Malezya Tatili Turları ve Fiyatları
Başkenti
|
Nüfusu
|
Yüzölçümü
|
Para Birimi
|
Saat Farkı
|
Kıta
|
Resmi Dil
|
Vize
|
Kuala Lumpur
|
31,19 milyon
|
330.803 km²
|
Ringgit
|
-5 Saat
|
Asya
|
Malayca, Malezya Dili
|
Vizesiz / 90 gün
|
Modatatil ile Malezya Tatili Turları size hayalinizdeki egzotik Malezya tatilini vaat ediyor. Hem en uygun fiyatlarla Malezya’nın egzotik yerlerini keşfedip hem de sevdikleriniz için güzel anılar biriktirebilirsiniz. Üstelik anlaşmalı banka kredi kartı ile Modatatil.com üzerinden rezervasyon yapacağınız Malezya Turu için vade farksız 3 taksit ödeme seçeneği de mevcut.
Malezya Hakkında
Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alır. Kuzey tarafında Tayland, güney tarafında Endonezya ve Singapur bulunur. Malezya’nın batı tarafta Andaman Denizi’ne, doğu taraftaysa Güney Çin Denizi’ne kıyısı vardır. Ülkenin başkenti Kuala Lumpur’dur. Kuala Lumpur aynı zamanda ülkenin en kalabalık kentidir. Ülke Batı Malezya ve Doğu Malezya olmak üzere iki bölgeye ayrılmış durumdadır.
Ülkenin resmi dili Malayca’dır. Bununla birlikte halkın neredeyse tamamı İngilizceyi kusursuz konuşur. Geçerli olan diller arasında Arapça da bulunur. Ayrıca çeşitli etnik gruplara ait olan Tamilce ve Çince gibi diller de konuşulur.
Ülkede yerleşimin 40.000 yıl evveline kadar gittiği tespit edilmiş bir durumdur. Milattan önce ve sonra dönemlerde Hindistan ve Çin’den gelen tüccarlar, Malay Yarımadası’na yerleşerek oradaki halkı etkilemişlerdir. Budizm ve Hinduizm, tüccarlar yolu ile halk arasında yayılmıştır. Ülkenin pek çok bölgesinde birbirinden farklı olan krallıklar, sultanlıklar, imparatorluklar kurulmuştur. Bu durum farklı din, kültür ve milletlerin bir arada yaşamasına olanak sağlamıştır. İslam diniyse on dördüncü yüzyılda Malaylar arasında yayılma göstermiştir. Malaylar, Malezya’nın en eski halkıdır. Malakka Sultanlığı, bu bölgede kurulan ilk İslam devletlerinden biridir ve 1400-1511 yılları arasında hakimiyet sürmüştür.
Daha sonralarıysa coğrafi keşifler sonucunda pek çok Avrupa devleti Malezya’yı işgal etmeye başlamıştır. Bölgede önce Portekiz sonra da Hollanda hakimiyet kurmak istemiştir. 1786 senesindeyse bölgede İngiliz hakimiyeti oluşmuştur. Ülke, İkinci Dünya Savaşı’nda ise Japonya’nın işgaline uğramıştır. 1948 senesinde Malezya Federasyonu hükümetine karşı gerillaların ayaklanması başlamıştır.1956 senesinde ise İngiltere-Malezya konferansı yapılmış ve bu konferansın ardından 1957 senesinde Malezya’nın bağımsızlığı kabul edilmiştir. Bağımsızlık için var olan şart Malezya’nın, İngiliz Milletler Topluluğu içinde kalmasıdır.
Malezya’ya Ne zaman ve Nasıl Gidilir?
Ülkede üç mevsim vardır. Mevsimlerin şekillenmesiyse muson yağmurlarına göredir. Mart ayının başındaki zamanlar ve haziran ayının sonundaki dönemler tavsiye edilen seyahat zamanları değildir. Çünkü bu dönemlerde nem oranı da sıcaklık da yüksektir.
Turistlerin en yoğun olarak ülkeye gittikleri dönem temmuz- kasım arasındaki dönemdir. Tabi bu dönemlerde yoğunluktan dolayı otel fiyatlarında da bir yükselme meydana gelir. Aralık- Şubat arası zaman da oldukça sık tercih edilen bir dönemdir. Bunun sebebi Çin Yeni Yılı’dır. Ancak bu dönem muson yağmurlarının görüldüğü dönemdir. O nedenle seyahate çıkacakların yağmurluk ve şemsiye tedarik etmelerinde fayda vardır.
Malezya’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
Malezya oldukça renkli ve birçok özelliği ile de çekici bir ülkedir. Bozulmamış plajlara, adalara, zengin bir kültüre ve güzel bir doğaya sahiptir. Zaten her yönüyle Güney Asya ülkeleri arasında en çok turist alan ülkelerden biridir. Ülkede başkent olan Kuala Lumpur, başlı başına görülmesi gereken bir yerdir. Burası, Asya’nın en kozmopolit yerlerindendir. Dünyanın en uzun gökdelenlerinden olan Petronas Kuleleri, farklı kültürlere ait olan mimarilerin iç içe olduğu Merdeka Meydanı, hediyelik eşya dükkanlarının yer aldığı Pasar Seni, meraklıları için bir Hint mahallesi olan Little India, hayvanat bahçesi, İslami Sanatlar Müzesi ve Ulusal Müze gezilip görülmesi yerler arasındadır. BatuCaves, Kuala Lumpur’un en gözde turistik bölgelerinden biridir. Önünde büyük bir altın kaplama heykel vardır. Heykel Hinduizm’in mühim tanrılarından olan Lord Murugan’ı temsil eder. Bölgede 400 milyon yıl geçmişe sahip olan bir mağara bulunur. Mağaraya merdivenle çıkarak ulaşılabilir.
Langkawi Adaları, ülkenin en turistik yerlerindendir. Burası dünyaca ünlü olan balayı destinasyonlarından biri olma özelliği taşır. Beyaz kumlu plajlar, sakin ve cennet gibi bir deniz, bozulmamış bir doğa ve tüm bu güzelliğin içinde rahat edilebilecek restoranlarla mutlaka görülmesi gereken bir bölgedir. Kota Kinabalu da tam bir sahi şehridir. Deniz kıyısında var olan sokak lokantaları oldukça ünlüdür ve oldukça geniş bir alanda bulunur. Ayrıca ülkede bulunan Tioman Adası da oldukça ilgi çekicidir. 1970’lerde Time dergisi tarafından, dünyanın en güzel adalarından bir tanesi diye ilan edilmiştir. Bolca hindistancevizi ağacının olduğu, çok fazla türe ev sahipliği yapan mükemmel bir adadır.
Melaka şehri de görülmeye değerdir. Burada bulunan Stadhuys tarihi bir binadır. Geçmiş zamanda Hollandalı valilerin resmi ikametgahı olarak kullanılmıştır. Şimdilerdeyse tarih müzesi olarak hizmet verir. Görülmesi gereken yerlerden biridir. Ayrıca hemen yanında yer alan kilise de gezilmelidir. Burada nehir turuna katılmak ya da uygun fiyatlarla kiralanabilen süslü bisikletlerle tur atmak oldukça keyifli deneyimlerdir. Ülkede ünlü olan tatil beldelerinden biri de Cameron Highlands’dır. Burası dağları, yağmur ormanları, vadilere yayılmış çay bahçeleriyle ünlüdür. Oldukça serindir ve pek çok kişi için sakin bir kaçamak yapılacak yerdir.
Putra Jaya, ülkenin idari başkentidir. Burada Cruise Tasik Gölü üzerinde tekne turu yapılabilir. Sonrasında başbakanın resmi konutu, oldukça devasa yapıda olan kongre merkezi, büyüleyici güzellikte olan Putra Cami ve Taman Botanik Parkı görülebilir. Georgetown kentiyse, UNESCO Dünya Mirası kentidir. Tarihi tapınakları ve binalarıyla mükemmel bir bölgedir. Ana karaya, ülkedeki en uzun köprü olan Penang Köprüsü ile bağlıdır. Bu bölge İngiliz koloni dönem mimarisiyle de oldukça dikkat çekicidir.
Kinabalu Dağı, Kinabalu Milli Parkı’nın içinde yer alır. Dağ, 4.095 metre yükseklikle ülkenin en yüksek dağı olma özelliğindedir. Kinabalu Milli Parkı ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan mükemmel bir yerdir. Trekking rotası arayanlar içinse oldukça idealdir. Gunung Mulu Milli Parkı ise ülkenin bir diğer önemli noktasıdır. Burası da UNESCO listesindedir. Oldukça güzel mağaralar sistemine sahiptir ve manzarası büyüleyicidir.
Malezya’nın Yemek Kültürü Nasıldır?
Ülkedeki etnik grup çeşitliliği, mutfakta da kendisini hissettirir. Hintliler, Malaylar ve Çinliler kendi mutfak kültürlerini yaşatmaya devam etseler de ortak bir yemek kültürü de sağlanmış durumdadır. Ülkede neredeyse her yemeğin ve içeceğin içine şeker atılır. Ülkeyi seyahat edecek olan şeker hastalarının beslenme konusunda dikkat etmeleri gerekir. Ülkede her daim taze sebze- meyve bulunur. Ayrıca pek çok balık çeşidi de taze olarak tüketilebilir. Ülkede domuz eti tüketimi yaygın değildir.
Pirinç, ülke mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Pilav, Malayların ana yemeğidir. Satay isimli yemekse mangalda yapılan sığır, koyun ya da tavuk şiştir. Satay, ülkenin en meşhur ve yaygın yemeğidir. Noodle’nin içine karides, midye, Çin soğanı, yumurta ve soya filizi eklenerek yapılan Char Kway Teow isimli yemek de Malezya yemeklerinin arasında oldukça popülerdir. Deniz ürünlerinden hazırlanan ve bir çorba türü olan laksa ve tavuklu pirinç de oldukça meşhurdur.
Ülke egzotik meyveler bakımından zengindir. En çok tercih edilen içecek de bu meyvelerden elde edilen taze meyve sularıdır. Pirinç şarabı tercih edilen diğer bir içecektir.
Malezya’da Eğlence ve Festivaller
Ülkede pek çok şehirde gece hayatı aktif durumdadır. Kuala Lumpur bu yönden oldukça gelişmiş olan bir kenttir. Sabahın ilk ışıklarına dek açık olan büfeler, barlar, gece kulüpleri, otellerin gece aktiviteleri ve daha pek çok mekân eğlence için kaliteli bir hizmet sunar. Ayrıca ülkede müzik çeşitliliği de çok fazladır ve canlı müzik dinlemek isteyenlerin de seçebileceği pek çok yer alternatifi bulunur. Ülkede düzenlenen festivaller de çok çeşitlidir. Ülkedeki çok kültürlü yapı bunun başlıca nedenidir. Mesela bir Hindu bayramı olan Deepvali oldukça ilginçtir. Işık Festivali olarak da bilinir. Etkinlik boyunca tüm sokak boyunca ve evlerin içinde mumlar, kandiller yakılır. Yeni kıyafetler giyilir ve geleneksel olan yağ banyoları yapılır.
Malezya’da düzenlenen festivaller;
- Ocak
- Thai Pongal / Hindularca kutlanan bir festivaldir. Ocak ayı yılın en şanslı ayı kabul edilir ve festival aslında bir hasat festivalidir.
- Şubat
- Eyalet Günü Kutlaması / Başkent Kuala Lumpur’un federal eyalet olması anısına düzenlenen festivalde havai fişek gösterileri yapılır. Festivalde kültürel gösteriler, sergiler, yürüyüşler ve daha pek çok aktivite yer alır. Eyalet Günü (1 Şubat) aynı zamanda resmî tatil ilan edilmiştir.
- Çin Yeni Yılı / 15 gün süresince kutlanır. Kutlamalarda aile ziyaretleri yapılır, yemekler düzenlenir ve hediyeler alınır. Çin Yeni Yılı geçit törenleri, havai fişek gösterileri, dans ve müzik eşliğinde geçer.
- Mayıs
- Buda’nın Doğumu / Doğum, aydınlanma ve ölüm mayıs ayı içinde farklı etkinlikler şeklinde kutlanır. Mesela kafesteki kuşların serbest kılınması gibi etkinliklerin yapıldığı gün Wesak Day Festivali’dir.
- Mart
- Malezya Grand Prix / Formula 1’in, Güneydoğu Asya’da olan en büyük etkinliğidir ve Malezya’da yapılır. Selangor Sepang Uluslararası Alanı’nda her sene mart sonu-nisan başı gibi düzenlenir.
- Temmuz
- Yağmur Ormanları Dünya Müzik Festivali / Üç gün süren festival her sene temmuz ya da ağustos ayında düzenlenir. Festivalde yerli-yabancı pek çok sanatçı ağırlanır.
- Mega Alışveriş Karnavalı / Karnavalda pek çok sektör için büyük indirimler düzenlenir.
- Ekim
- Uluslararası Gurme Festivali / Festival boyunca ünlü şefler yarışır.
Malezya’da Alışveriş
Ülkede alınacak ürünlerin başında batik gelir. Batik, kumaşın boyalı suya batırılması ve çeşitli desenlerle süslenmesidir. Sokak satıcılarından büyük alışveriş merkezlerine kadar pek çok yerde bulunabilir. Ülkeden alınacak bir diğer önemli ürünse elektronik eşyadır. Elektronik eşyalar diğer ülkelere nazaran çok daha ucuzdur. Ayrıca Malezya, dünya kalay üretiminde ilk sıradadır. Bu nedenle kalay ve kurşundan yapılan ürünler de ülkeden alınacak hediyelikler arasında bulunur. Ülke genelinde sokak satıcılarından, pazarlardan, hediyelik eşya dükkanlarından ve büyük mağazalardan alışveriş yapılabilir.
Malezya’da Şehir içi Ulaşım
Malezya’da şehir içi ulaşımda çok sorun yaşamazsınız. Genel olarak ulaşım gelişmişliği mevcuttur. Özellikle başkentte gelişmiş bir ulaşım ağı mevcuttur. Tren, metro, otobüs ve taksi ülke genelinde kullanılan ulaşım araçlarıdır. Taksiler genel olarak ucuz sayılır. Bu nedenle pek çok kişi tarafından tercih edilirler. Ancak taksiler bazı yerlerde mavi ve kırmızı olarak ayrılmış durumdadır. Mavi taksilerde taksimetre bulunur. Ancak kırmızı taksiler de gidilecek yer için pazarlık etmek ve fiyatta anlaşmak gereklidir.
Malezya’da Nerede Kalınır?
Konaklama yapılabilecek pek çok otel mevcuttur. Genel olarak otel fiyatları yüksek değildir. Ancak turistlerin sık geldiği dönemlerde kısmen fiyat artışları görülebilir. Ortalama olarak üç yıldızlı bir otelde gayet konforlu bir şekilde konaklama yapılabilir. Ancak oldukça lüks ve kaliteli bir konaklama yapmak isteyenler için beş yıldızlı oteller de mevcuttur. Daha ucuz bir konaklama yapmak isteyenler için hosteller ideal bir seçenek olabilir.
Malezya’da Bilmeniz Gerekenler
Ülkenin resmi dini İslam’dır. Ülkede çok sayıda etnik grup vardır. Bu nedenle çeşitli inançlar görülür. Ülkede halkın yarıdan fazla çoğunluğu Müslümandır. Ülkede inanılan ikinci büyük dinse Budizm’dir. Sonrasında gelen üçüncü yaygın din de Hristiyanlık ’tır. Ancak bunlarla beraber Konfüçyüsçülük, Hinduizm, Taoizm, Şamanizm, Sihizm, Animizm ve Bahailik gibi dinler de inanış vardır. Malaylar, Müslüman halkın çoğunluğunu oluşturur. Ayrıca ülkede çok az sayıda Hintli de bulunur. Budizm dini Çinli halk tarafından benimsenmişken Hindu diniyse Müslüman olmayan Hintliler tarafından benimsenmiştir.
Ekonomide yer alan en önemli ürünler; hindistancevizi, kauçuk, muz, patates, pirinç, hurma, ananas, çay, mısır ve tütündür. Ülke orman ürünleri bakımından oldukça iyi durumdadır ve kereste ön planda yer alır. Ülke ekonomik bakımdan kendine yeterlidir ve ülkede enflasyon düşüktür. Ayrıca ülke maden bakımından da zengindir. Kalay üretiminde dünya birincisidir ve dünya kalay üretiminin yüzde yetmiş gibi ciddi bir oranını karşılar. Ülkenin diğer önemli gelir kaynakları turizm ve balıkçılıktır.
Ülkede sosyal hayat, bölgelere göre değişiklik gösterir özelliktedir. Çünkü ülke kültür bakımından çok çeşitlidir. Malaylar, ülke nüfusunun büyük bir kısmını oluşturur. Malayların evlerine, cami ya da tapınak gibi ibadet yerlerine girilirken ayakkabılar mutlaka çıkarılır. Ayrıca bazı camilere girişte kadınlara eşarp ve etek verilir. Ülkede bir şey alınıp verilirken ve yemek yerken sağ el kullanılır. İlginç bir özellikse herhangi bir kişi, yer ya da eşya gösterilirken sağ işaret parmağının kullanılmamasıdır. Bunun yerine sağ el baş parmağı yukarıda olur. Diğer dört parmak da avuca kıvrılır. Gösterilecek olan kişi, yer ya da eşya bu şekilde işaret edilir.
Ülkenin resmi dini İslam’dır ancak ülkede alkol tüketimiyle ilgili olarak resmi bir yasaklama yoktur. Sadece bazı eyaletlerde İslam yaşam tarzı daha baskındır. Bu gibi yerlerde otel dışı içki satışları denetim altındadır. Mesela dükkân ya da restoranlarda Müslüman olanlara içki sunulmaz. Başken Kuala Lumpur ve diğer büyük şehirlerde marketler 21.00’e kadar alkol satışı yaparlar. Alkol servisi ise pub ve barlarda gece 01.00’e kadar, diskolardaysa 02.00’ye kadardır.
Malezya’daki önemli günler ve tatiller;
1 Ocak Yeni Yıl / Hinduların Thaipusam (Ocak) / 1 Şubat Kuala Lumpur Federal Bölge Günü / Çin Yeni Yılı(Şubat) / 1 Mayıs İşçi Bayramı / Budistlerin ‘’Wesak Day’’ Festivali(Mayıs) / Malezya Kralının Yaş Günü (Haziran) / 31 Ağustos Malezya Milli Günü / 16 Eylül Malezya Günü / 2 Ekim Hicri Yılbaşı / 29 Ekim Hindu Bayramı ‘’Deepavali’’ / 25 Aralık Noel’dir.