1 Günde Bursa'da Gezilecek Yerler


Tarihinin büyük çoğunluğunu ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin oluşturduğu Bursa, şimdilerde günümüze kadar sapasağlam gelen bu kültür mirasları sayesinde turizmde günden güne daha popüler bir şehir haline geliyor. "Serin hülyasıyla çeşmelerinin / Başındayım sanki bir mucizenin / Su sesi ve kanat şakırtısından / Billur bir avize, / Bursa'da zaman." Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "5 Şehir" isimli kitabında Bursa'yı anlattığı dizeleri gibi “Sultankent” Bursa'da kısıtlı zamanda çok yer görmek istiyorsanız, günübirlik Bursa programı yapmalısınız. Aslında Bursa'yı bir günde gezmek çok zor olsa da az bir zamanda en önemli ve birbirine yakın olan yerleri gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. İşte 1 günde Bursa’da gezilecek yerler:

Ulu Cami – Koza Han

Görkemli Ulu Camii ile geziye başlamanın sebebi, bu tarihi yapının Bursa’nın tam kalbinde yer alması. Oldukça merkezi bir konumda yer alan Ulu Camii, özellikle etrafında yer alan birden fazla hanları da göz önüne alırsak bir taşla birden fazla kuş vurmak deyimini gerçekleştirebilirsiniz. Koza Han, Emir Han, Eski İpek Han, Fidan Han gibi hanlar gezmek ve alışveriş için ideal yerler. Ulu Cami ile Orhan Cami arasında yer alan Koza Han, Bursa’nın alışveriş için tercih edilen mekanlarından biri. Koza Han iki kattan ve toplamda 95 odadan oluşuyor. Şimdilerde bu odalar dükkan olarak tekstil ve diğer ürünlerin satış yerleri olarak hizmet verirken, düzenli bir şekilde restorasyon çalışmalarının yapıldığı Koza Han’ın avlusunun ortasında iki katlı bir mescit ve birbirinden otantik kafeler bulunuyor. Hazır Bursa’ya kadar gelmişken ünü tüm dünyaya yayılmış olan İskender dönerinden, tadına doyum olmayan kestane şekerinden yememek olmaz. Koza Han ve çevresinde yer alan restoranların neredeyse tamamında İskender döneri var. Ayrıca kestane şekeri tatmak için de handaki pastanelere uğrayabilirsiniz.

Uzun Çarşı ve Tuzpazarı Çarşısı’nda alışveriş

Bursa alışveriş açısından oldukça zengin ve bütçe dostu bir şehir. Özellikle ipek kumaş ve tekstil yönünden oldukça gelişmiştir. Uzun Çarşı ve Tuzpazarı Çarşısı’nda çok uygun fiyata Bursa kumaşı bulabilir, hatta sevdiklerinize hediye alabilirsiniz.

Osman Gazi ve Orhan Gazi türbeleri

Osman Gazi Türbesi, Bursa’nın tarihi değeri olan önemli yapılarından bir diğeri. Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi’nin Türbesi’nde 15 sanduka bulunur. Türbe aile mezarlığı olarak inşa edilmiş. Türbe Osman Gazi ve ailesinin sandukalarına da ev sahipliği yapıyor. Osmanlı’nın ikinci padişahı Orhan Gazi’nin yattığı türbede ise Orhan Gazi ve ailesinin sandukaları yer alıyor.

Emir Sultan Camii

Emir Sultan Camii ve Külliyesi‘ne Ulu Cami’den yürüyerek gitmeniz mümkün. 20-25 dakikalık bir yürüyüş sonrasında Emir Sultan Cami’ye ulaşabilirsiniz. Burayı gezdikten sonra 3-5 dakika daha yürüdükten sonra meşhur Yeşil Camii ve Yeşil Türbesi’ni de görebilirsiniz. Gerek Emir Sultan gerekse Yeşil Camii, diğer camilere nazaran biraz farklı. Mimari açıdan değilse bile daha çok manevi ve tarihi açısından size bir ruh dinginliği yaşatıyor.

Yeşil Camii ve Türbesi

Adını Bursa’yla ve yeşille özdeşleştiren Yeşil Cami, bir zamanlar hükümet konağı olarak da hizmet vermiş muazzam bir işçiliği olan bir yapı. Yeşil Camii, sıra dışı mimari özelliklerinin yanı sıra sanatın en ince, en hoş çizgilerini taşıyarak, adeta göz kamaştırıyor. Yeşil Türbe de, aynı şekilde Yeşil Camii gibi Bursa’nın simge yapılarından biri. Şehrin her tarafından gözükebilme özelliği olan bu türbe, 1421 yılında Yıldırım Bayezid’in oğlu Sultan Mehmed Çelebi tarafından yaptırılmış. Yeşil Türbe Sultan Mehmed Çelebi’nin yanı sıra ailesine ait sekiz sandukayı da barındırıyor.

Muradiye Camii ve Külliyesi

İşte, Bursa’da tüylerinizi diken diken edecek, huzur bulacağınız, maneviyatı yüksek bir başyapıt daha! Karşınızda Muradiye Camii ve Külliyesi... Bu külliye, gerek camisi ile gerekse külliye içerisinde bulunan onlarca türbe ile her ziyaret edenin gözlerinin yaşlarla dolduğu, manevi duyguları harekete geçiren yerlerinden.

Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları müzesi

18 Eylül 2004 tarihinde halka açılan Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takı Müzesi, Bursa’nın Muradiye semtindeki Ahmetpaşa Medresesi’nde yer alıyor. Osmanlı döneminde Anadolu topraklarında giyilen birbirinden farklı 79 kıyafet ve 400’e yakın takının sergilendiği, aynı zamanda Atatürk’ün de bir dönem kaldığı söylenen köşkte Atatürk’ün çalışma ve dinlenme odası ve yüzlerce Atatürk fotoğrafı ve eşyaları yer alıyor. Günübirlik de olsa Bursa’ya gelip bu müzeyi de gezmenizi tavsiye ediyoruz.

KATEGORİLER