tadabileceğiniz en güzel yer, huzurlu bir bölgede konumlanmış olan Erzincan Ekşisu Mesire Alanı olacaktır. Buradaki çeşmeden dilerseniz ellerinizi kullanarak dilerseniz de şişenize doldurarak ekşisuynun tadına bakabilirsiniz. Limon ve tuzuyla gidenler churchill yapmayı denerse gülmek yok, söz. Ekşisu Mesire Alanı’na gidemezseniz üzülmeyin. Çünkü Erzincan’daki restoranlarda termosların içinde içme suyu olarak servis edilen ekşisu, sadece Erzincan’da değil pek çok ildeki marketlerde şişelenmiş olarak da satılıyor.


Erzincan Ketesi


İçli kete olarak da anılan Erzincan ketesi gerek yöre halkı gerekse ziyaretçileri tarafından sadece kahvaltılarda değil günün her öğünü tercih edilebiliyor. Erzincan ketesi yapımında unun kavrulmasının ardından tereyağı ve tuzla buluştuktan sonra oluşan iç harcın ılımasını beklerken hamuru yapılmaya başlanıyor. Mayanın ılık su içinde çözümünün ardından içine sütü, tuzu, tereyağını, sıvıyağını ve unu ekleniyor. Bu malzemelerin yoğrularak elde edilen hamurun Erzincan ketesine dönüşmesi için iç harcın 6 eşit parçaya bölünüp açılan hamurların içine eklenmesi gerekiyor. Rulo yapılarak gül şeklini alan kete, 190 derecede pişiriliyor. Yöreye has bu lezzeti tadabilmek için Erzincan’daki fırın veya pastanelere bir uğramanızı öneriyoruz.


Zeytinyağlı Elma Dolması


Oldukça farklı lezzetlere imza atan Erzincan, elmayı dolma olarak sunmayı başarabilmiş eşsiz bir mutfağa sahip. Ekşi tatların bağımlısı olanlara kesinlikle tavsiye edebileceğimiz zeytinyağlı elma dolmasının sunumunda kapak olarak elma yerine ceviz kullanılması da oldukça yaygın. Yapılışı sırasında soğanlarla fıstıklar zeytinyağında kavrulduktan sonra pirinçlerle buluşan malzemelere nane, maydanoz ve tuza ek olarak şeker de katılıyor. Limon suyuyla ekşiliği pekiştirilen karışım, içi oyulmuş elmalara doldurularak pişiriliyor. Genellikle soğuk servis edilen zeytinyağlı elma dolmasını arzunuza göre sıcak olarak da tercih edebilirsiniz. Daha çok ev yemekleri yapan mekanlarda deneyebileceğiniz bu lezzeti tatmak isterseniz Erzincanlı bir tanıdığınız varsa da rica edebilirsiniz.


Gasefe Tatlısı


Erzincan insanı acıyı sevdiği kadar tatlıya da düşkün olduğundan gasefe gibi bir lezzeti kazandırmış Erzincan mutfağına. Yapımı kolay olduğundan canınız her çektiğinde siz de yapabilirsiniz. Kuru kayısının türü ve mevsimlik olması bu tatlıdan alınabilecek maksimum hazzın sırrı oluyor. Uygun kayısının suyun içinde bir gece beklemesi de çok önemli. Bu sürenin sonunda süzülen kayısılar, kısık ateşte 10 dakika kadar pişirilmesinin ardından servis için tabağa alınıyor. Eritilen tereyağı ve cevizler üzerine serpildiğinde özel bir tat ortaya çıkıyor.  

KATEGORİLER