Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Adını Yazdırmış Yerleri

Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Adını Yazdırmış Yerleri

Hepimizin bildiği bir gerçek var ki, o da çok zengin topraklarda yaşadığımız... Bereketli topraklar tarihsel ve kültürel olarak da o kadar zengin ki, uluslararası bir kuruluş olan UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’ne girmeyi başaran tam 17 tarihi yerimiz var. Her birinin anlamı, özelliği topraklarımızda yaşamış olan medeniyetlerin bizlere mirası. İşte bu 17 mirastan birkaçı:

Tarihi Yarımada, İstanbul

Tarihi Yarımada, hem Asya hem de Avrupa kıtasında bulunması nedeniyle yüzyıllar boyunca büyük devletlerin ilgi odağında olmuş ve Roma, Osmanlı gibi daha birçok büyük devletin başkenti olarak büyük önem taşımış. Görkemli mimarileriyle fark yaratan İstanbul, çok farklı din, kültür ve insan topluluklarına ev sahipliği yapan kozmopolit bir kent.

Hattuşaş, Boğazköy - Hitit Başkenti, Çorum

Çorum’un Boğazköy ilçesinde bulunan Hattuşaş, Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak hizmet etmiş. Çok fazla yıkıma sahne olan uygarlığın başkentinden günümüze kadar ulaşan kalıntılar, tapınaklar, kral konutları ise Hititlerden miras kalan en güzel yapılar.

Nemrut Dağı, Adıyaman - Kahta

Anıt heykelleriyle ve muhteşem gün batımı manzaralarının tadına doyulmaz adresi Nemrut Dağı, Adıyaman’ın Kahta İlçesi’nde yer alıyor. Helenistik dönemin en güzel örneği kabul edilen anıt heykel ve mezarlar ve Nemrut Dağı Dünya Mirası Listesi’ne de adını altın harflerle yazdırmayı başarmış.

Xanthos-Letoon, Antalya - Muğla

Fethiye Kınık köyü yakınlarında bulunan Xanthos, Likyalıların idari merkezi olarak tarihte yerini alıyor. Bir dönem Roma, daha sonra Bizans devletlerine de ev sahipliği yapmış. Xanthos’a 4 km uzaklıkta bulunan Letoon, Likya’ya din merkezi olarak hizmet etmiş, Apollo ve Artemis tapınaklarıyla ünlü bir yer. UNESCO ise biri başkent, biri dini merkez iki şehri de Dünya Miras Listesi’ne dahil etti.

Safranbolu, Karabük

14. yüzyıldan beri medeniyetlerin yerleşim yeri olan Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Karabük’ün Safranbolu ilçesi hayatta herkesin bir kez de olsa mutlaka görmesi gereken bir yer. Ahşap evlerinin Türk kentsel tarihinin en önemli örneklerinden kabul edilmesi, Safranbolu’yu UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne taşıyor.

Troya Antik Kenti Çanakkale

Çanakkale’nin dünya çapında tanınmasına neden olan Troya Antik Kenti, 9 katmana kadar kazılmış ve Tunç Çağı’ndan Roma Çağı’na kadar Ege ve Balkan topraklarına yerleşen birçok kültürün eserlerini barındırıyor. Troya Antik Kenti hala kazı çalışmaları devam eden kültürel bir miras.

Çatalhöyük, Konya

Tarımın dünyadaki başlangıç noktası kabul edilen Çatalhöyük, Doğu ve Batı olmak üzere iki höyükten oluşuyor. Çatalhöyük kazılarında bulunan heykeller, duvar resimleri o dönemde yaşanılanların kanıtı olarak gün yüzüne çıkıyor.

Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, İzmir

Helenistik, Roma,  Osmanlı dönemlerine ait katmanları içerisinde barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, dokuz farklı alandan meydana geliyor ve göz kamaştıran yapılarıyla Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

Cumalıkızık, Bursa

Osmanlı İmparatorluğu’nun doğuş yeri olarak kabul edilen Bursa ve Cumalıkızık, imparatorluğun ilk başkenti olarak ticari açıdan da önemli bir yere sahip. Cumalıkızık’ın da Bursa’ya ve Osmanlı İmparatorluğu’nun gelişmesindeki rolüyle Dünya Mirası Listesi’nde yerini alıyor.

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı Dünya Mirası Listeleri’ne 2015 yılında dahil edilmiş ve 7 bin yıllık tarihi ile dikkat çekiyor. Hevsel Bahçeleri, tarih boyunca bahçelerin ne kadar önemli olduğunu kanıtlarcasına Diyarbakır Kalesi’ni çevreliyor.  

Efes Antik Kenti, İzmir

Efes Antik Kenti Helenistik ve Roma döneminin en güzel örneği kabul ediliyor. Efes Antik Kenti’ndeki Artemis Tapınağı ve İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Meryem Ana Kilisesi de Hristiyanlığın benzersiz eserleri olarak kabul görüyor.

Ani Arkeolojik Alanı, Kars

Kars ve Ermenistan sınırında yer alan Ani Arkeolojik Alanı, Erken Demir Çağı’ndan 16. yüzyıla kadar ortaçağın şehir kültürünün mimari ve sanat açısından gelişiminin görüldüğü İpek Yolu durağı da kesinlikle görülmeye değer.

Afrodisias, Aydın

Aydın’a bağlı Karacasu ilçesinde yer alan Afrodisias, Eski Yunan ve Roma dönemlerinden kalma en görkemli antik kentlerden biri. Afrodit Tapınağı ile ünlü olan Afrodisyas, antik dönemin en önemli yerlerinden biri.

Kapadokya ve Göreme Milli Parkı, Nevşehir

Kapadokya ve Göreme, 7. yüzyıldan beri Hıristiyanlık dininin merkezlerinden biri olarak biliniyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde, Karain Güvercinlikleri, Göreme Milli Parkı, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri ve Soğanlı Arkeolojik Alanı’nı görebilirsiniz.

Hierapolis - Pamukkale, Denizli

Travertenleri ve şifalı sularıyla ünlü Hierapolis ve Pamukkale, Denizli’yi turizm açısından tüm dünyaya tanıtan kültürel miraslar. Hierapolis, Bizans döneminde Piskoposluk merkezi olması açısından da ayrı bir önem taşıyor.
Etiketler: dünya mirası listesi,unesco dünya mirasları
Kasım 18, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için yasal düzenlemelere uygun çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi için Gizlilik Sözleşmesi ile Kullanım Koşulları inceleyebilirsiniz.