Bolu’da Huzur Dolu Bir Tatil: Göynük
Göynük, Bolu ilinin güneybatı tarafında bulunan yedi mahalle ve 66 köyden oluşan sakinliği ile nam salmış bir ilçesi. Göynük, 20. yüzyıla ait eski Türk evleri bakımından bir hayli zengin bir ilçe. Burada 137 adet tarihi konut, 21 cami, hamam, çeşme, kule ve hazire gibi toplam 158 mimari eser bulunuyor. Göynük bu yapılardan dolayı olsa gerek, “Kentsel SİT Alanı” olarak ilan edilen ilçelerden biri olma özelliğine sahip. Yaklaşık 15 bin nüfusu içerisinde barındıran Göynük’ün ekonomisi tarım ve küçükbaş hayvancılığa dayalı. Doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirası ve özellikle sakin ve sessiz bir ilçe olması itibari ile Türkiye’nin en sakin şehirleri arasında bulunuyor.
Göynük 'te Gezilecek Yerler
Doğal güzellikleri ve eski mimari yapıları ile Göynük hayatta herkesin bir kereliğine de olsa mutlaka görmesi gereken bir yer. Gezmeniz gerek yerler arasında ilk sırada Zafer Kulesi bulunuyor. Göynük’ün milli mücadeleye olan katkılarını temsil etmesi amacıyla ilçenin ilk Kaymakamı Hurşit Bey tarafından yaptırılan bu 3 katlı kule, ziyaretçilerine bu güzel ve şirin ilçeye yukardan bakma imkânı sunuyor.
Ardından Osmanlı padişahlarından biri olan Orhan Bey’in oğlu Şehzade Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırılan Gazi Süleyman Paşa Cami ve Hamamı’nı ziyaret edebilirsiniz. Kesme taşlardan yapılan cami, 1331 yılında başlanmış 1335 yılında tamamlanmış bir yapı. Osmanlı mimarisinden büyük izler barındıran bu yapının öyküsü ise şu şekilde: Caminin inşaatında çalışan bir işçinin sürekli aynı taşı getirip götürdüğünü ve cami inşaatına katkıda bulunmadığını fark eden Süleyman Paşa, bunun sebebini öğrenmek için işçiye sorması ve işçi kendisine sabah yıkanamadığını ve abdestsiz bir şekilde camiye taş koymak istemediğini söylemesi üzerine Süleyman Paşa Cami inşaatına ara vererek hemen yanı başına bir hamam yaptırdığı şeklinde aktarılıyor. Bu hamam günümüzde kullanılmamakla beraber ilçenin ünlü mekanları arasında bulunuyor.
Göynük’ün görülmesi gereken bir diğer yeriyse Çınarlar Köprüsü ve çevresi. Çarşıya bağlantıyı sağlayan bu köprünün etrafında sıra sıra dizilmiş olan tarihi evleri görebilir kartpostallara layık fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz. Köprünün hemen yanında bulunan şirin ve güzel çay bahçesinde bir mola verip, yorgunluk kahvesi içebilirsiniz.
Göynük Gezisinde Yapılacak Aktiviteler
Göynük’e yolunuz düşmüş ise tarihi evlerin ve yapıların bulunduğu sokakları mutlaka gezmelisiniz. Göynük’ün Sit Alanı olarak seçilmesinde büyük etkisi olan 19. yüzyıldan kalma birçok ahşap evi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Gölcük ilçesinin yakınlarında bulunan iki gölü görmeye gidebilir, muhteşem manzarası eşliğinde güzel bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.
Göynük 'te Yeme İçme Mekanları
Göynük’e gelmişken bölgenin yöresel yemeklerinden olan meşhur bombay fasulyesini denemelisiniz. Boyut olarak normal fasulyelerden biraz daha büyük olan bombay fasulyesi yanında domates, limon ve olmazsa olmaz turşu ile birlikte sunuluyor. Bunun yanında göynükte diğer yöresel lezzetlerin tadına bakmak isterseniz çay kenarında bulunan Paşazade Göynük Sofrası adlı mekânı ziyaret edebilir. Kebap ve pide çeşitlerini deneyebilirsiniz.
Göynük 'te Konaklama
Göynük’te konaklama yapmak için birçok alternatif sunuluyor. Burada bir süre kalmak isteyenler otel olarak kullanılan tarihi evleri veya konakları tercih edebilir veya merkezde yer alan otelleri gözden geçirebilirsiniz. Ayrıca güzel bir Göynük manzarası eşliğinde konaklama deneyimi yaşamak isterseniz Zafer Kulesi’ne oldukça yakın olan Sular Butik Otel’i tercih edebilirsiniz.
Göynük Seyahatinde Alışveriş
Göynük’te biraz alışveriş yapmak ve buraya özgü bir şeyler satın almak isteyenler, her pazartesi günü kurulan Göynük pazarını ziyaret edebilirler. Burada yöreye özgü birçok şey bulabilirsiniz. Ayrıca burada bulunan yöresel el sanatları dükkanlarını gezebilir ve hala aktif olarak kaşıkçılık yapan esnaflarla sohbet edebilirsiniz.
Göynük Eğlence ve Gece Hayatı
“Sakin Şehir - Cittaslow” olarak seçilen Göynük’e gelenler, genelde sakin ve sessiz bir ortam tercih ediyor. Burada sevdikleriniz ile birlikte çay ve kahve eşliğinde sohbet edebilir ve sakin gecelerin tadını çıkarabilirsiniz. Bunun yanında göl kenarında biraz oturup kendinizi doğanın sesine bırakabilirsiniz.
Göynük 'te Ulaşım
Göynük’e özel araçlarınız veya şehirlerarası otobüsler ile ulaşım oldukça kolay. Şehirlerarası otobüs tercih edecekler Göynük’e direkt araba bulunmadığı için ilk önce Bolu iline seyahat etmeleri gerekiyor.