Balkanlar’da Mutlaka Denemeniz Gereken 14 Lezzet


Balkan turuna çıktınız, yöresel lezzetleri tatmadan dönmek olur mu hiç? Benzer yemek kültürlerimiz olsa da pek çok yemeği farklı sos ve pişirme yöntemleri ile daha da lezzetlendiren Balkanlılar bakın bize hangi tatları sunuyor.

Pleskavitsa

 

Balkanların çok ünlü yemeklerinden biri olan pleskavitsa, bir hamburger aslında. Ama öyle bizim tükettiğimiz hamburgerler gibi yavan bir tatta değil. En yağlı kıymanın bir satırla çekilmesi ile oluşan şahane etten yapılıyor.

Sheftalia (Şeftali) Kebabı

 

 

Gömlek köftesi olarak da adlandırılan bu şahane yemek, eski dönemlerde bir kuzu yavrulayınca kutlama amaçlı yapılıyormuş. Şimdilerde ise ziyaretçilerine unutulmaz bir tat bırakan bu kebap çeşidi köftenin bir yağ dokusuna sarılıp mangalda çevrilerek kızartılması ile yapılır. Erimeye başlayan bu doğal hayvan yağı öyle bir lezzet ortaya çıkartıyor ki yemeğe doyamıyorsunuz.

Elbasan Tava

 

Görüntüsü ile aç olmayanları bile acıktıracak olan bu yemek, haşlanan kuzu pirzola etinin yumurta, sarımsak ve bir çeşit yoğurtlu sos ile fırınlanması ile yapılıyor. Kuzu eti ana malzemesi olmasına rağmen hindi ve tavuk etinden yapılanları da mevcut.

Burek

 

Adından da anlaşıldığı gibi bu bir börek çeşidi oluyor. Kahvaltıda tercih etmenizde fayda olan bu böreğe pita ya da pite adı da veriliyor. Ülke genelinde çok meşhur olan ve sıklıkla tüketilen böreğin tadına bakmanızda fayda var.

Shopska

 

Özellikle yaz aylarında tüketilen shopska, mevsimin en taze sebzelerini minik minik doğranıp üzerine peynir rendelenmesi ile ortaya çıkan bir çeşit salata oluyor. Hem çok hafif hem de lezzetli olan bu salatayı ister yemekler ile tercih edin isterseniz de hafif bir öğün yemeği olarak.

Belvica Balığı

 

 

Balık severlerin bir de bu balığın tadına bakması lazım. Ohri Gölü’nden çıkartılan, hafif ve az tuzlu olan bu balık tatlı su balığı olduğu için de çok lezzetli. Temizlemesi de oldukça kolay olduğu için yerken sorun yaşamayacaksınız.

Moussaka

 

Bu bizim musakka yemeğimizin farklı bir versiyonu. Ana malzeme patlıcan olmasına rağmen kabak tercih edenler de bulunabiliyor. Bazı yerlerde musakka üzerine kaşar eklenerek fırınlanıyor ve şahane bir tat oluşuyor.

Süzme yoğurtlu biber turşusu

 

Öyle bizim bildiğimiz turşulardan değil bu biber turşusu. Balkanlar’da yetişen somborka biberinden yapılıyor. Izgara yemekleri ve hamur işleri ile birlikte servis edilebilen bu biberlerin içine süzme yoğurt ve lor peyniri dolduruluyor. Bizim göçmen vatandaşlarımızın da bu lezzete aşina olduğunu belirtelim.

Kuru Fasulye

 

Ülke olarak tüketmeyi çok sevdiğimiz özellikle soğuk kış akşamlarımızda sofralarımızı süsleyen kuru fasulyeyi bir de Balkanlar’da tadın. Tavada yapılanını yerseniz adının hakkını veriyor ve kuru servis ediliyor. Güveçte yapılanında ise köfte ile beraber pişiriliyor ve et tadı ile harmanlanıyor.

Cevapi

 

Bu bildiğimiz köfte yemeği olsa da tadına baktıktan sonra bambaşka bir keyif alacaksınız. Balkanların çok meşhur yemeklerinden olan cevapi soğan ile beraber servis ediliyor ve öğle yemeği için ideal bir öğün olabilir.

Paşticada

 

 

Dalmaçya’nın meşhur et yemeklerinden biri olan paşticada, kuru erik ve kuru incir ile yapılır. Kırmızı et içine yerleştirilen bu malzemeler ile pişirilir ve ortaya çıkan hafif tatlımsı hafif ekşimsi oluşan mükemmel bir tat olur.

Trileçe

 

Son yıllarda ülkemizde de oldukça meşhur olan bu hafif tatlı yemeklerin arkasından güzel gidecek. Kuzu, keçi ve inek sütünden yapılan trileçe, karamel ya da ahududu sosu ile servis edilir.

Ahtapot Izgara

 

Deniz ürünlerini sevenlerin mutlaka bir kez de olsa tadına bakması gereken bu ızgara türü, ahtapotun güneşte kurutulmasından sonra yapılıyor. Özellikle Yunanistan’da çok meşhur olan yemek, denizden çıkartılan ahtapotun kendi deniz suyu ile kuruması ve o tadı iyice alması ile ızgarada pişiriliyor.

Feta peyniri

 

Balkanlar genelinde pek çok farklı sütten elde edilen peynir bulunuyor. İster peynir tabağı şeklinde hepsinden tadın isterseniz de isminden çok bahsettiren feta peynirini tadın. Bu peynir keçi sütünden yapılır ve kesinlikle yıllanmadan tüketilmez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KATEGORİLER