Adrenalin tutkunlarının asla vazgeçmediği ekstreme sporlar, yurt dışında olduğu gibi Türkiye'de de belirli noktalarda insanlara farklı deneyimler yaşatıyor. Ekstrem sporlar, diğer spor dallarına göre daha çok risk gerektiren, aksiyon seviyesi yüksek spor dalları olmakla beraber yapılması için özel ekipmanlar gerektiriyor. Şehrin keşmekeşliğinden uzakta, doğanın kalbinde kendinizi maceranın kollarına bırakmak isteyenlerin oldukça ilgisini çekecek bu yazımızda, Türkiye'de ekstrem spor yapabilecekleri noktaları derledik.
Fethiye Babadağ Tepesinde Yamaç Paraşütü
Türkiye'de en sevilen ekstrem sporlardan bir tanesi yamaç paraşütü kuşkusuz. 1980'li yılların sonuna doğru keşfedilen ve zaman içerisinde popülerlik kazanan yamaç paraşütü, riskli olarak bilinse de aslında havacılık sporları arasında en risksiz ve eğitim süreci en kısa olan ekstrem spor dalı. Türkiye'de ilk yamaç paraşütünün yapıldığı yer olan Babadağ Tepesi, uluslararası alanda da nam salmış durumda. Deniz kıyısından 7 kilometre içeride ve Fethiye merkeze 20 kilometre uzaklıkta olan bu yerde üç farklı yamaç paraşütü pisti yer alıyor. Ölüdeniz'in eşsiz bir tatil destinasyonu oluşu da tatilciler için Babadağ Tepesi'nde yamaç paraşütü yapmayı kolaylaştırıyor. Ölüdeniz'e dilerseniz kendi arabanızla dilerseniz de düzenlenen ring seferleriyle ulaşabilirsiniz.
Babadağ Tepesi'nin iklimi yaz mevsimi boyunca istikrarını koruyor. Bazen sabahın erken saatlerinde kuzeyden sert rüzgarlar esse de genelde rüzgar güneyden 5 ile 20 kilometre arası hızla esiyor. Tatil planında yamaç paraşütüne yer vermek isteyen tatilcilerin planlarını mayıs ile eylül ayı aralığında yapmaları durumunda macera dolu bu aktiviteyi gerçekleştirme şansları bulunuyor. Aynı zamanda karnınızı doyurmak için de pek çok seçenek bulunuyor. Bölgenin en eski ve en çok tercih edilen restoranı olan Josephs'de balığın en tazesi ve lezzetlisini yiyebilirsiniz. Aynı zamanda yine sahil kesiminde konumlanan Buzz Beach Bar da Ege'nin kavurucu sıcaklarında sizi bir an için serinletecek buz gibi içeceklerin ve kokteyllerin tadını çıkartabilirsiniz.
Kaş Kanyon'da Tüplü Dalış
Türkiye'de turizmin başkenti olarak bilinen Antalya, ekstrem sporlarıyla macera severlerin uğrak noktası. Hem tarihi, hem kültürü hem de doğasıyla ziyaretçilerin ilgi odağı olan Kaş'ta zengin su altı dünyasını keşfe çıkabilirsiniz. Hatta yurt dışı kaynaklarının bazılarında Kaş'tan, ''Akdeniz'in dalış başkenti'' olarak bahsediliyor. Birden fazla noktada dalış yapabileceğiniz Kaş'ta en uygun destinasyon ise Kanyon adı verilen yer. 40 metre derinliğe kadar inen Kanyon, adından da anlaşılacağı üzere iki kaya duvar arasında konumlanıyor. Bundan tam 70 sene önce batan bir Yunan gemisine ait ekipmanları dalış sırasında görebiliyorsunuz. Türkiye'nin en güzide dalış noktalarından bir tanesi olan Kanyon, genellikle tüplü dalışta profesyonel seviyedeki insanlar için tavsiye ediliyor. Fakat dalış yapmak isteyenler için Kaş'ta pek çok dalış noktası daha bulunuyor.
Kaş'a ulaşmak için kendi şahsi aracınızı kullanabilirsiniz. Antalya veya Muğla üzerinden sahil yolunu takip edebilir ya da bol virajlı ve orman manzaralı Korkuteli-Elmalı-Kaş yolunu tercih edebilirsiniz. Dilerseniz de meşhur Kaputaş Plajı'ndan her yarım saatte bir Kaş'a seferi olan minibüslere binebilirsiniz. Antalya, iklimi sebebiyle yılın her ayında denize girmeye elverişli bir havası oluyor. Fakat Kaş'ta dalış yapmak isteyenler için en ideal dönem haziran, temmuz ve ağustos ayları. Diğer aylarda özellikle Kanyon bölgesinde çıkan sert rüzgarlar dalışı zorlaştırabiliyor.
Antalya Falezler'de Uçurum Dalışı
Yeni yeni popülerlik kazanmaya başlayan uçurum dalışı, genellikle özel bir platform aracılığıyla yapılsa da, Antalya'da yer alan falezler bu ekstrem sporun icra edilebilmesi için doğal bir alan yaratıyor. Antalya falezleri genellikle Lara ve Konyaaltı bölgeleri arasında konumlanıyor. Bu sayede uçurum dalışı yapmak için tatil planını düzenleyen ziyaretçiler, Antalya'nın diğer tüm olanaklarından da faydalanabiliyor.
Falezler bölgesine gitmek isteyenler kendi kişisel araçlarını kullanabilir. Ayrıca Antalya'nın hemen hemen her noktasında bu alanlara minibüs seferleri düzenleniyor. Elverişli iklimi sebebiyle Antalya'da dört mevsim uçurum dalışı yapılabiliyor. Fakat bu ekstrem sporu icra etmek için mutlaka bir uçurum dalışı etkinliğine katılmanız gerekiyor. Bu sporu amatör seviyede yapma imkanı henüz bulunmuyor.