Kudüs Turları
Talep Et

Tel Aviv  -  Yafa  -  Kudüs 

 

 

 

  • Pegasus  Hava Yolları Tarifeli Seferleri İle
  • 3 Gece 4 Gün
  • 4* Otellerde Konaklama

 

ADET
766.94 USD
Ücretsiz Kargo
Yeni Ürün
Kudüs Turları
Talep Et

Tel Aviv  -  Yafa  -  Kudüs 

 

 

  • Türk  Hava Yolları Tarifeli Seferleri İle
  • 3 Gece 4 Gün
  • 4* Otellerde Konaklama
ADET
821.80 USD
Ücretsiz Kargo
Yeni Ürün

Filistin Turları ve Fiyatları

Nüfusu                                :4,55 milyon

Yüzölçümü                         :6.220 km²

Para Birimi                         : Yeni İsrail Şekeli, Ürdün Dinarı, Mısır Lirası

Resmi Dil                            : Arapça

Telefon Kodu                    : +970

Saat Farkı                           : (GMT+2) 1 saat fark. Türkiye saati Filistin saatinden 1 saat ileridir.

Konsolosluk Bilgileri      : Kudüs Başkonsolosluğu görev bölgesindedir.

Kıta                                       : Asya

Vize Durumu                     : Vizesiz/ 30 gün

Eğer direk Gazze’ye gidilecekse 30 Gün vizesiz kalış mevcuttur. Eğer İsrail üzerinden geçiş yapılacaksa, İsrail vizesi alınmalıdır.

Filistin Hakkında

Filistin, Orta Doğu’da ve Doğu Akdeniz’de, Batı Şeria ve Gazze Şeridi gibi Filistinlilerin kontrolünde olan bölgelerle, İsrail topraklarının bir kısmını kapsayan yerdir. Filistin topraklarının sınır durumları oldukça karışıktır. Hatta bazı kaynaklar bu sınırlara Ürdün’ü de dahil eder. Ülke yarı başkanlık sistemi, parlamenter demokrasi ile yönetilir. Filistin, kutsal olan topraklar olarak görülür. Bu bölge Hristiyanlar, Yahudiler ve Müslümanlar için kutsaldır. Bölgede yirminci yüzyıldan beri Yahudi ve Arap milli unsurlarının mücadelesi vardır. Bu mücadele uzun soluklu şiddete ve hatta savaşa bile dönüşür.

Ülkenin başkenti Gazze Şeridi’nde Gazze, Batı Şeria’da ise Ramallah kabul edilir. Ülkenin resmi dili Arapçadır. Bununla birlikte Yahudiler İbranice konuşurken Filistinliler Arapça konuşur. Ülke bilindiği üzere birbirine komşu olmayan iki bölgeden oluşuyor. Batı Şeria Kudüs yakınında yer alıyor. Mısır sınırında ise Gazze bulunuyor. Gazze, günümüzde sıklıkla haberlerde gördüğümüz bir bölgedir. Ancak özellikle Batı Şeria güvenlidir ve tam bir Ortadoğu şehridir.

Dünya üzerinde yer alan bölgelerin genelinde bir sınır vardır. Ancak Filistin günümüzde hala topraklarının sınır kavgasını sürdürür. Filistin toprakları günümüzde hala kazanılmayı ya da başka ülkelere dağıtılmayı bekler. Ülke tarihin en mühim noktalarını içinde barındıran ve 1988 senesinde bağımsızlığını ilan etmiş bir bölgedir. Ancak günümüzde bile Filistin’i tanımayan pek çok ülke bulunur. Filistin’e kültürel ve tarihi bakımdan pek çok kişi gitmek istese de savaşlar nedeniyle buna cesaret edebilen kişi sayısı azdır.  Filistin, bölgelerine gelmek isteyen turistler için kapılarını her daim açmıştır.

Filistin’de Şehir içi Ulaşım

Ülkede ulaşımın pek çok alternatifi mevcut durumdadır. Genelde otobüsler ve dolmuşlar kullanılır. Gidilmek istenen bölgeye göre otobüs ya da dolmuş tercih edilir. Bunun yanı sıra ülkede taksi ile de ulaşım mevcuttur.

Filistin’e Ne zaman ve Nasıl Gidilir?

Ülkede temmuz ve ağustos aylarında sıcaklıklar oldukça artar. O nedenle ülkeye bu iki ay dışında kalan zamanlarda gidilmesi daha iyi olur. Filistin bölgesine seyahat planlanırken aslında dikkat edilmesi gereken şey hava durumundan ziyade bölgedeki durumdur. Filistin’de sürekli karışıklıklar olabileceği için, bölgenin karışıklık durumu takip edilmeli ve ona göre bir seyahat programı yapılmalıdır.

Kişilerin pasaportlarında İsrail vizeleri varsa Mısır ve Ürdün hariç Arap ülkelerine giriş reddedilir. Karayolu ile Filistin’e ulaşmak zor ve meşakkatli olabilir. Bu nedenle daha çok hava yolu tercih edilir. Fakat Filistin’in kendisine ait bir havaalanı olmadığından Amman ya da Tel Aviv havaalanları kullanılır.

Eğer Amman Ürdün rotası tercih edilecekse İstanbul’dan buraya THY ve Royal Jordanian Airlines her gün sefer düzenlerler. Havaalanında Ürdün vizesi alınabilir. Havaalanında Filistin’e gitmek için de iki yol vardır. Birinci yol Allenby Köprüsü’ne ulaşım sağlanır ve oradan Filistin’e giriş yapılır. Diğer yol ise Şeyh Hüseyin Köprüsü’ne ulaşmaktır. İkinci yolda ulaşım daha uzun sürer ve daha pahalıya mal olur. Çünkü Şeyh Hüseyin Köprüsü geçildikten sonra Kudüs’e kadar iki saatlik bir yolculuk yapılması gerekir.

Tel Aviv Havalimanı tercih edilirse daha kısa ve ucuz bir ulaşım yapılabilir. Günün her saatinde Ben Gurion Havaalanı’ndan Kudüs’e giden servisler vardır. Kudüs’ten sonra eski Şam kapısı bulunabilir ve Ramallah’a giden minibüslere binilebilir.

Filistin’de Nerede Kalınır?

Uygun fiyatlara konaklama yapmak mümkündür. Hatta tahmine dilenden daha güzel otellerle karşılaşılabilir. Ve bu oteller beklenilenden daha ekonomik fiyatlardadır. Özellikle Doğu Kudüs gezilip görülmesi gereken yerler bakımından çok daha aktiftir. Burada kalınabilecek pek çok otel seçeneği vardır.

Filistin’de Gezilecek Yerler

Batı Şeria Beytüllahim şehrinde bulunan Utanç Duvarı en bilindik noktalardan birisidir. Filistinliler buraya Utanç Duvarı derlerken İsrailliler ise Güvenlik Bariyeri derler. Bu duvar II. Dünya Savaşı’ndan kalmış gibi bir görüntüye sahiptir. Duvar, Filistin idaresinde bulunan bölgelerin etrafını tamamen sarmış durumdadır. Filistinliler bu duvarın içinde izole bir hayat yaşarlar ve duvarın öbür tarafına geçmezler. Utanç Duvarı pek çok kişiyi derinden etkiler. Özellikle de duvarı protesto etmek için dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen grafiti sanatçılarının, duvar üzerindeki çalışmaları görülmeye değerdir. Taş yerine çiçek atan Filistinli ile küçük Filistinli kız çocuğunun İsrail askerini aradığı grafitiler en ünlü olanlardır.

Aida Mülteci Kampı, uğranabilecek noktalardan biridir. Burası İsrail’in ilk işgalinde 1948 yılında Birleşmiş Milletler tarafından oluşturulmuştur. Kampta İsrail işgali nedeni ile yerlerinden olan Filistinli mülteciler kalıyor. Günümüzde de ilk mültecilerin çocukları ve torunları gidecek yerleri olmadığından dolayı burada kalıyor. Hz. İsa’nın Doğduğu Mağara ve Kutsal Doğum (Nativity) Kilisesi de oldukça etkileyici yerlerdendir. Kudüs’te bulunan bu bölgede İsa’nın doğduğuna ve vaftiz edildiğine inanılır. Bu bölgenin üzerine sonradan kilise inşa edilmiştir.

Filistin’in en büyük ve bir o kadar da ilginç olan kentlerinden birisi de El Halil’dir. (Hebron)Burayı görmek nasıl bir dünyada yaşanıldığının sorgulanmasına neden olur. Şehir H1 ve H2 olarak ayrılmış durumdadır. H1, Filistin idaresinde olan toprakları temsil ederken H2 İsrail yönetiminde olan yerleri temsile eder. İki bölge iç içe geçmiş bir durumdayken aynı zamanda birbirinden bu kadar uzak ve düşman olması oldukça düşündürücüdür. Tüm bu yerlerin yanı sıra ülkenin idari başkenti olan Ramallah ’da hala Osmanlı izlerini görmek mümkün oluyor. Doğu Kudüs’te yer alan Eski Şehir, Tapınak Dağı, Mescid-i Aksa, Kubbet-üs Sahra ve Kutsal Kabir Kilisesi de görülmesi gereken yerler arasında bulunuyor. 

Filistin’de Yemek kültürü

Ülkede Orta Doğu mutfağından örnekler vardır. Ülke mutfağı Türk damak zevkine uygundur. Falafel sandviç, humus ve shawarrma ülkede denemesi gereken lezzetlerdendir.

Filistin mutfağının başlıca tatları et, fast food ve balıktır. Ancak ülke mutfağı oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Gazze kısmında daha acı ve baharatlı yemekler bulunur. Kullanılan en önemli baharatlar pazı, dere otu, sarımsak, nohut, nar, demirhindi ve mercimektir. Ülkede geleneksel olan yemeklerin pişirilmesinde topraktan imal edilen kaplar kullanılır.

Filistin’de Eğlence ve Festivaller

Ülkede yaşanılan olaylar nedeniyle ülke halkı eğlenceye açık değildir. Tarihi turlar, görülmesi gereken kültürel ve dini mekanlar ülkede yapılabilecek en güzel etkinliklerdendir.

Filistin’de düzenlenen festivaller;

  1. Filistin Bilim Günleri Festivali/ Üç gün süren festival Batı Şeria’da ve Gazze’de bulunan 12 kentte eş zamanlı olarak yapılır.
  2. Uluslararası Kukla Festivali/ Filistin Ulusal Tiyatrosunca düzenlenir ve festivalde değişik ülkelerden gelen kukla sanatçıları gösteriler sunar.
  3. Filistin Üzüm Festivali/ Halhul'de düzenlenir. Festivalde ülke kültüründen pek çok şey bulunabilir. Ayrıca üzümlerden yapılan tasarımlar da oldukça ilgi çekicidir.

  1. Temmuz
  • Filistin Uluslararası Festivali / Ramallah merkezli gerçekleşir. Festivale çeşitli ülkelerden dans ve müzik grupları gelir.

Filistin’de Alışveriş

Ülkeyle ilgili yerel dokulardan hediyelik eşyalar almak istediğinizde, bölgede var olan dükkanlardan ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Filistin’den alınacak her eşya aslında tarihi bir anı olur. Bu nedenle anlamı daha büyüktür. Ülke genelinde turistik satış noktaları ya da tarihi mekanların içinde hediyelik eşya dükkanları da bulunabilir.

Filistin’de Bilmeniz Gerekenler

Ülkede genel olarak tarım ve sanayi alanında çalışılır. Ekonominin temelleri bunlardır. Ülkedeki din durumunda yüzde seksene yakın Yahudi vardır. Geri kalan kesimde çoğunluk Müslüman ve sonrasında da Hristiyan bulunur. Bu din durumu ülkedeki genel durumdur. Ancak Doğu Kudüs ve Batı Yaka bölgelerinde Müslüman ağırlıklı kesim vardır. Geri kalan az kısım Yahudi ve Hristiyanlardan oluşur.

Günümüzde sadece Gazze ve Batı Şeria Filistinlilerin kontrolünde bulunur. Ayrıca bu bölgeler de İsrail işgali altındadır. İsrail ve Filistin yönetimleri arasında barış görüşmeleri devam eder.

Ülkedeki karışıklıktan dolayı Filistin sokaklarında Yahudilikle ilgili bir şey bulundurulmamalı ya da takılmamalıdır. Filistinliler için resmî tatil günü cumadır.

Filistin’deki önemli günler ve tatiller;

1 Ocak Yılbaşı/ 30 Mart Toprak Günü/ 9 Nisan Deir Yasin Katliamı Günü/ 1 Mayıs İşçi Bayramı/ 15 Mayıs Nakba Günü, Ramazan Bayramı/ Kurban Bayramı/ 15 Kasım Filistin Bağımsızlık Günü/ Mevlit Kandili’dir.

Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve Mevlit Kandili Hicri Takvime göre belirlenir.

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Gizlilik Sözleşmesi ile Kullanım Koşulları inceleyebilirsiniz.