Dünyanın En İhtişamlı Parlamento Binaları


Az sonra göreceğiniz binaların bir kısmı ziyaretçiye açık, bir kısmı ise değil. Her şey bir kenara, inanın çoğunu dıştan görmek bile yetiyor. Dünyanın en ihtişamlı parlamento binalarını sizler için seçtik. Bir ülkenin siyasi hayatında sadece bir rol oynamakla kalmayıp, aynı zamanda “tarihi anıt” olarak nitelendirilen bu yapılar, ülkeyi sembolize ediyor ve prestij ve saygınlığı simgeliyor.


1- Hindistan Parlamentosu (Secretariat Building – Yeni Delhi)


“Indian Parliament”, 1910'larda inşa edilmiş ve Yeni Delhi Sekretaryası Binası olarak da adlandırılıyor. Bu gösterişli bina aslında iki mükemmel simetrik binadan oluşuyor. Hindistan hükümetinin yönetimini üstlenen Sekreterlik Kabinesi olma rolüne sahiptir.


2- Yeni Zelanda Parlamentosu (Beehive – Wellington)


Yeni Zelanda Parlamento Binaları kompleksi Yeni Zelanda Parlamentosu’na ev sahipliği yapıyor ve Wellington'un Thorndon tarihi banliyösünde 45.000 metrekarelik bir alanda bulunuyor. Kompleks, mimari açıdan belirgin üç yapıdan oluşuyor: Edward neo-klasik Parlamento Binası, Victoria Gotik Parlamento Kütüphanesi ve eşi benzeri görülmemiş 1970 tarzı Beehive binası.


3- Romanya Parlamentosu (Parlamento Sarayı – Bükreş)


Romanya Parlamento Sarayı, Bükreş'in tarihi ve coğrafi merkezinde yer alan muazzam bir mimari başyapıttır. Tekil tarzı ve boyutu nedeniyle görür görmez hemen göze çarpan etkileyici bir bina. Diktatörlük rejiminin "altın çağ" döneminde inşa edilmiş olan devasa Romanya Parlamento Sarayı'nda görkemli salonlar, galeriler, anıtsal heykeller, altın sıvalı, özel işlemeli tavanlar, artık “antika” denilebilecek kadar eski ve külçe gibi ağır halılar ve çok daha fazlası sizleri bekliyor.


4- Avustralya Parlamentosu (Canberra)


Avustralya'nın Canberra kentindeki yeni meclis binası, güney yarımküredeki en karmaşık yapılardan biri olarak düşünülen etkileyici bir mimarlık harikasıdır. Canberra’nın en güzel ve panoramik manzaralarını sunan çatısında harika fotoğraflar çekebilirsiniz.


5- Kanada Parlamentosu (Centre Block) - Ottawa


Kanada Parlamentosu, 19. yüzyılın son yarısında inşa edilen Ottawa Parlamento Tepesi'nde bulunuyor ve aynı zamanda burası Kanada ulusal hükümetinin de evidir. Ottawa Nehri'nin yanı sıra Avam Kamarası, Senato ve Parlamento Kütüphanesi, 3 neo-gotik parlamento binasını da görmeniz mümkün. Binanın en gözde kısmıysa şüphesiz Avam Kamarası ve Senato'yu iki yana ayıran Barış Kulesi'dir.


6- Almanya Parlamentosu (Reichstag) - Berlin


Reichstag 19. yüzyılın sonlarında Alman parlamentosu olarak inşa edilmiştir. 1999'da II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş dönemindeki çalkantılı bir geçmişe rağmen, bir kez daha Alman hükümeti için buluşma yeri oldu. Binanın tepesinde, Alman siyasetçilerini işlerinin başındayken izleyebileceğiniz dev bir camekan var. Buna ek olarak Berlin’e kuş bakışı bakabileceğiniz muhteşem bir manzara sunan seyir terası var.


7- İngiltere Parlamentosu (Westminster Sarayı - Londra)



Bitişiğindeki Westminster Manastırı ile Westminster Sarayı Confessor Edward tarafından neo-gotik tarzda inşa edilen ve bugünkü İngiltere Parlamentosu’na ev sahipliği yapan tarihi bir yapı. 1852'de Londra'da açılan ve Westminster Sarayı olarak da bilinen İngiltere Parlamento Binası, aslında geçmişte Birleşik Krallık hükümetinin kraliyet ikametgahıydı.


8- ABD Parlamentosu (The Capitol) – Washington D.C.


Washington D.C. eyaletinin Capitol Hill bölgesinde bulunan The Capitol (ABD Parlamento Binası), ABD Kongresi'nin toplantı yeri ve ana merkezidir. Burada zamanında ABD tarihine damga vuran önemli belgelerinin imzalandığı biliniyor. Capitol binasının inşası 1800 yılında tamamlandı ve 540 oda ve 658 pencereden (sadece kubbesinde 108 pencere var) oluşuyor.


9- Macaristan Parlamentosu (Budapeşte)


Budapeşte Parlamento Binası kesinlikle hem dışarıdan hem de içeriden görmek isteyeceğiniz olağanüstü bir bina. Göz kamaştırması bir yana tarihi ile de büyüleyen bir bina. Macaristan Parlamento Binası sahip olduğu 18.000 metrekarelik bir alanda, 691 oda, toplamda 20 km uzunluğunda merdiven barındırıyor. 96 metre yüksekliğe sahip olan binanın dış cephesinde 90 heykel var ve iç dekorasyonunda için 40 kilo 23 ayar altın kullanılmış. 1885 senesinde inşasına başlanan bu bina 1902'de Neo-Gotik saray olarak hizmete açıldı ve halen daha Macaristan'ın Avusturya'dan bağımsızlığının bir parçası olarak kabul ediliyor.


10- Hollanda Parlamentosu (Binnenhof – Hague)


Binnenhof, halen kullanılmakta olan en eski parlamento binası. Binnenhof, 13. yüzyılda kurulan ve 1584 yılında Hollanda Cumhuriyeti'nin siyasi merkezi haline gelen binaların bulunduğu büyük bir kompleks. Binada başbakanın ofisi ve Genel İşler Bakanlığı Ofisi de bulunuyor.


11- Güney Afrika Parlamentosu (Houses of Parliament – Cape Town)


Güney Afrika Parlamentosu Evleri, farklı zamanlarda inşa edilmiş üç bölümden oluşuyor: 1800’lü yılların sonlarından itibaren inşa edilen orijinal binalar, 1920'lerde inşa edilen yapılar ve 1980'lerde inşa edilen son yapı. Kompleks Güney Afrika Cumhuriyeti’nin siyasi anlamda iki önemli evine ev sahipliği yapıyor: Ulusal Meclis ve Eyalet Ulusal Konseyi

KATEGORİLER