Sırbistan Turları ve Fiyatları
Nüfusu : 7,057 milyon
Yüzölçümü : 88.361 km²
Para Birimi : Sırp Dinarı
Resmi Dil : Sırpça
Telefon Kodu : +381
Saat Farkı : (GMT+1) 2 saat fark. Türkiye saati Sırbistan saatinden 2 saat ileridir.
Konsolosluk Bilgileri : Belgrad Büyükelçiliği görev bölgesindedir.
Kıta : Avrupa
Vize Durumu : Vizesiz / 90 gün
Sırbistan Hakkında
Sırbistan Balkanlar’da yer alır. Ülkenin sınırları kuzey tarafta Macaristan, doğu tarafta Bulgaristan ve Romanya, güneyde Arnavutluk ve Makedonya, batıda Karadağ, Hırvatistan ve Bosna- Hersek ile çizilmiş durumdadır. Ülke parlamenter cumhuriyetle yönetilir. Ülkedeki idari bölümler beş istatiksel bölge şeklindedir. 24 şehir, 29 ilçe ve 150 belediye bulunur. Ülke başkenti Belgrad’dır.
Ülkenin resmi dili Sırpçadır. Sırpça, Rusça diliyle oldukça benzer bir dildir. Bu sayede anlaşmada kolaylık sağlar. Ülkede İngilizce de yaygın olarak konuşulur. Okullarda Fransızca, Almanca, Rusça, İtalyanca ve İspanyolca da öğretilir.
Sırbistan, 420 sene boyunca Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde kalmış olan bir ülkedir. 1878 senesinde yapılan Berlin Anlaşması ile tamamen bağımsız olmuştur. Ülke Balkan Savaşlarında ve Birinci Dünya Savaşında oldukça fazla kayıp vermiştir. Birinci Dünya Savaşı sonrasında Yugoslavya Krallığı kurulmuştur. Bu krallık bugünkü Kosova, Makedonya, Sırbistan, Bosna-Hersek ve Karadağ’ın tamamını, Hırvatistan ve Slovenya’nın da büyük bir bölümünü kapsıyordu. İkinci Dünya Savaşı süresince Yugoslavya bölgesinde acımasız soykırımlar yaşandı. Sonrasında Slovenya, Makedonya Cumhuriyeti, Hırvatistan ve Bosna-Hersek Yugoslavya’dan ayrıldı. Bunun sonucunda 1992 senesinde Karadağ ve Sırbistan birlikte, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti isminde bir ülke haline geldi. Bu durum Bosna Savaşı’nı körükledi. 2001 yılına gelindiğinde ülke adından Yugoslavya ismi kaldırıldı ve 4 Şubat 2003 tarihinde de ülke ismi Sırbistan-Karadağ olarak değiştirildi. Karadağ 2006 senesinde bağımsızlığını kazandı. Böylece Sırbistan bugünkü konumunu şekillendirdi.
Sırbistan’da Şehir içi Ulaşım
Ülke içinde şehir içi ulaşımını toplu taşıma araçları ya da taksilerle sağlayabilirsiniz. Taksi ücretleri genel olarak uygundur. Ancak turist olanların dolandırılma ihtimali de yok değildir. Bu nedenle dikkatli olmakta ve bilgi almakta fayda vardır. Bunun dışında otobüsler ve daha çok minibüsler tercih edilir. Toplu taşıma araçları genelde bakımsızdır. Ayrıca oldukça kalabalık olabilir. Bu nedenle turistler çok fazla tercih etmez. Ancak bunlar sorun değilse toplu taşımadan kolaylıkla faydalanılabilir.
Sırbistan’a Ne zaman ve Nasıl Gidilir?
Sırbistan genel olarak çok yüksek sıcaklıklara sahip olan bir ülke değildir. Ülkedeki kuzey ve güney kesimler hava koşulları bakımından farklılıklar gösterir. Ülkede ocak ayı oldukça soğuktur. Yaz aylarındaysa havalar ısınır. Ülkeye gidecek olanların dikkat ettiği bir diğer kıstas da festival tarihleridir. Bu sayede Sırbistan ziyareti çok daha eğlenceli hale gelebilir.
Ülkeye hava yolu ve kara yolu kullanılarak gidilebilir. İstanbul üzerinden Belgrad’da bulunan havaalanına ulaşım mümkündür. Hava yolu ile ulaşım ortalama olarak iki saat sürer. Ayrıca Edirne üzerinden Kapıkule Sınır Kapısı kullanılarak Bulgaristan başkenti Sofya’ya, oradan da Sırbistan topraklarına geçiş yapılabilir.
Ülkeye İstanbul Esenler Otogarı’ndan otobüsle gitmek de mümkündür. Ayrıca TCDD İstanbul- Kapıkule- Sofya- Bükreş hattında seferi olan Bosfor Ekspresi ile de trenle geçiş yapılabilir.
Sırbistan’da Nerede Kalınır?
Ülkede konaklama yapmak için pek çok seçenek bulunur. Oteller, hosteller ve pansiyonlar mevcuttur. Otel fiyatları ile hostel ve pansiyon fiyatları arasında oldukça fark bulunur. Daha ucuz bir konaklama yapmak isteyenler hostel ve pansiyon tercih edebilirler. Ülkenin başkenti Belgrad, konaklama konusunda en rahat edilecek yerlerden birisidir.
Sırbistan’da Gezilecek Yerler
Sırbistan tarihi, manzaraları, kültürü ve daha pek çok güzelliği ile her yıl turist ağırlayan bir ülkedir. Sırbistan denilince akla ilk gelen isimlerden biri Nikola Tesla’dır. Ülkeye giden pek çok kişi mutlaka Nikola Tesla Müzesini ziyaret eder. Müzede böylesine önemli bir kişinin eşyaları ve icatları sergilenir. Ayrıca müze mimarisi de oldukça güzeldir. Müzede en ilgi çeken şeylerden biri hiç kablo kullanılmadan floresanı yakan Tesla Bobini ’dir. Ayrıca müzede sayılı dâhilerden olan Tesla’nın bedenine ait küllerin bir kısmı da vardır.
Aziz Sava Katedrali, ülkede görülmesi gereken bir diğer yerdir. Burası bir Ortodoks Kilisesidir ve başkentte yer alır. Bu katedral Sırbistan’ın en büyük katedraliyken aynı zamanda Avrupa’nın da onuncu büyük katedralidir. Muhteşem mimarisiyle mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunur. Ayrıca başkentte bulunan Ulusal Müze de ziyaret edilmelidir. 1844 senesinde açılan müze en eski ve en büyük müze olma özelliği taşır. Müze içinde dört yüz binden fazla eser bulunur. Birçok değerli esere ev sahipliği yapan bu müze mutlaka görülmelidir.
Kalemegdan, kale alanı ve parktan meydan gelir. Bu meydan tarihte pek çok kere Türk akınlarına maruz kalmıştır. Osmanlı zamanında alınmıştır ve üzerinde hala pek çok iz taşır. Nis Fortress yani Niş Kalesi de tarihi açıdan oldukça önemlidir. Ülkenin Niş kentinde yer alır. 1948 senesinde kültürel alan ilan edilmiştir ve yasayla korunmuştur. Sırbistan gezisinde mutlaka görülmelidir. Başkentte yer alan hayvanat bahçesi de pek çok turist tarafından tercih edilen bir adrestir. Hayvanat bahçesi, Kalemegdan’daki parkta yer alır. 1936 senesinde kurulmuştur ve Avrupa’nın en eski hayvanat bahçelerinden biridir. 7 hektarlık bir alanda, yaklaşık olarak 1.700 hayvan bulunur.
Manasija Monastery, Sırp Ortodoks manastırıdır. 1406-1418 yılları arasında kurulmuştur. Orta çağ Sırp kültürüne dair en önemli anıtlardandır. UNESCO Geçici Liste Süreci’ne girmiş bir yerdir. Bu muhteşem yapı mutlaka görülmeli, tarihe kısa bir yolculuk yapılmalıdır. Sveti Sava Kilisesi, dünyadaki en büyük Ortodoks kilisesi olduğu söylenen bir yapıdır ve mükemmel bir mimarisi vardır. Studenica Manastırı ise belki de en etkileyici olanlardan biridir. 1190 senesinde kurulmuştur. Kilise içinde Bizans dönemi fresk resimleri görülebilir.
Gamzigrad, 10 dönümlük bir site alanıdır. İçerisinde Roma dönemine ait olan tapınaklar ve saraylar bulunur. Ülkedeki tarihi noktalardan oldukça önemli olanıdır ve ülke gezisinde mutlaka ziyaret edilmelidir. Şeytan’ın Şehri (Đavolja Varoš), Radan Dağı’nda bulunan 202 eşsiz kaya formasyonlarıdır. Türkiye’de bulunan Peri Bacalarına benzetilir. Ayrıca ülkede görülmesi gereken yerler arasında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Novi Pazar, Derdap Milli Parkı ve Avrupa’nın en iyi korunmuş parklarından olan Tara Milli Parkı yer alır.
Zlatibor, batıdaki dağlarda bulunan popüler bir turistik yerdir. Yaz aylarında yürüyüşlerin, kışın da kayakların vazgeçilmez yerlerindendir. Buradaki en yüksek dağ olan Tornik’te bir kayak merkezi vardır. Bölgede pek çok doğal alan, tarihi köyler ve çayır alan bulunur. Burası ahşap kilise ve evleri ile açık hava müzesi gibidir.
Sırbistan’da Yemek Kültürü
Ülke mutfağı; Orta Avrupa Balkan mutfağı yemekleriyle Yakın Doğu yemekleri karışımından oluşur. Sırplar mutfaklarıyla oldukça gurur duyarlar ve et sevdalısıdırlar. Ana yemeklerini ızgara et ve sosis, ekmek ve yerel peynir oluşturur. Bir Sırp evine misafir gittiğinde, o kişiye geleneksel olarak ekmek ve tuz ikram edilir.
Çoğu Sırp restoranında rostilj sunulur. Rostilj, çeşitli ızgara etlerinden oluşan bir tabaktır. Genelde tavuk ızgara olur ve pastırma ile sarılı şekildedir. Ayrıca çoğu restoranda aranılan her yemek bulunabilir. Kajmak isimli yemek tereyağı ve krem peynirden yapılan bir yemektir. Ajvar isimli yemekse kavrulmuş kırmızıbiberdir. Bu iki yemek de mutlaka denenmesi gereken lezzetlerdendir. Pljeskavica isimli hamburgerse Sırp fastfood restoranlarda yer alır. Alışılmış hamburger lezzetinden farklı bir tadı vardır.
Cevazpcici, en meşhur Sırp yemeklerinden biridir. Izgara et çeşidi olan cevapcici, domuz eti ve sığır eti karıştırılarak yapılır. Bu yemek, Balkanların yöresel yemek çeşitlerindendir. Karadordeva snicla isimli yemekse domuz eti ve kajmaktan yapılır. Ülkede sadece vejetaryen restoran bulmak zor olabilir. Ancak pek çok restoranda vejetaryen yemekleri vardır.
Ülkede tatlı ve kahve kültürü de oldukça gelişmiştir. Çikolatalı krep olan palacinke mutlaka denenmesi gereken lezzetlerdendir. Ülkenin ulusal içkisi Rakija’dır. Rakija, konyaktır ve pek çok aroma çeşidi bulunur. En meşhur olanıysa erik aromalı olandır. Ayrıca ülkedeki bağlardan yapılan şaraplar da lezzetlidir.
Sırbistan’da Eğlence ve Festivaller
Ülkede gece hayatın denilince akla ilk gelen şehir Belgrad olur. Belgrad’da gece hayatını yaşamak isteyenler için pek çok mekân bulunur. Sırbistan’da özellikle nehir kenarlarındaki mekanlar oldukça popülerdir. Ülke halkı eğlenmeyi de eğlendirmeyi de bilir. Akşam saatlerinde başlayan eğlenceler, sabahın ilk ışıklarına dek devam eder. Sırbistan aynı zamanda pek çok festivale de ev sahipliği yapan bir ülkedir. Seyahat tarihleri festival dönemlerine denk gelen turistler oldukça şanslıdırlar. Bu sayede pek çok yemek, film ya da müzik festivaline katılabilirler.
Sırbistan’da düzenlenen festivaller;
- Temmuz
- EXİT Festivali / Festival boyunca dünyaca ünlü sanatçılar sahne alır. Bu festival, Doğu Avrupa’daki en büyük festivaldir. Festival kapsamında açık hava sineması, ekstırem spor alanları ve teknolojik alanlar mevcuttur.
- Ağustos
- Guca Trumpet Festivali / Oldukça ilginç bir müzik festivalidir. Dünyanın farklı yerlerinden gelen 600.000 trompet sevdalısı insan Belgrad’dan çıkarak Guca ’ya yolculuk yaparlar. Guca ’da ise dünyadaki en iyi nefesli bandolar yarışır.
- Belgrad Bira Festivali / Otuzdan fazla yerli ve yabancı bira tadımı yapılır. Bu tadım için gelen binlerce insan aynı zamanda pek çok canlı konseri dinleme ve eğlenme şansı yakalar.
- Eylül
- Sokak Sanatçıları Festivali / Farklı ülkelerden gelen en başarılı 150 sokak sanatçısı performanslarını sergiler. Sanatçılar içerisinde dansçılar, akrobatlar ve aktörler yer alır.
- Leskovac Grill Festival / Izgara et festivalidir. Ana cadde beş gün süresince motorlu trafiğe kapalı hale getirilir. Bol etli geçen festivalde ayrıca moda gösterileri, konserler ve karnavallar olur.
- Ekim
- Belgrad Müzik Festivali / Balkan müzikleri üzerine yoğunlaşma olur. Pek çok performans sanatçısı ve orkestra seçili olan alanlarda sahne alır. Ayrıca sanatçılar, ülkedeki en iyi artislerle atölye çalışması yapma şansı yakalayabilirler.
- Haziran
- Cinema City Film Festivali / Sekiz gün sürer. Festival süresince yüz elliden fazla film gösterimi yapılır.
Sırbistan’da Alışveriş
Ülkeden dönerken alınabilecek popüler hediyelikler arasında yerel el emeği eşyalar, yerel şapkalar(sajkaca), yerel pantolonlar(caksire), yerel ayakkabılar(poanak), yemek ve içecekler bulunur. Pek çok ülkeden alındığı gibi buradan da bayrak, magnet, şapka, anahtarlık, kahve kupaları, resim ya da çanta alınabilir. Ayrıca Rakija isimli ulusal içki de oldukça popülerdir. Ülkedeki müzik aletleri de hoş bir hediye olabilir. Gusle, frula veya dvojnice enstrümanları hediye olabilecek seçeneklerdir. Ülkede alışveriş için en önce ziyaret edilen yer başkent Belgrad olur. Burada yerel dükkanlardan büyük alışveriş merkezlerine kadar pek çok alışveriş mekânı bulunabilir.
Sırbistan’da Bilmeniz Gerekenler
Ülkede geniş bir din özgürlüğü vardır ve bu durum anayasa ile tanınır. Bu durum ülkeyi laik olarak tanımlar. Nüfusun yüzde seksen beşlik kısmı Ortodoks Hristiyanlardan oluşur. Yüzde altılık kısmı Katolikler oluştururken yüzde birlik kısmı da Protestanlar oluşturur. Ayrıca ülke nüfusunda yüzde üçlük bir kesim Müslümanlardan meydana gelir. Geriye kalan kısım ise Ateizm, Musevilik ve diğer inanışlardan oluşur.
Ülke ekonomisi yabancı sermaye desteklidir ve imalat sektörüyle ihracata dayalıdır. Ancak ülke ekonomisinin temelini tarım oluşturur. Ülkede yetiştirilen ürünlerin başında arpa, buğday, mısır, soya, ayçiçeği ve şeker pancarı gelir. Ayrıca ülkede kömür, demir ve bazı metaller bakımından zengin kaynaklar bulunur. Sırbistan, savaşların sonunda ambargolarla, yaptırım ve krizlerle uğraşmıştır. Bu durum da ekonomiyi olumsuz yönde etkilemiştir. İşsizlik, ülke ekonomisinde yer alan en önemli sorunlardandır.
Sırbistan halkı arkadaş canlısı ve sıcak kanlıdır. Herhangi bir durumda oldukça yardımsever davranırlar. Ülke halkı eşcinsellere karşı genel olarak hoşnutsuzdur ve bu hoşnutsuzluğu belli eder. Ülkedeki gece hayatı renklidir. Sırbistan; sanat galerileri, müzeleri, ilginç ve güzel mimarileri, genç nüfusu ve gelişmiş sağlık sektörüyle iyi durumda olan bir ülkedir. Ayrıca genel olarak günün her saatinde güvenlidir. Ancak yine de kalabalık alanlarda ve turistik bölgelerde dikkatli olmakta fayda vardır.
Ülke halkından birinin evine giderken küçük de olsa bir hediye götürülmesi beklenir. Ayrıca eve girerken ayakkabıların çıkarılması da saygı göstergesi olarak kabul görür. Ülke halkı savaş konulu konuşmalardan hoşlanmaz. Bu sebeple Yugoslavya Savaşları’nı, saldırıları veya Kosova Savaşı’nı konuşmamak da fayda vardır.
Sırbistan’daki önemli günler ve tatiller;
01-02 Ocak Yılbaşı / 7 Ocak Julian Ortodoks Noeli / 15-16 Şubat Sırbistan Milli Günü / 29 Nisan Ortodoks Good Friday / 1 Mayıs Ortodoks Paskalyası / 01-02-03 Mayıs İşçi Bayramı / 9 Mayıs Avrupa Günü / 02 Mayıs Ortodoks Paskalya Pazartesi’si / 28 Haziran Aziz Vitus Günü / 21 Ekim Anma Günü / 11 Kasım Ateşkes Günü’dür