Lübnan Turları ve Fiyatları
Lübnan turistik ve tarihi yerleri bakımından oldukça güzel bir ülkedir. Ortadoğu’nun en önemli yerlerinden biri sayılır. Lübnan turu ile gezilecek pek çok noktası, görülecek çok farklı kültürel özellikleri vardır. Lübnan’da görülecek yerlerden biri Jeita Mağarası’dır. Başkent Beyrut’un 18 km kuzey tarafında yer alan Nahr El Kalb Vadisi’nde bulunur. 1836 senesinde keşfedilen mağara neredeyse 9 km mesafeye oluşan karstik oluşumuyla oldukça ilginçtir. Öyle ki dünyadaki en iyi doğa harikalarından biri olarak gösterilir. Mağara alanını sandalla gezmek mümkündür. Bu yönüyle de oldukça ilginç bir deneyim sunmaktadır.
Nüfusu : 6,007 milyon
Yüzölçümü : 10.452 km²
Para Birimi : Lübnan Lirası
Resmi Dil : Arapça
Telefon Kodu : +961
Saat Farkı : (GMT+2) 1 saat fark. Türkiye saati Lübnan saatinden 1 saat ileridir.
Konsolosluk Bilgileri : Beyrut Büyükelçiliği görev bölgesindedir.
Kıta : Asya
Vize Durumu : Vizesiz / 90 gün
Lübnan Hakkında
Lübnan Doğu Akdeniz kıyısında yer alır ve yönetim biçimi cumhuriyettir. Lübnan’ın batı şeridi Akdeniz sahillerinden oluşurken ülkenin kuzey ve doğu taraftaki sınır komşusu Suriye’dir. Ülkenin güney taraftaki sınır komşusu da İsrail’dir. Lübnan’ın tarihi oldukça eski dönemlere dayanır. Ülkenin başkenti Beyrut’tur. Bu topraklar üzerinde Antik Çağ döneminin en önemli medeniyetlerinden olan Fenikeliler yaşamıştır. Ülkede birçok kültür ve din uyum içindedir. Ülke, kendisini diğer Orta Doğu ülkelerinin daha ilerisinde görür. Lübnan küçük bir ülkedir ancak çok sayıda tarihi yapıya ve esere ev sahipliği yapar. Bu sayede de önemli bir turizm bölgesine dönüşmüştür.
Lübnan’da 42 adet üniversite vardır ve ülkede eğitime oldukça fazla önem verilir. Lübnan’da her on kişi için bir doktor vardır. Bu Arap ülkesinde halkın yüzde kırkı Hristiyan’dır ancak ülkede on sekiz farklı dini topluluk bulunur. Ülkede Beyrut’tan sonra gelen önemli ve büyük şehirler de Tripoli ve Sidon’dur. Ülke altı farklı bölgeyi temsil eden valiliklere ayrılmış durumdadır. Bu valilikler Güney, Kuzey, Lübnan Dağı, Nebatiye, Bekaa ve Beyrut valilikleridir. Lübnan’ın Ürdün ile kara sınırı yoktur ancak buna rağmen bu iki ülke birbirine oldukça yakındır.
Ülkenin resmi dili ve aynı zamanda en çok konuşulan dili Lübnan Arapçasıdır. Ülkede en çok konuşulan ikinci dil de Fransızcadır. Bunun nedeni de ülkenin zamanında Fransız sömürgesi olmuş olmasıdır. Ülkenin neredeyse yüzde kırkı Fransızca bilir. Ülkede İngilizce de popüler bir dildir. Lübnan’daki ortaokulların yüzde yetmişinde Fransızca yabancı dil olarak verilirken yüzde otuzunda da yabancı dil olarak İngilizce verilir. Halkın çoğunluğu çocukların İngilizce eğitim görmesini tercihe der. Bunun nedeni Fransız mandasına tepkidir. Bu nedenle ülkede İngilizcenin popülerliği gün geçtikçe artar. Ülkede çok az bir kesim tarafından Almanca, Kürtçe ve Ermenice de konuşulur.
Ülke toprakları çok eski zamanlardan başlayarak pek çok medeniyete yaşam olmuştur. Bu topraklara ilk olarak Fenikeliler yerleşmiştir. Sonrasında ise Asurlular, Persler, Babilliler, Romalılar, Makedonlar ve Osmanlılar bu topraklara sahip olmuşlardır. Lübnan yaklaşık olarak 400 sene boyunca Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı kalmıştır. Sonrasında Osmanlı dağılmış ve ülke Fransız mandası altına girmiştir.
1943 senesinde Fransa’dan bağımsızlık ilan edilmiştir ve yeni devlet dinlerin eşitliği ilkesinin üzerine kurulmuştur. Burada amaç dini grupların çatışmalarının engellenmesidir. 1945 senesinde Birleşmiş Milletlere üye olunmuştur. Sonrasında İsrail kurulmuş ve yüz binlerce Filistinli mülteci Lübnan’a göç etmiştir. Bu da iç savaş ortamının oluşmasına neden olmuştur. 1975- 1990 seneleri arasında Şiiler, Hristiyanlar ve Sünniler birbirileriyle savaşmışlardır ve bunun sonucunda yaklaşık iki yüz bin insan yaşamını yitirmiştir.
Lübnan’da Şehir içi Ulaşım
Ülkede toplu taşıma çok iyi durumda değildir. O nedenle ulaşım için taksiler daha önemli bir hale gelmiştir. Dolmuşlar da kısmen daha iyi durumdadır. Dolmuşlar ucuz bir ulaşım için ideal olur. Taksilerde taksimetre bulunmaması, bazen çok fazla fiyat istenmesine neden olabilir. O nedenle fiyat konusunda baştan anlaşmaya varılması kişilerin yararına olur.
Beyrut içerisinde otobüsler daha yaygındır. Ancak ülke genelinde olduğu gibi burada da taksiler daha fazla tercih edilir. Kent merkeziyle Harissa Tepesi arasında teleferik deneyimi de ülke ulaşımında yaşanması gerekenlerdendir. Ülke genelinde araba kiralamak pek tavsiye edilmez. Çünkü trafik oldukça yoğun akar ve çoğu zaman kilitlenir. Bir de arabayı park etmek için yer bulmak da oldukça zor olabilir. Ancak birden fazla şehir gezilecekse ya da toplu taşımanın çalışmadığı saatlerde dışarı çıkılması planlanıyorsa araba kiralama seçeneği düşünülebilir.
Lübnan’a Ne zaman ve Nasıl Gidilir?
Lübnan seyahati için en ideal olan dönem yazdır. Özellikle haziran ve ağustos aylarında yağmur neredeyse hiç yağmaz. Bu aylarda ortalama sıcaklıklar 30-35 derece civarındadır. Yaz dönemi dışında ilkbahar ve sonbahar aylarında da ülkeye gidilebilir ancak bu dönemlerde turizm faaliyetleri yaz dönemi kadar yoğun olmaz. Bu da çoğu kişi için dezavantaj sayılan bir durumdur.
Türkiye ile Lübnan arası direkt uçuş seferleri mevcuttur. İstanbul’dan ülkenin başkenti Beyrut’a hava yolu ile ortalama iki saatte ulaşılabilir. Beyrut şehir merkezi ile havaalanı mesafesi de ortalama olarak on beş dakikalık bir mesafedir.
Lübnan’da Nerede Kalınır?
Ülkede kalacak yerler ilgili olarak çok sıkıntı yaşanmaz. Genel olarak oteller ve tatil köyleri konaklama yapmak için tercih edilen yerlerdir. Burada otelin bulunduğu konum ve otel fiyatı belirleyici kıstaslar olur. Kişiler otel tercihlerini manzaralı, lüks ve sahil şeridi yerlerde tercih ederlerse elbette ki konaklama bütçesi biraz fazla olur. Ancak bunun dışında, ülke genelinde orta bütçeyle kalınabilecek oteller ve pansiyonlar da bulunur. Ülkeye seyahat tarihi önceden belliyse, erken rezervasyon fırsatlarından faydalanmak gereklidir. Özellikle yaz dönemlerinde ülkeye çok fazla turist gelir. Yer bulmada güçlük yaşamamak ve fiyat avantajlarından yararlanmak için erken rezervasyon şansı varsa bu şansı kullanmak gerekir.
Lübnan’da Gezilecek Yerler
Lübnan 2009 senesinden bu yana güvenli bir yer haline geldi. Bu da ülkeye giriş yapan turistsayısındaartış olmasını sağladı. Öyle ki ABD hükümeti Lübnan için yaptığı gezi uyarılarını 2009 Eylül ortasındakaldırdı. Lübnan hem Avrupa hem Arap hem de Akdeniz kültüründen tatlara sahiptir. Ülkede eğlence, tarih, huzur ve kültür ziyaretçilerini bekler. Ülkede gezilmesi gereken kentlerin başında Beyrut gelir. Beyrut tam yedi defa tahrip olmuş ve tekrar kurulmuş bir şehirdir. 500 bin yıllık tarihiyle Memluk, Roma, Bizans, Fransız ve Osmanlı medeniyetlerini ağırlamıştır. SursockMüzesi, on dokuzuncu yüzyıldan kalan bir yapıdır. Sursock ailesine ait olan bir evin müzeye dönüşmesiyle hizmet vermeye başlamıştır. Müze İtalyan, Osmanlı ve Venedik mimarisinden izler taşır. Güvercin Kayaları ise kentin imgelerinden olan doğal bir oluşumdur. Lübnan halkı bu iki kayanın gökten kendiliğinden düştüğüne inanır. Mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir.
AlOmariCamii, ilk başta bir kilise olarak yaptırılmıştır. Daha sonra 1291 senesinde Memlükler tarafından camiye çevrilmiştir. Caminin mimarisi, kubbesi, tavan süslemeleri hatta avizelerine kadar her detayı görülmelidir. BeyrutUlusalMüzesi de kentte görülmesi gereken yerlerdendir. Eserler I. Dünya Savaşı’ndan sonra toplanmaya başlamıştır ve müze Lübnan iç savaşında oldukça büyük tehlikeler atlatmıştır. Müzede Mısır, Roma, Bizans, Finike ve Osmanlı döneminden kalma 100 binden fazla eser sergilenir. Sahil kesimi olan Corniche, Müslümanların bulunduğu kesim HamraCaddesi, marina ZaitunayBay, Downtown bölgesinin kalbi olan Place de l’Etoile yani Yıldız Meydanı ve St. George Maronite Katedrali şehirde görülmesi gereken diğer noktalardır. Aynı zamanda Beyrut’a yarım saat mesafede bulunan ve UNESCO tarafından korunmaya alınmış miraslardan olan antik kent Byblos(Baalbek) görülebilir. Burası 7000 yıllık antik bir kenttir.
Ülkedeki doğa harikası yerlerden biri olan JeittaGrottoes bir mağaradır. Labirent galeriler, devasa sarkıt ve dikitlerden oluşan muhteşem bir yerdir. Alt katta nehir bulunur ve burada botlarla gezinti yapılabilir. Üst katta ise mineral taşları görme şansı vardır. Ayrıca DogRiver da kayıklarla gezilebilen bir doğa harikasıdır ve mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Ülkede yer alan Harissa, yüksek tepelerden birinde olan kilise ve Meryem Ana Heykeli’nden oluşur. Tepeye teleferikle ulaşılır ve tepenin muhteşem bir manzarası vardır.
Ülkede yer alan diğer bir antik kent de Sidon’dur. Sidon’un tarihi MÖ beşinci yüzyıla dek uzanır. On üçüncü yüzyılda yapılan Sidon Kalesi ve Osmanlı Sarayı Debbané Palace bu bölgede mutlaka görülmesi gereken noktalardır. Ayrıca Sidon’daki en önemli İslami eserlerinden biri de Old Town bölgesindeki Han El Franji’dir. Dürzilerin yaşam yeri olan Beiteddine, Beyrut’a 43 kilometre mesafede bulunur. Doğal güzellikleri ve eşsiz manzarasıyla mutlaka uğranılması gereken yerlerdendir. Roma dönemi kalıntılarının bulunduğu Fakra ’da mutlaka görülmelidir. Oldukça görkemli tapınak, sütun ya da anıt mezar gibi kalıntıların var olduğu bölge doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerin ilgi odağıdır. Lübnan Dağları ile Suriye arasında kalan Bekaa Vadisi, Ermeni yerleşimi olan Anjar, en bilindik şaraphanelerden biri olan Ksara da uğranılması gereken noktalardır.
Ülkenin ikinci büyük şehri Trablusşam’dır. (Tripoli) Burasının kalbi olan Tell Meydanı, Osmanlı zamanında Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. Yılı için yaptırılan Saat Kulesi ve etrafındaki park, 1294 senesinde yaptırılan ve oldukça ilginç mimarisi ile dikkat çeken Mansuri Büyük Cami, Sabuncu Han, El Mina ve Tripoli Kalesi bu şehirde görülmesi gereken yerlerdir. Ülkenin sahip olduğu dört adacık bu şehrin yakınlarında yer alır. Palmiye Adaları diye bilinen bu adacıklar UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir. Adacıklarda Roma ve Haçlı dönemlerine ait pek çok kalıntı bulunurken bu adalar aynı zamanda yeşil kaplumbağaların ve nadir görülen kuş türlerinin de yaşam alanlarıdır.
UNESCO tarafından korunma altında bulunan bir diğer yer de Sur isimli bir yerleşimdir. Sur isimli bu yer, Büyük İskender zamanında bölgenin en zengin ve en güzel kentiymiş. Antik şehrin içinde bulunan hipodromsa, bugüne dek ortaya çıkartılan en büyük hipodrommuş. Her tarafı antik kalıntılarla dolu olan bu yer Lübnan gezisinde mutlaka görülmelidir. Ayrıca Lübnan Dağları da ülke seyahatlerinde ve turizminde büyük bir öneme sahiptir. Lübnan Dağları kışın kış sporları merkezleriyle ünlüyken yazın da Hristiyan kesimin yayla bölgesi olmasıyla ünlüdür. Lübnan seyahatlerinde yazın da kışın da görülebilecek bir yerdir.
Lübnan’da Yemek Kültürü
Ülke mutfağının ana malzemeleri nişasta, tahıl, sebze ve meyvedir. Ülkede beyaz et kırmızı etten daha fazla tüketilir. Lebeniye isimli yoğurt ve nohuttan oluşan çorba, falafel isimli kızarmış soğanlı nohut ezmesi ve maluf isimli fasulye ezmesi ülkenin en meşhur yemeklerindendir. Falafel, ülke sokaklarının her yerinde sıklıkla rastlanabilecek bir yemektir.
Lübnan mutfağı meze çeşidi açısından da oldukça zengindir. En meşhur mezeleri arasında humus, zahter salatası ve patlıcan ezmesi bulunur. Lübnan, tatlıyı çok seven ziyaretçiler için mükemmel bir ülkedir. Kadayıf, baklava, künefe gibi aşina olunan tatlılar, farklı lezzetlerle Lübnan mutfağında ziyaretçilerini beklerler. Lübnan’da alkollü- alkolsüz her türlü içecek türü mevcuttur. Mutlaka denenmesi gereken içeceklerin başında kahve, meyve suları ve mırra gelir. Lübnanlıların üzümle arası çok iyidir ve en meşhur alkollü içecek de şaraptır.
Lübnan’da Eğlence ve Festivaller
Ülkede farklı din ve milletten pek çok insan bir arada uyum içinde yaşar. Bu farklılığın getirdiği renklilik, ülkenin eğlencesine de yansımıştır. Özellikle Beyrut halkı eğlenmeyi çok sever. Gündüz sahilde yürüyüş yapan, spor yapan insanlar akşam olunca gece hayatına girerler. Eğlenmek içinpek çok kafe, bar, kulüp ve restoran bulunur. Ayrıca Lübnan demek bir taraftan da Akdeniz demektir. Kuzey ve güney kesimlerde yer alan pek çok beach clup vardır. Buralarda da oldukça eğlenceli zamanlar geçirilebilir. Kısacası Lübnan’da eğlenceye dair pek çok mekân ve etkinlik bulunabilir. Ayrıca ülke festivallerinde de alışılmışın dışında etkinlikler vardır. Lübnan, oldukça prestijli etkinliklere ev sahipliği yapar.
Geçmişi bugünle buluşturan festival Tyre Festivali, denizlerin kraliçesi diye bilinen Fenikeli Tyre adına düzenlenir. Festival boyunca geleneksel sergiler, folklorik gösteriler, eğlence ve tiyatro aktiviteleri düzenlenir. Biblos Uluslararası Festivali de 7000 yıllık olan Biblos kentinde düzenlenir. Festival kültür etkinliklerinden ve eğlence organizasyonlarından meydana gelir. Bunun dışında ülkede Douarnenez Sinema Festivali, Beyrut Moda Haftası ve Beyrut Uluslararası Belgesel Festivali gibi etkinlikler de düzenlenir.
Lübnan’da düzenlenen festivaller;
- Temmuz-Ağustos
- Baalbeck Uluslararası Festivali / Baalbeck şehri, antik dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilir. Bu festival de Baalbeck şehrinde gerçekleştirilir ve festival Ortadoğu’daki en prestijli, en eski festival olma özelliği taşır. İki ay süresince devam eden festivalde konserler, dans gösterileri ve pek çok etkinlik yapılır.
- Haziran-Ağustos
- Beiteddine Festivali / 200 senelik bir sarayda, hazirandan ağustos ayına kadar devam eder.
- Şubat-Mart
- Al Bustan Festivali / Savaşlardan sonra yükselmeye geçen bir ülkenin kültürünü canlandırmak amaçlı yapılır.
Lübnan’da Alışveriş
Kıyafet ve butik ürünleri Lübnan’da alınacak hediyelik eşyaların başında gelir. Ülke genelinde özellikle de Beyrut’ta oldukça meşhur moda tasarımcıları vardır. Elie Saab, Basil Soda, Tony Ward gibi bölgeler bu bakımdan oldukça ünlüdür. Ülkeden satın alınan en meşhur ürünlerden biri de nargiledir. Lübnan nargileleri belki de ilk defa karışılacağınız farklı şekillerde dekore edilmiştir. Ayrıca bu nargilelerin yanınızda taşınabilecek olan küçük çeşitleri de mevcuttur. Geleneksel motiflerle işlenmiş olan kaftanlar Lübnan hatırası olarak alınan meşhur ürünlerdir.
Ülkede hediyelik eşya pazarı oldukça gelişmiş durumdadır. El dokuması halılar, bakır cezve ve tavla setleri tercih edilen diğer popüler ürünlerdir. Ülke genelinde alışveriş için pek çok mağaza bulunabilir. Ayrıca butik dükkanlar ve pazarlar da oldukça yaygındır.
Lübnan’da Bilmeniz Gerekenler
Lübnan din ve inanç bakımından oldukça renkli bir ülkedir. Toplam nüfus içerisindeki Müslümanların oranı yüzde elli dörttür. Müslüman halkın yarısı Şii yarısı da Sünni’dir. Ülkede yüzde kırk oranında da Hristiyan halk yaşar. Ülkede bulunan diğer azınlık dinler ise Yahudilik, Dürzilik ve Hinduizm’dir. Lübnan on sekizden fazla inanışa ev sahipliği yapar. Bu ülke inanç harmonisinin en güzel örneklerinden biridir.
Ülke ekonomisi gelişmektedir. Ülkenin en gelişmiş sektörü bankacılıktır. Endüstriyel sektörler arasında en gelişenlerse tarım, kimya, metal ürünleri ve ulaşım ekipmanları üretimidir. Ülke ekonomisi hizmet odaklıdır. Bu nedenle turizm ve bankacılık oldukça gelişmiştir.
Ülkedeki yaşam tarzı Ortadoğu toplumlarından epey farklıdır. Ülkedeki sosyal hayat çok çeşitlidir. Bu ülke diğer İslam ülkelerine göre daha az tutucudur ve katı kurallar yok denecek kadar azdır. Ülkede gece hayatı oldukça hareketlidir ve alkol tüketiminde bir kısıtlama bulunmaz. Ülkede kapalı alanlarda sigara içmekle ilgili bir yasak yoktur. Ancak pek çok işletme sigara içmeyenlere ayrı bir alan sunar. Ülkede kaliteli bir sosyal yaşam vardır. Tek sorun zaman zaman hayat pahalılığı olur.
Lübnan’daki önemli günler ve tatiller;
1 Ocak Yeni Yıl / 6 Ocak Noel Bayramı / 9 Şubat Aziz Marun Günü / 14 Şubat Refik Hariri Anma Günü / 25 Mart Kutsal Cuma (Maruni, Ortodoks ve Katolikler için) / Paskalya Bayramı (Mart- Nisan) / 29 Nisan Kutsal Cuma / 1 Mayıs İşçi Bayramı / 25 Mayıs Direniş ve Kurtuluş Günü / Ramazan Bayramı / 15 Ağustos Meryem Ana Günü / Kurban Bayramı / 2 Ekim Hicri Yılbaşı / 11 Ekim Aşure Günü / 22 Kasım Bağımsızlık Günü’dür