Ardahan Gezi Rehberi


Ardahan hemen her yeri dağlarla çevrili en yüksek illerimizden birisidir. Ovalar, vadiler, yaylalar ve dağlar açısından oldukça zengin bir coğrafi yapıya sahip olmaktadır. Çok sayıda 3000 metreden yüksek olan dağlara ve de göllere de sahiptir. Sert kışları ile ünlü olan bu kente giderseniz görmeniz gereken birçok yer olduğunu bilmelisiniz.


Ardahan Kaleleri


Ardahan Kalesi aslında Kanuni Sultan Süleyman zamanında inşa edilmiş. Ama kalenin etrafı araştırıldığında M.Ö 300'li yıllara ait izler de bulunuyor. Kalenin kendisi dikdörtgen, etrafındaki kuleler ise çokgen yapıda inşa edilmiş. Ayrıca bazalt taşından surları da bulunuyor. Karaçay Vadisi'nde yer alan Şeytan Kalesi ise çok sarp bir yarımada üzerinde inşa edilmiş. Bu kalenin tarihi de Urartulara kadar uzanıyor.


Tarihi Yazılı Belgeler


Ardahan tarihinin en eski yazılı belgeleri ise taşlara oyulmuş. Çıldır ilçesinde bulunan Taşköprü Köyü'ndeki kayaların üzerine yazılmış olan bu kitabeler önemli bir tarihi kaynak.


Hamşioğlu Rasim Bey Konağı


Hamşioğlu Konağı Ardahan kent merkezinde yer alıyor. Bu yapı Batlık mimarisini temsil ediyor. Dikdörtgen bir mimariye sahip olan konak tek katlıdır. İçerisinde birbirine açılan pek çok salon bulunuyor. Kurtuluş Savaşı'nda bir karargâh Cumhuriyet döneminde ise resmi bir bina olarak işlev görmüş.


Çıldır Gölü


Ardahan'daki en önemli coğrafi yapı Doğu Anadolu'nun ikinci büyük gölü olan Çıldır Gölü'dür. Şehir merkezine yakın olan bu göl, sert geçen kış aylarında tamamen donar. Bu gölün oluşumu tektonik bir çöküntüye dayanıyor. Bu çöküntü Akbaba ve Kısır dağları arasında meydana gelmiş. Kışın tamamen donması nedeniyle üzerinde atlı kızaklarla gezinti yapılabilir. Kış aylarında buz kütlesi kırılarak alabalık avcılığı da yapılıyor. Aynı zamanda gölde Neolitik döneme ait pek çok mimari eser bulunan Akçakale Adası da yer alıyor. Aslında burası bir antik kenttir. Yaklaşık olarak da on binlik yıllık bir tarihi olduğu kabul ediliyor. 


Ardahan Mağaraları


Övündü Köyü'nde yer alan ve de kalker bir kayanın oyulmasıyla meydana gelen iki mağara da Ardahan'ın görülmesi gereken yerleri arasında. Ayrıca Ortakent'te yer alan, Kura Nehri etrafında da çok sayıda mağara kalıntısı bulunuyor. 


Ardahan Lezzetleri


Ardahan'a gitmişken denemeniz gereken bazı yöresel tatlar da var. Şehrin hemen her yerinden farklı en iyi ve bal çeşitleri satın alabilirsiniz. Kaşar peyniri ve Kafkas balı mutlaka denemeniz gerekenler. Daha çok kış aylarında yapılan kaz eti yemeklerine de bir bakmalısınız. Şehirde aynı zamanda gümüş işçiliği ve kilim dokuma sanatı gelişmiştir. Hediyelik eşya için bunlardan satın alabilirsiniz. Çayırları ve engin yaylaları ile ünlü olan bu kentimizde hemen her türlü et ve hayvansal ürün oldukça lezzetlidir. Kesme aşı, kaçguş, kaz eti, etli hangel ve kayıtma da ünlü yemekleri arasında. Çıldır Gölü'nden tutulmuş balıklarla tereyağlı alabalığı da denemeden dönmeyin. 

KATEGORİLER