ÜRÜN BULUNMAMAKTADIR
 

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ

Nüfusu                                : 80,28 milyon

Yüzölçümü                         : 1.648.000 km²

Para Birimi                         : İran Riyali

Resmi Dil                            : Farsça

Telefon Kodu                    : +98

Saat Farkı                           : (GMT+3,5) 1 saat 20 dakika fark. Türkiye saati İran İslam Cumhuriyeti saatinden 1 saat 20 dakika geridir.

Konsolosluk Bilgileri      :

Kıta                                       : Asya

Vize Durumu                     : Vizesiz/ 90 gün

İran İslam Cumhuriyeti Hakkında

İran’ın tarihi geçmişi M.Ö. 550 yıllarına kadar uzanır. Büyük İskender 332 yılında İran’ı fethetmiştir. Sonraki dönemlerde İran’da Sasani imparatorluğu kurularak, İslam yayılmaya başlamıştır. Sonraki yıllarda, Cengiz Han tarafından İran fethedilmiş ve 1501 yılında da Şah İsmail tarafından İran’da bir Şii devleti kurulmuştur. 1. Dünya savaşından sonraki geçen süreçte; Rıza Şah Pehlevi İran’ın başına geçmiştir. Ülke petrol ihracatı bakımından iyi bir konumdayken, İngilizler tarafından kamulaştırılması nedeniyle, ihracatı durdurulmuştur. İran adı zamanla İran İslam Cumhuriyeti olarak değiştirilmiştir.

İran; köklü bir medeniyete sahip, geçmişi Perslere kadar uzanan bir devlettir. İran coğrafi konum olarak Asya kıtasında yer alan, orta doğunun geçiş noktası olan bir bölgededir. Bu yüzden güçlü ordulara ve savaşçı özelliğe sahip bir kültürden gelmektedir. Tarihi geçmişinde Yunanlılardan, Osmanlılara kadar birçok devlet ile savaş mücadelelerinden söz edilir. İran’da petrolün keşfedilmesinden sonra, ekonomik anlamda köklü değişiklikler gerçekleşmiştir. Toplumun sosyal yapısında sınıf ayrılıkları meydana gelmiştir. Asya’da yer alan İran halkı, farsça ve edebiyat kültürüyle adını duyurmuş ülkelerden biri olarak tarihe geçmiştir.

İran; Kürt, Arap ve Türk kültürünün harmanlandığı bir bölgedir. Tarihi ve kültürel bakımdan zengin bir ülkedir. Coğrafi olarak dağlık alanlara ve doğal güzelliklere sahip olan ülke, seyahat için tercih edilebilecek ülkeler arasında yer alıyor. Ülke; 31 adet idari bölgeye ayrılmıştır. Başkenti Tahran’dır. Bölgede İran Azericesi, Ermenice, Türkçe ve Arapça dilleri konuşulsa da, resmi dilleri Farsçadır. İslam dininin benimsenmesinden sonra, çoğunluğu Müslüman olan İran halkının, bazı kesimlerinde Sünnilik vardır.  

İran İslam Cumhuriyet’ine Şehir içi Ulaşım

İran’da şehir içi ulaşım, metro sistemiyle gerçekleşiyor. Başkent Tahran ve 7 ayrı bölgede metro sistemi geliştirilmiştir. İran’a özel bir ulaşım sistemi olarak metronun, ilk ve son vagonlarında sadece kadınlar seyahat edebiliyor. Bazı özel günlerde de ücretsiz metro hizmeti veriliyor. Demiryolu ulaşımı da son zamanlar geliştirilmeye başlanarak, İran karayolu yükünün hafifletilmesi sağlanıyor.

İran İslam Cumhuriyet’ine Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

İran bulunduğu coğrafi konumu gereği; dağlık arazilere sahiptir. Bu yüzden bölgede, sıcaklığın yüksek bölgelerde düştüğü görülür. Bazı düzlük kesimlerde sıcaklık yükseleceğinden; Nisan- Mayıs- Eylül- Ekim aylarında seyahat yapılması önerilir. İran’da kurak iklim hâkimdir. Bu yüzden kışları sert geçerken, yaz aylarında da sıcaklık düzlük bölgelerde yükselerek, bölge yıl boyu nemini korur.

Ankara ve İstanbul üzerinden aktarmalı olarak veya direk uçuşlar ile İran’ın başkenti olan Tahran’a ulaşabiliyorsunuz. Tebriz, İsfahan ve Şiraz gibi bölgelere de uçuş gerçekleşiyor. Bölgeye; Türkiye üzerinden 2,5 saatlik uçak seyahati ile ulaşabiliyorsunuz. Aktarmalı olarak gerçekleşecek seyahatlerde, uçuş saatleri süresi uzayabiliyor. Uçak bileti satın alırken, erken rezervasyon sisteminden yararlanarak ve direk gidiş-dönüş bileti satın alarak, ekonomik bilet sahibi olabiliyorsunuz. Aktarmalı uçuşlarda; bilet fiyatları arttığı gibi ulaşım süresi de uzayabiliyor.

İran İslam Cumhuriyet’inde Nerede Kalınır?

İran başkenti Tahran’da, lüks oteller ve 5 yıldızlı otellerde konaklama imkanı bulunuyor. Konaklama için pahalı oteller bulunduğu gibi kaliteli hizmet sağlanıyor. Özellikle yaptığınız seyahat planının tarihi belliyse, önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Erken rezervasyon sistemi sayesinde, uygun konaklama imkanlarından yararlanabiliyorsunuz. Öğrenci veya grup seyahati düşünen kişiler için uygun konaklama imkanı bulunuyor. Özellikle grup seyahat imkanlarından yararlanarak, daha uygun bütçelerde konaklayabiliyorsunuz.

İran İslam Cumhuriyet’inde Gezilecek Yerler

 

Fas ve İran kültürünün tarihi atmosferini yaşamak isteyen binlerce kişi, İran ziyaretinde bulunuyor. Doğal manzarası ve tarihi mekanları ile dikkat çeken ülkeler arasında yer alıyor. Ülkede yaşanan savaşlardan sonra harap olan bölgede, tarihi yapılar kadar yeni yapılara da rastlanıyor. Azadi Kulesi İran’ın simgesi haline gelmiş yapılardan birisidir. Mimari yapısı ve Sasani mimari özelliği ile ziyaret edilmesi gereken yer arasındadır.

Dünyanın en zengin müzesi arasında yer alan Mücevher müzesi; değerli taş ve mücevherleriyle dikkat çekiyor. Müzede yer alan takı ve aksesuarların her bir parçası, İran hükümdarları tarafından toplanmıştır.

Şah Tahmas döneminde yapımı gerçekleşen Gülistan sarayı, mimari yapısı ile dikkat çekerek, günümüzde müze olarak kullanılıyor.

Tahran’da yer alan botanik bahçesi ve yüzlerce bitki çeşidi ile doğal yeşilin her tonunun bulunduğu bölge, turistlerin uğrak yerlerinden biri olarak geçiyor.

Niavaran sarayı ve Sadabat sarayı gibi tarih boyunca birçok imparatorluğa hükmetmiş saraylar bulunuyor. Botanik bahçeleri, parkları ve özel halı müzeleri ile kültürünü yansıtıyor. İran kültürünü bulabileceğiniz her türlü mekân ve yapıyla karşılaşabiliyorsunuz.

İran İslam Cumhuriyet’inde Yemek kültürü

İran mutfağı yapısı gereği Türk mutfağına benzerlik gösterse de; Batı, Arap ve Fars yemeklerinin harmanlanarak kullanıldığı görülebilir. Binlerce yıldır farklı kültürlerin bir arada etkileşimde bulunarak, yemek kültürünün oluşmasına neden olmuştur. Baharatlar, pirinç, bulgur ve kuzu eti, İran mutfağının vazgeçilmez ana malzemeleri arasında yer alıyor. Ağır yemek kültürüne sahip olan İran, Türk yemekleriyle benzerlik göstererek, kebap, lahmacun, hamur tatlıları ve etli yemekleri mutfaklarında kullanıyorlar.

İran İslam Cumhuriyet’inde Eğlence ve Festivaller

İran’da dini bayramlar ve ulusal bayramlar çoğunlukla kutlanır. Günlerce Nevruz bayramını kutlayarak, Nevruzun 13. Gününde neşe ve dayanışma festivali kutlanır. Şükran gününe benzeyen Mehregan festivali kutlanır. Kış aylarında soğuğun kırılması için ateşler yakılarak Jashne Sade festivali kutlanır. 21 Aralık gecesi, en uzun gecenin bitişi tarihi olarak, Shabe Chelle festivali olarak kutlanır. İran takviminde yer alan son Çarşamba günü ise, baharın gelişini kutlamak amacıyla, ateş festivali yapılır. Bu festivaller dışında, Ramazan ve Kurban bayramları da kutlanır.

İran İslam Cumhuriyet’inde yapılan festivaller;

  1. Aralık
  • Shabe Chelle festivali / 21 Aralık gecesi, en uzun gecenin bitişi tarihi olarak, ateşler yakılarak kutlama gerçekleşir.  

İran İslam Cumhuriyet’i Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İran’da seyahat sırasında birçok tarihi kalıntılara rastlayabileceğiniz gibi birçok yeni yapıya da rastlayabilirsiniz. Yeni yapıların olmasının nedeni de birçok savaş gören İran’ın dokusunun yenilenmiş olmasıdır. Batı tarzı ve Sasani mimarisi tarzında yapıları görebilmek mümkündür. Asya kıtasında önemli bir konumda yer alan İran, petrolü, doğası ve tarihi ile ünlüdür.

İran’da seyahat edilecek birçok noktada metro seferleri bulunmayabiliyor. Yaklaşık olarak merkezi olan Tahran dışında 7 bölgede daha metro ulaşımı gerçekleşebiliyor. Metroda ilk ve son vagonlar kadın yolcuların seyahat ettiği bölüm olarak ayrılıyor.

Giyim konusunda tutucu ve kısıtlayıcı olan ülkede, nikahlı olmayan kadın ve erkek yan yana gelemediği gibi, el sıkışma ve öpüşme yasaktır. İklime uygun yöresel kıyafetler giyilen İran’da, tülbent, eşarp ve şal takmak mecburidir. Fazlasıyla muhafazakar olan ülkede alkol tüketimi ve satışı bulunmuyor.

Ülkede kurak iklim hakimdir. Kurak iklime sahip olan bölgelerde kış ayları çok sert geçtiği gibi yaz aylarında da düzlük bölgelerde sıcaklık yüksek derecelere ulaşabiliyor. Seyahat için; Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim ayları tercih ediliyor.

İran’da konaklama çok pahalıdır. Erken rezervasyon sisteminden veya grup konaklama sisteminden yararlanarak, bütçeye uygun 5 yıldızlı oteller bulabilirsiniz. Turları tercih ederek, uygun bütçelerde seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye’den 2,5 saatte Tahran merkeze ulaşılabilir. Uçak seyahatinizin daha ekonomik olmasını istiyorsanız, internetten önceden bilet satın almalısınız.

İran İslam Cumhuriyet’i önemli günler ve tatiller;

21 Aralık gecesi Shabe Chelle festivali / Nevruzun 13. Gününde neşe ve dayanışma festivali / Kış aylarında Jashne Sade festivali / İran takviminde yer alan son Çarşamba günü ateş festivali / Ramazan bayramı/ Kurban bayramı / Nevruz bayramı

 

 

 

 
 
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Gizlilik Sözleşmesi ile Kullanım Koşulları inceleyebilirsiniz.