Kütahya Turları ve Fiyatları
Ne yana dönseniz tarih kokan bir coğrafyada yaşamak gibisi yok. Ülkemizin her bölgesi farklı bir doku, farklı bir kültür. Bugün, zengin, göz kamaştıran doğal güzellikleriyle eski uygarlıkların hem Milattan Önce hem de Milattan Sonra bir dönem yaşadığı ve geriye hepsinden izler bıraktığı bir şehirden, yani Kütahya’dan bahsedeceğiz. Eğer yolunuz düşer de bu tarihi şehre uğramak isterseniz nereleri gezmeli, neler yemeli, neler almalısınız gibi sorularınıza cevap bulabileceğiniz harika bir gezi rehberi sizleri bekliyor.
- Kütahya’da gezilecek yerler
Kütahya denilince akla ilk gelen o meşhur termal kaynakları, şifalı suları, kaplıcaları ve çinileri oluyor. Kütahya’da mutlaka görmeniz gereken başlıca kaplıcalar, Eynal Kaplıcaları, Yoncalı Kaplıcaları, Ilıca Harlek Kaplıcaları, Murat Dağı Kaplıcaları, Simav Çitgöl Kaplıcaları ve Dereli Kaplıcaları. Gezip görebileceğiniz bu kaplıcaların çok yakınında birbirinden lüks termal oteller de bulunuyor. Yılın her dönemi çok sayıda yerli ve yabancı turist, bilhassa şifa aramak amacıyla bu kaplıcaları ziyaret ediyor. Bu nedenle de şehir her yıl daha çok tanınan ve gelişen bir coğrafyaya dönüştü.
Kütahya Çini Müzesi ve Kütahya Arkeoloji Müzesi burada bulunan tarihi eserlerin sergilendiği mekânların başında geliyor. Çini işlemeciliği şehrin her dokusuna işlediği için mutlaka o görkemli camilerini de gezilmelisiniz. Özellikle Kütahya Çinili Camii, İshak Fakih Camii ve Kütahya Kurşunlu Camii’ni dolaşıp içinize dolacak o huzuru tatmadan bu şehirden ayrılmamalısınız.
Aynı zamanda Anadolu’da kurulan pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan şehrin, tarihi anıtlarından olan Kütahya Kalesi, Kütahya Saat Kulesi, Kütahya Zafertepe Anıtı ve özellikle Kurtuluş Savaşı’nın izlerini taşımaya devam eden Dumlupınar Şehitliği de gezip görenleri kendine hayran bırakan yapılar arasında bulunuyor. Germiyan Sokağı’nda bulunan yaklaşık 150 yıllık tarihe dayanan eski konaklar ise kesinlikle görülmeye değer. Adı türküler de geçen, Kütahya’nın pınarlarından akan mis gibi soğuk ve berrak sular, derin izler taşıyan ezgiler, birbirinden görkemli kadın ve erkek tarihi dönem kıyafetleri ve dahasını Kütahya’da görebilirsiniz.
Kütahya mutfağı kendine has isim ve tarifleri ile pek çok lezzeti ile ünlü ve şehre gelenlerin yemek istedikleri yöresel yiyecekleri derleyecek olursak, ilk sırayı sini mantısı alıyor. Eğer mantı seviyorsanız kesinlikle farklı sunumuyla daha tatmadan hayranlık uyandıran bu lezzetin tadına bakmanızı öneriyoruz. Dolamber böreği adı verilen, farklı sebze çeşitleriyle yapılan börek, ılıbada dolması, cimcik, Kütahya köftesi, haşhaşlı lokum, tosunum, el açması gözlemesi, gak, ovma şehriye, Kütahya usulü kavurma, sıkıcık çorbası, zeytinyağlı soğan dolması, tarhanalı köfte, çene çarpan dolması, kötdür tatlısı, dövmeç, zerdeli pilav da Kütahya’da mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden. Aynı zamanda çeşitli baharat ve şekerlemeler ile hazırlanan kuruyemişlerinden de sevdiklerinize ve kendinize alabilirsiniz.
Çinisi ile ünlü olduğunu bildiğimiz bu görkemli şehirden kendinize ya da sevdiklerinize alabileceğiniz en güzel hediye yine çini işlemeli eşyalar olmalıdır. Değişik ve gösterişli motifleri ile hem dekorasyon hem de kullanım amaçlı pek çok eşya bulma şansınız var. Eğer Kütahya Simav ilçesine uğrama şansını yakalarsanız, meşhur Gördes halılarına da göz atmalısınız. Yine ilçelerinden biri olan Tavşanlı’da ise o yöredeki ustalar tarafından yapılan ve hiçbir yerde bulamayacağınız farklı farklı leblebilerden de küçük paketler halinde alabilirsiniz.
- Kütahya’da yapılacak aktiviteler?
Kütahya’ya gelip de yapmadan dönmemeniz gereken en güzel aktivitelerden biri de Frigya Vadisi’nde doğa yürüyüşüne katılmak. Motor ve bisiklet yarışlarının çok sık yapıldığı Frigya Vadisi özellikle doğa yürüyüşü, macera sporları, adrenalin ve bol oksijen sevenlerin ilk adresi oluyor. Buranın dışında Gölcük Yaylası Mesire Yeri içinse manzara ile baş başa kalmak isteyenlerin en uğrak yeri diyebiliriz. Aynı zamanda bu alana pek çok kişi piknik yapmak amacıyla da geliyor. Kuş sesleri ve tertemiz havası ile ilk defa gelenlerin başını döndüren bir yer.
- Kütahya’ya nasıl gidilir?
Kütahya iline demiryolu, hava yolu veya karayolu ile ulaşmak oldukça kolay. Konum olarak büyük şehirlere yakınlığı nedeni ile ulaşım açısından sıkıntı yaşamayacağınızı söyleyebiliriz. Özellikle Eskişehir’e olan yakınlığı nedeniyle pek çok karayolu ulaşım aracı mevcut. Kütahya’nın Altıntaş ilçesinde yer alan Zafer Havalimanı, şehir merkezinden 41 km uzaklıkta konumlanıyor. Havalimanına vardıktan sonra şehir merkezine ulaşmak için Sözler Turizm firmasının servis araçlarını kullanabileceğiniz gibi havalimanı taksilerine binebilir veya havalimanından araç da kiralayabilirsiniz.