Anadolu Tarihinin Kaderini Değiştiren 10 Simge Yapı


Her bir karışından tarih fışkıran Anadolu toprakları olağanüstü yapılara ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış binlerce yıldır. Dünyanın en değerli topraklarında yaşadığımız ise su götürmez bir gerçek olarak çıkıyor karşımıza. Tarihin kaderini değiştiren, Anadolu’nun en önemli yapılarının bazılarından bahsedeceğiz bu yazımızda.

  1. Süleymaniye Camii

Mimar Sinan’ın kalfalık eserim olarak nitelendirdiği Süleymaniye Camii ile başlayalım yazımıza. Bizans döneminden sonra Ayasofya’nın mimari özelliklerini barındıran hiçbir yapıya sahip olmayan Osmanlı, Süleymaniye Camii ile bu tabularını yıkmayı başarıyor. Ayasofya’nın zayıf yanlarını tespit ederek bu hataları tekrarlamayan Mimar Sinan, bir yandan da topraklarımızın mimari tarzını şekillendiriyor bu eseriyle.

  1. Miletos Antik Şehri

Felsefenin en önemli mabetlerinden biridir Miletos. Evrenin neden oluştuğunun ilk olarak sorgulandığı bu antik şehir aynı zamanda felsefenin doğum yeri olarak da kabul ediliyor. Aydın’ın Balat Köyü yakınlarında yer alan Miletos, felsefeyle tarihin akışını değiştirmeyi başaran en önemli yer olarak birçok kaynakta adından sıkça söz ettiriyor.

  1. St. Pierre Kilisesi

Hristiyanlığın yasak olduğu dönemlerdeki ilk toplantıların gerçekleştiği yer St. Pierre Kilisesi. Antakya’da yer alan bu önemli kilise, Hristiyanlığın ortaya çıkış yeri olarak da kabul görüyor. Bugün müzeye dönüştürülmüş hali ile ziyaretçileri ağırlayan St. Pierre Kilisesi, binlerce yıl önce ev sahipliği yaptığı toplantılarla tarihin seyrini değiştiren bir başka önemli yapı.

Bakınız => Gap Turları

  1. Truva Atı

Yüzyıllarca bir masaldan ibaret olduğu düşünülen Truva Atı ve Truva Antik Kenti, 1870’lerde yapılan kazı çalışmalarıyla çıkıyor gün yüzüne. Öte yandan kimilerine göre kabul edilemez bir savaş hilesi olarak görülse de tarihin akışını değiştirdiği su götürmez bir gerçek.

Bakınız => Ege Akdeniz Turları

  1. Hattuşaş Antik Kenti

Antik dönemlerde arpanın kullanıldığı ilk alanın ekmek değil bira yapımı olduğu belgelenmiş bir gerçek. Anadolu ve Ortadoğu’nun en önemli içkilerinden biri olma unvanını da elinde bulunduran bira, Hititlerin başkenti Hattuşaş’ta bulunan bira yapım teknesi ile ilk bira üretenlerin de Anadolu’da yaşamış olduğunu gösteriyor bizlere. Bira ile ilgili birçok yazıta da ev sahipliği yapan Hattuşaş’ta çok fazla bira tüketildiği için Yeşilay benzeri kurumların da kurulduğu belgelerle kanıtlanmış.

  1. İstanbul Surları

İstanbul’un fethi tarihin akışını değiştiren en önemli olaylardan biri sizlerin de bildiği gibi. İstanbul Surlarının ise bu olaydaki yeri oldukça önemli. Zira 22 kilometrelik bu devasa sur, İstanbul’un ne kadar önemli bir şehir olduğunu kanıtlar nitelikte. Her ne kadar Fatih’in 2 aylık kuşatmasını engelleyememiş olsa da bugün hala tüm ihtişamıyla selamlıyor boğazı.

  1. Bergama

Helenistik dönemin en önemli kentlerinden biri olan Bergama; sanatın ve alternatif tıbbın doğum yeri olarak kabul ediliyor. Her ne kadar bazı önemli eserleri Berlin’de ve İtalya’da sergilense de kalan parçaları ile ne kadar önemli olduğunu anlatıyor bizlere. Çamur banyosu, spor tedavisi, bitki tedavisi, müzikle tedavi gibi yöntemlerin ortaya çıktığı yer olan Bergama, tıbba yaptığı katkılarla saygıyı hak ediyor.

  1. Ayasofya Camii

Dünyayı Roma İmparatorluğu altında birleştirmek isteyen İmparator Justinianos, bu idealini simgeleyen ve ona göre dünyanın merkezini işaret eden Ayasofya Camii’ni yaptırıyor 532 ve 537 yılları arasında. Ortodoks dünyasının merkezi olan bu camii, 1935’te müzeye dönüştürüldüğünden beri tüm dünyadan milyonlarca ziyaretçiyi ağırlarken tüm ihtişamıyla İstanbul’u da en güzel şekilde temsil ediyor.

  1. Artemis Tapınağı

İzmir Selçuk’ta bulunan Efes Antik Kenti, İncil’i yazan Yuhanna’ya vahinin geldiği kent olarak da biliniyor. Burada bulunan Artemis Tapınağı ise Aziz Paul tarafından Hristiyanlara verilen ilk resmi vaaza ev sahipliği yapmış. Dünyanın yedi harikası arasında bulunan Artemis Tapınağı’nın gerek Hristiyanlık gerekse tarih için önemi ise oldukça büyük.

  1. Göbekli Tepe

2011 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Aday Listesi’ne eklenen Göbekli Tepe, 2018 yılında adını Dünya Mirası olarak altın harflerle yazdırdı bu deftere. Dünyanın en eski kült yapılarını bünyesinde bulunduran Göbekli Tepe’nin keşfi, dinler ve inançlar hakkındaki tüm görüşlerin de değişmesine sebep oldu. Şanlıurfa’nın Örencik Köyü yakınlarında konumlanan Göbekli Tepe, inanç tarihine kattıkları açısından oldukça önemli bir konumda yer alıyor.

KATEGORİLER