Adım Adım Alaçatı
İzmir Çeşme’ye bağlı belde olan Alaçatı’ya hiç yolunuz düştü mü bilemiyoruz ama gitmediğiniz bir yerse hemen seyahat planı yapmaya başlayın. Ege’nin her bölgesi ayrı ayrı güzel fakat Alaçatı bambaşka bir güzellik. Bu şirin yeri merak ediyorsanız buyurun gezi rehberi yazımıza.
Gezilecek yerler
Huzur dolu bir tatil geçireceğiniz Alaçatı’da mutlaka görmeniz gereken yerler listemizde bulunuyor.
- Alaçatı Değirmenleri; bölgenin simgesi haline gelen değirmenleri mutlaka yakından görün hatta gün doğumu ve batımı için kesinlikle burayı tercih edin.
- Delikli Koy; serin suyu ve kumu ile ünlü koy, denize girmek için oldukça güzel ve sakin bir yer.
- Kemal Paşa Caddesi; oldukça hareketli olan caddede kafeler, butik dükkânlar ve sanat galerileri var. Caddenin en güzel tarafı trafiğe kapalı olması bu nedenle doya doya gezebilirsiniz.
- Ayios Koskantinos Kilisesi; camiye çevrilen kilise içinde bir perdeyle ayrılmış alan ve arkasında şapel var. Hristiyan halkının da düşünülerek yapıldığı bu uygulama orayı gezmek için gayet yeterli bir sebep veriyor.
Yapılacak aktiviteler
İşte Alaçatı’dan yapmadan dönmemeniz gereken başlıca şeyler:
- Cumartesi kurulan halk pazarına uğrayın ve organik ürünlerden el işi ürünlere kadar her şeyi bir arada görün, en beğendiklerinizi satın alın.
- Sörf mekânına gelmişsiniz, sörf yapamadan dönülür mü hiç?
- Şahane plajlarının tadını çıkarın.
- İzmir kumrusu ve damla sakızlı Türk kahvesini mutlaka deneyin.
- Gün batımı için yel değirmenlerine gidin.
Yeme içme
Bölgede binlerce Ege lezzetini tatma şansınız var. Özellikle vejetaryenlerin kesinlikle binlerce çeşit ot yemeğinin tadına bakması gerekiyor. Zeytinyağlı yapılan şahane yemeklerin yanında da lavantalı limonatasını deneyin. Damla sakızlı Türk kahvesi, şahane yöresel mezeleri, Arnavut ciğeri, balık çeşitleri, İzmir köfte ve kabak çiçeği dolmasını yemeden buradan ayrılmayın. İzmir kumrusu ve favalı enginarı tatmadan İzmir’e gittim demeyin.
Konaklama
Alaçatı deyince akıllara butik oteller gelmeli ama öyle bilindik butik otel değil bunlar. Taştan oluşan binalar ve insana hakikaten bambaşka bir his veriyor. Üstelik bazılarında 5 yıldızlı otelleri aratmayacak imkânlar bile var. Küçük bir yer olduğu için aklınıza konaklama sıkıntısı gelebilir ancak tam tersine yaklaşık 300 oteli bulunan Alaçatı’da tek sıkıntı son dönemlerde özellikle yerli turistlerin çoğunluğunun burayı tercih etmesinden dolayı yer bulmakta zorlanılması. O sebeple erken rezervasyon yaptırmanız gerektiğini unutmamalısınız. Sessizliği sevenler 1882 isimli otelde huzurlu ortamı ile rahat edebilir. Yine bir başka huzur kokan otel Tinas Alaçatı oluyor. Şehir merkezinde konaklamak isteyenler de Kayezta, Sing Inn Butik ve Eldoris Alaçatı butik otellerini tercih edebilir.
Alışveriş
Bölgede alışveriş seçeneği oldukça fazla olduğu için biraz kafanız karışabilir. Eğer antika eşyalardan hoşlanıyorsanız Antikacılar Çarşısı’nı, organik ürünler ve el yapımı göz nuru el işleri almak isterseniz mutlaka her cumartesi kurulan pazarı gezmelisiniz. Alaçatı’nın sıcacık insanı ile muhabbete doyamayacağınız pazar yerinde damla sakızlı Türk kahvesi ve envaiçeşit reçellerden satın alabilirsiniz. Daracık sokaklarında butik hediye dükkânları bulunan Alaçatı’da el yapımı takı, ev süsleri, magnet gibi hatıralıklar da alabilirsiniz.
Eğlence ve gece hayatı
Gece hayatı oldukça eğlenceli ve renkli olan Alaçatı’da gündüzleri ise beach partilerine katılabilirsiniz. Arnavut kaldırımlı sokaklarında turlayıp şirin kafelerinde çayınızı kahvenizi yudumlarken akşamları bambaşka bir hayatın başladığına şahit olacaksınız. Alaçatı Ot Festivali (nisan), Uçurtma Festivali (mayıs) ve Sörf Şenliği başta olmak üzere düzenlenen festivallere katılmak için tek yapmanız gereken, güncel festival ve etknlik takvimlerini takip etmek. Ünlü gece kulüpleri ile adını duyuran beldede Nar, Göz Lounge, Köyün Delisi ve Tektekçi Alaçatı isimli mekânlar özellikle genç ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Sabaha kadar dans etmek istiyorum diyenlerin de Single Yellow Fin’e bir uğramasını öneriyoruz. Meyhane ortamını sevenler de Fahri Baba, Dutlu Kahve ve Balıkçı Niyazi’ye gitmeli.
Ulaşım
Anadolu Jet, THY, Sun Express hava yolu şirketleriyle öncelikle İzmir Adnan Menderes Havaliman’na uçmalısınız. İzmir’den Alaçatı’ya ister kiralık araçla isterseniz de otobüs veya minibüslerle gidebilirsiniz. Karayolu ulaşımında da aynı güzergâh izleniyor. Alaçatı şehir içi ulaşımda da daha ekonomik olması açısından taksileri tercih edebilirsiniz; küçük bir yer olduğu için taksiler genellikle pahalı oluyor. Zaten gezilecek yerlerin çoğu yürüme mesafesinde bulunuyor, o nedenle yaya olarak da Alaçatı’nın birçok yerini gezebilirsiniz.