Ulubat Gölü üzerinde küçük bir balıkçı kasabası olan Gölyazı'nın tarihi Milattan Önce 5. yüzyıla kadar uzanıyor. Apolyont Gölyazı olarak da anılan bölge adını müzik, sanat, ateş ve güneş tanrısı Apollon'dan alıyor. 1923 senesine kadar Rumların yaşadığı Gölyazı'ya bu tarihten sonra Türkler yerleşmiş. Mütevazı olduğu kadar büyüleyici olan kasabaya tatil planınız içerisinde mutlaka yer vermeniz gerekiyor.
Gezilecek Yerler
Küçük bir kasaba olmasından mütevellit gezmesi çok vakit almayan Gölyazı'da kesinlikle görülmesi gereken yerlerin başında Ağlayan Çınar geliyor. Halilbey Adası’na bağlanan köprünün solunda yer alan çınar tam 730 yaşında. Çınarın hikayesi de son derece acıklı. Kasabanın girişinde sol tarafta kalan Aziz Panteleimon Kilisesi, yakın zamanlarda restore edilmiş, Gölyazı'nın tarihi güzelliklerinden bir tanesi. Kilisenin yakınlarında yer alan Göl Yazıevi ve Gölyazı Kültür Evi ziyaret edilmesi gereken diğer eserler arasında bulunuyor.
Yeme İçme
Geçmiş dönemde pek çok kültüre ve uygarlığa ev sahipliği yapmış Bursa'da et, sebze ve çorba çeşitlerinin yanı sıra saray yemekleri de geleneklere uygun, lezzetli şekillerde hazırlanıyor. Bursa'da tatmadan dönmemeniz gereken ilk şey şehirle özdeşleşmiş olan iskender. Aklınızda iskenderi nerede yemeniz gerektiğine dair soru işaretleri varsa hiç düşünmeyin. İskender Efendi'nin torunlarının işlettiği İskender Efendi Konağı, iskenderi geleneksel tariflerle hazırlayıp servis ediyor. Bunun dışında Uludağ Cemal, Bursa Kebapçısı, Kebapçı İskender ve Cemil Kebapçısı afiyetle iskender yiyebileceğiniz diğer mekanlar.
Bursa da Konaklama
Gölyazı ufak bir kasaba olduğu için çok fazla konaklama seçeneği bulunmuyor. Ziyaretçilerin genellikle ilk tercihi Faik Bey Konağı olurken, günübirlik gelenler Gölyazı Göl Gören Pansiyonu tercih ediyor. Faik Bey Konağı'nda iki kişilik gecelik konaklama 250 TL'den başlıyor. Gölyazı Göl Gören Pansiyon'da ise fiyatlar 150 TL'den başlıyor. Dilerseniz Gölyazı yakınlarında konumlanan otel veya pansiyonları da tercih edebilirsiniz.
Alışveriş
İpek Yolu üzerinde bulunan Bursa, Osmanlı Dönemi'nde önemli ticaret merkezlerinden bir tanesiydi. Sepetçilik, çarıkçılık, ipekçilik, çinicilik, bıçakçılık gibi el sanatlarının gelişmiş olduğu bölgeden çini, bıçak, sepet tarzı hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Bursa aynı zamanda havlusuyla da epey meşhur. Bunun dışında “Napolyon Kirazı” olarak da bilinen Apolyont kirazı, hem yerinde yemek hem de sevdiklerinize götürmek için ideal bir hediye alternatifi olabilir.
Eğlence ve Gece Hayatı
Bursa'da gece hayatı denilince akla gelen belli başlı mekanlar bulunuyor. Bunların başında Bursa Hayal Kahvesi geliyor. Gündüzleri restoran ve kafe, akşamları ise gece kulübü ve bar olarak hizmet veriyor. Caddeüstü Cafe & Bar, Bursa Suare, Jolly Joker Bursa, Cariye Club, Cha Cha Bar ve Çamlık Beach Bar, Bursa tatilinizde gece hayatını deneyimleyebileceğiniz diğer mekanlar.
Bursa'da eğlence denince akla yalnızca gece küpleri, barlar ve restoranlar değil, festivaller de geliyor elbette. Hacivat ve Karagöz oyununun doğduğu yer olan şehirde her sene Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması ve Uluslararası Bursa Karagöz Gölge ve Kukla Oyunları Festivali düzenleniyor. Bunun dışında Uluslararası Bursa Festivali, Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Festivali, Winterfest Bursa Uluslaraarası Kış Festivali, Yörük Şenliği, Bahar Şenliği ve Uluslararası Bursa Karikatür Festivali şehirde organize edilen diğer festivaller arasında yer alıyor.
Ulaşım
Türkiye'nin neredeyse her yerinden Bursa'ya ulaşmak mümkün. Metro, Kamil Koç, Pamukkale gibi otobüs firmaları ile Bursa'ya yolculuk edebilirsiniz. Fiyatlar ise otobüs firmasına ve seyahat edeceğiniz şehre göre değişkenlik gösterebiliyor.
Hava yolunu tercih edecekler içinse Bursa'da Bursa Yenişehir Havalimanı bulunuyor. Buraya Pegasus, Anadolu Jet, Onur Air, Türk Hava Yolları gibi pek çok firma sefer düzenliyor. Fiyatlar, hava yolu firması, seyahat edeceğiniz saat ve yere değişkenlik gösterebiliyor.
Bursa'ya geldikten sonra Gölyazı'ya gitmek için kişisel aracınızı da kullanabilirsiniz otobüs de. Otobüs ile seyahat etmek isteyenlerse Bursa'nın yerel ulaşım firması Burulaş'ın sitesinden sefer saatlerine bakarak, Bursa merkezde Küçük Sanayii istasyonundan geçen 5-G hattı ile 1 saatlik yolculuk sonucu Gölyazı’ya ulaşabilirler.