Ege’nin İncisi İzmir’de Doğal Yaşam
İzmir, aykırı bir memleket, bilen bilir. İnsanıyla, yaşayışıyla, kültürüyle bambaşka bir şehir o fakat öyle bir şey var ki burayı daha bir özel kılıyor: Doğal Yaşam Parkı. Şehirleşmenin etkisiyle doğal yaşamlarından olmuş pek çok hayvanın kurtarıcısı bu yer, Çiğli Sasalı’da yer alıyor. Milyonlarca ziyaretçisi olan hayvanat bahçelerindeki şartlar malum. Bu sebeple park çok önemli çünkü burada hayvanlar doğal ortamlarındaki gibi yaşayabiliyorlar. İnsanlar hem doğayla buluşma şansı yakalamış oluyor hem de hayvanların yaşamlarına tanıklık edip onlarla sıcak ilişkiler kurabiliyorlar. Kim bilir, belki hayvanlar da bizler hakkında iyi düşünmeye başlamıştır. Alın şimdi elinize bir Doğal Yaşam Parkı haritası; hazırsanız gezintiye çıkıyoruz.
Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nın diğer hayvanat bahçelerinden farkı
Yazının başında İzmir dedik ya aykırı bir memleket. Hah, işte tuttular bir fili çok sevdiler zamanında. Pak Bahadır o. 1954 yılında Pakistan’dan getirilen ve 2007’de fuardaki hayvanat bahçesinde ölen İzmir’in Dev Simgesi, Fil Pak Bahadır, hâlâ İzmir’in çok özel bir yerinde. Hem Doğal Yaşam Parkı’nda hem de kalbinde... Öncelikle gidin, onun mezarını ziyaret edin. Çevredeki insanlardan, bakıcılardan, gözü yaşlı olanlardan onun hikayesini dinleyin. Etkileneceğinizden eminim. Sonra onun yavuklusu Fil Begümcan’ın Fil Winner’dan olan yavrularını izlemeye dalın. İlk yavrusunun adı İzmir. İzmirlilerin marifeti bu da.
Nefes kesen Bengal kaplanını görmeden dönmeyin. Oldukça geniş bir alanda yaşıyor olması epey rahatlatıcı. Üstelik çoğu kez gördüğü ilgiden memnun. Şansınız yaver giderse onu oyun oynarken bile yakalayabilirsiniz. Bir camın ötesinden nefesini izleyin. Baştan uyarayım, 1 numaralı bakışını atarsa âşık olabilirsiniz!
Elbette zürafalar, maymunlar, çeşit çeşit kuşlar göreceksiniz orada. Oldukça keyifli yanlarını gösterecekler size ama maymunlar epey oyuncu. Size şaka yapmaları kuvvetle muhtemel. Aman dikkat! Tavus kuşlarının yanına vardığınızda bir tanesi size göz süzüp kuyruğunu bütün güzelliğiyle sergileyip gerdan kırıyorsa bilin ki sizden etkilendi. Size düşe anın tadını çıkarmakla fotoğraf çekmek arasında bir seçim yapmak.
Mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Tropik Merkez. Birbirinden güzel türler burada gerçekten. Yılanlar, kertenkeleler, timsahlar… Vahşi hayvanların bambaşka bir yanı olduğunu keşfedebileceğiniz bir yer burası. Bir timsahın gülümseyişini başka bir yerde izleme şansınız çok düşük. Gidin ve görün. Bırakın size gülümsesin.
Yeme İçme
Park öyle geniş ki ayaklarınıza kara sular ineceğini garanti edebilirim. Temiz hava sizi öyle acıktıracak ki inanamayacaksınız. Parkın belli kuralları var. Bu yüzden dışarıdan yiyecek de içecek de sokamazsınız. Telaşa lüzum yok. İçinizi rahatlatacak haberi veriyorum. Hali hazırda iki tane kafe var içeride. Biri Kuğulu Kafe, diğeri ise Develi Kafe. Burada gönlünüzce dinlenebilir, dilediğinizce yiyip içebilirsiniz. Hazır yemekler ve her çeşit alkolsüz içecek var. İzmir dışından geliyorsanız boyozu ve kumruyu tatmadan dönmeyin.
Alışveriş
Tabii ki Bahadır Hediyelik Eşya Mağazası’ndan hediye alabilirsiniz sevdiklerinize. Gezdiğiniz günden bir anı olsun diye de kendinizi şımartın ama mutlaka. Tişörtler, takvimler, oyuncaklar ve daha nicesini bulabilirsiniz bu mağazada.
Doğal Yaşam Parkı ile ilgili önemli detaylar
En önemlisi parkın kuralları. Sorumlu kişiler bu konuda oldukça hassaslar. Parkın büyüklüğünden ötürü patenle, bisikletle gezerim diye düşünenlere kötü haber. Bunlar yasak! Çünkü bu hareket ve sesler hayvanları rahatsız edebilir. Hayvanların barınaklarını çevreleyen çitlere, tellere de dokunayım demeyin. Benden söylemesi. Tellerde elektrik akımı var. Park yılın her günü ziyaretçilere açık. Sabah 9.00 ile akşam 17.00 arası gelebilirsiniz. Bahar aylarında kapanış 18.00, yaz aylarında kapanış ise hafta içi 18.00 ve hafta sonu ise 19.00. Bu konuda sorumlu ve dikkatli davranmak gerekiyor. Kapanış anonsu gelmeden çıkacak şekilde gününüzü planlamanızı öneriyoruz. Bunun dışında dışarıdan yiyecek, içecek sokmak ve hayvanları beslemek, onları evlerinde rahatsız etmek kesinlikle yasak.
Giriş ücretleri ne kadar?
Gerekli belgeleri yanlarında olmak kaydıyla özel durumu olan ziyaretçiler ücretsiz giriş yapabiliyor. Öğrenciyim, öğretmenim diyorsanız çarşamba ve cuma günlerini tercih edin. O zaman ücretsiz ziyaret edebilirsiniz parktaki dostlarımızı. Bunlar dışında öğrenci bileti 3, tam bilet 7 lira. Park jetonu veya İzmirim kart ile giriş yapabilirsiniz.
Ulaşım
Şehir dışından gelenler, havaalanından İZBAN ile Çiğli’ye gelip aktarma merkezinden 751 numaralı otobüse binebilir veya otogardan şehir içi servislerine binip Karşıyaka’da indikten sonra 777 numaralı otobüse binebilirler. İzmir’de ikamet edenler de yine Karşıyaka veya Çiğli’den belirtilen otobüsleri kullanarak parka ulaşabilir.