Vize İşlemleri
Turizm amaçlı yapılan ziyaretler ile iş görüşmeleri ile mesleki ve eğitim amaçlı yapılan ziyaretler için uygulanan vize rejimi arasında fark bulunmaktadır. Vize işlemleri Türkiye'nin farklı ülke vatandaşlarına uyguladığı vize rejimi, karşılıklılık esasına göre ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.
Bazı ülkelerin vatandaşları seyahat ederken vizeden muaftır; Öte yandan, turist vizeleri belirli ülkelerin vatandaşlarına elektronik ortamda verilmektedir. Her türlü çalışma ve öğrenim vizesi başvuruları elektronik ortamda yapılabilmekle birlikte, başvuru sahiplerinin ilgili dış temsilciliklerimize şahsen başvurmaları gerekmektedir. Vize başvurusu en yakın ikamet yerinden yapılmalıdır. Vize başvuruları konsolosluklarda bireysel yapılabileceği gibi vize danışmanlık firmaları aracılığıyla da yapılabilmekte ve tüm vize başvuru süreçleri yönetilebilmektedir.
Vize İşlem Süresi Ne Kadar?
Vize başvuru işlem süresi genellikle 3-15 iş günüdür. Ancak süre ülkeye ve kuruluşların yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle, uygulamaları yavaşlatmamak önemlidir. Talep edilen vize türüne göre vize başvuru süresi değişiklik gösterecektir. Uzun süreli ulusal vize başvuruları daha sonra tamamlanabilir. Vize işlemleri kısa süreli vizeler için de aynı ortalama sonuçlar söylenebilir. Başvurunuzda gecikme yaşamamak için vize randevunuzu en az 15 gün önceden almanız gerekmektedir. Hareket tarihine az bir süre kaldığında başvurulardan olumsuz geri bildirim alınabilir.
Vize Türleri Hakkında Bilgi
Hangi ülkeye giderseniz gidin gideceğiniz ülkeyi ziyaret etmek istediğiniz amaca bağlı olarak farklı vize türleri vardır. Bu ülkeye turizm, eğitim veya çalışma gibi amaçlarla girmek istediğinizi başvurunuzdaki belgelerle göstermelisiniz. Vize türleri belirli kodlarla belirtilir. Bu kodları aracı kurum veya konsolosluklardan başvuru yaparken öğrenebilirsiniz. Ayrıca Avrupa Birliği ülkelerine seyahat ederken Schengen vizesine başvurarak, birliğe üye ülkelerin çoğuna vizenizin süresi boyunca seyahat etme hakkınız bulunmaktadır.
Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvurular doğrudan konsolosluklara, konsoloslukların resmi olarak yetkilendirdiği kuruluşlara veya aracı kuruluşlar aracılığıyla yapılabilir. Vize başvurusunda bulunmak için konsolosluk tarafından belirlenen belgeleri hazırlamanız ve vize için gerekli ücretleri ödemeniz gerekmektedir.
Başvuruları E-vize üzerinden de yapılabilir. Konsolosluğa gitmek için yeterli vaktiniz yoksa ve bu adımlar ile dikkatinizin dağılmasını istemiyorsanız, vize işlemleri aracı kurumlar ile başvuru sürecini kolaylıkla yönetebilir ve fırsatlardan yararlanabilirsiniz.
Vize Hakkında
Vize; Ülkeler arası sorunsuz giriş ve çıkışı sağlamak amacı ile verilen, ülkeye giriş iznidir. Havalimanlarından ya da gümrük kapılarından giriş-çıkışı sağlayan vizeler gidilen ülkede ikamet ya da çalışma iznine müsaade etmez. Tüm ülkelerin uyguladıkları vize prosedürleri farklıdır. Bazı ülkeler Konsoloslukta bazı ülkeler ise aracı şirketler ile hizmet vermektedir. Vize başvuru işlemlerine gidilecek ülkeye giriş izni için konsolosluklar bazı evraklar istemektedir. Hazırlamış olduğunuz bu evraklar giriş yapılacak ülkenin vize prosedürüne göre konsolosluğa ya da yetkili aracı firmalara teslim edilir. Genel olarak tüm ülkelerin biometri uygulaması vardır. Bu aşamada başvuru sahibinin parmak izleri ve biometri fotoğrafları alınır ve konsolosluk sistemine yüklenir. Schengen ülkeleri için 24.09.2014 tarihinden itibaren ortak bir bilgi havuzu oluşturulmuştur. Buna göre; Bu tarihten sonra yapılan biometri işlemlerinde başvuru sahibinin dijital bilgileri 5 yıl süre ile bu havuzda saklanır ve kişinin 5 yıl daha biometri vermesine gerek yoktur. Fakat bu işlem sadece Schengen vize başvurularında uygulanmaktadır. Schengen vizesi dışında kalan; Amerika vizesi ve İngiltere Vizesi için her başvuruda biometri verilmek zorundadır. Bu aşamalardan sonra konsolosluk vize yetkilileri teslim edilen evrakları inceler eğer herhangi bir tutarsızlık yoksa vizenizi onaylar fakat herhangi bir tutarsızlıkta konsolosluk yetkilileri ek evrak talebinde bulunabilir ya da başvuru sahibini karşılıklı görüşme için konsolosluğa davet edebilir.
Vize Başvuru Evrakları Nelerdir?
- Pasaport ( En az 6 aylık geçerlilik tarihi olmalı. Pasaport 10 yıldan eski olmamalı ve boş sayfası olmalı )
- Pasaportun resimli sayfasından fotokopi
- Geçerlilik tarihi sona ermiş eski pasaportlarda varsa vize başvuru sırasında gösterilmelidir.
- Önceden alınmış ve süresi bitmiş vize sayfalarının fotokopileri
- İki adet biometrik özelliklere uygun, rötuşsuz, arka fon beyaz resim (6 aydan eski olmamalı).
- Uçak bileti rezervasyonu (gidiş-dönüş) veya seyahate ilişkin diğer belgeler.
- Gelirle ilgili belgeler* (Banka hesap ekstrası randevu tarihinden son 7 gün içinde alınmalı kaşeli ve imzalı olmalı )
- Konaklamaya ilişkin belgeler. ( otel voucher’ı, vb. gibi )
Şirket Sahipleri için vize evrakları;
- Ticaret ve Sanayi Odası Kaydı.
- Vergi Levhası kopyası.
- Resmi Gazete kopyası.
- İmza Sirküleri kopyası.
Ücretli çalışanlar için vize evrakları;
- Mesleğinize ilişkin bilgi içeren çalışma belgesi
- Resmi izin belgesi ya da yazısı ( Yazıda vize süresinde izinli sayılacağını belirtmesi gerekiyor )
- SGK hizmet dökümü (4a)
- SGK işe giriş bildirgesi
- Son 3 aylık ücret bordrosu ( kaşeli – imzalı )
- Gidiş amacınız göre son 3 aya ait güncel şahsi ya da şirket banka hesap dökümleri
Not: Vize müracaatında bulunan kişi emekli ve halen çalışıyor ise hizmet dökümü ve destek primi ödemelerini de eklemelidir.
Memurlar için vize evrakları;
- Mesleki bilgileri gösteren çalışma belgesi
- Vize talep süresini kapsayan resmi izin belgesi
- Son 3 aya ait maaş bordrosu
- Gidiş amacınız göre son 3 aya ait güncel şahsi yada şirket banka hesap dökümleri
Serbest meslek sahipleri için vize evrakları;
- Ticaret Odası Faaliyet Belgesi (Orijinal ve 6 aydan eski olmamalı)
- Yeni tarihli vergi levhası
- Ticaret Gazetesi
- Bağ-kur dökümleri
- Son 3 aya ait güncel şahsi banka hesap dökümleri
Çiftçilik yapanlar için vize evrakları;
- Bölge Ziraat Odası tarafından onaylı Çiftçilik Belgesi
Emekliler için vize evrakları;
- Aylık emekli maaşınızı gösteren emeklilik belgesi
Öğrencilerden ve yükseköğrenim görenlerden istenen vize belgeleri:
- Öğrenci belgesi (Orjinal)
- Okuldan talep edilen vize süresi için izin yazısı (tatil dönemleri haricinde seyahat edilecek ise)
- Seyahat masrafları aile tarafından karşılanacaksa aile bireylerinin iş evrakları
Ek olarak:
Maddi geçim yeterliliği olmayan kişiler ( öğrenciler, ev hanımları vb gibi…), maddi ihtiyaçlarını karşılayan birinci derece yakınlarının maddi evrakları eklenir. Ayrıca sponsor olan birinci derece yakını tarafından seyahat giderlerinin karşılanacağını belirten imzalı ve açıklayıcı bir yazı yazılması gerekmektedir.
Reşit olmayan çocuklar için anne ve babanın noterden muvaffakatname düzenlemesi gerekmektedir. Çocuklar için düzenlenmiş vize başvuru formunun da anne ve bası tarafından imzalanması gerekmektedir.